Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li ima ikakvih problema za srpske državljane ako lete sa prištinskog aerodroma? U smislu važenja pečata pošto Srbije jelte ne priznaje Republiku Kosovo. Da li bih mogao da letim iz Prištine u neku državu a da se onda vratim u Beograd ili Niš?

Pitam jer ima jeftinih letova iz Prištine npr. WizzAir ili Pegasus 

Obavezno nosi sa sobom ličnu kartu Srbije. Ja sam imao problema na švajcarskom aerodromu kad sam odatle leteo na Kosovo sa pasošem Srbije jer Kosovo tad nije priznavalo pasoš Srbije na isti način kao što Srbija ne priznaje pasoš Kosova. Paradoksalno, ali tad sam mogao da se ukrcam na avion sa ličnom kartom ali ne sa pasošem. 

Ovo je digresija koja možda nije ni bitna jer ti ne letiš na Kosovo nego sa Kosova.

Treću zemlju ne interesuje da li letiš iz Prištine ili iz Beograda dokle god imaš odgovarajući dokument, tj. vizu.

A kakav problem Srbija može da ti pravi po povratku, pa ne znam. Svakako imaš pravo da se vratiš u svoju zemlju čak i da nemaš pečat da si "legalno" otišao odavde. Čak i ako primete pečat Kosova, mogu samo da te drndaju, ne i da ti unište pasoš ili te vrate bilo gde. U Beogradu uostalom imaš i onu kabinu sa automatskim očitavanjem pasoša (mada to češće ne radi nego što radi) pa možeš i tuda da prođeš ako nećeš da pokazuješ stranice čoveku na pasoškoj kontroli. 

2 hours ago, amstel said:

U Beogradu uostalom imaš i onu kabinu sa automatskim očitavanjem pasoša (mada to češće ne radi nego što radi) pa možeš i tuda da prođeš ako nećeš da pokazuješ stranice čoveku na pasoškoj kontroli. 

Gde to stoji?

Nekad je bila samo kapija/prolaz (sto je radila samo sa pasosima izdatim posle nekog datuma u 2014), ali ne secam se da sam to video skoro.

Onda si verovatno informisaniji od mene i možda ne postoji više. Kad su ispred tebe kabine gde živi ljudi pregledaju pasoše, ovo stoji ili je stajalo skroz levo.

Mislim da su me jednom izdvojili i odveli tamo skroz levo, pre koji godinu i elektronski mi ocitali pasos, tad je to valjda bilo u nekoj test fazi. Nikad posle nisam video da je to zaista i koristeno.

18 hours ago, kruzok said:

Da li ima ikakvih problema za srpske državljane ako lete sa prištinskog aerodroma? U smislu važenja pečata pošto Srbije jelte ne priznaje Republiku Kosovo. Da li bih mogao da letim iz Prištine u neku državu a da se onda vratim u Beograd ili Niš?

Pitam jer ima jeftinih letova iz Prištine npr. WizzAir ili Pegasus 

Nema nikakvih problema. Leteo sam Pegasusom iz Prištine do Istanbula, a vratio se kolima u Srbiju. U Prištini na pasoškoj kontroli sam pokazao srpsku ličnu kartu, umesto pasoša, a u Istanbulu pasoš.