Jump to content

Featured Replies

Ako nisi do sada uspela da kontaktiraš nekoga preko CS-a, budi sigurna da nećeš ni sad. Moje iskustvo tako govori. Par ljudi koji su mi odgovorili na poruke su, uz izvinjenje, napisali da sam trebao dosta ranije da ih kontaktiram.

Ako hoćeš na nekog našeg da naletiš, možda da probaš od mesta gde se prodaje "naša" klopa, ili od crkve Sv. Save. Za početak, evo ti link prema tekstu koji sam pisao za one koji idu na Work and Travel program, pa možda dobiješ neke ideje šta da vidiš u Njujorku.

• 1 month later...

Kada sam se pakovala u Beogradu mislila sam- ma samo da sednem u avion i sve ce biti lako. Iz ove perspektive uopste nije, mislila sam da ce mi najmanji problem biti naci nekoga u NY a sada vidim da ja sem likova iz Sexa i grada i Tracare ne znam nikoga  :bang:  , planiram da putujem u NY za par meseci i bila bih zahvalana ako bi mi se neko javio, treba mi smestaj za par noci i drustvo za upoznavanje tog prelepog grada  (vec sam bila u NY al jako kratko i sada bih htela malo detaljnije da obidjem sve ono sto me zanima)

P.S. nadam se da nisam promasila temu, ne bih da ovo bude kao oglas al ja zaista nemam ideju kako da nadjem ljude koji zive u NY...

• 2 weeks later...

koliko sam ja videla ljudi koji zive u nyc mnooogo rade i nemaju bas vremena (sto nasi, sto ameri) da nedelju dana sprovode nekoga po gradu i pokazuju atrakcije. ugl im je muka od turista i turistickih delova grada :) najbolje bi bilo da ides tamo sa nekim ili da se nadjes sa nekim ko bi isto bio turista, a savete kako se snaci i sta videti mozes da nadjes uvek na netu. cak i smestaj uopste ne mora da bude skup, na time sq imas hotele koji kostaju 100$ dnevno, verovatno i manje ako rezervises na vreme, soba u koju moze da stane 4 ljudi. a verujem da ima gomilu hostela koji su jos jeftiniji

usa ,koliko sam ja razumeo ti si trazila drustvo u NJ preko cs ali nase ljude a ne amere

e to sigurno neces naci, jer i sam sam to pokusao i nisam uspeo , a kada sam bio dole i video sam zasto. Vecina ljudi je jako zauzeta, a nasi pogotovo stim sto nasi uopste nemaju zelju za druzenjem kada neko dodje iz Srbije (a zasto nisam shvatio)

sto se tice drugih cs zaista su zatrpani zahtevima iz celog sveta od cs koji bi dosli u NJ, ali ima medju njima puno koji bi pomogli sto sam se uverio licno , a pojedini se trude i vise nego sto sam ocekivao kada im gost bude lepa devojka.

inace obilazak NJ ce ti biti veoma jednostavan jer su ga toliko pojednostavili kroz svoje turisticke brosure i mape , tako da mozes i sam veci deo obici ili organizovano sa grupama.

a ako si komunikativna (i naravno ako znas dobro engleski jezik) veruj mi ni jednog trenutka neces biti sama i uvek ces imati dobro drustvo oko sebe i dobar provod. (govorim ti iz svog iskustva i pored toga sto sam znao samo 40 -ak reci engleskog)

jedino sto ce ti faliti to su puno parica i vremena.

@Jovana necu biti nedelju dana nego par, ja vec relativno dugo zivim u USA i smatram da je i za ovaj standard 100 dolara za noc u hotelu i vise nego skupo, ja idem sama...

Mozda se nisam lepo izrazila u prethodnim postovima, ne trazim ja nekoga da mi bude na raspolaganju 24 sata dnevno tih dana, i ja radim i znam koliko smo svi u jurnjavi i koliko svima nedostaje slobodnog vremena, ali ja bih rado ugostila svakoga iz Srbije i svaki slobodan trenutak provela sa tom osobom, ponavljam ne ocekujem to isto od drugih al msm da izdvojiti po 1 il 2 sata dnevno samo par dana nikome nece promeniti zivot.. 

Moj engleski je sasvim dobar i nije mi to problem, ja sam jednostavno htela da se vidim sa ljudima iz Srbije jer mi to ovde mnogo nedostaje, druzenje sa nasim ljudima (kada kazem nasim i Srbije msm na ceo Balkan u principu ;) )

necu biti nedelju dana nego par, ja vec relativno dugo zivim u USA i smatram da je i za ovaj standard 100 dolara za noc u hotelu i vise nego skupo, ja idem sama...

Apsolutno se slazem da je to vise nego skupo i da mozes pogledati koliko se krecu cene na hostel booking sajtovima, cak i dormitory varijanta je ok u nyc . Ne znam koliko su se stvari menjale od 2007 ali tada sam iznajmljivala stan na Menhetnu, koji sam delila sa vise cimerki, i placala ga 300usd mesecno. Hostel od 100$ dnevno moze biti ok jedino ako je soba trokrevetna ili cetvorokrevetna.

Da se nadovezem na kaucsurfing, vecina nas nema vremena da nedelju dana bude tour guide gostu, ali sat ili dva dnevno retko kome ce promeniti nesto u rutini dana. Ako apliciras CS, naglasi da ne trazis tour guide host-a, i da si samostalna i nezavisna, te da ti nije problem da sighteseeing radis sama, ali bi bilo lepo ako on/ona ima vremena da provede sa tobom neko vreme. To je uvek 'palilo' nama. Srecno i uzivaj :)

• 3 weeks later...

NY najlepsi grad koji sam videla. Nemam nikakve slicnosti sa ostatkom amerike! Istocna obala generalno mnogo vise lici na Evropu nego Ameriku a NY je spoj svega. Msm da ne postoji neko ko ne bi mogaopronaci deo sebe u NY. flowers::

garantujem da sebe ne bi nasla u NYC, da preciziram, ni na jednom parcetu te proklete zemlje

NY najlepsi grad koji sam videla. Nemam nikakve slicnosti sa ostatkom amerike! Istocna obala generalno mnogo vise lici na Evropu nego Ameriku a NY je spoj svega. Msm da ne postoji neko ko ne bi mogaopronaci deo sebe u NY. flowers::

garantujem da sebe ne bi nasla u NYC, da preciziram, ni na jednom parcetu te proklete zemlje

Nemam pozitivno misljenje o SAD, ali sto se tice Njujorka mislim da je odavno "izrastao" iz granica SAD.

Taj grad se bukvalno pretvorio u centar sveta i centar mesanja svih zivih kultura, religija, ideja, stilova, whatever, i jednostavno, samo se geografski nalazi tu gde se nalazi, a tesko da oslikava/predstavlja cele SAD.

neka ga tamo gde i jeste, na tom parčetu, nazovimo zemlje.bolje da ne kažem baš tačno šta mislim o tom vilajetu, jer bih bila izbačena sa foruma...

Džejmi Oliver je uradio dve interesantne epizode iz NY, gde je klopao u emigrantskim naseljima, koliko se sećam, predstavio je tri kuhinje - egipatsku, peruansku i dal još jednu. Ali je jako zanimljivo lice Njujorka.

• 2 weeks later...

Postoji. Raspitaj se kod agencija koje rade work&travel. Imas i varijantu za nestudente, to su kao poslovi u ugostiteljstvu i hotelima uglavnom, ali kad stignes tamo sa radnom vizom na godinu dana, mozes gde god hoces :)

Ja sam isao na work&travel, self arrange opcija i ziveo i radio u Njujorku :)

Pa šta misliš,jel' ima šanse da mi "matori"(1985 godište) koji nigde studirali nismo pronađemo neko zaposlenje tamo na taj način?

Preko Work and Travel-a? Postoji mogućnost ako upišeš fakultet. Samo problem su godine - mada prema sajtovima pojedinih domaćih agencija, pravo učešća imaju studenti i do 30 godina. Ranije je ta granica bila 27, pa 28, itd.

Moj savet da prvo uzmes hostel na 5-6 dana i na licu mesta potrazis gajbu, najbolje je kad svojim ocima pogledas a mozes i preko neta da vidis sa nekim nsaim studentima koji su vec tamo pa da delite gajbu sa njima to moze biti dobra opcija.

Ako dodje do faze da se trazi gajba a zaskripi mogu vam dati neke kontakte.

slazem se :):D

Preko Work and Travel-a? Postoji mogućnost ako upišeš fakultet. Samo problem su godine - mada prema sajtovima pojedinih domaćih agencija, pravo učešća imaju studenti i do 30 godina. Ranije je ta granica bila 27, pa 28, itd.

Znači,ne može ako nisi student nekog faxa? Ja reko da odem da odradim koji mesec,da obiđem zemlju,steknem neke kontakte,i tako pa reko ako može nekako za nas koji nismo studenti nekako da se ode.

• 1 month later...

NY je stvarno fantastican grad, ja sam bila doduse samo dva dana ali sam se zaljubila u sekundi. Cene jesu malo paprenije nego recimo u Phillyu gde sam ja.. Posebno ako si pusac onda se trebas odvici jos pre aviona :) Mi sa deckom smo odseli u hostelu nekom crnackom, ne secam se imena ali cu potraziti pa mogu javiti, bilo je cisto i sve je bilo ok, cena ako se ne varam negde oko 30 dolara po osobi po nocenju..a ulice i transport je stvarno dobro uradjen, srecom nismo se ni jednom pogubili pa cak ni navigaciju nismo trebali koristiti :)

• 3 months later...

Hej ljudi,

Za nedelju dana idem u NYC na praksu na 10 meseci. Baš se radujem, naročito sad kada sam iščitala sva pozitivna iskustva ovde! Moj plan je sledeći: otišla bih tamo i smestila se privremeno negde, a onda preko craigslista pronašla trajniji smeštaj (sudeći po mom budžetu, neka sobica u Bruklinu ili Kvinsu :)). E sad, da li imate ideju gde i kako da nađem taj privremeni smeštaj? Da li znate nekog ko bi me primio na nedelju-dve, naravno za neku ok cenu, ili neki dobar hostel koji nije mnogo skup?

Hvala puno, svaka informacija je dobrodošla!

Hej ljudi,

Za nedelju dana idem u NYC na praksu na 10 meseci. Baš se radujem, naročito sad kada sam iščitala sva pozitivna iskustva ovde! Moj plan je sledeći: otišla bih tamo i smestila se privremeno negde, a onda preko craigslista pronašla trajniji smeštaj (sudeći po mom budžetu, neka sobica u Bruklinu ili Kvinsu :)). E sad, da li imate ideju gde i kako da nađem taj privremeni smeštaj? Da li znate nekog ko bi me primio na nedelju-dve, naravno za neku ok cenu, ili neki dobar hostel koji nije mnogo skup?

Hvala puno, svaka informacija je dobrodošla!

Probaj preko https://www.airbnb.com/, tu bi trebalo da moze da se nadje smestaj za nedelju-dve po ok ceni. Inace, hosteli u NYC, narocito na Menhetnu, nisu uopste jeftini.

Moja sestra ide u NYC za 20 dana i ubi se trazeci jeftin smestaj. Planira da ostane tamo samo 2 dana, a mnogi hosteli zahtevaju minimum 7 nocenja. Takodje je tesko naci nesto jeftino samo za jednu osobu. Da li imate neki predlog? :)

Moja sestra ide u NYC za 20 dana i ubi se trazeci jeftin smestaj. Planira da ostane tamo samo 2 dana, a mnogi hosteli zahtevaju minimum 7 nocenja. Takodje je tesko naci nesto jeftino samo za jednu osobu. Da li imate neki predlog? :)

Airbnb? Pisali smo više puta o tome.

Ne znam kako se sada kreću cene, ali ja sam plaćao oko $40 za noć, što je u tom trenutku bilo ok. Ima puno dobrih lokacija po Menhetnu i istočnoj obali Njudžersija, pa neka traži.

Ja sam u martu prosle godine platio hostel 20 dolara (dvokrevetna soba sedam dana pre polaska rezervisao preko sajta, Broadway hostel )

Lokacija je bila odlicna i za pesaka i za prevoz (centar grada)

Sacekala me uredna mala dvokrevetna soba (2m -3m), sa jos jednim cimerom i njegovom ilegalkom,okupao se u urednom zajednickom kupatilu , platio karticom ,pokupio stvari,pozdravio se sa cimerima  i otisao.(Dosao CS-r po mene , a nisam verovao)

http://money.cnn.com/2013/05/21/technology/innovation/airbnb-illegal-new-york/

Zanimljivo, izgleda da je Airbnb nelegalan prema zakonima grada New Yorka. :( Naravno, gradjani i dalje mogu da izdaju svoj prostor na sajtu, ali su sada upozoreni da time krse zakon. Tako je jedan Njujorcanin upao u velike probleme prosle godine: http://www.nytimes.com/2012/12/01/your-money/a-warning-for-airbnb-hosts-who-may-be-breaking-the-law.html

• 1 month later...

Ja sam procitala negde (mozda bas na ovoj temi) da je neko rekao da je nasao hostel al da je ipak neki CS host dosao po njega.

Ja kada sam trazila smestaj, prvo sam poslala par zahteva (koji su javni u NYC grupi il kako vec) i niko od tih ljudi mi nije odg, samo mi je par clanova te grupe poslalo  pa ... da budem kulturna- nepristojne ponude (kao dobro dosla sam kod njih da delimo krevet i sl..)

Posle sam zbog losih prethodnih iskustava slala PP hostvima i nikada niko nije odgovorio...

Nzm jel problem jer dobijaju hiljade zahteva dnevno ili jednostavno nisam imala dovoljno srece...

Mada generalno msm da CS u Americi nije toliko popularan i msm da je za ljude koji borave par dana najlepse i cak najjeftinije da nadju neki ok hostel.