September 14, 200915 yr Dok sam studirala mogla sam i da putujem i da ucim i da polazem ispite i sve sam to placala svojim parama poshto sam izmedju putovanja i studiranja i radila (znam da je pitanje teme bilo o vremenu ali se u medjuvremenu spomenuo i novac) pa sam samim tim imala vremena za mesec - dva putovanja. Tako je palo dva meseca Maroka, dva meseca Rusije, Belorusije i Ukrajine i mesec dana Sirije i Jordana. Od svega toga mi je mama dala mozda nekih 100-200eura (znate i sami kakve su mame) Posle toga sam se zaposlila na redovno radno vreme od 8:00-16:00, imam jedva nesto vise para od prosecne plate, placam stan, hranu, racune za stan u Bg-u, racune za kucu u Kikindi, ne kupujem skupe stvari, lutam po rasprodajama... ali srecom imam odlicnog shefa koji na moje "ja sutra necu doci" odgovara sa "dooobbbrrroooo". I u medjuvremenu sam nazalost prestala da budem bilo cija cerka. Putujem stopom, cheap flight-ovima, spavam kod CS-ovaca... imam 20 dana godisnjeg odmora +6 dana posto redovno dajem krv pa spajam godisnje odmore sa praznicima pa to daje josh koji dan pride... Nadam se da je to odgovor na tvoje pitanje matrix.
September 14, 200915 yr Author Ne znam samo da li je to bilo samo priča za širu populaciju, ali retrospektiva prethodnih putovanja sa pričom, da ja ipak ne putujem toliko često do dalekih destinacija baš i ne ide.Većina korisnika ovog foruma suprilično često pominjali svoja daleka putovanja, i to sa pričom kako je bilo u Maroku, ili sjećam se kako je plaže u Tajlandu, ili u kom sam hotelu bio u Damasku, ili npr. da su najljubazniji ljudi baš u Kirgiziji ili Japanu. Tako da priča ili jednom godišnje idem na ta putovanja ili ne idem uopšte baš i ne ide.Drugo, na drugi kontinent se rijetko može ići vozom, da ne pominjem da ka tim destinacijama nema low cost kompanija.Što se tiče Evrope, mnogi od aktivista pominju ture tipa Sofija-Venecija Ryanairom, pa Venecija-Madrid Easyjetom, pa Madrid- Berlin Germanwingsom, no, iako su u pitanju low cost kompanije, kada se uzme u obzir, pored karte (oko 60-100 evra povratna za jednu destinaciju, nekad i više) cijela procedura oko vize, put Beograd-Sofija-Beograd, kao i ishrana i smještaj, da ne pominjem karte za muzej ili pozorište u (obično) zemljama zapadne Evrope, dolazi se do zaključka da je sve to daleko od povoljne ekskurzije, baš naprotiv. Pritom mislim na hostel i sendvič na ulici , naravno uz znamenitosti. Interkontinentalne destinacije je, možda, posle ovoga, i izslišno komentarisati, tako da tvrdnje ja sam u Tajlandu proveo tri mjeseca za 850 evra, sve sa putom do Tajlanda i nazad, i suvenirima, hranom i pićem itd., zatim mjesec dana u Siriji za 150 evra, 'u indoneziji racunam da potrosim 500 eu za mesec i po,i to uopste da se ne stekarim, nego da putujem po ostrvima i zezam se....'ili 'Dok sam studirala mogla sam i da putujem i da ucim i da polazem ispite i sve sam to placala svojim parama poshto sam izmedju putovanja i studiranja i radila' a sve to uz priču o plati ili džeparcu od 200 ili 300 evra savakako su više nego neobične tvrdnje, koje se graniče sa fantazijom Zone sumraka i daju novu dimenziju onoj famoznoj priči o hlebu za 3 dinara (stariji znaju o čemu pričam). Takodje, tvrditi da je 35000 dinara dovoljno za pristojan život, kada je činjenica da za jednu osobu, za pristojna tri obroka ( ne mislim na kavijar i tartufe, ali svakako ni na hleb majonez i konzerve) je u Srbiji potrebno 10 evra po osobi, što za račune za grijanje struju i telefon dođe i više od 35000 dinara. Naravno ovdje neću spominjati odjeću, obuću. hemiju, poreze, knjige, pozorište, i mnoge druge prohtjeve koji prevazilaze našu primarnu potrebu za hranom, toplotom i mirnim snom , a tek ako se i plaća stan onda je situacija kritična, skoro daje pacijent u komatoznom stanju E sada, to što su ljudi navikli ( oni koji imaju 35000 dinara ), da se snalaze, da još od vremena sankcija smatraju da su hleb, pašteta i majonez dobar obrok, pun nutritivno vrijednih sastojaka, a voće misaona imenica, što su navikli da kupuju kinesku robu, a da pritom ipak misle da pristojno žive, e to je već druga priča. U svakom slučaju, evidentno je da mnogi idu na putovanja od dva -tri mjeseca, i da su kao sve pare zaradili sami, a da im poslodavci sve tolerišu, a da pritom vide sve znamenitosti, pronadju prevoz i smještaj kao i probaju hranu i piće za mizerno male pare. Neću da ulazim ponovo u priču oko odsustva sa posla mjesecima, ali ako je priča dragih aktivista sa prethodnih postova tačna, shvatio bih kao veliki dokaz njihovog altruizma, i stvarne vjere u ovaj klub i cijelu organizaciju da podijele informacije (ali egzaktne ), a koje se odnose na to koji su prevoz koristili, gdje su spavali( naziv hotela, hostela ili treće solucije), šta su jeli i pili, da li su trošili novac na još neke stvari npr. posjetu kulturno istorijskim spomenicima( kao i koliko su cijene svake od ovih stavki u tamo negdje dalekom Tajlandu ili Indiji) , zatim koliko dana su se zadržali u pomenutim mjestima, kako bismo i mi ostali smrtnici mogli da dopremo do visina i nizina dalekog Tajlanda i Indonezije, a da nas u povratku ne čekaju krediti i mrgodna lica poslodavaca, da ne kažem otkaz na svim frontovima ;D. No sumnjam da će kod Abdule, ili Šinavatre cijene biti iste kao prethodnih godina, već sigurno i nekoliko puta veće, i još kad se za Abdule urašuna bakšiš e onda............
September 14, 200915 yr matrixe! Kad bi malo manje mlatio praznu slamu a malo vise tog vremena iskoristio da procitas stranice i stranice forumskih pisanija i putopisa i blogova, nasao bi odgovore na sva ova pitanja. Nemoj da uopstavas stvari pod jedan - sa ovog foruma ja znam jednu osobu koja je bila dva meseca u Maroku npr. (jos par ostalih koji su bilii su bili mnogo manje), tako da vec tu izmisljas, da ne komentarisem ostalo. Prilicno sam se iznenadio da ti je ovoliko clanova foruma sa strpljenjem pisalo, ali vreme je da svoja ubedjenja sam preokrenes tako sto ces jos citati o svemu sto ti stvara dileme pa se onda javiti ponovo ovde. Ako si vec takav pesimista onda ti leka nema.
September 14, 200915 yr Ma mozda sam ja glup,ali ne znam sta ti koji uopste hoces? Da kazes da smo mamini i tatini sinovi? Ili da smo klosari zato sto neki od nas zive svoj zivot BOLJE OD TEBE sa 35000 dinara??? Sta ti zelis da postignes? Da ubedis sebe da je to nemoguce i da onda iz mraka svoje sobe kazes sebi,mamini i tatini sinovi jer ti nisi imao hrabrosti ni da se potrudis da procitas stotine postova na ovom sajtu? Covece okani se,ovi ljudi ti otvorenog srca daju savete,a ti bez imalo srama pricas sa toliko demagogije,da bi ti politicari pozavideli... Bezi bre vise!
September 14, 200915 yr Evo ti malo egzaktnosti, sa mog proslogodisnjeg puta po Indiji. Na zalost, nisam imao vise vremena, te sam ostao 18-19 dana. Ceo period sam proveo u Radzastanu. Ali, i to je dovoljno da se doticna zemlja "omirise". Dakle ovako: - Nasao sam povoljne cene za avio kartu, preko AirArabie. Leteo sam iz Alepa (Sirija) za Jaipur, a iz Jaipura se vratio za Istanbul. Do Alepa sam stigao tako sto sam isao vozom do Sofije (oko 10 EUR), a od Sofije autobusom za 35 EUR, do Alepa. Karta od Alepa do Jaipura je tada iznosila oko 125 EUR. - Spavanje po Indiji sam placao od 50 pa do 250 rupija. Jedan EUR je tada bio oko 68 rupija. Napominjem i da sam takodje spavao par noci kod clanova CS-a. - Hranio sam se iskljucivo u restoranima, a obroci su bili od 50 do nekih 150 rupija. Voda je kostala 10 rupija, kg banana 10-15, komad manga oko 5. Flasa coca cole od 650 ml je bila nekih 25 rupija. - T-shirts sam nalazio po ceni od 50 rupija, marame 50-70, fenomenalne radzastanske sandale za 300 rupija (al`, majku mu, nisu imali moj broj). - Prevoz sam placao oko 150-200 rupija, uglavnom bus. Voz bi bio jos povoljniji da sam ga koristio na tim relacijama. Inace, putovao sam od Jaipura do Ajmera, pa onda do Bundija, zatim do Jodhpura, pa do Jaisalmera, Bikanera i ponovo do Jaipura. Pogledaj na mapi gde se nalaze ta mesta i udaljenost izmedju njih. Prosecna cena rikse, po gradovima, je bila oko 30 rupija. - Ulaznice za tvrdjave i muzeje su skupe. Idu cak i do 300 rupija. Ali, tu sam se snasao pa sam koristio karticu sa kojom sam mogao da udjem besplatno. I, to mi je bila najveca usteda. - Kao sto sam rekao, leteo sam iz Jaipura za Istanbul. Ta karta je bila nesto skuplja i iznosila je oko 150 EUR. Posle sam nastavio ka bugarskom Crnom moru, pa troskovi onda izlaze iz price koju smo poceli. Dakle, ako iz Istanbula ides kuci, karta busom do Sofije je oko 20 EUR, a onda vozom jos nekih 10 EUR. - Viza za Indiju iznosi 2.650 dinara, tj. nesto oko 28 EUR. Tebi, kao Montenigersu ne treba viza za Tursku, pa i na tome stedis. Eto, to ti je neki troskovnik, onako ugrubo. Dakle, ako pazis mozes bez problema da prodjes sa ispod 10 EUR po danu. Dakle, viza je 28, sve karte za put tamo i nazad 350 (voz, bus, avion) i, da kazemo, neka bude 10 EUR troska u Indiji, po danu. Ako ostajes 20 dana, onda te sve izadje oko 580 EUR. Sad ti meni iskreno reci da li je to skupo za celu akciju? Ok, trazio si da poimenice neko navede konkretne nazive hotela, hostela guest housea. Nisam zapamtio, a i sada me mrzi da trazim po vizitkama. Ali, bilo je pravilo da u svim centralnim ulicama, svakog od ovih gradova, bez problema mozes da biras izmedju 4-5, nekada i vise, smestajnih objekata koji sasvim odgovaraju cak i nekim istancanijim ukusima. Medjutim, ako ti se bas stedi, mislim da bez problema mozes da nadjes smestaj preko CS-a i HC-a, skoro za svako vece i skoro u svakom mestu gde nameris da ides. Samo treba da se na vreme krene u akciju i odradi sve kako treba. Ili, ako te mrzi, idi preko Kontikija i ostalih "ikija", daj minimalno 1.500 EUR (samo za aranzman), budi tamo tek polovinu ovog vremena i poseti samo 2-3 grada.
September 14, 200915 yr čuj, matrikse, ja verujem da je ovaj forum uzdrmao tvoju sliku života u srbiji, koja je očigledno tipična slika koja se servira u medijima i koja je tako karakteristična za srpski mentalitet sveopš kukanja i samosažaljevanja - nama je mnogo teško, nemamo para, i ništa ne možemo da uradimo ni povodom čega (a posebno zato što to zahteva nekakav, božemesačuvaj, trud). mi smo se oko ovog foruma okupili zato što mi mislimo drugačije. možda je to razlika između nas i onoga što nazivaš "običnim smrtnicima". mi možda imamo malo više energije i kreativnosti nego prosečan čovek koji će proživotariti kukajući nad svojom lošom platom i zlim šefom ali upravo zato mi putujemo na "alternativan" način, zato što nije "standardan", zar ne? ti možeš da nam veruješ ili da nam ne veruješ, ali ni u jednoj opciji ne vidim da ima potrebe da nam, d'izvineš, kenjaš idi lepo uplati kredit za veš-mašinu, a mi ćemo iste te pare potrošiti na neko jeftino putovanjce, i svako će živeti svoj život, i svačija slika o svetu i životu biće neuzdrmana i očuvana i svakom će biti dobro kud se petljaš gde ti nije mesto, zamisli da sad ja odem na forum o uzimanju kredita u banci i da počnem da govorim ljudima kako su krediti zlo, kako je prosto nemoguće da neko otplaćuje kredit 25 godina, kako možeš znati gde ćeš biti za 25 godina, hoćeš li živeti u ovoj zemlji, hoćeš li biti živ, hoćeš li biti teško bolestan i sav novac koji imaš ćeš morati da daješ na vrlo skupe lekove? ili, još gore, kako kad sabereš sve rate za kredit, ispada da platiš cenu koja je mnogostruko veća nego što je realna cena proizvoda??? pa ko je uopšte lud da radi tako nešto? elem, moja poenta - i meni su takve priče jednako neverovatne i strane, kao i tebi da mi putujemo na ovakav način, ali ne idem okolo i ne smaram ljude koji uzimaju kredite kako su kreteni ili kako je to što oni rade prilično neverovatno jer niko normalan ne bi radio tako nešto (a ja mislim da ne bi). ali to se, brate, ne radi, nađeš ljude koji misle isto, ako već nisi spreman da menjaš i proširuješ svoje vidike
September 14, 200915 yr Bas sam se trudila da ne iskomentarisem, ali ne ide…. Jeste matrix, potpuno si u pravu, provalio si nas! A bas smo se nadali da nas niko nece prozreti… Mi smo na forumu, u stvari gomila sinova i cerki jako bogatih i uticajnih ljudi! U zivotu nemamo sta da radimo i toliko smo puni para i vremena da nemamo na sta da ih trosimo. Iz ciste dosade smo odlucili da napravimo sajt i da zamajavamo narod kako moze da se putuje jeftino! Sve informacije koje mozes da nadjes na sajtu su u stvari plod nase maste… od mogucnosti besplatnog smestaja, jeftinih hostela, autostopa, low cost companija, ishrane na jeftinim mestima, karticama za jeftin/besplatan ulaz za razlicite znamenitosti.…. Sve to je planski osmisljeno , kao sto ti kazes ‘više nego neobične tvrdnje, koje se graniče sa fantazijom Zone sumraka ‘. Sve konkretne informacije koje mozes u izobilju da pronadjes na sajtu su mesecima i godinama osmisljavane, kako bi se zbunjivale siroke narodne mase. Kako si inteligentno provalio sve nase lazi, ja ti toplo preporucujem da nas vise ne slusas. Batalis ovaj sajt iz zone sumraka i nikada nigde ne mrdnes iz kuce sa verovanjem da je to neostvarivo. Tako ce i tebi biti lepo, a i nama da se zamlacujemo fantazijama… Mora da je cika koji je rekao ‘Ko zeli nesto da ucini, nadje nacin, ko ne zeli nadje opravdanje’ bio u debeloj zabludi. ..
September 14, 200915 yr Bokas, na sledecem sastanku masonske loze odgovaraces zbog odavanja tajne oko ovog naseg projekta za zaludjivanje naroda. Nadam se da ce veliki majstori uvaziti da si bila isprovocirana pa ti nece uzeti za zlo, ipak smo vec dugo izdrzali neprovaljeni.
September 14, 200915 yr Ili, sto je jos gore, bices umesto Bore Todorovica podstanarka Bati Stojkovicu u Balkanskom spijunu. Pa da vidis kad pocnu braca Cvorovici da te isledjuju
September 14, 200915 yr E sada, to što su ljudi navikli ( oni koji imaju 35000 dinara ), da se snalaze, da još od vremena sankcija smatraju da su hleb, pašteta i majonez dobar obrok, pun nutritivno vrijednih sastojaka, a voće misaona imenica, što su navikli da kupuju kinesku robu, a da pritom ipak misle da pristojno žive, e to je već druga priča. Ma da. totalno si u pravu..kako moze neko da pomisli da zivi pristojno, a pritom se ne kurči najnovijim mobilnim i nema naočare od 200 evra i po koju markiranu stvar, ne izlazi na fancy mesta, ne vozi se taksijem? Sve sami luzeri, šta drugo reći...
September 14, 200915 yr Ja provedoh u Indiji ove godine 25 dana sa sveukupnim troskom od 800 eura (preterao sam u kupovini firmiranih krpica koje se gle cuda prave u Indiji i prodaju za par evrica), i jedva cekam novu godinu da ponovo odem u Indiju ali ovog puta i do Sri Lanke i Nikobarskih ostrva i za sve to mi nece biti potrebno vise od 800 eura. Naravno moze se i jeftinije ako se ne kupuju suveniri garderoba.........moze se proci i za 600 eura. Stvar je samo u organizaciji, a to da sam neciji sin pa da je istina ne bi provodio vreme na forumu vec bi gubio vreme u blejanju na splavovima i molovima. na kraju procitajte jedan clanak mozda ce se neko prepoznati, neki su se vec naljutili jer im je neko rekao istinu u oci http://www.b92.net/putovanja/destinacije/evropa.php?nav_category=868?yyyy=2009&mm=09&dd=14&nav_id=381409
September 14, 200915 yr Ма вид'те да никад није мрдн'о из државе осим, евентуално, на неку ескурзију, па завиди људима и не може се чудом начудити што неко има му*а да мрдне одавде, а он још не може да их скупи. И паре и ово друго.
September 15, 200915 yr hahahah matrix stvarno si izazvao lavinu neraspolozenja medju clanovima foruma, ako ti je to bila osnovna ideja , svaka cast... uostalom, nasa je stvar nasta trosimo pare i slobodno vreme.. lep provod u podgorici, ali ja uskoro palim u indoneziju i ostacu mesec i po dana tamo, verovao ti ili ne, za manje para nego sto ti potrosis u njegosevoj ulici na 5-6 izlazaka... samo nemoj vise da nas smaras, ja u svakom slucaju necu vise da odgovaram na tvoje provokacije.. samo mi je zao sto mi brukas postojbinu, nadam se da nisi iz bjelopavlica
September 15, 200915 yr Evo kako sam ja svojevremeno putovao u toku studija. Prvo interrail putovanje sam obavio preko konkursa Evropskog pokreta `Putujemo u Evropu`. Tada sam spavao po vozovima nocu, na plazama, parkovima, u Spaniji u prostorijama za bankomate. Secam se da sam u Belgiji kupovao jedno pakovanje od 5 sladoleda na stapicu za 3-4 eura i to mi je bilo za ceo dan. Putovao sam sa interrailom opet kada sam bio pozvan da organizujem jedan drugi projekat koji povezuje studente iz BiH, Srbije i Kosovare `European Rails of Peace`. Oba puta sam ako vreme i sredina dozvoljavaju spavao na otvorenom ili u hostelima (tada jos nisam znao za CS i HC). U Norvesku sam isao preko studentskog festivala u Trothajmu ISFIT - dzabe smestaj i hrana za 10-ak dana. Do Osla sam isao low-cost Norwegian Airways iz Budimpeste - mislim da je bilo oko 130 eura. Tada sam dobio i pomoc od opstine. A druga pomoc su bile 3 stipendije koje sam primao tokom studija: opstina, FOndacija za mlade talente i Konrad Adenauer sa kojima sam dosta putovao u regionu. Ali, sad navodim samo dalja putovanja. U UK sam odsedao kod prijatelja sa kojima sam se upoznao online, a prethodno smo bili u kontaktu godinu dana. Nasao sam bus od Glazgova do Londona za 3-4 funte. U Koreji sam odsedao kod profesora engleskog koje sam nasao preko CS. Karta je bila skupa, ali ne mnogo vise od standardne karte za Australiju gde sam otisao na studije. Tako sam uspeo da iskombinujem da budem i u Koreji. Znaci, moguce je iskombinovati za ne bas preterane pare. PS U zemlji i u regionu sam dosta putovao na seminare preko studentskih i nevladinih organizacija i preko Konrad Adenauer koji su me stipendirali 3 godine.
September 15, 200915 yr Ja mislim da covek putovanja (tj. odmore po njega) vidi kao potreba da svako vece provede u kafice i klubove i najjeftiniji smestaj koji bi nekada platio je neka soba sa sopstvenim WC-om. Sigurno nema pretstavu sta je to hostel a googla za kratenke od tipa CS i HC (ako ga interesuje). Da, svi smo mi mamini i tatini, nije nas roda donela. Ipak je za njega najveci problem bio novac, a ne vreme. Tema bi se trebala zvati "Odakle vam para (a i vremena) da putujete?"
September 15, 200915 yr Ja znam, kao i gomila mojih prijatelja da sam studirala, radila i putovala i da sada imam diplomu sa odseka matematika na PMF-u u NS-u. Doduse, studirala sam 6 godina posto sam na cetvrtoj godini i prvoj apsolventskoj provela dve godine u vec navedenom procesu. Otprilike da sam vec 1000 puta pisala o jeftinim letovima za Maroko, sto dodje drugi kontinent zar ne? Mislim da je Dragance pre neki dan nahvatao karte za Maroko za 1 cent. Na stranicama sajta mozes videti moj blog iz Maroka koji je pisan duze od dva meseca, Lazarov i Ivin blog sa putesestvija po Aziji, Francijev blog iz Tajlanda (nazalost nedovrsen)... U Siriju i Jordan sam putovala stopom... sve u svemu ja znam kako sam putovala, koliko sam potrosila, sta sam radila, sta sam sve videla, koliko sam dozivela... to su sve moje uspomene koje uopste nemam potrebe da pravdam nekome... .... kako god, cini mi se da je ogledalo u pravu sto se tice naziva teme...
September 15, 200915 yr Meni se nešto čini da mu pitanje i nije bilo toliko grubo koliko su mu neki odgovorili... To govorim za prvo pitanje, mada svaki drugi komentar sa njegove strane ima prizvuk provokacije. Razlog što sam fasciniran ovim forumom jeste toliki broj drugačijih ljudi od onih koji su, nažalost, veći deo naše svakodnevnice. Ali nešto kapiram da je sve vreme pokušavao da predstavi sledeće: Ako je student, pritom ne neki vanserijski da daje dve godine odjednom i sl., onda verovatno slobodno vreme koje ima provodi na dva načina - ili uči ili se viđa sa društvom/devojkom. Pre ovo drugo, pa zato obično ispite ostavlja za one krajnje rokove. To društvo sigurno nije ljubitelj neke alternative, te onda izlaze na proverena mesta. Devojka takođe zahteva pažnju, a ne može uvek da se bleji kod nje i gleda neki film, ili eventualno izađe u šetnju po kraju ili malo dalje. Zato mu i nije razumljiva opaska da u Beogradu može da se živi sa 35000 mesečno, ako se saberu svi troškovi, a da pritom sebe lišavaš neki stvari poput "hrane sa visokim nutritivnim vrednostima". Ja sam dugo godina imao džeparac od 50 evrića mesečno, a i drugara koji je voleo ponekad da pojuri koju žensku i da izađe u "dobar" provod, i stalno smo ulazili u sukob oko toga da li je normalno da se troše velike pare, jer su njegovi troškovi za izlaske premašivali 400 evra mesečno. Onda zamislite moj šok kada sam se posle nekog vremena video sa starim društvom iz srednje, koji su me ko Boga posmatrali sa mojih 50 evrića, jer su oni mogli o tome samo da sanjanju. Ili zarade... Možda je hteo da sazna od svih vas kako se borite, ili kako mirite ove različitosti. Da li imate uopšte društvo koje voli da troši, ili ste okruženi samo ljudima koji ipak cene neke druge vrednosti. Nisam njegov advokat, niti to želim da budem, ali mislim da nije bilo ničeg zlonamernog u njegovom pitanju. Možda je poput ostalih Crnogoraca malo lenj, pa ne čita ostale postove, ali mislim da je samo hteo da sazna ono što sam već napisao u prethodnom pasusu.
September 15, 200915 yr I, bez obzira da li ce se Matrix vise pojaviti da nesto komentarise, evo jednog interesantnog saveta za njega. Prijatelju, svakog jutra kada se probudis, ti lepo uzmi samo 1,5 EUR i stavi u neku kasicu, kesicu, vrecicu. Smatram da ti to ne predstavlja neki veliki iznos, cime god da se bavis u zivotu. I, 15.09.2010. ces imati tacno 547,5 EUR, a da nisi ni osetio kako si dosao do njih. Onda nas pitaj za konkretne stvari i videces sta mozes sve da uradis sa tim novcem.
September 15, 200915 yr U vezi vremena mislim da su ljudi vec odgovorili. I ja radim 8-16 posao sa godisni odmor od 24 radnih dana. To mi izadze dva putovanja godisno od nekih 2 nedelja. Steta sto mi ne daju da uzmem celi odmor odjednom pa da opalim negde na mesec dana. I ja imam problem sa vremenu, pa ipak putujem. No, to nemoze svako da radi, bar ne ovde na ovih prostora, bar ne jos. Ta putovanja su jos neshvatliva za vecina ljudi. Pa neli odmor treba da su uzme samo u ljeto i da se ode negde na plazu 10 dana? A oni sa malo vise avanturistickog duha odu i nedelju dana na skijanje. Ostatak godisnjeg odmora ili se presedi kuci lezajuci ili se "pokloni" firmi.
September 15, 200915 yr Author Ma mozda sam ja glup,ali ne znam sta ti koji uopste hoces? Da kazes da smo mamini i tatini sinovi? Ili da smo klosari zato sto neki od nas zive svoj zivot BOLJE OD TEBE sa 35000 dinara??? Sta ti zelis da postignes? Da ubedis sebe da je to nemoguce i da onda iz mraka svoje sobe kazes sebi,mamini i tatini sinovi jer ti nisi imao hrabrosti ni da se potrudis da procitas stotine postova na ovom sajtu? Covece okani se,ovi ljudi ti otvorenog srca daju savete,a ti bez imalo srama pricas sa toliko demagogije,da bi ti politicari pozavideli... Bezi bre vise! Čini mi se da nikog nisam vrijeđao, niti upotrebljavao riječi koje ti koristiš. Izgleda da je pojedinim ljudima kulturna komunikacija nije jača strana, pa bi isti svakako mogli da porade da svoj bijes okrenu u nekom drugom, pozitivnijem, pravcu, a ako to nisu u stanju uvijek postoji profesionalna pomoć @sloba Ne mislim da mlatim praznu slamu, sobzirom da je pitanje i tekako aktuelno, i prije bih rekao da sam realista nego pesimista. Ako sam pogriješio za Maroko, nije namjerno, ali isto tako ima ljudi koji su bili mjesec, pa i više, u Kirgiziji, Siriji, Tajlandu, Indiji, Indoneziji itd. @rayuela Ja nisam nikada rekao da su putovanja loša stvar, baš naprotiv.Cilj mog izlaganja ovdje je bilo da demonstriram da su putovanja loša, to bi bilo apsurdno.Cilj bi trebalo reći ljudima istinu sa svojih putovanja, a to je da se ipak ne može lagodno živjeti sa 10 evra dnevno u Srbiji, a da ne pominjem troškove putovanja. Bilo bi lijepo, naglašavam, ako već nalazite jeftine aranžmane, da sa ostalima podijelite kako ste došli do istih, a ne samo reći 150, 500 evra za mjesec dana i završiti na tome.Treba biti iskren prvo prema sebi, pa onda prema drugima, i priznati da je ipak teško samostalno finansirati putovanje sa prosječnom platom u Srbiji.Sasvim je druga priča, i potpuno ispravna, čini mi se od aktiviste noskicha, koji je rekao da mu je pomogla opština, stipendije, da je platila fondacija, da je prespavao kod prijatelja sa CS i HC, imao kartice sa popustom koje daju autobus London-Glazgov za 3-4 funte. Uzgred, svaka čast na stipendiji Konrada Adenaura I da, zašto bi neki ljudi uopšte shvatili ovo kao provokaciju?Možda jedino ako su se prepoznali u priči o sinovima i kćerkama. Ostale ne vidim kako bi mogao da uznemiri moj post. @bam-bam Jesam iz Bjelopavlića, na moju sreću, a izgleda tvoju žalost.Inače, vidim da poznaješ Podgoricu, pa ću samo reći da ne izlazim po skupim kafićima, već najviše u Duhovni centar, jer radije pomažem svojoj(srpsku ) pravoslavnoj crkvu, nego privatne preduzetnike, a ponekad idem i u Carine, jer su razumni sa nekim cijenama. @beauty Nema što ljepoto, u pravu si za jednu stvar, nisam imao puno putovanja.Albanija, Hrvatska, Bosna, Makedonija i Tunis.Srbiju i Crnu Goru neću da pominjem.Dakle poprilično siromašan staž, ali to valjda nije sramota.Ipak moram da priznam da je neukusno i na neki način jadno direktno vrijeđati druge putem posta, a o onom drugom dijelu za premjeravanje istih bilo bi potrebno da se lično vidimo ( bez uvrede, prim. aut.) @magelan kao što meni nikako nije bila namjera da generalizujem, niti da tvrdim da su SVI ovdje mamini i tatini sinovi, mislim da je plasiranje predrasuda opasna stvar, tako da je tvoj link ništa više do lako štivo.Ono što tvrdim jeste da sigurno ima ljudi koji zaobilaze istinu sa tvrdnjom- živio sam u Tajlandu sa 5 dolara u džepu ( samo figurativno, da me Sloba opet ne proziva ). @globe trekker zanimljive informacije, hvala na prvom odgovoru.Pretpostavljam da je put do Sofije za 10 evra kao i do Alepa za 35 evra bio uz neki popust, a bila je tu sigurno i turska viza, bugarska tranzitna viza, i još ponešto.Što se tiče drugog, kada bi svi radili kao što predlažeš, onda bi svi bili, nakon godinu dana tovljenja kasice , u mogućnosti da odu u Tajland na mjesec dana, a kako je to za većinu populacije nedostupno, to samo znači da ipak nekima 1.5 evra dnevno veliki izdatak da se stave u kasicu, s obzirom na ukupne troškove života. @ogledalo najlakše je suditi o nekome bez činjenica.Na to da ti misliš da je za mene vrhunac provoda izlazak po kafićima i diskotekama, samo govori o tome kako je za tebe lako lijepiti etikete drugim ljudima, a da ih pritom uopšte ne poznaješ. Moja je propust što nisam stavio i novac za temu topika, ali je, iako mi to nije bilo prvobitno namjera, nekako razgovor je krenuo upravo na tu stranu. Uostalom ne kažu uzalud Time is money @elefteros hvala na podršci, to je bila i ( jedna od ) svrha postavljanja mog pitanja. Na kraju, možda je ispalo tako, ali nisam došao ovdje da bih bilo koga provocirao, vrijeđao ili ponižavao.Pričam o temi koja je aktuelna, i uvijek sam u mom životu bio tu da ljudima pružim ruku prijateljstva, a nikako da posijem sjeme sumnje, nepovjerenja i razdora. Sa druge strane nekada neke teme nisu prijatne, i što često dovodi do nerazumijevanja i jednostranog gledanja na stvari i dogadjaje. Smatram da je prijateljstvo nešto što ispunjava čovjeka, a kako je ovo lijepo mjesto za uspostavljanje veza i poznanstava, a mislim da putovanje spaja kreativnost u pristupu životu, avanturu i maštu, kao i mnoge druge pozitivne vrijednosti, zaista nisam imao razloga da namjerno ljutim ili da se zamjeram kolegama putnicima. Mislim, a to sam već i rekao, da je ovaj sajt izuzetno osmišljen i napravljen, i da bi trebalo biti na čast ljudima koji su sve kreirali i realizovali .To što su nekima moji postovi bili neprijatni(iz ovog ili onog razloga ), to je jedno, a ono drugo su njihove neobuzdane reakcije, nezrelo ponašanje i postovi, što već( samo njima njima ) služi na čast
September 15, 200915 yr Ma mozda sam ja glup,ali ne znam sta ti koji uopste hoces? Da kazes da smo mamini i tatini sinovi? Ili da smo klosari zato sto neki od nas zive svoj zivot BOLJE OD TEBE sa 35000 dinara??? Sta ti zelis da postignes? Da ubedis sebe da je to nemoguce i da onda iz mraka svoje sobe kazes sebi,mamini i tatini sinovi jer ti nisi imao hrabrosti ni da se potrudis da procitas stotine postova na ovom sajtu? Covece okani se,ovi ljudi ti otvorenog srca daju savete,a ti bez imalo srama pricas sa toliko demagogije,da bi ti politicari pozavideli... Bezi bre vise! Čini mi se da nikog nisam vrijeđao, niti upotrebljavao riječi koje ti koristiš. Sa ovo se potpuno slazem sa tobom. Ne razumem zasto takvo prostacko pluvanje. Na kraju, možda je ispalo tako, ali nisam došao ovdje da bih bilo koga provocirao, vrijeđao ili ponižavao.Pričam o temi koja je aktuelna, i uvijek sam u mom životu bio tu da ljudima pružim ruku prijateljstva, a nikako da posijem sjeme sumnje, nepovjerenja i razdora. Sa druge strane nekada neke teme nisu prijatne, i što često dovodi do nerazumijevanja i jednostranog gledanja na stvari i dogadjaje. Smatram da je prijateljstvo nešto što ispunjava čovjeka, a kako je ovo lijepo mjesto za uspostavljanje veza i poznanstava, a mislim da putovanje spaja kreativnost u pristupu životu, avanturu i maštu, kao i mnoge druge pozitivne vrijednosti, zaista nisam imao razloga da namjerno ljutim ili da se zamjeram kolegama putnicima. Mislim, a to sam već i rekao, da je ovaj sajt izuzetno osmišljen i napravljen, i da bi trebalo biti na čast ljudima koji su sve kreirali i realizovali .To što su nekima moji postovi bili neprijatni(iz ovog ili onog razloga ), to je jedno, a ono drugo su njihove neobuzdane reakcije, nezrelo ponašanje i postovi, što već( samo njima njima ) služi na čast A ovo mi zvuci kao da si malo razmislio o tome sto si prije reko pa se sad pravdas. Samo nekoliko mojih primera: Znas da sam ja prosao mesec dana u Turskoj sa 350eur. Sve uracunato, prevoz (dio autostop), smestaj (oko 10 dana sam placao sobe po obali), jelo, pice... U Siriji za 11 dana sam potrosio 90eur (samo niz Siriju) , opet sve ukupno. Za 21 dan niz Balkanu (Albanija, Crna Gora, Bosna i Hrvatska) sam potrosio 200eur (dali treba opet da kazem da je ta suma all inclusive). Sorry, zaboravio sam, to je bez prevoza, jer smo isli kolima, tako da dodas 100eur za benzin=300eur. A ako te interesuje vise detalja (kao sto pricas), procesljaj sajt, sve ces naci kako je moguce.
September 15, 200915 yr Matrixe, samo da si pazljivo citao sve postove do sada, za pola stvari koje pominjes uopste ne bi morao ni da postavljas pitanje. Dakle, prvo i osnovno, ovde se radi o samostalnim putovanjima tako da tvoja zelja da se navedu agencije i njihovi tzv. jevtini aranzmani uopste ne stoji. Ja sam ti cak i u svom prethodnom postu naveo taksativno sta me je u Indiji koliko kostalo, a sta generalno nude "tikiji" i za koju sumanutu cifru. Dakle, imas crno na belo, sta koliko kosta u Indiji. E, sad, ako svaki put treba da se navodi i link za sajt avioprevoznika cije sam usluge koristio, onda ne znam cemu ovaj forum i postoji. Najjednostavnije je reci, hajde vi sada meni ponovo sve sazvacite i napisite kao odgovor na moju zapocetu temu. Pa samo idi u polje search i ukucaj zeljeni termin. Sve "ispada" kao iz rukava. Ne, za Sofiju nije bio nikakav posebni popust. Vikendom postoji 30% popusta na sve domace linije zeleznica Srbije. I, karta se ne kupuje do Sofije vec do Dimitrovgrada, ALI I O TOME POSTOJI NEKOLIKO TEMA. Skupo je da se odvoji dnevno 1,5 EUR. Ok, odvoji onda samo JEDAN. To moze i penzioner u Srbiji sa minimalnim primanjima. U tom slucaju imas 365 EUR za godinu dana, a to ti je sasvim dovoljno za Bliski istok. Putuj prvo tamo, da vidis kako izgleda neverovatni arapski svet!!! I da ti razbije predrasude o tom delu sveta, ako ih imas. Ja sam tamo prvi put bio daleke 2001. i vratio se "osamucen". U najpozitivnijem smislu te reci. A za Bliski istok ovde imas napisane vodice i vodice. Sedi, zagrej stolicu, procitaj sve, pa onda pitaj. Evo, ja cu biti prvi koji ce posebno odvojiti vreme da ti pomogne, ako ima jos neispricanih prica na ovom forumu, vezanih za taj deo sveta.
September 15, 200915 yr Matrixe, druze, ajd' baci ponovo kocku, verovatno ce biti neki drugi broj. Napisi nam svoja iskustva po Albaniji. Tamo jos nisam bio a zanima me i profesionalno. A da odgovorim na pitanje teme. Moja lepsa polovina radi u skoli pa ima prilicno slobodnih dana. A ja sam "slobodan strelac" pa mogu kako hocu. A pare su najmanji problem, nasa filozofija zivljenja je: nije koliko cu zaraditi vec koliko cu ustedeti da bih ustedjenim platio ono sto mi treba.