Jump to content

Featured Replies

Posted

Šta obići na putu NS-ZR-VŠ?

Idem do kraja meseca jedan dan na ovu stranu, ugl da bih skakao paraglajderom  :blob: i probao da obidjem fabriku Vršačkih vinograda.

Ali šta još ima da se vidi ovde? I koliko otprilike treba vremenski kolima od NSa do VŠ? :roll:

Treba nekih dva sata. Put je dosta opasan,narocito od Plandista ka Vrscu,imas dosta opasnih krivina. Trebas da obidjes kao prvo Vladicin dvor,sabornu crkvu,centar i pesacka zona su jako lepi,halu milenijum,katolicku crkvu,Vrsacki park...

U Vrscu se nalazi i muzej Paje Jovanovica (mislim da je P.J. u pitanju). Koji kilometar od Vrsca je i manastir Mesic, vrlo je simpatican.

Na putu se obavezno zadrzi malo u Zrenjaninu.

• Author

Sa Vršačkog brega ću i da skačem paraglajderom clap.gif' alt=':clap:'> Ako sam dobro skontao :roll:

Kontao sam da idem na grožđenbal, al ovaj što je instruktor za letenje ne može tad  :( A baš sam mislio sve u cugu da obiđem.

A ovo što sam napisao za Vršačke vinograde? Jel zna neko jel se može obići fabrika? Inače sam lud za vinom, sad sam probao i sam da ga napravim i sve mi nekako bajkovito izgleda prizor 2000+ ha vinograda!!!  :-[

Jako je lepo,narocito vinogradi koji su u reonu Malog Sredista i Gudurice (pod Gudurickim vrhom),tu ces naci puno privatnih podruma,a neki se i bave ugostiteljstvom,tako da je najbolje da pitas kada dodjes u Vrsac. Sto se tice fabrike,ne verujem da postoje neki obilasci,i da je to neki prizor uopste. Letite sa Vrsacke kule,videces nepregledne vinograde :)

Jel izlažu na danima vina mali podrumi ili je akcenat na vašaru i banatskom rizlingu?

pazi,ja nisam bio na danima vina jedno 5 godina,tako da ti nisam bas kompetentan,a 95 posto je akcenat na vasaru,naravno,ima i raznih manifestacija koje sam siguran da neki moj sugradjanin  mnogo bolje poznaje (:

Da, sa kule skačete tako da ćeš videti i ostatke starog grada i vinograde. Kula je zatvorena za posetioci, ali ja se uspentram uz zid sa unutrašnje strane do vrha. :) Ja nažalost nisam u Vršcu do 27. ali ako naletis na nekog ko zna kako da se popne, nek te vodi obavezno. I ostali vrhovi su lepi i popni se ako budeš imao vremena.

Fabrika Vršački vinogradi organizuje turistički obilazak fabrike, podruma i vinograda u okolini. To je poznatije kao "Put vina". To sam čuo, nisam bio da vidim, tako da ne znam šta se tačno obilazi i kako sve to izgleda, ali verujem da ako si ljubitelj vina nećeš ostati ravnodušan.

Čini mi se da gradski muzej nije pomenut, pa reko da ga pomenem. Nalazi se u ulici Feliksa Milekera, blizu gradskog parka.

Ako se setim još nečega, pomenuću. Toliko za sad... :)

Nisam ni ja siguran za male podrume, mada mislim da ih ima, ali u malom broju. Akcenat je ipak na vašaru.  :bang:

Šta obići na putu NS-ZR-VŠ?

Na putu ZR-Vršac između Sečnja i Plandišta se nalazi 6 dvoraca. Jedan je pretvoren u školu, drugi se nada da će postati banja, 2 su prihvatilišta za duševno obolele, a poslednja 2 još uvek čekaju svoju namenu. Svi nose neku zanimljivu priču, a neki i više njih zavisno od toga koliko lokalaca pitaš  :P  Oko Vršca ima još 3 ili 4, pa možeš da zaređaš po dvorcima ako te zanima. Čini mi se da je Lazar pisao o dvorcu u Kapetanovu, pa potraži po forumu.

u Velikoj gredi ima dvorac u selu pored puta,on je pretvoren u shkolu

u Hajdichici ima dvorac sa parkom samo nije na putu,negde se skrece..mislim ima putokaz

i dvorac kod starog Leca je blizu ali je kupljen,u privatnom vl i preprerenoviran i okrechen u belo :(

iz Margite ima novi put kojim se obilaze sve krivine..samo pravo  :D

a Vrshac sa svojim kucicama i fasadama koje su kao kolachici je diivaann

i moram malo samo da te razocharam shto se tiche paraglajdinga....duva koshava a to nije dobar pravac za Kulu :death:

i duvace nazalost izgleda i cele sl nedelje  :(

• Author

A izem ti zivot, ja mislio u cetvrtak da idem!  :x

Onda odlazem za 28. valjda ce stati kosava do tada!

Hvala na info za dvorce klanj::

e pa nemozes tako da naruchish vetar za datum kada ti odgovara nono

nazalost..

najbolje da se chujesh sa kim si hteo da letish

i da pratite prognozu pa da odluchite danas za sutra

• Author

Ok ;D Znam da ne mogu, ali posto imam kuci posla preko glave ne mogu da planiram danas za sutra...

Tokom jedne davne posete Vršcu, primetili smo u Sabornoj crkvi otvorena vrata zvonika... I nikoga u blizini... Toplo preporučujem, pogled je sjajan :)

Za vladičanski dvor postoji neki kao "vodič" koji te provede i sve ti ispriča. Ne sećam se da smo nešto platili.

Što se tiče vršačke katedrale, definitivno vredi da se pogleda iznutra. Otprilike prekoputa katedrale nalazi se kancelarija, tamo odeš i raspitaš se, pa će ti dodeliti nekoga da te provede i lepo ti sve pokaže i objasni. Mislim da se ni to nije plaćalo. Katedrala podseća na onu u Futogu, ali je mnogo raskošnija, i spolja i iznutra.

Kao što neko već reče, Vršačka kula je zaključana, ali uz malo pentranja ta kapija može da se savlada, tako da možeš da se popneš skroz do vrha. Takođe, sjajan pogled :)

Mislim da u Margiti, selu kroz koje ćeš proći na putu ka Vršcu, postoji dvorac koji je pretvoren u školu, ili tako nešto. Tu bi trebalo da se nalazi i hrast (ili dud?) star koju stotinu godina.

Nije dvorac u Margti, vec u Konaku (dvorac jermenske porodice Danijel, pretvoren u skolu). Malo dalje, u Starom Lecu nalazi se dvorac Jagodic, a kraj samog puta Zrenjanin-Vrsac je i dvorac Kapetanovo. U Hajduci, nekoliko kilometara napred je dvorac porodice Dundjerski, smesten u lepom parku... U blizini Vrsca je i Vlajkovac, sa jos jednim, nazalost oronulim dvorcem.. I naravno, na putu Zrenjanin- Vrsac je i Boka, nema dvorca, niti mnogo zanimljvih stvari, ali moje je selo...

Samo da te dopunim, u Starom Lecu pored dvorca Jagodić nalaze se i 2 dvorca porodice Daniel.

Da,u pravu si, Jagodic je van sela, a Danielov je u samom selu...a koji je drugi? Kapetanovo nije pripadalo Danielima koliko znam...ali nisam siguran

Mislio sam na ta 2 u samom selu, nalaze se jedan preko puta drugog. Mogu se posmatrati i kao jedna celina, mada su odvojeni ulicom, a dele ih i 4 godine.

Nije dvorac u Margti, vec u Konaku (dvorac jermenske porodice Danijel, pretvoren u skolu)

Potpuno si u pravu! Pomešao sam Konak i Margitu. Inače, čini mi se da je neko kupio Kapetanovo, da se sada renovira (ili je već dovršen) i da više nije moguće ući.