Jump to content

Featured Replies

Posted

Interesuju me vasi predlozi sta posetiti za 3 dana u Madridu,znaci svi predlozi i sugestije su dobro dosli,muzeji,oko prevoza,dobra klopa,dobra mesta  :banana: . Napravicu jos dve odvojene teme za Lisabon i Amsterdam da bi mozda neko kasnije koga to zanima mogao lakse da pogleda. Ako moderatori imaju nesto protiv,neka spoje sve  u jednu temu.

madrid je prilicno dosadan po meni, obavezno odvoji jedan dan da posetis toledo, stari srednjevekovni grad, na jedno 120km od madrida, naravno muzej prado, i odmah pored park retiro, i setaj po centru- dvorac, gran via, spomenik servantesu, plaza de mayor, puerta del sol...malasana kvart, severno od gran vie, je dobro mesto za izlaske....

madrid je po meni jedan od 3 najinteresantnija grada u evropi, posebno kad su muzeji i izlasci u pitanju. nisam imala nikakva ocekivanja, a onda sam se blago receno odusevila, posebno kada sam pretprosle nedelje bila drugi put u madridu.

naime, cetvrt LA LATINA je najbolje mesto za izlazak koje sam u zivotu videla, ali i cetvrt cueca... tamo ima toliko ljudi i svi su opusteni, sede po ulicama, stoje u barovima, nema foliranja, pokazivanja besnih kola itd. tu je u blizini i jedna pijaca koja se nocu pretvara u najcool mesto za izlazak kad se na svim tezgama prodaju pica, klopa, itd... pijaca se zove Mercado de San Miguel, i ne znam bas tacno da objasnim gde je, ali je blizu latine, tj centra. takodje, sedi se po parkovima, i to nije neka klosarska varijanta, vec najnormalniji ljudi sede na travi, piju sangriju i uzivaju.

sto se tice touristic points, SOL, plaza major, atocha, gran via, servantes... - lepa mesta, trgovi, ulice, zgrade. madrid je zaista prelep grad u arhitektonskom smislu, jedino sto malo smeta sto je dosta raskopan, npr SOL i OPERA su potpuno zabarikadirani zbog radova.

od muzeja predlazem Tisen, sa odlicnom izlozbom Matisa u ovom trenutku. Reina Sofia je isto ok, a Prado je malo vise klasican, ne znam sta volis. Reina S je besplatna subotom, Prado nedeljom popodne. Park Retiro je fenomenalan i vredi ga obici, kao i kraljevski dvor, ulaz je mislim 12 evra, ali stvarno se slogiras kad vidis one sobe.. nije raskosnije od versaja, ali tu je negde.

medjutim, najbolja stvar po meni u Madridu je buvljak nedeljom ujutru - RASTRO - odrzava se u desetak ulica u okolini la latine, i ako si u madridu u nedelju nemoj propustiti. tamo bukvalno mozes sve da nadjes i da vidis, jako je zanimljivo, pa cak i ako nisi manijak za shopping, dopasce ti se. samo cinjenica koliko se tu ljudi sjati i sta se sve prodaje (od kanarinaca do starih ruskih kapa i slemova iz II sv. rata)... besplatno i zabavno.

madrid preporucujem svim srcem, jedina zamerka je sto je grad malo skup. kada vidis da mini sangria kosta 6 evra, kao i svugde, nije bas malo, ali imaj na umu da kad napisu mini to je 0.4 ili 0.5, bas veliko.

mini sangria kosta 6 evra, kao i svugde, nije bas malo, ali imaj na umu da kad napisu mini to je 0.4 ili 0.5, bas veliko.

Madrid po glavi stanovnika ima najvise kafica/barova/kafea u svetu-6 na 100 ljudi!

Apsolutno se slazem sa Golosinom, sva nabrojana mesta Vredi posetiti i cudo je kako grad ne zivi samo nocu zestoko, nego se to "doba noci" proteze i na rane jutarnje i prepodnevne sate, kada vecina onih koju su cele noci tulumarili odlazi na dorucak u kafee kojih je premnogo cini mi se. Grad koji ne spava i u kome je greota spavati :)

e da, da kazem i za hostel, posto sam prezadovoljna izborom.

http://www.hostels.com/hostels/madrid/students-hostel-luis-velez/4318

dakle, luis velez - jedan od najjeftinijih hostela u madridu kada su u pitanju 2 i 3 krevetne sobe. za visekrevetne ne znam kako se krecu cene.

nalazi se na 5 min peske od Sol-a i 2 min peske od metro stanice. hostel je savrseno cist, ukljucujuci i zajednicka kupatila, sobe su velike i mirne, lokacija je odlicna. do svega ti treba peske max 15 minuta. imaju besplatan net na recepciji na kompjuterima, kao i besplatan wireless, bezbednost je na visokom nivou, a hoce i torbe da ti cuvaju ako poslednjeg dana ne znas sta ces sa njima. nemam nijednu zamerku na ovaj smestaj. e, da, bilo je oko 17 evra za noc u trokrevetnoj, i to je skuplja cena, buduci da je bio vikend.

• 2 weeks later...

Zanima me da li je neko išao u Madrid u periodu Nove Godine, i da li je iko dočekao Novu godinu na ulicama Madrida.

Planiram da za Novu godinu otputujem za Madrid. Hosteli su im jako povoljni, a i aviokarte(direktni letovi iz Budimpešte-regularne avio kompanije) ne zaostaju.

Čujem da je vreme promenljivo. Prošle godine je recimo aerodrom Barahas bio zatvoren jedan ceo dan zbog snežne oluje. Mada, generalno kažu da temperature ne bi trebalo da budu preterano niske.

Zna li neko da mi kaže kako funkcioniše metro od aerodroma Barahas do centra grada.

Pošto za svako svoje putovanje volim detaljno da se pripremim, najiskrenije bih zamolio članicu Golosinu da mi predloži šta da obiđem od muzeja, i kakvu maršrutu da napravim. S obzirom da ću imati punih sedam dana za obilaske, nadam se da ću uspeti da vidim štošta.

Golosina, molim te kad budeš imala vreman čisto da mi ispišeš još neke detaljčiće.

Unapred hvala!

Zna li neko da mi kaže kako funkcioniše metro od aerodroma Barahas do centra grada.

Pošto za svako svoje putovanje volim detaljno da se pripremim, najiskrenije bih zamolio članicu Golosinu da mi predloži šta da obiđem od muzeja, i kakvu maršrutu da napravim. S obzirom da ću imati punih sedam dana za obilaske, nadam se da ću uspeti da vidim štošta.

Golosina, molim te kad budeš imala vreman čisto da mi ispišeš još neke detaljčiće.

Unapred hvala!

Metro funkcionise savrseno, karta je 1 evro, a za aerodrom moras da kupis dodatak (suplemento) koji kosta 1 evro, bilo da ides na aerodrom ili od aerodroma ka gradu. Postoje stanice Aeropuerto T4 (za udaljeni terminal 4) i Aeropuerto T1-T2-T3 za ostale terminale. Linija koja vozi od i do aerodroma je 8 (ljubicasta). Vise informacija na www.metromadrid.es.

Unapred hvala!

Metro funkcionise savrseno, karta je 1 evro, a za aerodrom moras da kupis dodatak (suplemento) koji kosta 1 evro, bilo da ides na aerodrom ili od aerodroma ka gradu. Postoje stanice Aeropuerto T4 (za udaljeni terminal 4) i Aeropuerto T1-T2-T3 za ostale terminale. Linija koja vozi od i do aerodroma je 8 (ljubicasta). Vise informacija na www.metromadrid.es.

sto se metroa tice, ovo je sve tako kako rece mnikola, s tim sto preporucujem ne pojedinacnih karta vec deset voznji koje kostaju oko 7, 8 evra. mada imaj na umu da i tom slucaju moras da za aerodrom kupis suplemento. ne znam kojom kompanijom ides, ali na sajtu barajasa imas informacije koja kompanija koristi koji terminal, a wizz i ryan mislim da nikad nisu na T4.

Zanima me da li je neko išao u Madrid u periodu Nove Godine, i da li je iko dočekao Novu godinu na ulicama Madrida.

Planiram da za Novu godinu otputujem za Madrid. Hosteli su im jako povoljni, a i aviokarte(direktni letovi iz Budimpešte-regularne avio kompanije) ne zaostaju.

Čujem da je vreme promenljivo. Prošle godine je recimo aerodrom Barahas bio zatvoren jedan ceo dan zbog snežne oluje. Mada, generalno kažu da temperature ne bi trebalo da budu preterano niske.

Unapred hvala!

kao prvo, mislim da za 7 dana bas mozes ceo celcati grad da obidjes, i to opusteno.

za metro imas odgovore u drugom postu, a sto se ostalih tice, mislim da ti je vazno da znas koji je muzej kada besplatan, jer malo cekas u redu (max 30 minuta) ali ustedi minimum 10 evra.

dakle, reina sofia je besplatna subotom, a prado nedeljom. tisen se uvek placa, ali ako izmuvas neku press karticu besplatno je ;)

sto se samih muzeja tice. ::artist:

reina sofia je vise moderan muzej, sa mnogo dela pikasa i dalija (tu su gernika i masturbator, npr) i treba ga obavezno obici, kako zbog kolekcije tako i zbog fenomenalne zgrade u kojoj se nalazi (liftovi, terase, basta, sve je jako lepo). imas prospekte sa brojevima soba u kojima su odredjeni slikari, ali ovo ne pomaze mnogo jer npr pikasa imas u minimum pet rastrkanih soba, tako da hteo nehteo moras dobar deo muzeja da ispregledas da bi dosao do onog sto te zanima. btw fotografisanje je dozvoljeno.

prado je vise klasican, sa velaskezom i njegovim "meninas" itd, i super je sto na ulazu uzmes flajer sa masterpieces i onda tacno vidis sta te zanima, zaokruzis i ciljano obilazis sobe, jer kad bi kod svake slike stajao samo po minut trebalo bi ti jako puno vremena da ga obidjes. ja se ne razumem bas mnogo u umetnost, ali bilo mi je interesantno da u pradu vidim slikarstvo iz ranijih perioda, sa manje svetlosti, boja itd. nije da sam ljubitelj takvih slika, ali svakako vredi obici.

tisen je meni najdrazi muzej u madridu. kolekcija tog tisena i njegove zene je ogromna i zavidna. doduse ja kada sam bila imali su bas izlozbu matisa, koja inace ne pripada stalnoj postavci, pa mi je to jos vise zasenilo ostatak muzeja. ali cak i ako ides kada matis vise ne bude tamo ima mnogo stosta da se vidi, i to modernjaka, pikaso, miro, kandinski itd. ima i onih avangardnih, a s druge strane ima i gomila nekih ikona, ali mislim da je moderno slikarstvo najupecatljivije u tisenu.

na sajtu svakog od muzeja imas sigurno mnogo detalja o postavkama, pa mozes dobro da se pripremis.

tako da, neki raspored ti se namece sam po sebi. subota popodne - reina sofia, nedelja popodne - prado. nedelja pre podne pomenuti el rastro, buvlja pijaca koja je fenomenalna i valja je obici.

sto se temperatura tice, ja sam jednom bila u februaru i nije uopste bilo hladno (bili smo u tanjim jaknama i bilo je suncano). ipak, decembar je druga stvar, tako da ne znam sta te ceka.

jos jedan must je po meni kraljevska palata. ako te zanima oruzje, imaju i posebne ogromne dve sobe sa raznim oklopima, konjima, macevima, pistoljma itd. ima i kraljevska apoteka, i naravno sobe i saloni. jako je luksuzno i raskosno, bas vredi videti, cak i ako ne volis takve stvari, makar fenomenoloski je super da se obidje.

ulaz je 8 evra i nema popusta itd.

ako te jos nesto zanima, pitaj, tu smo.

Meni avion sleće na T4... Ne idem Wizz-om, idem MALEV-om iz Budimpešte.

Razlika u ceni je bila svega 25eura.

Inače, MALEV ima baš jeftine letove za Evropu.

Golosina, da ne znaš možda za autlet diskont u Madridu tj.outlet village ‚‚Las rozas‚‚.?

Hvala još jednom na svim informacijama.

Pozdrav!

Meni avion sleće na T4... Ne idem Wizz-om, idem MALEV-om iz Budimpešte.

Razlika u ceni je bila svega 25eura.

Inače, MALEV ima baš jeftine letove za Evropu.

Golosina, da ne znaš možda za autlet diskont u Madridu tj.outlet village ‚‚Las rozas‚‚.?

Hvala još jednom na svim informacijama.

Pozdrav!

T4 je najnoviji terminal, malo je dalje od ostalih, ali se odatle direkt stize metroom do grada, evo jedan primer:

jednom prilikom sam se u 15h nalazio u gl. ulici gran via, koja je 10min. udaljena od stanice metroa alonso martines, odakle se hvata voz br.10, pa preseda na stanici nuevos ministerios  na voz br. 8, koji vozi direkt za T4....Stigao sam na terminal tacno u 15.30, a avion je u 16.00 uzleteo, zajedno sa mnom :mah:, za amsterdam...pa ti vidi kako je dobar prevoz...

btw,  zimi sam jednom  bio u madridu za katolicki bozic, a jednom krajem januara, i prvi put je bilo 20stepeni, drugi put - 8...znaci, na visoravni nove kastilje se nikad ne zna kakva ce zima da bude...ali ljudi na ulicama uvek ima, zivi se nocu na ulici, i u 5 ujutru je zivo kao kod nas u 8 uvece....za bozic i tih dana su sve radnje bile otvorene do 3-4 ujutru, a i inace su otvorene do kasno u noc...

ako ostajes 7 dana, obavezno odvoji jedan za toledo, stari srednjevekovni grad, do 15. veka gl. grad spanije..nalazi se jedno 100-150km juzno od madrida...

izvinjavam se sto odgovaram umesto golosine, posto vidim da si nju pitao, ali eto, obicno volim da dam poneki savet , i ako me ne pitaju heheh

ja planiram takodje tu negde za novu ali bih ja ipak za barselonu... sta mislite? tj ja bih najradije negde gde ne pada sneg a da nije afrika...  :party:

bam-bam

Hvala puno na informaciji. Ukoliko budeš imao vremena napiši i ti još koji predlog, mada Golosina je poprilično informisana o svemu, s toga ću nju još malo ‚‚gnjaviti‚‚ sa nekim pitanjima kada bude došlo vreme za to.

Meni je samo bitno da mi bude pristojno vreme, tj. samo da nema nekih većih padavina, jer je prošle godine u to vreme čak i Barahas bio zatvoren zbog lošeg vremena.

Nikad ne dopustim da mi loši vremenski uslovi poremete planove(barem je tako bilo do sada), s toga sitna kiša i sneg dolaze u obzir.

JASMINA ukoliko se odlučiš za Barselonu ja ti toplo preporučujem da već sada bukiraš hotel/hostel, jer verovala ili ne sve im je skoro bukirano za Novu godinu, mislim naravno na smeštaj za pristojne pare.

Iz Beograda do Barselone možeš stići avio kompanijom GermanWings za male pare. Ja kada sam gledao povratna karta je bila negde oko 102eura, što je prihvatljivo skroz. Preseda se u Kelnu. Pogledaj isto i MALEV Airlines. Mene je recimo kod MALEVA karta ispala 20eura skuplje nego kod Wizz Air-a.

Pozdrav!

p.s. Jel planira još neko u Španiju za Novu godinu!?

bam-bam

Hvala puno na informaciji. Ukoliko budeš imao vremena napiši i ti još koji predlog, mada Golosina je poprilično informisana o svemu, s toga ću nju još malo ‚‚gnjaviti‚‚ sa nekim pitanjima kada bude došlo vreme za to.

Meni je samo bitno da mi bude pristojno vreme, tj. samo da nema nekih većih padavina, jer je prošle godine u to vreme čak i Barahas bio zatvoren zbog lošeg vremena.

Nikad ne dopustim da mi loši vremenski uslovi poremete planove(barem je tako bilo do sada), s toga sitna kiša i sneg dolaze u obzir.

JASMINA ukoliko se odlučiš za Barselonu ja ti toplo preporučujem da već sada bukiraš hotel/hostel, jer verovala ili ne sve im je skoro bukirano za Novu godinu, mislim naravno na smeštaj za pristojne pare.

Iz Beograda do Barselone možeš stići avio kompanijom GermanWings za male pare. Ja kada sam gledao povratna karta je bila negde oko 102eura, što je prihvatljivo skroz. Preseda se u Kelnu. Pogledaj isto i MALEV Airlines. Mene je recimo kod MALEVA karta ispala 20eura skuplje nego kod Wizz Air-a.

Pozdrav!

p.s. Jel planira još neko u Španiju za Novu godinu!?

pa kakva sad kisa i sneg... necu tako da se igram...

to su super cene. ma bukirala bih ja kad bih znala da cu bas tamo, ali to vreme mi se bas ne dopada. hocu sunce!!!! clap.gif' alt=':clap:'>