September 15, 200915 yr Pedjalone, odlicna ti je deviza, odnosno filozofija zivljenja . I sam se pronalazim u njoj, a cini mi se i da cu poceti da je i ispisujem na raznim mestima. Evo, za pocetak, kao status na FB-u .
September 15, 200915 yr Uopšte mi ne pada na pamet da sada ovde pravim listu troškova sa svog putovanja po Siriji, kad se sve te informacije već nalaze razasute po forumu i sajtu. Matrix, ako pokažeš da si pažljivo pročitao forum, mislim da će ti drugi rado pomoći da razjasniš pojedinačne detalje koji ti možda ostanu nejasni posle toga. Tražiti da ti ovde ljudi taksativno nabroje svoje troškove nije produktivno, a pritom ih optuživati da "zaobilaze istinu" nije baš ni prijateljski. Evo još jedan mali primer: na putu od Srbije do Sirije smo stopirali celim putem i nismo nijednom vozaču ništa platili. Kada smo stigli u Siriju karta za voz Alepo - Damask (koji prelazi 450km za 6-7 sati) u jednom smeru koštala je dva (2) evra. Pošto sam tada još bio student, platio sam je u pola cene, dakle 1 evro. Dakle, cena samog puta Novi Sad - Damask bila je jedan evro. PS. Pedjalon - lepo rečeno.
September 15, 200915 yr Ја и даље мислим да је у питању завист. Ко год да је читао блогове и форуме на овом сајту све му је јасно.
September 15, 200915 yr Bilo bi lijepo, naglašavam, ako već nalazite jeftine aranžmane, da sa ostalima podijelite kako ste došli do istih, a ne samo reći 150, 500 evra za mjesec dana i završiti na tome.Treba biti iskren prvo prema sebi, pa onda prema drugima, i priznati da je ipak teško samostalno finansirati putovanje sa prosječnom platom u Srbiji. AAAAAlllllllooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pa citas li ti ista od foruma? Koje si blogove procitao? Koje putopise? Ajde navedi! O svemu ovome sto ti trazis da mi podelimo sa drugima vec stoji tamo. A ako ocekujes da ce sada svi forumasi da povade racune sa putovanja u zadnjih 5 godina i taksativno ti navedu koliko su platili kiflu u Milanu ili kilogram urmi u Siriji, to neces cuti. Znas li koliko tema ima o jeftinim letovima i jeftinom prevozu? o jeftinom smestaju? jeftinoj hrani? i to sa KONKRETNIM podacima!!!!! I ovde ti ljudi navode konkretne podatke o troskovima a ti i dalje ko pokvarena ploca ponavljas isto. Da, u Kirgiziji je bilo dvoje, mozda i jos jedan clan ne secam se tacno s njegovog bloga iz Kazahstana, u Indiji mislim da niko nije bio duze od mesec dana. Za Sri Lanku je prosle godine bila promocija iz Istanbula sa povratnim kartama od oko 240 evra pa naravno da je ko je imao vremena i para iskoristio tu mogucnost. Da ne opovrgavam i ostalo sto ti tvrdis. Moje najduze putovnje je bilo 17 dana, neracunajuci SAD gde sam isao da radim. Vec sam ti previse vremena posvetio... ili otvori mozak za nove ideje i snalazljivost (ako to stvarno zelis) ili nemoj vise da nas ovde zamajavas!
September 15, 200915 yr Matrikse u pravu si! Vidim da si nas provalio. Ovde ne postoje putnici, ustvari ovde postoji samo 5 aktivnih clanova koji prave lazne naloge i izmisljaju tekstove i kace ih na ovaj sajt. Takodje volimo i da se salimo na forumu pa pravimo lazna pitanja, odgovaramo na iste. Ako vidimo da nas je neko provalio mi ga banujemo. Najdalje gde je neko od nas otisao je WC, jer za ovu akciju je potrebno 24/7 sedenja pred kompjuterom. Sve ovo radimo iz licnog zadovoljstva jer nemamo nikakav profit, kao sto vidis reklame ne postoje. Dobrodosao u stvaran svet!
September 15, 200915 yr Magelan: na kraju procitajte jedan clanak mozda ce se neko prepoznati, neki su se vec naljutili jer im je neko rekao istinu u oci http://www.b92.net/putovanja/destinacije/evropa.php?nav_category=868?yyyy=2009&mm=09&dd=14&nav_id=381409
September 15, 200915 yr Bilo bi lijepo, naglašavam, ako već nalazite jeftine aranžmane, da sa ostalima podijelite kako ste došli do istih, a ne samo reći 150, 500 evra za mjesec dana i završiti na tome.Treba biti iskren prvo prema sebi, pa onda prema drugima, i priznati da je ipak teško samostalno finansirati putovanje sa prosječnom platom u Srbiji. Ovde niko ne nalazi jeftine aranzmane i ne odlazi na turisticka putovanja koje organizuju agencije vec sami osmisljamo svoja putovanja. Svi smo dovoljno kreativni i snalazljivi za tako nesto. Ne trebaju nam agencije i turisticki vodici koji u 70% slucajeva ne znaju nista. Ne kazem da na forumu nema ljudi koji i dalje putuju sa agencijama ali takvi su ovde retki. Tesko je finansirati... ali snalazimo se... sta tu nije jasno?
September 15, 200915 yr @rayuela Uzgred, svaka čast na stipendiji Konrada Adenaura ovo smatram već za ličnu uvredu. razmišljam da zaključam temu, a ako nastaviš, neću oklevati ni sa banovanjem edit: stavke iz pravilnika foruma koja je matrix do sada prekršio: Upoznajte se sa forumom Pre nego što se uključite u rad foruma, posvetite malo vremena prelistavanju starih i novih tema, kako biste stekli predstavu o načinu na koji forum funkcioniše. STOP agresiji Ukoliko odgovarate na nečiju temu ili pitanje, odvojte nekoliko minuta i razmislite šta ćete napisati. Forum ne služi da ljudi pišu prvo što im padne na pamet. Pazite da nekoga ne uvredite. Nikome ne koriste uvredljive poruke i beskonačne rasprave. Dakle, bez vređanja i bez agresije.
September 15, 200915 yr Matrixe, više ljudi na ovom forumu smatra da si prekršio pravila lepog ponašanja. Ili se upristoji, ili te brišemo sa foruma. Nisi ni prvi ni poslednji koji je došao da kvari nešto u šta smo uložili puno rada i truda. Možda bi trebalo da prestaneš dok ne napraviš baš kompletnu budalu od sebe.
September 16, 200915 yr Matrix tebi je verovatno jasno sto si izazvao ovoliko nezadovoljstvo ostalih ljudi... jer si nas ti nazvao LAZOVIMA, pa makar koristio perifraze ili eufemizme za tu rec.... I to je bilo vrlo ruzno s tvoje strane, ato sto su neki uzvratili istom merom, ali samo ne uvijeno kao ti, nego kolokvijalnim recnikom, nemoj da te ljuti, jer si prvi poceo.. i uopste ne vidim razloge zasto ti se neki ljudi stalno pravdaju, i pricaju kako oni nisu nigde dugo ostajali i taj fazon.. kakve to veze ima kolkio je ko ostajao...jeste, istina je, dosta ljudi odavde, ukljucujuci i mne, je ostajalo i po 2 ili vise meseci negde u dalekim zemljama ( svakako ne u evropi, sem ukoliko nije zbog posla ).....ali mi smo to uspevali, i sa malo para, jer mi to VOLIMO... a ja licno o parama nikad i ne pricam, niti me one u zivotu zanimaju...putovao sam isto i kad sam imao dosta para i radio dobar posao, kao i sad kad nemam para.....potpuno isto putujem veruj mi... a samo jedan primer da ti dam, koliko da ti prosirim vidike, i narocito ovo u vezi vremena.. jedna beogradska agencija, koja satro organizuje jeftina putovanja, kao backpack fazon, zove se jungle tribe, ima ovog novembra 2 ture za tajland...jednu od 21 dan( to se naravno racuna od izlaska iz bg-a i povratka u isti), kosta 1250, i drugu koja je ista, samo se na jednom ostrvu ostaje 7 dana duze, i kosta 1450 evra..u cenu su ukljuceni samo avion, transferi, i smestaj bez klope, nista drugo, ni thai viza.. i sad, neko bi rekao -pa ok, ostaje se 7 dana duze....i sve bi bilo u redu, da smestaj za jednu osobu u tim bungalovima u koje oni vode ( bio sam slucajno smesten pocetkom ove godine u istim bungalovima gde i oni, pa znam), ne kosta 60 bahta, ili 1, 20 evra....pomnozi to sa 7, pa ces videti da je to 8,4 evra vise za 7 dana, a oni su agenciji iskesirali 200evra...ostani mesec dana duze tamo, pa ces videti da to kosta 36 evra vise, za smestaj...za hranu za 30 dana realno treba negde oko 120 evra, da imas sva 3 obroka, 1 ili 2 u restorancicima, ostalo na ulici, i naravno vocne sokove,voce itd...za pice i izlaske eto nek bude jos toliko, znaci to je 276 evra za mesec dana, sve full...ako hoces da iznajmis npr. i skuter, to ti je jos 3000 bahta za mesec dana, ili 60 evra...litar benzina je 0.45 evra, a sam znas koliko skuter trosi, ja npr. punim 3 l za 2 dana, jer se dosta vozim...to je znaci oko 20 evra za mesec...pa ti lepo preracunaj, nema stekarenja, opusten zivot, sat vremena thai masaze je 3-4 evra, pa i na to mozes da ides svaki 2-3 dan...ako volis kurve, 20 evra za celu noc...ali tajladjanke su dobre ribe, i sto bi placao kurve ... da se vratimo nasoj agenciji... znaci, oni vode 5 nocenja u bankoku, znam u koji hostel idu, bio tamo, i placao nocenje 4 evra, to je 20...idu na sever i ostaju 2 dana u chang maiju, voz/bus do tamo je oko 15 evra povratna karta, 2 nocenja 2 evra...onda idu od bankoka do ostrva koh pan gan, povratna karta voz/bus/trajekt je oko 30 evra....i na ostrvu imaju 15 nocenja, pomnozeno sa 1, 2 evra, je 18 evra...transfer grad bankok aerodrom je 17-18 evra za 2 puta, i to za kombi od 8 ljudi, znaci, to je 1, 5 evra po coveku, u baksis...ne zaboravi, da je ovo sto sam nabrojao sve jeftinije ako se uzima za grupu, znaci agenciju ovo jos manje ispadne...evo, ukupna suma je 86,5 evra za 22 nocenja na tajlandu, sa svim transferima, i 4 dana koja su proveli u nocnom putu... avionska karta od bg-a preko istanbula, sa turkish-em do bankoka, je negde oko 850 evra, za agenciju je verovatno jeftinije, a plus dto se stalno izbacuju neke promocije.. znaci, agencija im je uzela 1450 evra, a realno je kostalo 935..to je 520 evra zarada po putniku...slucajno znam vlasnika te agencije, i znam da te daleke ture ne prijavljuje, i ne placa porez, jer je otvorio istoimenu nevladinu organizaciju, pa preko te organizacije prijavljuje kako vodi na neprofitna putovanja...a vodica ne placa, jer nalozi klince da im je besplatan put, i kao nudi im opciju da vide svet...znaci, sebi trpa velike pare u dzep..e, pa, vidis, mi smo malo pametniji od toga, i ja imesto da platim tako nesto, ostanem u jugoistocnoj aziji 2 i po meseca za 1000 evra, sa sve putem...jer ja ne placam 850 evra do tamo avion, nego stizem i vracam se za 300, sto low costom ( ima ih dosta u aziji, veruj mi, mozda i vise nego u evropi), sto vozom, sto stopom ili busem... a sve okolne zemlje tamo su jos i skoro duplo jeftinije od tajlanda, sem malezije... sada ove jeseni idem vec po 3. put tamo... a bio sam i u j. americi 3 puta, isto po 2, 2i po meseca, u centralnoj americi 2 puta, i severnoj africi+ bliski istok, 2 puta....e svuda se te cene krecu manje vise slicno... jedino sto mi je bilo malo skuplje, je bila australija, jednom sam ostao 1 i po mesec, i 4-5 puta severna amerika, ali sam tamo uglavnom ili samo bio u prolazu ka juznoj, ili radio... evropa je ubedljivo i neuporedivo najskuplja od svega ovoga sto sam nabrojao, pa ako si slusao cene na putovanjima, to je pretpostavljam bila prica iz evrope, i to je sve tacno, jer ja u evropi za 2 nocenja platim kao za mesec dana u kambodzi npr.. i zato, prestani da nas nazivas lazovima, nego ako zelis, pridruzi nam se u nasoj prici, da sirimo vidike, pomazemo ljudima koji zele nesto da vide u zivotu, i ne pricaj vise o parama, jer one su nama bitne samo kao sredstvo, nametnuto, ali ne i presudno, da radimo ono sto volimo, da putujemo...
September 16, 200915 yr svaka dalja polemika je bespredmena sa osobom koja u startu ne zeli da prihvati drugaciji pogled na putovanja i shvati da zivot nije samo kuknjava i optuzivanje drugih za sopsteni neuspeh
September 16, 200915 yr Author Matrixe, više ljudi na ovom forumu smatra da si prekršio pravila lepog ponašanja. Ili se upristoji, ili te brišemo sa foruma. Nisi ni prvi ni poslednji koji je došao da kvari nešto u šta smo uložili puno rada i truda. Možda bi trebalo da prestaneš dok ne napraviš baš kompletnu budalu od sebe. Predsjedniče, ne znam što nije pristojno u izlaganju ličnog mišljenja i komuniciranju sa ljudima sa ovog foruma. Nisam nikog uvrijedio, ne znam što ja to kvarim, samo sam iznio svoje mišljenje, sa kojim neko može da se složi, a neko ne. @rayuela Uzgred, svaka čast na stipendiji Konrada Adenaura ovo smatram već za ličnu uvredu. razmišljam da zaključam temu, a ako nastaviš, neću oklevati ni sa banovanjem PS U zemlji i u regionu sam dosta putovao na seminare preko studentskih i nevladinih organizacija i preko Konrad Adenauer koji su me stipendirali 3 godine. @rayuela Sasvim je druga priča, i potpuno ispravna, čini mi se od aktiviste noskicha, koji je rekao da mu je pomogla opština, stipendije, da je platila fondacija, da je prespavao kod prijatelja sa CS i HC, imao kartice sa popustom koje daju autobus London-Glazgov za 3-4 funte. Uzgred, svaka čast na stipendiji Konrada Adenaura @rayuela Zašto misliš da su moje pohvalne riječi baš upućene tebi?Naravno one se odnose na aktivistu noskicha što se lijepo i vidi iz prethodnih postova, trebalo je samo malo pažljivije da čitaš moje postove, tj. ako si ih čitala uopšte. Uzgred, sve i da nije tako, a jeste, da li ti uopšte znaš ko je bio Konrad Adenauer i kome se dodjeljuje stipendija sa njegovim imenom? Zaista ne vidim bilo kakav razlog da se vrijeđaš, baš naprotiv.
September 16, 200915 yr matrix, pažljivo čitajući SVE tvoje postove, dolazim do zaključka da ti ovde prosto ne tražiš nikakve informacije o alternativnim vidovima putovanja nego vežbaš vređanje na finjaka. Naravno, svako ima pravo na sopstveno mišljenje, i dobio si argumentovane odgovore na svoja pitanja, a da si pročitao par blogova i putopsa, stvari bi ti bile mnogo jasnije mnoga pitanja ne bi ni morao da postaviš. Predlažem zato da se maneš ćorava posla i pronađeš neki forum gde se vežba nadgornjavanje, jer TO je ono što ti ovde radiš.
September 16, 200915 yr Bokas, na sledecem sastanku masonske loze odgovaraces zbog odavanja tajne oko ovog naseg projekta za zaludjivanje naroda. Nadam se da ce veliki majstori uvaziti da si bila isprovocirana pa ti nece uzeti za zlo, ipak smo vec dugo izdrzali neprovaljeni. milosti...! U stvari i nije tako lose sto se matrix javio sa njegovim rezonima. Hvala ti matrix! Dao si savrsen odgovor na temu "Zasto ljudi ne putuju i getoizacija?" Posle svog truda da se nadje odgovor na to pitanje, izgleda da je u stvari savrseno jednostavan - zato sto ljudi ne veruju da moze jeftino da se putuje, cak i onda kad im neko savrseno konkretno i detaljno objasni kako!
September 16, 200915 yr :psuje: Auh, ne mogu da verujem da ova tema jos uvek zivi,mislio sam da cete je davno zatvoriti ili ugasiti, sta god! Zasto se uopste mucite i pisete tolike postove,procitao sam sve napisano i nisam mogao da izdrzim a da se ne javim. Druze matrix ili ko god da si,10000000000000000000 puta je napisano da je dovoljno da samo procitas nekoliko blogova ili putopisa i sve ce ti sesamo kasti sta i kako moze da se putuje,bilo vremenski bilo novcano. Ne bih nista da dodajem jer i nema nista, samo cini mi se da su se svi vrlo okomili na tebe,jer da nije tako sigurno bi ova rasprava davno bila zavrsena od strane moderatora,tako da ako i dalje mislis da budes clan ove druzine jos jednom prijateljski savet,procitaj malo sta se sve ovde pisali svih ovih godina i uzivaj coveve
September 16, 200915 yr S obzirom da je autor dobio nekoliko uljudnih i argumentovanih odgovora na svoje pitanje i da je posle toga nastavio isključivo sa provokacijama, tema se zaključava do daljnjeg. Hvala svima koji su učestvovali, pogotovo onima koji su ostali hladne glave i nisu se dali provocirati.