Jump to content

Featured Replies

Posted

Poz drustvo imam jedan problem nadam se da mi mozete pomoci!Drugar mi ima firmu u Nemackoj i mogao bi da me zaposli da radim kod njega na crno ali ima jedan problem!Ja bih imao negde oko 300 evra za tamo!E sad mislim da za Nemacku sa HR pasosem ne treba viza pa me interesuje da li mogu preci granicu sa toliko para ali da sto duze ostanem tamo?Da npr kazem da idem u posetu rodjacima a da ostanem jedno mesec dva?Da li bi upalilo?Ako imate neki iskren savet i ako ste kroz to vec prosli molim vas pomozite mi,jer ovde je tuga i ako sad za sebe nesto ne ostvarim mogu da se je..m do kraja svog zivota!Hvala unapred

Ako imate neki iskren savet i ako ste kroz to vec prosli molim vas pomozite mi,jer ovde je tuga i ako sad za sebe nesto ne ostvarim mogu da se je..m do kraja svog zivota!Hvala unapred

E sad mislim da za Nemacku sa HR pasosem ne treba viza pa me interesuje da li mogu preci granicu sa toliko para ali da sto duze ostanem tamo?Da npr kazem da idem u posetu rodjacima a da ostanem jedno mesec dva?Da li bi upalilo

Ne znam koliko planiras da ostanes, ali u Njemacku sa HR ili bilo kojim drugim pasosem (osim EU clanica) ne mozes da ostanes ni dan preko 3 mjeseca u okviru 6 mjeseci od dana ulaska u sengen zonu. Samim tim sto ces krsiti propise EU u vezi rada na crno krsices i ovaj u vezi dozvoljenog boravka

Ako imaš HR pasoš, u EU uđeš preko GP Kelebija - Tompa. Mađari ne pitaju ništa, a uvek možeš da im pokažeš 300evra i kažeš da ideš u Mađarsku u kupovinu ;) Ništa čudno, pola Subotice se snabdeva u Mađarskoj...

• Author

Bam Bam bez uvrede ali nisam jedini koji ide da pokusa,znam mnoge njih koji rade tamo!Drugo razmisli koliko nas nema posla a stize zima,bez uvrede na sve ovo sto ti pisem,trece imam zenu i dete,puno rashoda a malo prihoda,ako vec imam HR putovnicu sto da ne pokusam.Mene interesuje sledece!I samo mi to odgovorite i nikakva pitanja nevezano za to mi nemojte postavljati molim vas.

Imam npr 500 evra sta da kazem na granici a da dobijem max.broj dana da ostanem u nemackoj?Da kazem da idem u posetu rodjacima?Isao sam prosle godine u London i rekao sam da idem na 10 dana u posetu prijatelju i dobio sam 6 meseci dozvoljen boravak!Bio sam 14 dana!Nadam se da je slicno u Nemackoj!

Bam Bam bez uvrede ali nisam jedini koji ide da pokusa,znam mnoge njih koji rade tamo!Drugo razmisli koliko nas nema posla a stize zima,bez uvrede na sve ovo sto ti pisem,trece imam zenu i dete,puno rashoda a malo prihoda,ako vec imam HR putovnicu sto da ne pokusam.Mene interesuje sledece!I samo mi to odgovorite i nikakva pitanja nevezano za to mi nemojte postavljati molim vas.

Imam npr 500 evra sta da kazem na granici a da dobijem max.broj dana da ostanem u nemackoj?Da kazem da idem u posetu rodjacima?Isao sam prosle godine u London i rekao sam da idem na 10 dana u posetu prijatelju i dobio sam 6 meseci dozvoljen boravak!Bio sam 14 dana!Nadam se da je slicno u Nemackoj!

Ivane, sve je to okej, bambam samo hoće da kaže da ovaj forum nije pravo mesto za tu vrstu saveta i ja moram da se složim. Ima na nekim drugim mestima mnogo više o emigraciji, legalnoj i onoj manje legalnoj, samo treba koristiti malo Google Search.

Ono što mogu da ti kažem za šengen jeste da ne postoji ta institucija broja dozvoljenih dana koje ti odredi policajac na granici (u Britaniji uvek daju 6 meseci, inače, ili duže - tako da i nisi nešto profitirao  :roll: ). Sa HR pasošem imaš pravo da ostaneš najviše 90 dana u 6 meseci, sad da li ćeš 10 puta ići na 9 dana ili jednom na 90, tvoja stvar. Šengen granicu sam prelazio, bez preterivanja, 100 puta - nikad me niko nije pitao za keš.

Treba i reći da, iako imaš pravo na boravak od 90 dana u 6 meseci, samo jedan dan ili jedan sat rada bez odgovarajuće radne vize jeste kršenje imigracionih propisa i tu nema vađenja na ono "nisam ostao duže od 90 dana", prekršaj je učinjen. Ako budeš uhvaćen, dobra je šansa da ćeš biti deportovan i biće ti zabranjen ulazak u EU na pet godina.

Sta ces ti da radis kad predjes granicu tvoj je izbor. Dakle, mozes legalno da ostanes 90 dana u sest mesec i(turisticki), sve preko toga ti dodje isto kao da imas srpski pasos. Inace, drugar mog druga je pokusavao upravo ovo sto ti planiras (da ode sa HR pasosem da radi tamo), zapravo pokusava vec nekih 4 godine, ali bezuspesno jer ako u ta tri meseca ne sredi legalno tamo papire onda vise ne moze da dodje jer se na granici vidi da je prekoracio dozvoljen broj dana turistickog boravka i onda bi mu sledovala zabrana ulaska.

• Author

Hajde da postavim pitanje malo drugacije!Da zanemarimo zasto idem,posao i to.

Koji je najlaksi nacin da ostanem 3 meseca legalno?I koji su uslovi da bih ispunio to?

Mislim da covek nije bas puno putovao, pa ne zna kako to ide. Dakle, da budemo jasni - na granici te nista posebno nece pitati osim eventualno gde ides i koliko mislis da ostanes. To sto u tom momentu kazes te ni na koji nacin ne obavezuje. Cak i ako si policajcu rekao da se vracas za nedelju dana i ides u Budimpestu, potpuno legalno i bez bilo kakvih posledica mozes da odes u Frankfurt i ostanes do 90 dana. U Sengen sistemu se ne odredjuje na granici koliko imas pravo da ostanes (kao u USA, recimo), nego ti to odredjuje tvoja viza. Sve zemlje kojima viza nije potrebna (i HR, dakle) imaju pravo na 90 dana u 6 meseci, tako da ti je to maksimalna duzina boravka.

• Author

Hvala vam momci!To je ono sto me zanima!Hvala puno i poz!

I jos ovo, sve zavisi kojim prevozom ides, recimo ako ides busom ili avionom sva je prilika da ce ti udariti pecat u pasos, pa prema tome mozes da ostanes samo tih 90 dana o kojima je bilo reci.

A ja kad sam pre par godina isao za nemacku, isao sam kolima, i tada je granica sengena (EU) bila Austrija, na granici je pandurka samo gledala registracije, i posto je auto kojim sam isao bio sa podrucja EU usao sam bez ikakve kontrole i gledanja pasosa, a kamoli pecata.

Dakle u tom slucaju mogao sam da ostanem do kraja zivota u Nemackoj, sto se naravno nije desilo, vratio sam se :)

Poz