Jump to content

Featured Replies

Mislim da je tema krajnje idiotska...

pa valjda mi koji smo proputovali nesto od sveta znamo da su svi ljudi isti, svi smo mi jedno, i te podele po nacijama i verama su krajnja glupost....covek je covek, bio bugarin ili bantu crnac, i da li je dobar ili los, vaspitan ili nevaspitan, nadrkan ili cool, ne zavisi mnogo od toga kako se preziva....

ja sam po nacionalnosti gradjanin sveta...

klanj:: klanj:: klanj::

u bugarskoj mi se desilo da hoću na ulici da upitam nekoga za pravac ili neku adresu i da ljudi samo okrenu glavu od mene. i to više puta. to isto mi se desilo još i u mađarskoj i kini :)

ne mislim da je srbija išta bolja, globalno, od bugarske. nemam posebno visoko mišljenje ni o jednima ni o drugima :)

Moja sestra drzi hostel u Beogradu,i za godinu dana bilans je sledeci :

Napadnuti Danac i Dankinja sa pistoljem ispred hostela,otet novcanik sa karticama  :bang:

Napadnuta 2 amerikanca,neke klinke ih kao navukle da idu na splav,na brankovom mostu ih pokupile,ali kao da svrate do stana da se one presvuku,tamo ih sacekali njihovi ortaci i iseketali i pokrali (doduse,policija je resila slucaj)

I konacno,u vozu Subotica - Beograd Japanac nadrogiran ,dali su mu da piju rakiju,posle koje je spavao 36 sati u hostelu,i uzeli mu sve,sat,pare,kartice,pasos,telefon,kameru (policija nam je rekla da postoje organizovane grupe koje to rade)

Tako da,verujte mi,u svakoj balkanskoj zemlji,turista je ovca,kriminal i korupcija su rasprostranjeni,i ne trebamo suditi o drugima pogotovo sto ni kod nas nije bolja situacija.

Iz mog iskustva,Srbi ne vole Rumune i Bugare,Bugari ne vole Rumune i Srbe,Rumuni ne vole ni sebe...

Govorim u svoje ime, bezbroj puta sam prolazio kroz Bugarsku, najčešće kolima. Moja iskustva su prilično pozitivna. Za sve negativne pojave u bugarskim službama (nema grejanja, uveli vize, itd) ne može se kriviti narod, nego vlast i oni koje je ta vlast postavila da rukovode službama. Mislim da poslednja rečenica iz uvodnog posta govori najviše - "obratite paznju na reakciju obicnog Bugarina kada mu kazete da ste iz Srbije. A onda samo zamislite reakciju nekog prosecnog Srbina kada mu neko kaze da je Bugarin". U svakom kraju Bugarske su reakcije na činjenicu da sam iz Srbije bile jako pozitivne, i ovde bliže granici odmah hoće da govore srpski ako znaju. Jednom sam u Velikom Trnovu dobio besplatan parking i sređen besplatan ulazak na citadelu, bez da sam išta tražio, razlog je bio "Ti si iz Srbije? Mi smo braća". Jednom iz čistog mira dobijam litar koka-kole na benzinskoj pumpi. Sve su to sitnice, ali praktično nezamislive kod nas.

Ono što mi smeta je isto ono što bi se pokazalo da Srbija ima more  - svugde na moru "platen parking", oće leba bez motike. Carinici uglavnom neljubazni, umesto da motivišu ljude da dolaze kod njih i troše pare. Dovoljno što plaćam obaveznu vinjetu 6 eur. Ali opet kažem, to nije merodavno za mentalitet naroda generalno. Moguće je da imaju neke simpatije prema nama zbog muzike. Naime skoro svaki put, da li na radiju u kolima, da li na železnickoj stanici, da li na pijaci, čujem srpsku muziku, pa čak i hrvatsku i bosansku. Tamo su neki naši narodnjaci neprikosnovene zvezde, a ovde su odavno u debeloj senci.

Za sve negativne pojave u bugarskim službama (nema grejanja, uveli vize, itd) ne može se kriviti narod, nego vlast i oni koje je ta vlast postavila da rukovode službama.

Nista licno ali...

:? Valjda Bugari zive u demokratiji. Ko bira vlast ako ne narod na izborima. I valjda je ta vlast iz nekog naroda dosla. Kako neke zemlje imaju sasvim normalnu vlast, a neke sasvim debilnu kao npr. Srbija, Bugarska i td..

Sto se tice mog iskustva sa Bugarima, u Sofiji su ljudi bili ok, stavise, po bankama, kaficima i sl. su bili dosta ljubazni, al da sam cekao na granici bez razloga (to jest  :yok:) 3 sata, cekao sam....

edit: quote

Ja sam za svojih 5 ili 6 boravaka u Bugarskoj bar 10 puta čuo od Bugara (taksista, studenata, saputnika u vozu, itd.) da su Srbi i Bugari "braća", "srodni", "treba da se drže zajedno" i slično. Ljudi koje sam sretao u putu iskreno interesovali za kvalitet života u Srbiji, odnose vlasti i naroda, sportska dešavanja. Sreo sam i dosta fanova filma "Kad porastem biću kengur".

Nagledao sam se i namrštenih lica, ali pre svega kod kojekakvih službenika i prodavaca. U Velikom Trnovu, konobarica je jednom, posle nekoliko tura pića, pokušala da nam naplati duplu cenu piva, ali to smo rešili jednostavno tako što smo odbili da platimo dok nije donela fiskalni račun. :pivoooo:  

Nisam imao nijedno negativno iskustvo sa bilo kojom osobom sa kojom imao "običnu" (tj. ne-službenu) komunikaciju.  Na mene to ostavlja mnogo jači utisak od neljubaznih prodavaca i slične im bratije.

Kao i u Srbiji, uostalom. :)

Мирослав Стефанович или както е по-известен Майстор Миро е четирикратен шампион на Сърбия по гастрономия. В този репортаж на бТВ, Майстор Миро разсъждава за произхода на шопите и тяхната прочута шопска салат

:D

Marija took the Българин ли си ? quiz and the result is Вие сте истински БЪЛГАРИН  ;D

Идеја је жешћа крађа овог филма од пре пар година:

• 1 year later...

Иначе, код великог броја људи који памет лепа времена живота у Југославији сам приметио страшну малтене мржњу и презир према Мађарима, Бугарима, Турцима... и источноевропљанима уопште, све у стилу "они су бедина беда, а ми смо господа, тако је увек било и тако треба увек да остане".

Како само побесне људи на помен рецимо летовања у Бугарској или Турској, како воле да причају приче кад су они били беда да ми их куповали за шаку риже... ако нас не воле, не чуди ме пуно што нас не воле...

@Relja i chichica:bilo je to nekada,cuo sam i ja takve price.

Ali bre,to je bilo pre...100 godina (ne bukvalno),ko se toga seca jos? :?

Inace,vidim da ovde dosta njih pisu o stvarima koje su im se desile u/po Bugarskoj,pa ih onda povezuju sa Bugarima (osobama) kao takvim...sto bas i nije tacno ;)

Mislim da sam do sada bio vise od 10 puta u Bugarskoj,mogu da kazem i da imam neke dobre prijatelje tamo,i nemam nista protiv njih - kao ljudi.Sad da ja generalizujem tu nesto,kao zakino me neki konobar za lev,ili me je neki probisvet u Sofiji zeznu opet za neke pare,pa da su takvi svi Bugari - taman posla.Bezveze.

Ne znam,valjda ljudi sude po (spoljasnjem) izgledu,a ako im se ne svidi (to npr. grejanje u vozu,nadrkani sluzbenik,podmitljivi carinik i ne znam sta vec) onda sve zivo vezuju za to...opet,kazem,bezveze.

E, da, obratite paznju na reakciju obicnog Bugarina kada mu kazete da ste iz Srbije. A onda samo zamislite reakciju nekog prosecnog Srbina kada mu neko kaze da je Bugarin. To dovoljno govori.

Znam na sta si mislis,na osnovu onog u kom si 'tonu' pisao,ali samo da ti kazem da postoje 2 strane medalje.

Naravno,u vecini slucajeva kad cuju Bugari da sam iz Srbije bude "E,pa super" i to.Ali desile su mi se par puta neke stvari koje nisam ocekivao,neke nerazumen stvari tipa "A pa da,ti si iz Srbije,mi smo ratovali,ali dobro,trebamo to za zaboravimo,bla,bla" (covece bre,kakvo ratovanje,ko to spominje jos? :? ) pa do "Aha,iz Srbije si?A vi nas mrzite,a?" (ej breeeeee? :? ).

Vremenom sam shvatio iz tih prica/rasprava sa takvim Bugarima (naravno,sve su se srecno zavrsile,uz pivo pijjj ) da su oni u nekom tripu da su Srbi i Bugari u nekom sukobu,tj. da su ranije bili u sukobu (sto jeste tacno),ali da to i dalje traje...sto je,mislim... :happyyy: Bar za mene,iz Zrenjanina.

Sve u svemu,svi Bugari znaju (ili sam bar ja naletao na takve) za srpsko-bugarski rat,tamo negde pred 1. svetski rat.I oni su veoma ponosni na to sto su nas tad pobedili i svi znaju za to,cak ima i onaj spomenik na onoj planini na putu od granice ka Sofiji,sa leve strane (i za tu bitku u Bugarskoj svi znaju),dok je kod nas u knjizi iz istorije o tome posvecena mozda recenica ili dve...ali kod njih se o tome pripoveda,i pripoveda...Stekao sam utisak da je to kod njih ko Kosovski boj kod nas :D

I tako kazem,oni (ti neki sa kojima sam se raspravljao,ne svi) su u tom nekom tripu da to neprijateljstvo jos nije zavrseno i tako to,da cemo se mi jos "terati" i ratovati,i sve nesto u tom tripu :roll: Cak mi je jedan lik iz Varne rekao nesto kao "OK,ti si dobrodosao ovde,ali ja mislim da kad bih otisao u Srbiju da ne bi bio dobrodosao".Reko bre,koji ti je djavo,sto ne bi bio dobrodosao?Nije umeo da mi objasni,samo je jednostavno imao takav stav (inace,nikad nije bio u Srbiji).E reko svasta...

EDIT:

Pronađite deo koji se ne odnosi i na Srbiju ;D

Ono poslednje - za 'da' i 'ne' :P  ;D  :pivoooo:

EDIT 2:

Идеја је жешћа крађа овог филма од пре пар година

Hahahahahaha! :happyyy:

Ovo je bas uradjeno sa stilom :)

EDIT 3 (vezan za EDIT 2):

ovaj Bruno Bozzetto bas ima dobre klipove (Why man don't talk to women i slicne) :spot:

Sve u svemu,svi Bugari znaju (ili sam bar ja naletao na takve) za srpsko-bugarski rat,tamo negde pred 1. svetski rat.I oni su veoma ponosni na to sto su nas tad pobedili i svi znaju za to,cak ima i onaj spomenik na onoj planini na putu od granice ka Sofiji,sa leve strane (i za tu bitku u Bugarskoj svi znaju),dok je kod nas u knjizi iz istorije o tome posvecena mozda recenica ili dve...ali kod njih se o tome pripoveda,i pripoveda...Stekao sam utisak da je to kod njih ko Kosovski boj kod nas :D

Чисто чињеница ради, ради се о битки код Сливнице из српско-бугарског рата чини ми се из 1885. Тада их Србија јесте напала и јесу нас победили. Штавише, направили су и нов споменик тој битци пре коју годину.

Пред први светски рат, односно први балкански, су они напали нас и тада смо их победили.

Али ако те неко пита, кад се све сабере, више пута су они нас напали, и, већа зла починили.

Чисто чињеница ради, ради се о битки код Сливнице из српско-бугарског рата чини ми се из 1885. Тада их Србија јесте напала и јесу нас победили. Штавише, направили су и нов споменик тој битци пре коју годину.

Пред први светски рат, односно први балкански, су они напали нас и тада смо их победили.

Али ако те неко пита, кад се све сабере, више пута су они нас напали, и, већа зла починили.

И ми више пута победили  ;D што они никако не могу да поднесу, а посебно губитак како они кажу западних покрајина. ;D

Haha,3:1 :D

Чисто чињеница ради, ради се о битки код Сливнице из српско-бугарског рата чини ми се из 1885.

O tome se i radi.

Pitaj prosecnog Srbina (Zrenjaninca :) ) o tom ratu - i da vidis koliki procenat njih (nas) je uopste i cuo za to.

A pitaj prosecnog Bugara za to - takodje ces videti koliki procenat njih ce znati za to :)

Da ne idemo dalje,samo sam usput naveo primer na koji sam naisao.

Al nema veze,uglavnom mozete sa njima da se slozite oko piva i rakije,pa da tako najlakse izgladite sve nesporazume ;)

Pitaj prosecnog Srbina (Zrenjaninca  ) o tom ratu - i da vidis koliki procenat njih (nas) je uopste i cuo za to

U pravu si, ja juce prvi put "cuo'.

U svakom kraju Bugarske su reakcije na činjenicu da sam iz Srbije bile jako pozitivne, i ovde bliže granici odmah hoće da govore srpski ako znaju. Jednom sam u Velikom Trnovu dobio besplatan parking i sređen besplatan ulazak na citadelu, bez da sam išta tražio, razlog je bio "Ti si iz Srbije? Mi smo braća". Jednom iz čistog mira dobijam litar koka-kole na benzinskoj pumpi. Sve su to sitnice, ali praktično nezamislive kod nas.

Naime skoro svaki put, da li na radiju u kolima, da li na železnickoj stanici, da li na pijaci, čujem srpsku muziku, pa čak i hrvatsku i bosansku. Tamo su neki naši narodnjaci neprikosnovene zvezde, a ovde su odavno u debeloj senci.

Slicno iskustvo sam imao i ja tokom ove godine. Dva puta sam bio u Bugarskoj i ljudi koje sam upoznao su bili poprilicno ljubazni i susretljivi na pomen da smo Srbi. Cak nam je u Borovecu (skijalistu) najskuplja radnja za iznajmljivanje skija dala besplatno koristenje svih pet dana koliko smo odsjeli tamo, a bilo je nas 12 sto uopste nije mala cifra koju smo ustedili. I sve to samo zato sto smo Srbi.  clap

U Plovdivu su takodje ljudi bili veoma ljubazni i cak su pokusavali da sa nama govore srpski, iako su oni poprilicno daleko od granice, kontaju po nesto iz muzike valjda....

U svakom slucaju ostavljen je lijep utisak na boravak tamo. Ni na granici nismo imali nikakvih problema, doduse prelazili smo pjeske pa su valjda skontali da ne svercamo nista.  :yok:

И ми више пута победили  ;D што они никако не могу да поднесу, а посебно губитак како они кажу западних покрајина. ;D

И ово је дискутабилно... по договору пред Први балкански рат, пола данашње БЈРМ је требало да припадне Бугарима, а Србији оно што је данас северна Албанија са све излазом на море. Кад велике силе нису допустиле Србији то проширење, Србија се ваљда сетила да Бугари нису испунили своје обавезе из договора о савезу, и хоп, предомислила се.

Имамо и ми путера на глави итекако, али, без намере да мерим зло, српска војска ипак није чинила злочине над Бугарима.

Што се тиче битке за Сливницу, мене је зачудило да су недавно подигли нов споменик томе, као да се труде да се то памти... али ајде, и ми се сећамо неких битака из прошлости, јел :)

Inače, koliko znam, u prvim planovima stvaranja Jugoslavije iz XIX veka to je trebalo da bude država Srba, Bugara i Hrvata (Slovence su smatrali Hrvatima).

И ово је дискутабилно... по договору пред Први балкански рат, пола данашње БЈРМ је требало да припадне Бугарима, а Србији оно што је данас северна Албанија са све излазом на море. Кад велике силе нису допустиле Србији то проширење, Србија се ваљда сетила да Бугари нису испунили своје обавезе из договора о савезу, и хоп, предомислила се.

Имамо и ми путера на глави итекако, али, без намере да мерим зло, српска војска ипак није чинила злочине над Бугарима.

Што се тиче битке за Сливницу, мене је зачудило да су недавно подигли нов споменик томе, као да се труде да се то памти... али ајде, и ми се сећамо неких битака из прошлости, јел :)

Fora je u tome sto je skoro celu danasnju BJRM osvojila Srbija, posle toga srpska vojska ucestvovala je i u oslobadfjanju Jedrena sa bugarskom vojskom i na osnovu toga je trazila vlast nad teitorijom danasnje BJRM ( sto nije bilo planirano), posto su nas ispalili za severnu Albaniju ( koju je takodje oslobodila srpska vojska) sto je trebao biti srpski izlaz na more.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/Pozdrav_sa_srpskog_primorja.jpg/220px-Pozdrav_sa_srpskog_primorja.jpg

Sto se tice Bugara i njihovih " zapadnih teritorija " mene u celoj prici nervira sto oni kao odrednicu ne uzimaju Londonski vec San Stefanski mir i zele celu Makedoniju u sastavu  Bugarske kao i neke delove Srbije. Te svoje aspiracije veoma potenciraju u javnosti, a one su sada cista glupost. Opet pored toga mi je zao sto se Srbija vise ni za sta ne bori i sto smo postali najapaticnija nacija u Evropi koju svako moze da jebe i preskace kako mu se hoce.

Inače, koliko znam, u prvim planovima stvaranja Jugoslavije iz XIX veka to je trebalo da bude država Srba, Bugara i Hrvata (Slovence su smatrali Hrvatima).

Сад бих морао да те питам у којим плановима и ко је Словенце сматрао... било је ту свега, али није постојао неки званични план или поглед на нације.

Али дефинитивно имам утисак да су разлике међу јужнословенским племенима мање него рецимо оне које су постојале међу Французима, Немцима, Италијанима, да не помињем Шпанце... па су се они опет ујединили у једну државу и један народ, а ми се кољемо међусобно...

Fora je u tome sto je skoro celu danasnju BJRM osvojila Srbija, posle toga srpska vojska ucestvovala je i u oslobadfjanju Jedrena sa bugarskom vojskom i na osnovu toga je trazila vlast nad teitorijom danasnje BJRM ( sto nije bilo planirano), posto su nas ispalili za severnu Albaniju ( koju je takodje oslobodila srpska vojska) sto je trebao biti srpski izlaz na more.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/Pozdrav_sa_srpskog_primorja.jpg/220px-Pozdrav_sa_srpskog_primorja.jpg

Знам, знам, али покушавам да то погледам са бугарске стране - нису нас Бугари испалили, а ми и нисмо баш испоштовали договор, јесте да ни они нису испоштовали оно што је од њих очекивано, али не вољно (ебига, није им ишло ратовање с Турцима).

Sto se tice Bugara i njihovih " zapadnih teritorija " mene u celoj prici nervira sto oni kao odrednicu ne uzimaju Londonski vec San Stefanski mir i zele celu Makedoniju u sastavu  Bugarske kao i neke delove Srbije. Te svoje aspiracije veoma potenciraju u javnosti, a one su sada cista glupost.

Не пратим толико њихову јавност, видим да ови њихови фанатици помињу углавном Босилеград, Димитровград и Струмицу, споразум из Нојуља или како се већ зове. А Сан Стефано... па добро, ваљда зависи колики је ко фанатик :)

Opet pored toga mi je zao sto se Srbija vise ni za sta ne bori i sto smo postali najapaticnija nacija u Evropi koju svako moze da jebe i preskace kako mu se hoce.

Ако не цениш себе, нико те не цени, истина. Мада, што је најгоре, и  Бугари и ми смо у сличној ситуацији ако се не варам, и они изумиру као нација, народ се исељава...

Ово је тај споменик Сливничке битке.

http://img7.imageshack.us/i/img0760ip.jpg/

Налази се око 10минута вожње од самог места Сливница, негде у брдима. Бојим се да се на слици не може видети величина тог споменика, који је благо речено огроман, само да би сте се попели на ове степенице морате да скачете. Тај нови споменик, ако мислимо на исту ствар се налази баш на магистралном путу , и посвећен је ваљда официрима који су погинули у том "боју" који је у српској историји уписан као мањи окршај (тачније, могло би се рећи да је била заседа) слабо наоружаних српских сељака са бугарском војском, а у њиховој као велика победа над Србијом.

Razlika između Bugara i Srba je taman kao između Ivene i Dare

[tt]them:[/tt]  http://www.youtube.com/watch?v=dPJIr04cX08

[tt]we: [/tt] http://www.youtube.com/watch?v=tOIihCwdu8M  ;D

(Nemoj da bi neko pomislio da slušam ovakvu muziku  :bag:...možda samo maaalo gledam  :-[ )

Meni je u Bugarskoj bilo super, delom i zbog činjenice da sam tokom dve nedelje boravka samo 2 dana proveo u Sofiji a ostatak na Staroj planini u mešanom društvu: pola Bugari, pola stranci, pola žensko, pola muško  :)

Ljudi (uglavnom rendžeri u nacionalnom parku po kome smo se kretali) su se oduševljali kad bi čuli da je među strancima i jedan Srbin . Treba li da uopšte pominjem da smo se baš lepo družili  pijjj

Razlike i sličnosti najbolje primeti neko treći: devojka iz Belgije je na kraju druženja izjavila da nema neke  razlike između domaćina i mene (sličan jezik, maniri, gestikulacija...sve osim mahanja glavom  :D ).

Ово је тај споменик Сливничке битке.

http://img7.imageshack.us/i/img0760ip.jpg/

Налази се око 10минута вожње од самог места Сливница, негде у брдима. Бојим се да се на слици не може видети величина тог споменика, који је благо речено огроман, само да би сте се попели на ове степенице морате да скачете. Тај нови споменик, ако мислимо на исту ствар се налази баш на магистралном путу , и посвећен је ваљда официрима који су погинули у том "боју" који је у српској историји уписан као мањи окршај (тачније, могло би се рећи да је била заседа) слабо наоружаних српских сељака са бугарском војском, а у њиховој као велика победа над Србијом.

Мислим да ниси у праву кад је квалификација битке у питању. Мени није јасно зашто је опет потенцирају после толико времена, као да желе да подгреју лоше односе са Србијом, политичари, не народ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Slivnitsa

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%B4_%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B5