Jump to content

Featured Replies

Posted

Treba da putujem poslovno na Tajvan u oktobru, i imam pozivno pismo, i rezervisacu hotel i avion, ali je problem to sto Srbija nema diplomatske odnose sa Tajvanom. Stoga se ambasada za nas nalazi u Budimpesti. Sto znaci da bih dobio tajvansku vizu treba da imam sengen vizu. Ima li neko ideju kako da ovo izvedem i da li je neko skoro vadio vizu za Tajvan, da mi objasni kako da je to uradio?

Hvala unapred...

Pozovi ih prvo telefonom da se raspitaš šta je potrebno za dobijanje vize.    Čuo sam od jednog druga da su nedavno pooštrili vizni režim prema Srbiji i da sam proces dobijanja viza traje duže nego ranije.

Razlog ove mere je taj što je Srbija JEDINA zemlja na kugli zemaljskoj koja ne priznaje putne isprave Tajvana i koja ne dozvoljava ulazak Tajvanskim građanima na svoju teritoriju.    Još jednom da ponovim, JEDINA zemlja na kugli zemaljskoj koja ima takav režim prema Tajvanu...  mislim da se to zove biti veći katolik i od Pape...

Razlog ove mere je taj što je Srbija JEDINA zemlja na kugli zemaljskoj koja ne priznaje putne isprave Tajvana i koja ne dozvoljava ulazak Tajvanskim građanima na svoju teritoriju.    Još jednom da ponovim, JEDINA zemlja na kugli zemaljskoj koja ima takav režim prema Tajvanu...  mislim da se to zove biti veći katolik i od Pape...

Pa mislim da nije bas tako. Evo sta Wikipedia kaze o tome:

Countries that do not accept Republic of China passport:

Bulgaria: Admission refused, if holding diplomatic/official passport

Brazil: Admission refused, if holding diplomatic/official passport. Specific laissez-passer are issued to tourist or business visitors.

People's Republic of China: Taiwan Compatriot Pass required (does not apply for Hong Kong and Macau)

Jamaica: Affidavit of Identity required

Mauritius: Must apply for entry permit in Mauritius (prior authority also required)

Montenegro: Admission refused

New Zealand: Admission refused, if holding diplomatic / official passport

Serbia: Admission refused. In case of academic, business or tourist purposes, travelers can apply upon arrival a tourist pass, presenting a formal invitation letter.

Ja se izvinjavam na grešci, nismo jedina, i Crna Gora ne dozvoljava ulaz njihovim građanima... to je ostalo od vremena SCG očigledno...

Serbia: Admission refused. In case of academic, business or tourist purposes, travelers can apply upon arrival a tourist pass, presenting a formal invitation letter.

Šta to znači? Tajvanci ne smeju da uđu u Srbiju, a ukoliko dolaze iz, recimo, turističkih razloga, i imaju pozivno pismo, mogu da dobiju vizu kada dođu? Nije mi baš najjasnije.

Šta to znači? Tajvanci ne smeju da uđu u Srbiju, a ukoliko dolaze iz, recimo, turističkih razloga, i imaju pozivno pismo, mogu da dobiju vizu kada dođu? Nije mi baš najjasnije.

Pa da. Ne smeju, ali smeju. To je kao ono formalno vas ne priznajemo, ali samo vi dodjite i sve je OK.

Ne, to praktično znači da oni ne smeju da uđu na našu teritoriju... jedina mogućnost je da se traži specijalna dozvola of Ministarstva spoljnih poslova

Ne, to praktično znači da oni ne smeju da uđu na našu teritoriju... jedina mogućnost je da se traži specijalna dozvola of Ministarstva spoljnih poslova

Pa koliko ja razumem ovaj tekst, bas je suprotno. A i cesto nam dolaze Tajvanci kao poslovni partneri na sastanke u firmu, doduse nikad ih nisam pitao kako sredjuju vize, ali eto sledeci put... U svakom slucaju, ne verujem da bas svaki od njih trazi dozvolu MIP, to su ozbiljni i zauzeti ljudi, a Srbija im nije ni 1% trzista...

• 10 months later...
  • 1 year later...

Možda će i nama sada biti lakše dobijanje vize za Tajvan:

Serbia seals same-day visa processing for Taiwanese

TAIPEI -- Serbia has simplified its visa application procedure for Taiwan nationals to allow same-day processing, a Ministry of Foreign Affairs official said yesterday.

The new procedure was implemented early this month, according to James Lee, director-general of the Department of European Affairs.

Taiwan nationals applying for a Serbian visa must hold a passport that is valid for at least 90 days from the date of visa issuance, Lee said.

The procedure involves completing an application form, accompanied by a photo, a copy of round trip tickets, and hotel reservation information or a letter of invitation from a Serbian national, he said.

Once the required documents have been submitted, applicants can obtain a multiple entry visa the same day, valid for a period of six months, Lee said.

Previously, the application process for Taiwan nationals seeking visas to Balkan countries was quite complicated and often took as long as six weeks, he said.

The new arrangement was achieved after a whole year of negotiations with the Serbian government, Lee said.

Izvor: http://www.chinapost.com.tw/taiwan/national/national-news/2012/04/27/339236/Serbia-seals.htm

Super!

Nadam se da ce i oni uzvratiti istom merom :)

Jedno pitanje: ako u pasosu posedujem tajvanski pecat ili vizu, da li bi bilo problema da se posle toga vratim u Kinu?  :?:o

• 1 year later...

pre par godina jedam moj poznanik je dobio vizu bez problema , doduse imao je pozivno pismo sa nekog njihovog sajma .

mi planiramo ovih dana poslati pasose , samo da nadjemo ko ih nosi .nadam se da nece biti problema . a ako ih bude zbogom nikad vise , ima dovoljno mjesta na kugli za posjetit

Ove agencije što voze do budimpešte ti mogu predati dokumenta, ako si u bgu.

A šta sve treba za turističku vizu, jel ima info negde po netu?

popunio sam formular na sajtu , istampao ga , dvije fotke , rezervacija avio karte povratne , hotela i to od hotela direkno . dokaz o zaposlenju , dokaz o novcu u banci , zdravstveno osiguranje , ovjerenu kopiju licne karte .

Nadam se da je to dosta . iz Budve sam ali cu morati preko neke agencije iz Bgd poslati , gea turs ili neke druge nebitno .

uopste se ne opterecujem , ako daju ok ako ne nikad vise kod njih . dovoljno mjesta ima na svijetu gdje im moj novac nece biti mrzak .

Iako sam uopsteno primjetio jednu stvar , sto je vise viza u pasosu to sledece zemlje lakse daju svoju . ili mozda sto  se ne opterecujem hoce li mi je dati , americku sam recimo dobio (jesam podnio sva dokumenta) ali sam im otvoreno rekao da mi njihova viza treba za zbog Meksika a Meksicka ambasada je u Bgd a njihova u Podgorici .

• 1 year later...

Predao ovih dana za vizu u agenciji Terra travel u Beogradu, uzeli "skromnih" 40 evra za kurirske usluge (tj. da odnesu i donesu pasose) po pasosu! Trazite druge kombinacije ovo je bezobrazno puno para.

Ako neko ima pitanja, skoro sam sve popunio pa mogu pomoci, nadam se da cemo i dobiti vize.

Edited by nemanja

Ima li neko nekakvu ideju gde se može izvaditi Tajvanska viza u Kini? Da li uopšte postoji ta mogućnost? Logika kaže da bi trebalo, i da je to na prvom mestu Peking, pa onda Šangaj. Gledao sam na netu da su Tajvanci otvorili neka šatro-turistička predstavništva u ova dva grada, ovom Šangajskom sam poslao email, ali sam naišao na tradicionalnu kulturu u komunikaciji Kineza koji mi do dan-danas nisu odgovorili na mail.

Ako neko ima neke informacije, neka podeli. Jer, zaista niko nema pojma gde se ona može dobiti. U Hong Kongu bi trebalo, ali da plaćam 60 USD, idem tamo, odsustvujem nekoliko dana sa posla... to ispadne na kraju nekoliko puta toliko, skuplja dara od mere.

I mene je to interesovalo, pa sam procesljao informacije po mnogim sajtovima i forumima.
Na kraju, izgleda da je jedino resenje (ukoliko neko zivi u Kini i nema pasos SAD, EU, AUS, NZ ...) da se ode u Hong Kong po vizu, odnosno u tajvanski konzulat, tj. kancelariju koju oni zovu "Chung Hwa Travel Service" ( ili "Taiwanese Representative Office in Hong Kong"). Oni sigurno izdaju vize za Tajvan. E sad, trebas ih pozvati telefonom (ili poslati mejl) pa ih priupitaj da li je moguce da pasose na viziranje posaljes postom. Mozda je to jeftinija varijanta nego da se licno cimas u HK.

Hvala. Uradiću to. Mada iskreno nerado, jer me neozbiljnost i neprofesionalnost tih azijatskih konzulata izluđuje. Zadnji primer je tajlandski konzulat kome se raznesem da napišem mail, da bi oni samo bacili link ka sajtu gde naravno nema tih informacija koje sam tražio.

Tako sam i ovim Tajvanskim ''reprezentativnim'' u Šangaju još pre 2 meseca poslao mail... naravno, niko nikad nije odgovorio. E-kultura im je na nivou srpske sa početka 21. veka, žalosno.