Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram da Novu Godinu provedem kod tetke koja stanuje u Belgiji, u mjestu Charleroi, i time obogatim moj izuzetno siromašni putnički staž.

Jeste da je to još tri i po mjeseca, ali ko rano rani...... :D

E sada, poznajući tetku, koja je žena u godinama, biće kao da nisam ni napustio Crnu Goru- na stolu sarma, pasulj , kačamak i baklava (možda i Vasina torta, ko zna :), a za sightseeing ću morati, naravno, da se pobrinem sam.

Kako ipak namjeravam da osjetim čari zanimljivih mjesta  koje svako prevazilaze ruralni Charleroi i sarmu, bio bih zahvalan za predloge i sugestije za mjesta koja bi trebalo vidjeti, kao i za hranu i piće koje bi bilo zgodno degustirati tokom mog boravka.

U obzir dolaze i Brisel, Amsterdam i Pariz( Ah...... Paris :D), mada pretpostavljam da vrijedi posjetiti i manje gradove kao npr. Brugge i Lille, sigurno da tamo ima itekako zanimljivih stvari da se vide i dožive.

Eh da, naravno neke od poznatih turističkih atrakcija su mi poznate.Npr.Vaterlo, Atomijum, Crkva.Sv.Srce, da ne pominjem Luvr i Ajfelov toranj, muzeje,mostove i ulicu Crvenih fenjera(uuups :-[), ali sigurno ima još nekih zanimljivih mjesta koja bi mogla napojiti moj žedni avanturistički duh ;D.

Pozdrav

U Belgiji obavezno poseti Brugge, gent i Leuven, u juznoj  Holandiji Delft i Leiden!

Ja sam tamo bio u junu na dve nedelje i dosta mesta sam obisao, zato pitaj sta te zanima...Nadam se da imas veci budzet jer to sto pominjes da zelis da vidis, kao npr. Pariz i Amsterdam, skupo ce da te kosta da odes do tamo i da se vratis, jedino ako budes stopirao...A i treba vise vremena za putovanje...

Aachen je blizu i vemo je lep sa dosta istorijskih znamenitosti. Iz Charleroi-a moze jeftino brzim vozom do Pariza, cesto su Thalys-ove karte na promociji 19 eur,a gotovo uvek mozes da nadjes za 30 eur.

Aachen je blizu i vemo je lep sa dosta istorijskih znamenitosti. Iz Charleroi-a moze jeftino brzim vozom do Pariza, cesto su Thalys-ove karte na promociji 19 eur,a gotovo uvek mozes da nadjes za 30 eur.

Često Thalys (i Eurostar) imaju promocije tipa "Any Belgian station to..." - ta stanica može biti Charleroi, ali možeš i malo da kombinuješ, pa recimo posetiš Maastricht u Limburgu (Holandija), koji je divan gradić, blizu Aachena, a supplement od granice do Mastrihta je svega 2 evra. Ili ako si već u Aachenu, ima gradski autobus (51, ako me sećanje dobro služi, ali proveri ovo), koji za 4 evra vodi do Mastrihta (i obratno, naravno). To je putovanje od nešto manje od sat vremena.

Briz (Brugge) i Leuven( u kome je jedan od najstarijih univerziteta usput receno) su lepi kao i gradovi gore predlozeni. Uostalom, pogledaj nawww.flickr.com na primer.Ipak, ako ti je vreme ograniceno ja bih pre otisao u Amsterdam (ja tu zivim pa znam) nego u Aachen ili Maastricht.

I do Amsterdama( i nazad) mozes stici jeftino ako na vreme kupis voznu kartu ili koristis Eurolinesnpr. za bus.

• Author

Hvala svima na odgovorima i predlozima.

Mislim da ću se opredijeliti za posjete Parizu ili Amsterdamu i Brižu ili Levenu, to mi izgleda najbolja opcija.

Takođe mislim da je najbolja opcija za put od Šarlrua do tih gradova voz.Once more.....merci, dank, danke :D

Ako mozes idi to Antwerpena, mnogo mnogo lep grad (barem tokom leta). U Briselu ti preporucujem da nadjes neku pivnicu gde imaju 200-300 vrsta piva, pa ako imas vremena probaj ih sve (ja sam uspeo samo 16 :( )

Charleroi nije nesto za razgledanje ali je dobra baza. Tu ti  low cost aerodrom tako da ce biti lako za transport.

Preporucujem ti da stopiras, posto je to izuzetno lako u Belgiji i holandiji a i daljine su male. Uclani se jos i na CS i prakticno neces trositi nista na prevoz i smestaj  a neces morati ni tetku da gledas posto ces se u Charleroi kratko zadrzati.