Jump to content

Featured Replies

Posted

Razmišljam gde da odem na odmor na evropsku zimu -- da je toplo, ali ne pretoplo, da nije vlažan vazduh, da kasno zađe sunce, da su lepe plaže i toplo more, ali da ima šta da se vidi i radi i osim plaže, da ima direktan let (iz Portugala) koji nije preskup i predug, da je hrana dobra i ne skupa, pristojan smeštaj povoljan, kao i rent-a-car. Po mogućstvu na zapad - bliže/brže mi je, a i nepoznatije.

Prateći ove uslove sam došla do Jukatana kao opcije (letovi su i do duplo jeftiniji u odnosu na npr. Kolumbiju, Kubu, Nikaragvu), ali sve opštepoznate lokacije tamo vidim da su previše turističke za moj ukus. Postoji li neki kul makar polu-skriveni kutak, nešto što mu dođe kao npr. Dahab spram Šarm el Šeika, samo u jukatanskom kontekstu? Znam da je recimo ostrvo Holbox bilo nešto tog tipa, ali ta informacija je od pre 10 godina. Kako je danas? Još neke ideje, saveti? 

1 hour ago, golosina said:

Razmišljam gde da odem na odmor na evropsku zimu -- da je toplo, ali ne pretoplo, da nije vlažan vazduh, da kasno zađe sunce, da su lepe plaže i toplo more, ali da ima šta da se vidi i radi i osim plaže, da ima direktan let (iz Portugala) koji nije preskup i predug, da je hrana dobra i ne skupa, pristojan smeštaj povoljan, kao i rent-a-car. Po mogućstvu na zapad - bliže/brže mi je, a i nepoznatije.

Skoro pa sve kriterijume ti ispunjava jugoistok Brazila, ali u junu i ranije zadje sunce :D Jos i govoris portugalski, skoro pa domaci teren ;) Btw, mi smo se upravo vratili odande.

Sto se Jukatana tice, mi smo bili pre par godina u martu, sto je valjda neki low season i bilo nam je sasvim lepo. Bili smo na Cozumelu, eto, to je neka alternativa mozda. Ali, ipak je ostrvo, pa nije bas da nudi puno opcija. Neke drugarice su prosle godine bile na Jukatanu, rentirale auto i vozikale se kojekude, takodje lepo iskustvo. Cuo sam ranije da su neki pominjali da je Merida lep grad, ali nisam bio i ne znam detalje.

• Author

@Dragance ja kao prava Portugalka imam određene predrasude kad je Brazil u pitanju ? 
Zezam se, nego, iz nekog razloga baš su jako skupe karte za Brazil, u istoriji mog života u PT nikada ovoliko nisu koštali letovi ?

Hvala za tips za Jukatan, istražiću Cozumel. Nekolicina ljudi koje znam i koji su bili (najrazličitiji profili putnika) su rekli da su se lepo proveli itd, ali kad uzmem da gledam Google street view i fotke nisam baš ubeđena. Komentar komšinice Meksikanke je bio u fazonu "šta ćeš tamo" :D i kako ne može da se uđe u vodu od neke travuljine. Mada ona zapravo nije nikad ni bila, uvek išla na pacifičku obalu.

Obozavam Kozumel, ali ima i na kopnu lepih mesta..

Jedno ti je Playa Akumal, na putu od Playe del Carmen ka Tulumu...Juzno od Tuluma ima jedno prelepo mesto, u stvari je poluostrvo, zove se Boca Paila...A jos juznije, blizu Chetumala ( veci grad) je Bacalar, medju yoga hipsterima je popularan, ima dobar vibe, ali nekako nije na otvorenom moru, vec neko kao jezero, ali je i more blizu..u sv. slucaju malo mi je bilo previse zatvoreno sto se prostranstva tice, ja volim da gledam u pucinu, ko i svi pomorci hehe

Tulum i okolina imaju prelepe plaze i prirodu,i  cenotee stvarno za uzivanje, ali je pojedeno turizmom, a i opasno je prilicno ....dok sam bio 4-5 dana u tulumu, pre dve godine, svaku noc je bila pucacina u centru grada, mislim da je 3 bilo ubijeno i vise ranjeno...bukvalno sam morao da lezim po asfaltu 2 puta, jer je bilo u neposrednoj blizini, a treci put jedno 2 ulice od mene...al ajde da te ne plasim, mozda se smirilo od tad...takodje, taj valladolid u sredini yukatana kazu da je super, i da oko njega ima vrhunskih cenote-a, al nisam licno bio...u meridi sam zato bio, stari grad, uneskov grad, treba ga posetiti..

Inace, ja bih ti savetovao i jugozapadni deo meksika, blizu je- oaksaka..i mesta na moru oko nje- puerto escondido, zipolite i mazunte...jedino sto more naravno nije lepo i toplo kao na istoku ?

• 2 weeks later...
  • Author
On 6/30/2023 at 2:29 PM, bam-bam said:

Obozavam Kozumel, ali ima i na kopnu lepih mesta..

Jedno ti je Playa Akumal, na putu od Playe del Carmen ka Tulumu...Juzno od Tuluma ima jedno prelepo mesto, u stvari je poluostrvo, zove se Boca Paila...A jos juznije, blizu Chetumala ( veci grad) je Bacalar, medju yoga hipsterima je popularan, ima dobar vibe, ali nekako nije na otvorenom moru, vec neko kao jezero, ali je i more blizu..u sv. slucaju malo mi je bilo previse zatvoreno sto se prostranstva tice, ja volim da gledam u pucinu, ko i svi pomorci hehe

Tulum i okolina imaju prelepe plaze i prirodu,i  cenotee stvarno za uzivanje, ali je pojedeno turizmom, a i opasno je prilicno ....dok sam bio 4-5 dana u tulumu, pre dve godine, svaku noc je bila pucacina u centru grada, mislim da je 3 bilo ubijeno i vise ranjeno...bukvalno sam morao da lezim po asfaltu 2 puta, jer je bilo u neposrednoj blizini, a treci put jedno 2 ulice od mene...al ajde da te ne plasim, mozda se smirilo od tad...takodje, taj valladolid u sredini yukatana kazu da je super, i da oko njega ima vrhunskih cenote-a, al nisam licno bio...u meridi sam zato bio, stari grad, uneskov grad, treba ga posetiti..

Inace, ja bih ti savetovao i jugozapadni deo meksika, blizu je- oaksaka..i mesta na moru oko nje- puerto escondido, zipolite i mazunte...jedino sto more naravno nije lepo i toplo kao na istoku ?

Hvala Bam-bam, istražiću ove predloge. Još par ljudi mi je pomenulo ovo za (ne)bezbednost :(
Nego, kakvo vam je bilo iskustvo sa algama? Na netu videla da ih ima samo leti, posle mi kažu da ima i zimi, pa da ih nema samo na hotelskim plažama gde osoblje svakog jutra čisti ?

Kad sam bila prvu put na Yucatanu 2018. bila sam odusevljena Tulumom pa sam se vratila prosle godine  - i pobegla brze bolje odatle! Mesto je potpuno unisteno turizmom toliko da je bio traffic jam na putu za plazu! Uslo je jako puno prljavih para u grad, grade se hoteli, krci dzungla, skupo je, zagadjeno... Ja bih se definitivno klonila Tuluma, Playe, Cancuna... Bacalar je, na drugu stranu, bio dosta cool, na jezeru moze svasta da se radi, ima chill atmosferu ali je par dana sasvim dosta.

Kao sto neke rece, Oaxaca je prava stvar! Mazunte je vec nagrizen masovnim turizmom ali je jos daleko od Tuluma. Okolo ima svasta da se radi/vidi i grad Oaxaca je predivan ( mada treba 8 sati do tamo). Od mnogo Meksikanaca sam cula da je novi hit Sayulita, jeste malo dalje na severu ali se moze spojjiti sa P. Vallartom.  

Ako ne moras na plazu, razmisli i o Chiapasu, ima prelepu divlju prirodu ali je zimi hladnije jer je dosta visoko.