Jump to content

Zelim da se vratim u Srbiju, ali ne znam sta me ceka na granici zbog odjave prebivalista

Featured Replies

Posted

2012 kada mi je bilo 23 godine sam se odselio iz Srbije, ali nisam odjavio prebivaliste (od tada se nisam pojavio u Srbiji). Citao sam da mogu imati neprijatnosti na granici zbog toga, da su kazne 50000 dinara, a cak je moguca i zatvorska kazna.

Srpska licna karta i pasos su odavno zastareli. Vratio bih se sa Svedskim pasosom, ali cuo sam da je to takodje problem s obzirom da sam Srpski drzavljanin (bez obzira sto imam i Svedsko drzavljanstvo).

Da li je neko imao slicno iskustvo? Nisam pametan, ne znam kako da postupim u ovom slucaju.

Kontaktirao sam konzulat ali rekli su mi stvari koje vec znam (da sam duzan da se odjavim pre odlaska i slicno).

Izvinjavam se za pravopis, nisam pisao niti govorio Srpski duze vreme

Edited by NikolaS23

Znam nekolicinu ljudi koji su ulazili sa stranim pasošima u sličnoj situaciji kao ti (i nisu rešavali situaciju sa prebivalištem) i ne znam nikog da je dobio kaznu.

Jedini slučaj za koji znam da je neko u skorije vreme dobio takvu kaznu je prilikom ulaska sa Srpskim pasošem kom je falio pečat iz Šengena pa su stavili prekršajnu prijavu iako osoba nije bila u prekršaju. U pitanju je bio Niški aerodrom, osoba je i u ulazila i izlazila sa istog, a verovatno su bili dosta besposleni na graničnom prelazu tih dana.

Sem toga u pitanju je prekršaj (https://tinyurl.com/tkekedhz) za koji ide kazna od RSD 10,000 do 50,000 (sa tim da postoji mogućnost da sudija umanji ovo i do 5,000 ili kompletno u specifičnim sudijama). Lično mislim da su male šanse da imaš problem ako ideš na Beogradski aerodrom ili neki od većih graničnih prelaza, možda malo veće na malim, ali i dalje skoro zanemarljive. Zatvor možeš dobiti jedino ako odlučiš da NE platiš propisanu kaznu i to se menja 1 dan zatvora za 1,000 dinara.

U slučaju da odluče da ti pišu prekršajnu prijavu (kao što rekoh male šanse osim ako ne odlučiš da se samoprijaviš na granici), onda te čeka oko sat-dva čekanja na granici da ispune papirologiju, pa nakon toga će biti zakazano kod sudije za prekršaje da odluči šta dalje. Nije nužno da budeš na tom suđenju (može da bude advokat ili da pošalješ pisanu odbranu), ali za više informacije o tome bolje da kontaktiraš advokata (u slučaju da ti bude trebao).

Što se tiče konzulata, nisam iznenađen, generalno najbeskorisniji ljudi završe u diplomatskim predstavništvima (ne samo naše države).

• Author

Hvala na odgovoru. To mi vec deluje razumnije.

A u vezi licne karte, ako odem do policijske stanice da izvadim novu, oni ce tamo verovatno videti da mi je istekla pre nekoliko godina. Da li znate kako se postupa u tom slucaju i koje su kazne? Ja cu imati potvrdu da sam ziveo u inostranstvu, ali ko zna da li ce ta ptvrda proci kod njih...

Nemam iskustvo sa tim, ali znam ljude koji su živeli u Srbiji, i nisu menjali LK po nekoliko godina po isteku, a imali su važeći pasoš npr. i koristili isti umesto LK. Ovo je isto tehnički prekršaj, ali opet ne znam nikog ko je dobio kaznu po odlasku da predaje za novu LK i Pasoš. Opet, tvoje iskustvo možda bude drukčije, ali ja bih na tvom mestu samo otišao tamo i tražio da izvadim nove dokumente, a ako te pitaju zašto nisi vadio ranije, kažeš da nisi zaboravio da su istekli, i da ti nisu trebali. Spominjao bih inostrastvo i boravak u istom JEDINO ako baš moram, pošto to svakako povlači još neke stvari.
Takođe moj savet kada rešiš sve ovo, ako budeš odlazio iz Srbije na duži period (duže od 90 dana) da odeš u SUP i prijaviš isti odlazak, BEZ odricanja prebivališta (ako nemaš prebivalište u SRB to otvara pandorinu kutiju birokratskih zavrzlama). Tj. da prijavljuješ duži boravak u inostrastvu, i da kažeš da ne znaš kada se vraćaš.

EDIT: Da dodam da te potvrda ne oslobađa odgovornosti da imaš važeća dokumenta RS ako si imao RS prebivalište.

Edited by deleter

On 8/8/2023 at 11:11 PM, NikolaS23 said:

Hvala na odgovoru. To mi vec deluje razumnije.

A u vezi licne karte, ako odem do policijske stanice da izvadim novu, oni ce tamo verovatno videti da mi je istekla pre nekoliko godina. Da li znate kako se postupa u tom slucaju i koje su kazne? Ja cu imati potvrdu da sam ziveo u inostranstvu, ali ko zna da li ce ta ptvrda proci kod njih...

Hm, posto su ti davno istekli i srpska lk. i pasos, to je vec malo veci problem, jer ne mozes da se pozivas na to da si imao pasos, i da ti lk. nije trebala jer si sve zavrsavao pasosem...

Mislim da bi morao da im kazes da si ziveo u inostranstvu sve vreme, i da vidis onda sta ce da ti kazu, jer u suportnom mozes imati velikih problema kad budes podnosio zahtev za vadjenje nove licne...ovo ti pisem iz iskustva, jer i ja  nisam vadio licnu kartu jedno 2-3 godine, ali sam imao vazeci pasos, i ziveo sam u srbiji, mada sam radio na kruzerima pa nisma bio ovde non stop....Moja velika sreca je bila da mi je teca bio zamenik komandira stanice u mojoj opstini, pa sam bukvalno preko veze to zavrsio, ali su me ponovo iscimali, morao sam da potpisujem neke izjave, da platim neku kaznu, ali mala je bila...i uz komentar svih da mi teca nije to sto jeste, da bi imao mnooogo problema....secam se da su mi poninjali i nesto u fazonu- da je bilo godinu dana, aj i ok, ali skoro 3 godine, koliko dugo nisam vadio lk, to je vec bio debeo problem...

5 hours ago, bam-bam said:

Hm, posto su ti davno istekli i srpska lk. i pasos, to je vec malo veci problem, jer ne mozes da se pozivas na to da si imao pasos, i da ti lk. nije trebala jer si sve zavrsavao pasosem...

Mislim da bi morao da im kazes da si ziveo u inostranstvu sve vreme, i da vidis onda sta ce da ti kazu, jer u suportnom mozes imati velikih problema kad budes podnosio zahtev za vadjenje nove licne...ovo ti pisem iz iskustva, jer i ja  nisam vadio licnu kartu jedno 2-3 godine, ali sam imao vazeci pasos, i ziveo sam u srbiji, mada sam radio na kruzerima pa nisma bio ovde non stop....Moja velika sreca je bila da mi je teca bio zamenik komandira stanice u mojoj opstini, pa sam bukvalno preko veze to zavrsio, ali su me ponovo iscimali, morao sam da potpisujem neke izjave, da platim neku kaznu, ali mala je bila...i uz komentar svih da mi teca nije to sto jeste, da bi imao mnooogo problema....secam se da su mi poninjali i nesto u fazonu- da je bilo godinu dana, aj i ok, ali skoro 3 godine, koliko dugo nisam vadio lk, to je vec bio debeo problem...

Ovi primeri što ja znam su skoro 5 godina imali nevažeće LK, tek su menjali kada su im isticali i pasoši, i nisu se spominjale kazne (oba slučaja su bila u Novom Sadu, bez ikakvih veza), tako da ću reći kao i sve u Srbiji, zavisi na koga naletiš.

Da li si u prekršaju? Jesi.

Da li će ti isti napisati i naplatiti? Zavisi od previše faktora.

Koliko je kazna? Maksimalno 50.000 dinara i 30 dana zatvora, a minimalno pa može da bude samo opomena (doduše češće umanjuju na 5.000 dinara ako su dobili direkcije od gore da ne pišu opomene za konkretni prekršaj, kao što je čest primer u privredi). Ono što je bitno, ovo odlučuje sudija u konkretnom slučaju ako dođe do prijave. Ako neko zna nekog da je konkretno dobio neke veće kazne ili zatvor, nek se javi ali ja još nisam čuo za tako nešto. Naravno, ako budeš insistirao da dobiješ najveću kaznu verovatno će ti pomoći u tome.

Opet vrlo je nezahvalno pretpostavljati šta će se dogoditi u konkretnoj situaciji pošto previše zavisi od revnosti i želje za radom ljudi u konkretnoj Policijskoj Upravi/Stanici, a onda i od sudije za prekršaje.

56 minutes ago, deleter said:

Ovi primeri što ja znam su skoro 5 godina imali nevažeće LK, tek su menjali kada su im isticali i pasoši, i nisu se spominjale kazne (oba slučaja su bila u Novom Sadu, bez ikakvih veza), tako da ću reći kao i sve u Srbiji, zavisi na koga naletiš.

Da li si u prekršaju? Jesi.

Da li će ti isti napisati i naplatiti? Zavisi od previše faktora.

Koliko je kazna? Maksimalno 50.000 dinara i 30 dana zatvora, a minimalno pa može da bude samo opomena (doduše češće umanjuju na 5.000 dinara ako su dobili direkcije od gore da ne pišu opomene za konkretni prekršaj, kao što je čest primer u privredi). Ono što je bitno, ovo odlučuje sudija u konkretnom slučaju ako dođe do prijave. Ako neko zna nekog da je konkretno dobio neke veće kazne ili zatvor, nek se javi ali ja još nisam čuo za tako nešto. Naravno, ako budeš insistirao da dobiješ najveću kaznu verovatno će ti pomoći u tome.

Opet vrlo je nezahvalno pretpostavljati šta će se dogoditi u konkretnoj situaciji pošto previše zavisi od revnosti i želje za radom ljudi u konkretnoj Policijskoj Upravi/Stanici, a onda i od sudije za prekršaje.

nije to isto, ovi tvoji iz Novog Sada su imali vazeci pasos...NikolaS3 nema vazeci pasos isto dugo koliko nema i licnu kartu.....ja sam imao vazeci pasos, ali isto je bila frka...ako se nemaju oba zvanicna dokumenta, a imas prebivaliste, e onda je to ozbiljniji slucaj....

• 1 month later...

A zašto hoćeš da se vratiš u državu koja hrli u propast i u kojoj nema nikakva budućnost? Svi beže u inostranstvo, a ti hoćeš da se vratiš nazad. Ja sam se nakon 20 godina boravka u inostranstvu vratio u Srbiju i to je bila jedna velika greška! Za 2 godine boravka u Srbiji imao sam više problema, nego za 20 godina u inostranstvu!

Zato ti preporučujem da se ne vraćaš u Srbiju ni za živu glavu! Bolje ostani tamo u Švedskoj i uživaj. Ovde ćeš samo probleme da nađeš i ništa drugo! Osim ako hoćeš da te opljačkaju ili da završiš u zatvoru za ništa? Jel ne pratiš tamo šta se sve dešava u Srbiji?