Jump to content

Featured Replies

Posted

Nije to prolećno krilato nestrpljenje, od pesnika opevano, za ljubav otvoreno, svim nadama okrenuto, sreći srodno. Jer to je godišnje doba prošlo, prošli su ushićenost i udisaji, osmesi i koraci – novembar je, sila azijskog leta je prošla preko zemlje, a eho udaljenog rata ne zaustavlja se pred brdovitom granicom Avganistana. Što su vesti oskudnije, što pošta iz Indije ređe i nepredvidljivije stiže, nemir je veći – a u slučaju da ste daleko od glavnog grada, koji sam po sebi nije ništa drugo do jedno izolovano selo, a možda i tvrđava, rezidencija iz feudalnog doba, osećate se tako strano i udaljeno od sveta i uskraćeno za zajedničku brigu i ozbiljni, za žrtvu spremni udeo u budućnosti. Prate vas loši sati i loši snovi, i pitate se: Šta ja radim ovde, šta tražim ovde? Šta me se sve ovo ovde tiče? – misleći na jahača na magarcu, vojnika, čoveka sa turbanom, na mulu koji u podne pred svojom malom džamijom poziva na molitvu, na okupljene vernike, seljake, ljude koji ispijaju čajeve i karavane koji lagano...

Pročitajte Grnčari iz Istalifa