Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi drugari imate auto i njime planirate da napravite recimo dva putovanja po Africi. Jedno na prolece i jedno na jesen. Imate potrebnu opremu za kampovanje i oko 1500€ po osobi. 4 osobe putuju a ako se pojavi jos auta onda i vise.

Uslov je polazak i povratak u Srbiju

Duzina putovanja izmedju 25 i 35 dana.

Ne bi bilo lose da povratak ne bude istim putem ali nije obavezno.

Ova ideja je nastala tako sto planiram u aprilu za Maroko a kad sam vec tamo steta bi bilo ne obici i neke okolne zemlje kad vec imamo prevoz.

Jeste, i sta ako kola riknu u nekoj nedodjiji? Ja bih se usudio samo sa glanc novim kolima.

Ako ces prvo u Maroko, onda ti je jedina opcija za dalje, na jug u Mauritaniju, jer je granica sa Alzirom zatvorena. A ako sidjes dole uz Atlantik ka Senegalu za povratak ti ostaje ili ista ta ruta ili da prodate kola pa nekim karavanom preko Sahare :)

Jeste, i sta ako kola riknu u nekoj nedodjiji? Ja bih se usudio samo sa glanc novim kolima.

А шта ако се теби на пример не дај Боже преврне аутобус, воз искочи из шина или слон се саплете па испаднеш из седишта и згњечи те? Не треба размишљати на тај начин. Да се то неби десило, или да би се могућност тога свела на најмању могућу меру потребно је урадити неке ствари на ауту, а ту спада редовни сервис, а треба променити и неке друге делове који могу да задају проблеме а који су карактеристични за сваки модел аута. Важно је да човек има поверење у свој ауто.

@zokiNS

Ако ти је ауто редовно одржаван онда неће бити проблема. Само цепај. Ја сам пре месец и нешто ишао колима за Турску, а возим Мерцедес стар 21 годину. Никаквих проблема нисам имао. Урадио сам сервис, преконтролисао још неке ствари и то је то. За вожњу по пустињи треба и да прилагодиш ауто условима. На пример понеси неколико женских најлонских чарапа којима ћеш да обложиш кућиште филтера за ваздух, тј онај тео где ваздух улази. понеси још један филтер ваздуха. Који ауто возиш? Поједине марке и модели су веома цењени у неким афричким земљама па би на продаји својих кола могао добро да профитираш.

• Author

Mislim da Miloica ispravno razmislja. U pitanju je Toyota 4runner 3.0 td. 2000 godiste. To su oni veliki beli dzipovi koje vidimo na TV, u izvestajima sa Kosova, da vozi KFOR. Jedino sto je moj srebrni. Kupio sam je pre 4 godine preko veze od medjunarodnog crvenog krsta u BG sa 87000 km. Sad ima 136000. Ispravan je 110% i izgleda kao da je juce izasao iz fabrike. Servisira se na 40-50000 km, a filter vazduha se pere u vodi kad mislis da je prljav. Ima svu potrebnu opremu za nesmetan i dug boravak na teskim terenima (vinc, krovne galerije, AT gume, rol barove, duple akumulatore, frižider, Tv, DVD, GPS, kompletnu kamp opremu za cetvoro ljudi, duple rezervne tockove, duple 200w reflektore napred i cetvoroduple 400w reflektore na krovu, 75 litara blindirani rezervoar i 40 litara rezerve u specijalnim kantama, poseban alat, prvu pomoc u kojoj jedino nema instrumenata za operacije... itd itd)

Vec sam sa njim pre par meseci isao po Siriji i Jordanu i zalazio duboko u pustinje. U Wadi Ramu sam se trkao sa lokalcima vozeci po pustinji preko 120. Niko nije mogao da je stigne.

Znaci auto nije problem.

Ne volim da pisem o autu jer to u danasnje vreme moze da iritira ljude. Ali ja volim terence (prave) i avanturisticka putovanja sa njima a placen je mnoooogo manje nego sto vredi.

Nego da se vratimo na temu.

Obzirom da je granica izmedju Alzira i Maroka zatvorena da li je moguće iz Mauritanije ili Malija ući u Alzir pa u Tunis. Odatle moze ferijem na Siciliju pa kuci.

A sledeci krug bi bio otprilike Tunis, Alžir, Niger, Nigerija, Čad, Sudan, Egipat i preko Jordana i Sirije kuci.

Postoji opcija i da se auto ubaci u Nigeriji u kontejner i isporuci u Spaniji za 500-600€ ako neces da vozis nazad.

Obzirom da veoma cenim iskustva i misljena ljudi sa ovog foruma temu sam postavio vise iz razloga da saznam kojim zemljama dati prednost a kroz koje je mozda dovoljno samo "proleteti" da bi se napravio sto bolji plan.

Jedna stvar je krenuti na put kolima u Turskoj, a sasvim druga po Africi.

Ako mi se pokvari autobus ili voz iskoci iz sina onda ce kompanija koja je vlasnik vozila obezbediti drugi transport. Kad krenes sam kolima po zabiti i kola se pokvare niko ti ne moze pomoci. Gustina naseljenosti je daleko manja nego u Turskoj, broj autoservisa takodje, a prirodne i ljudskim faktorom izazvane opasnosti daleko vece.

Imati poverenje u masinu je korak ka nevolji. Tako sam na ptimer imao poverenje u kompjuter pre mnogo godina pa sam izgubio sve podatke jer nisam radio redovni backup. Istina je da svaka masina moze da se pokvari u bilo kom trenutku.

S obzirom da bi na predlozenom putu ona bila dosta raubovana, izlozena visokoj temperaturi i nezgodonom terenu plus je auto polovan ja bih svakako ukalkulisao mogucnost da se moze pokvariti i isplanirao sta da radim u tom slucaju.

Ne razmisljati o toj mogucnosti po meni moze biti ravno samoubistvu. Znaci definitivno bih uzeo pouzdano auto-osiguranje, ako je moguce satelitski telefon, a ako ne gledao bih da se krecem oblastima u dometu mreze mobilne telefonije.

zokins samo napred!  :spot:

Pre izvesnog vremena na forumu je bio nas lik koji godinama zivi u Africi, i on je imao ideju da napravi turu Beograd-Kejptaun kolima! Inace je proputovao svojim kolima Afriku uzduz i popreko. Dakle, ako je iko iskusan u toj prici, on je. Njegova iskustva su apsolutno pozitivna.  Cinjenica je da su africki putevi blagi uzas i u nekim delovima puteva i nema, ali ako znas sta tvoj auto moze da izvede, nema problema! Nazalost, taj lik je zbrisao sa foruma i pobrisao svoje postove tako da nema mogucnosti za vise informacija. Postoji forum na koji se on nakacio posle, ne znam da li je jos uvek aktivan. Ne znam da li je dozvoljeno ovde, pa cu ti poslati adresu na pp. U svakom slucaju, javljao se ziv i zdrav posle tih putovanja!

Gde god da covek krene ima brdo opasnosti o kojima treba voditi racuna, ali to znaci naci nacin da se to prevazidje, a ne ne izlaziti iz kuce. Mada i u kuci mozes da se okliznes u kadi, pa je najbolje da se covek odmah oprosti od zivota  :)

Ja noskich, razumem tvoju brigu, ali ok je da tvoja briga bude u vidu saveta sta i kako, kao sto si uradio u poslednjoj recenici posta, a ne u stilu ne treba ici tamo.

Cinjenica je da ovde malo ljudi ima iskustva sa Afrikom. Ako se drzis severa, nema problema, to je ponajvise civilizacija. E sad, ako se odlucis za juznije delove, treba se tu dobro raspitati, ne samo o putevima za kola. To je najmanja briga. Malo malo, pa se u nekoj drzavi tamo 'luduje'. Probaj da se raspitas o tome, ipak kuda je bezbednije proci. Nisam bas upucena u desavanja, ali na primer, ako ces kroz Sudan, ne moras bas kroz Darfur i sl.  Mislim da ti za ozbiljniji put po Africi (ako ne racunamo sever) trebaju malo ozbiljnije pripreme.

U svakom slucaju, i ja se jednog dana nadam takvoj turi...  :D

Obzirom da je granica izmedju Alzira i Maroka zatvorena da li je moguće iz Mauritanije ili Malija ući u Alzir pa u Tunis. Odatle moze ferijem na Siciliju pa kuci.

Nisam u potpunosti siguran da li su ti granicni prelazi otvoreni ali ti ne bih preporucio da tuda ides uopste. Taj dio Sahare je pod kontrolom Islamskog Magreba, ogranka Al Kaide, tako da su velike sanse da bi bio otet a i ne daj boze :death: Ta oblast ti je u rangu za Somalijom, Irakom ili pojasom Gaze

Ja sam ovde pogresno shvacen. I sam sam za avanturu, ali ne bezglavu, vec se covek za to mora temeljno pripremiti Isto kao za na primer skokove padobranom. Prvo se nesto nauci o meteorologiji, pravcu vetra, delovima padobrana, kako se pakuje, kako se slece, upravlja, polozaj tela pri padu i iskakanju, pa se tek onda skoci.

Jer kad skocis, a nisi se pripremio posle ne vredi.

A sledeci krug bi bio otprilike Tunis, Alžir, Niger, Nigerija, Čad, Sudan, Egipat i preko Jordana i Sirije kuci.

Postoji opcija i da se auto ubaci u Nigeriji u kontejner i isporuci u Spaniji za 500-600€ ako neces da vozis nazad.

Ne znam koliko si upucen o situaciji u pomenutim zemljama, ali na osnovu malo informacija koje ja imam moguce je da ces vecih problema imati u Alziru, Nigeriji, Sudanu i mozda Egiptu.

Za Alzir znam da je ilegalno se kretati samostalno kolima, osim u priobalju. Postoje policijske kontrole koje vam mogu onemoguciti putovanje. Mozete ici nekim delovima samo u pratnji vodica. U Saharskom delu zemlje ima jos dosta gerilskih grupa (gradjanski rat je zavrsen 2003) koje kidnapuju turiste.

Sto se tice Nigerije, kao sto vec verovatno znate ove godine je zibio medjuetnicki sukob (mini gradjanski rat) i trenutno situacija je jako losa. Kolega sa faksa, koji je Nigerijac, ne preporucuje mi nikako da planiram put u njegovu domovinu, iako je jako voli, ali kaze da nije bezbedno niti za njega, pogotovu severni deo zemlje. Cesto se desavaju kidnapovanja stranaca, turista, kao i radnika koji rade na naftnim postrojenjima i traze abnormalne otkupe.

Sudan je poznata opasna muslimanska drzava vec decenijama. Jos uvek su mi u glavi scene iz knjige "Kroz pustinju i prasumu". Gradjanski rat tamo besni vec 40godina i jako je opasno kretati se u podrucju zapadnog Sudana (Darfur) i jug. Imaju stroge muslimanske zakone. Sudan vazi za jednu od najopasnijih i najnebezbednijih zemalja, pogotovu podrucje kroz koje vi zelite da prodjete iz pravca Chad-a.

U Egiptu takodje ima gerilaca u pustinji koji pljackaju, kidnapuju i ubijaju. Znam da se kroz pustinju uglavnom krece u velikim konvojima sa policijskom i vojnom pratnjom. Kad sam bio pre 5-6 godina teroristi su ubili cetvoro Nemaca iz naseg hotela, koji su rentirali auto i samostalno se upitili iz Hurgade prema Luxoru.

Ne zelim da vas obeshrabrim na ovom putu, samo da ukazem na sta bi trebalo da obratite paznju i na sta da se malo bolje pripremite. Jedva cekam da vidm fotografije i putopis sa vaseg puta.

Dule, mislim da preteruješ. Od različitih ljudi, koji su samostalno putovali po Sudanu, čuo sam da je zemlja sasvim ok, ako se držiš podalje od ratom zahvaćenih područja. Sudan je divovska zemlja, a to što negde besni rat ne znači da je cela opasna. Kao kada bi rekao strancima da ne dolaze u Suboticu zato što na Kosovu vladaju nemiri.

Što se tiče Egipta, prošao sam ga samostalno, vozom i autobusom, i nisam imao nikakvih problema. Da, povremeni teroristički napadi se dešavaju, ali to se može reći i za Istanbul, pa ne bih savetovao ljudima da zbog toga zaobilaze Istanbul.

U principu, najbolje je raspitati se direktno kod drugih putnika, i to onih koji ne idu agencijski. Mene su tako svojevremeno za Gruziju naplašili kako je opasno, kako ima puno lopova, otimačine, kriminala, itd, pa sam se prvih dana paranoično osvrtao oko sebe. Posle sam se osećao kao budala. Posebno ne treba slušati ljude koji su rodom odatle, ili su nekad živeli tamo, itd. Oni često imaju totalno iskrivljenu sliku. Mislim, meni se u Turskoj dešavalo da mi ljudi objašnjavaju kako u Turskoj niko ne ide autostopom! Zaboga.

Ne kažem da ne treba misliti na bezbednost, ali čovek je izneo ideju da putuje kolima po Africi, a vi ga zatrpaste sa nekakvim "a šta ako se desi ovo" i "pripazi na ono". Valjda ima i nekih pozitivnih strana ta ideja. Mislim da nikoga ne treba obeshrabrivati u startu, zar ne? Recimo, ja već godinama razmišljam o Sudanu, i dosta pratim dešavanja i pomno se raspitujem, i moja saznanja su potpuno drugačija od ovoga što ovde čitam. Ne kažem da je 100% bezbedno, ali ni noćna šetnja po Novom Sadu nije 100% bezbedna, tako da to nema smisla ni naglašavati, jer je očigledno :)

@miloica

Noskich malo preteruje, ali je nacin razmisljanja dobar. Na takav put se ne moze krenuti po principu "lako cemo". Turska i Afrika se ne mogu porediti. Turska (u svom najvecem delu) je sredjena i sigurna drzava sa dobrim ili odlicnim putevima. I ja sam je obisao kolima uzduz i popreko (nisam bio samo na jugoistoku), ali se ne bih usudio da idem u Afriku.

Meni su pukle 2 gume negde u nekoj nedodjiji na turskom Crnom moru i znam kakva je to muka. Najblizi vulkanizer je bio na 60km. Ne smem ni da zamislim sta bi bilo da mi se nesto ozbiljnije pokvarilo na autu...

I te kako treba razmisljati o najgorem. Obavezno treba pokupiti brojeve telefona lokalnih pandana AMS-a. Malo zdrave paranoje ne skodi. ;)

A sto se tice bezbednosnih rizika, licno nisam spreman da idem ni u Hrvatsku na more, a kamoli u ratna ili nestabilna podrucja. Ako vec ides tamo, raspitaj se gde ces sigurno biti bezbedan.

Zatvorena je kopnena granica sa Alzirom ali cini mi se da nije vodena. Tako da i tu mozete na trajekt

Ja sam prosle godine istrazivao i tu opciju, ali nema vodenog prevoza, najbrza moguca varijanta je bila Maroko - Alikante - Alzir, znaci preko Spanije.

Ako imas tako dobar i opremljen auto, ja bih ti onda rekao samo napred!

Kroz Maroko i Mauritaniju ka Senegalu prolazi dosta dzipova i ruta ide skoro uz obalu. Cini mi se da ni iz Mauritanije ne bi mogao u Alzir jer se u tom delu Mauritanije nalaze minska polja. Takodje u juznom Maroku i tokom prolaska kroz Zapadnu Saharu ne preporucuju da se mnogo svrlja vec drzi samo glavnog puta, takodje zbog mina.

Uostalom, kad prodjes Mauritaniju, ima tu dosta za posetiti, mozete napraviti krug po Zapadnoj Africi i onda opet tim putem preko Maroka nazad. Mada nisam siguran da je mesec dana dovoljno za takav put?

jedna stvar kou mi cesto previdimo je velicina zemalja na africkom kontinentu...samo alzir ima 2miliona km kvadratnih, nesto kao francuska, spanija, nemacka, italija i poljska zajedno...tek kad se stigne tamo, vidi se koje su to razdaljine u pitanju, uz otezavajucu okolnost sto su putevi u mnogo losijem stanju nego po evropi, a cesto su i zatvoreni...za tu turu zoki koju si napisao, moje je misljenje da bi ti trebalo bar 2 meseca....

sto se bezbednosti tice, alzir nije bas najbolji...jednom sam spavao u nekom motelu u jednom pustinjskom gradicu, i sledeceg jutra mi recepcionar rece da su dan ranije bili upali banditi iz pustinje i orobili sve goste, kao i sam motel...bilo ih je 20  ;D...jednostavno, velika su to prostranstva...ali naravno, ne treba se povoditi za pojedinacnim primerima, jer u suprotnom niko ne bi trebalo ni u london da ode, koliko se samo pljacki desi za jedno vece..

trenutno su ratni sukobi u zairu( istocni deo), sudanski darfur, nigerija( sever), a sranja su jos i u liberiji i j. africi i naravno, somalija...

licno sam planirao jedan duzi put po africi, za sledecu godinu, i zakljucio da je istocna obala ipak najpogodnija za takve tripove, od etijopije pa nanize, do mozambika....s tim sto, kad bi isao kolima, treba videti da se nekako prebace trajektom niz crveno more, do eritreje, ili eventualno,od jemena do eritreje...sudan je tu stvarno najveci problem, jer je veliki, a bas nesiguran, i to su mi svi drugari afrikanci rekli...ja cu ici zeleznicom i busevima do zimbabvea, a onda ce mi drugar dati kola u harareu, za bocvanu, j.afriku i mozambik  :dance:....

ali definitivno pici, samo se dobro spremi, i fizicki ( imunitet i tako to), jer je afrika ipak razlicita od svih ostalih predela na Zemlji, i to je kruna putovanja jednog avanturiste  :)

• Author

Vidim da se ovo razvilo u jednu veoma mudru i kvalitetnu diskusiju.

Uostalom zato ovakvi forumu i sluze. Hvala na linkovima za interesantne sajtove.

Naravno da mi ne pada na pamet da bezglavo i nespremljen krenem za Afriku. Zato i pitam i polako sakupljam informacije. Sirija i Jordan su mi bile neka vrsta probe i odradili smo je bez ijednog jedinog problemcica. Znam da su Africi veca iskusenja ali avantura ne bi bila avantura kad bi sve uvek bilo idealno.

Nazalost zagubio sam sajt ali dvoje engleza (muz i zena oko 50 g) su iz Engleske preko Turske Sirije i Jordana stigli u Egipat a onda malo istocnom malo centralnom Afrikom stigli do Kejptauna u Juznoj Afici. Seli na avion i kuci. Njihov dzip je za njima kontejnerom stigao u Englesku desetak dana kasnije. Jedini kvar koji su imali je bio na alternatoru ali to su im sredili i nekoliko busenja guma. Dzip im je bio star 15 g. Njima nije falila ni dlaka sa glave.

Slike su im fantazija.

U jednom trenutku su bili okruzeni isaranim domorocima sa kopljima i stitovima a u drugom desetine majmuna im je sedelo na autu itd itd...

Ja sebi ne mogu toliki put priustiti ni finansijski ni vremenski ali neke krace ture od 12-17.000 km bih voleo da napravim.

Zato i hocu da cujem sto vise komentara, ali realnih, od ljudi koji su vec bili u drzavama koje se mogu ubaciti u ovaj plan.

Ako je bas komplikovano vraticu se kuci istim putem.

Kad bi se libijska viza malo lakse dobijala to bi mi bilo idealno. Tunis, Libija, zahvatiti malo Niger, Cad, Sudan pa u Egipat i preko Jordana i Sirije kuci.

Ako ste vec na jugu Maroka da li se isplati otici preko Mauritanije do Senegala mozda Gambije?

Evo sajta dve sestre iz Lagosa, u Nigeriji, koje putuju po Africi. Jedan od ciljeva njihovog putovanja jeste da dokažu da Afrika nije kontinent divljaka i ubica, kao što mnogi misle, i da čak i dve devojke mogu bezbedno da je pređu, s kraja na kraj: http://www.celebrateafrica.net Koga zanima putanja, nek klikne na "route". Jedno vreme sam pratio njihovo putovanje, a onda mi je dosadilo, ne znam dokle su stigle :)

A evo ga i jedan putopis iz Sudana, sa gomilom fotki: http://www.travelthewholeworld.com/sudan.html Inače, za Sudan sam, od svih koji su tamo bili, čuo da su ljudi neverovatno gostoljubivi i ljubazni. Meni lično su ove fotke sasvim dovoljan razlog da ga jednog dana posetim :)

• Author

Lazare hvala na linkovima. Svaka cast devojkama iz Nigerije. Ne samo sto su hrabre vec i veoma simpaticne.

A dok ja planiram kako cu kolima po Africi, momak i devojka su celu Afriku preturili na biciklu.

www.worldbiking.info/photos.html

Lazare baci pogled na fotografije. Ima i Sudan. Razlozi za posetu Sudanu rastu  clap.gif' alt=':clap:'>

Dule, mislim da preteruješ. Od različitih ljudi, koji su samostalno putovali po Sudanu, čuo sam da je zemlja sasvim ok, ako se držiš podalje od ratom zahvaćenih područja. Sudan je divovska zemlja, a to što negde besni rat ne znači da je cela opasna. Kao kada bi rekao strancima da ne dolaze u Suboticu zato što na Kosovu vladaju nemiri.

Lazare, mislim da ne sagledavas realno. Ako neko napise da mu je deo planirane rute Chad-Sudan, mislim da nije fer ne reci da je jako opasno (ili jako tesko moguce) proci kroz taj deo - Darfur (pogotovu sopstvenim kolima), gde tinja gradjanski rat u zemlji koja je generalno jedna od najnebezbednijih na svetu. Nisam ja to izmislio, jednostavno postoje rangirane regije i zemlje koje su opasne, do cega se doslo na osnovu podataka i statistike: broj ubijenih, kidnapovanih, opljackanih... Tako da za najnebezbednije zemlje sveta se smatraju: Irak, Avganistan, Somalija, Sudan, Kongo... npr.: u Sudanu je ubijeno ili umrlo oko 5,4 miliona ljudi usled posledice rata, oko pola miliona od 2003. do danas. Sto se tice pomenutih rigoroznih muslimanskih zakona i tamosnjeg rezima: pre 3 dana 10 zena je osudjeno na mesec dana zatvora i bicevanje (40udaraca bicem) zbog toga sto su u jednom restoranu u Kartumu bile obucene u pantalonama. Jednostavno ljudi putuju i u Irak i Avganistan i Sudan i cesto nemaju niskavih problema i zemlje su  im OK, ali treba biti obazriv i pripremljen, jer je najveca verovatnoca da ce vam se nesto lose desiti upravo u ovim zemljama, mnogo vise nego bilo gde na planeti. Ni jednog trenutka nisam savetovao da se odustane od puta, samo sam ukazao na neke problematicne tacke na pomenutom putu, na koje treba malo vise obratiti paznju.

Što se tiče Egipta, prošao sam ga samostalno, vozom i autobusom, i nisam imao nikakvih problema.

Sasvim je druga stvar ici vozom ili autobusom dolinom Nila, a totalno druga kretati se samostalno automobilom kroz pustinju (bez konvoja), cije pojedine delove kontrolisu teroristi.

Posebno ne treba slušati ljude koji su rodom odatle, ili su nekad živeli tamo, itd. Oni često imaju totalno iskrivljenu sliku. Mislim, meni se u Turskoj dešavalo da mi ljudi objašnjavaju kako u Turskoj niko ne ide autostopom! Zaboga.

Apsolutno se ne slazem da ljudi koji posete neku zemlju na 10-15 dana ili cuju nesto od drugih imaju bolju sliku/predstavu o zemlji od onih koji zive tamo. Retko mozes cuti od nekoga: "nemoj posetiti moju zemlju, suvise je opasno", sem ako nema velikih, opravdanih razloga da kaze to.

Kao sto rekoh totalno podrzavam ideju ovog putovanja i moje sugestije su bila cisto dobronamerne.

• 1 year later...

Nema odgovora, a i ja sam nestrpljivo ocekivao nastavak jer mi je tema bila zanimljiva. Mozda nije imao 4x4 pa je ostao negde ...

• 1 month later...

Nov automobil nije nikako prednost,naprotiv za takva putovanja se biraju(sa namerom)jednostavna i robusna vozila.

Maroko(bio sam pre 2.god.kamperom(mb100))Ne treba ti nista,sve je kao i kod nas.

Ako nameravas da silazis sa puta onda je dobro da imas terenca(ja sam se zaglavljivao u pesku(na pistama)redovno.

Maroko preporucujem od srca.

Sto se vremena tice,sve je moguce!Mi(zena i ja) smo presli 8000km za 15.dana(maroko).

Prosle godine sam preko Bosne,CG,Albanije,makedonije,grcke i turske krenuo za siriju i odustao(Nepodnosljive vrucine)pa sam iz turske okrenuo za bugarsku i rumuniju.Ovo leto planiram egipat ili iran.

Dublje u Afriku su isli mnogi evo ti primer http://www.mercedes124.de/besold/index.html sta je sve moguce(lik ima isti auto kao ja)W123 200d najbolji auto za tako nesto!!!

Mozda se negde i sretnemo

Pozdrav i srecan put

Mirko

Ovo leto planiram egipat ili iran.

Ako ti nije problem, prenesi utiske posle na forum ;)

mali off: jel isao vec mozda neko kolima odavde u Iran?

Nov automobil nije nikako prednost,naprotiv za takva putovanja se biraju(sa namerom)jednostavna i robusna vozila.

Maroko(bio sam pre 2.god.kamperom(mb100))Ne treba ti nista,sve je kao i kod nas.

Ako nameravas da silazis sa puta onda je dobro da imas terenca(ja sam se zaglavljivao u pesku(na pistama)redovno.

Maroko preporucujem od srca.

Sto se vremena tice,sve je moguce!Mi(zena i ja) smo presli 8000km za 15.dana(maroko).

Prosle godine sam preko Bosne,CG,Albanije,makedonije,grcke i turske krenuo za siriju i odustao(Nepodnosljive vrucine)pa sam iz turske okrenuo za bugarsku i rumuniju.Ovo leto planiram egipat ili iran.

Dublje u Afriku su isli mnogi evo ti primer http://www.mercedes124.de/besold/index.html sta je sve moguce(lik ima isti auto kao ja)W123 200d najbolji auto za tako nesto!!!

Mozda se negde i sretnemo

Pozdrav i srecan put

Mirko

Јеси ли прошле године ишао својим в123 и да ли и ове године планираш њиме да идеш? Е да, ја имам 124 и ишао сам њиме у 10 земаља до сада, а жеља ми је да њиме стигнем до Сирије. Хајде молим те напиши мало више о прописима који се тичу уласка возилом у Мароко, ценама улазних такси ако постоје и слично.