Jump to content

Featured Replies

Posted

Dakle, Beograd.

Pored Knez Mihajlove, Kalemegdana i ostalih mesta iz "turistickog vodica", kakvi su vam jos skroviti i lepi delovi beograda zapali za oko?

• Author

teg  :)

kroz zemun sam prosla par puta, i jednom bila u madlenianumu, i taj kraj oko pozorista mi izgleda super! ali nisam stigla bas da obidjem.

Meni su od Beograda u najlepšem sećanju ostali krovovi. Bio sam recimo na jednom od 5 banjičkih solitera, rano jednog nedeljnog jutra, sam, uz sedmo pivo, posle temeljnog čišćenja i zatvaranja četvrtoaprilske diskoteke i konstatacije da mi se još ne spava. Fenomenalno.

Pa onda onaj soliter na Voždovcu u Vojvode Stepe, malo niže od vetša, tamo skoro žurku pravili, pa jedan od ona 3 solitera niz Tošin bunar od Studenjaka ka Zemunu, odatle je odličan pogled po Novom Beogradu, pa neprevaziđeni Genex (ali tamo me portir pustio, ne može da izađe baš ko hoće)... ma samo pusti mašti na volju, u dosta zgrada se može izaći na krov a da nikog ništa ne pitaš. Naravno, ako voliš dobre vidikovce skoro kao ja.

A za one koji su siti ovih klasičnih pogleda na Beograd, evo jedan malo alternativnij : Iscedak Beograda.

• 2 weeks later...

Meni je Beograd najlepsi grad na svetu  ::artist:. Obozavam one njegove brdovite i krivudave ulice, a Grad zaista ima neku svoju energiju i ritam..

Sto se tice lepota BG, istakao bih recimo Hram Svetog Save na Vracaru, nebitno da li ste vernik ili ne, ta gradjevina je zaista prelepa i dominira prostorom.

Ima mnogo lepih mesta za izaci, ima uvek nekih kulturnih desavanja, a delovi grada, pa svaki ima svoju draz, sve to zajedno cini lepu celinu..

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Bajrakli dzamija. Ja sam se iznenadio koliko je zapravo mala i skromna, ali mi je bila jako interesantna. Inace, skoro sam negde procitao da je u Beogradu pri kraju turske vladavine bilo 274 dzamije i tekije. Steta sto je ostala samo ova jedna. Pored toga, interesantna je crkva Vasilija Ostroskog na Bezanijskoj kosi. Malo odudara od arhitekture na koju smo navikli kada su crkve u pitanju.

Borca preko puta Zemuna.Divljina na dva bacanja kamena daleko od prestonickog sjaja i glamura,Amazon daleko od Amazona.Sjajno mesto za kamp,rostilj,odmor od svega.

Borca preko puta Zemuna.Divljina na dva bacanja kamena daleko od prestonickog sjaja i glamura,Amazon daleko od Amazona.Sjajno mesto za kamp,rostilj,odmor od svega.

Grad bez trga, selo bez centra.

• 2 weeks later...

Beograd... hmm... Kosancicev venac (duh starog Beograda), Cubura, Tasmajdan, ulica izmedju Crnogorske i Kraljevica Marka sa jednom od najstarijih kuca u gradu, Ada Ciganlija (donji spic, savska obala...), Kosutnjak (staza od Skojevskog naselja do Hajducke cesme, pola sata setnje), Topcider + Letnja pozornica, Zemun (stari grad, kej, kula Sibinjanin Janka...).........

I naravno, slazem se sa lithobrowser, najlepsi pogled na Beograd je sa visine, sa visokih terasa i krovova... :)

Da dodam da se u Zemunu mozete provesti par exellence utorkom uvece. Naime u Zmaj Jovinoj, na poslednjem skretanju levo, kada idete prema keju se nalazi pivnica Tri ladjara gde se tada svira dzez!!!

Ulaz je slobodan, a cene pristupacne - pivce 0,5 100din.

Jel moze za pomoc kako stici tamo??? Dopada mi se ono sto vidim s druge strane Dunava. Koliko znam tu su valjda predvideli da satru to, i naprave "Treci Beograd".

Do Borče se stiže autobusima 95 i 96. 95 ide od Novog Beograda ( blok 45 ) preko Trga do Borče, a 96 kreće sa Trga ( kod Staklenca ), no po opisu afrikanca rekao bih da on pre misli na Crvenku nego na Borču. Do tamo se stiže autobusom 104 koji kreće sa Bogoslovije, a ako ideš kolima kreneš zrenjaninskim putem od Pančevačkog mosta. Na 6.kilometru od mosta imaš skretanje levo za Borču, a posle skretanja ideš samo pravo do kraja asfalta :-) Ima do duše par krivina, ali uvek ostaješ na glavnom putu. Kad stigneš u Crvenku možeš peške da istražuješ veliki deo leve obale, mada je bajs mnogo bolja varijanta ako je vreme odgovarajuće.

Glede satiranja, ima tu sasvim dovoljno divljine, neće oni to uskoro uspeti da satru, mada se trude u poslednje vreme.

Ada Ciganlija - za rekreaciju. Moze i da posluzi za kupanje leti.

Medjutim, leti je mnogo bolje na Beloj steni, na Dunavu. Nalazi se nekoliko kilometara nizvodno od Beograda. Na spicu te ade cesto je voda prozirnija nego na moru  :dance:

Do Borče se stiže autobusima 95 i 96. 95 ide od Novog Beograda ( blok 45 ) preko Trga do Borče, a 96 kreće sa Trga ( kod Staklenca ), no po opisu afrikanca rekao bih da on pre misli na Crvenku nego na Borču. Do tamo se stiže autobusom 104 koji kreće sa Bogoslovije, a ako ideš kolima kreneš zrenjaninskim putem od Pančevačkog mosta. Na 6.kilometru od mosta imaš skretanje levo za Borču, a posle skretanja ideš samo pravo do kraja asfalta :-) Ima do duše par krivina, ali uvek ostaješ na glavnom putu. Kad stigneš u Crvenku možeš peške da istražuješ veliki deo leve obale, mada je bajs mnogo bolja varijanta ako je vreme odgovarajuće.

Glede satiranja, ima tu sasvim dovoljno divljine, neće oni to uskoro uspeti da satru, mada se trude u poslednje vreme.

Hvala puno.

Posto bih isao autobusom, moze bolji opis, ili vazi isto kao za automobil? Koliko je dugacka staza kraj reke?

Omladinski stadion pocetna stanica autobusa 104 pretpostavljam da ti je to jasno.Sednes lepo  u autobus predjes pancevacki most,zatim zrenjaninac,skrenes levo u Borcu,na izlasku iz Borce mostic na kanalu potom drugi i cim predjes treci odma iskaces.Okreni se levo desno i videces nasip,hitrim koracima se popni na nasip i videces sumu topole i kroz nju zemljani put koji vodi do Dunava.Mislim da ti je ovo uprosceno maksimalno.Da ne zaboravim naj vaznije,ako ti treba staza nju imas preko puta u Zemunu ili Dorcolu a ovde starija obuca i nema zime.javascript:replaceText(' :mrgreen:', document.forms.postmodify.message);

Objasnio ti je afrikanac kako da stigneš. Ako se zabrojiš sa mostićima, možeš slobodno i do poslednje stanice 104-ke, sve je to blizu. Samo da dodam da od nasipa imaš nekoliko izlaza na Dunav, od samog naselja Crvenka (tj. od okretnice autobusa ) je jedan izlaz, levo od njega, tj. nizvodno su još 2 izlaza, od čega je jedan kod šljunkare, a uzvodno od naselja je izlaz kod Vojne bašte, koji je možda i najbolji, ali je malo dalje zbog čega ti i rekoh da je bolje bajsom nego tabanima. Lokalci uglavnom znaju ove toponime, tako da možeš da ih priupitaš. E sad, veći deo ovih izlaza je poplavljen kada je veliki vodostaj, tako da treba da razmisliš kad dolaziš ako ne planiraš po vodi. I obavezno ponesi dvogled ako imaš, super je predeo za ptičarenje!

Ada Ciganlija - za rekreaciju. Moze i da posluzi za kupanje leti.

Medjutim, leti je mnogo bolje na Beloj steni, na Dunavu. Nalazi se nekoliko kilometara nizvodno od Beograda. Na spicu te ade cesto je voda prozirnija nego na moru  :dance:

Je l' postoji prevoz do Bele Stene sa beogradske strane ili se mora sopstvenim čamcem? Znam da iz Pančeva uvek ima nekih čamaca koji prevoze u toku sezone, ali nije mi poznato da li ima sa beogradske strane.

@bloom

Nisam siguran 100%, ali mislim da mozes da nadjes prevoz u improvizovanim marinama u Visnjici. Takodje, dosta ljudi ide leti do Bele stene sopstvenim camcima. Mozda ce neko zeleti da te poveze. Inace, pravo ime (koje se koristi na Karaburmi) je Šreb. Bela stena je ime koje je dobila po stenama koje su ranije (pre izgradnje Djerdapa) virile iz vode par km uzvodno. Odatle se prvi put jasno moze videti Bela stena.

Vise o prevozu:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0

http://www.bg-info.org/izletista_oko_beograda/details-104/bela-stena-dunav.html

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Gradska-izletista-rostilj-na-otvorenom.lt.html

Bravo Bloom,vojna basta,slazem se sa tobom u potpunosti,vidim da si poznavalac.javascript:replaceText(' :mrgreen:', document.forms.postmodify.message);

Jezero pet kilometra od centra grada,da te sada vidim bloom-e.Jezero veliko kao ceo Dorcol,mislim povrsinski. :mrgreen: