Jump to content

Featured Replies

I mene zanima kvalitet tog prvog puta buduci da imam relativno nova kola koja tesko da cu u doglednoj buducnosti imati cime da zamenim, takodje me zanima i koliko je sigurno ostaviti kola tamo gde si rekao da bi ih trebalo odtaviti i koliko bismo od tog mesta imali peske do doma.

Ako idem kolima isla bih u petak svakako i pored mene i coveka mi povezla bih jos maksimalno dvoje ljudi, proslog puta sam se zeznula pa se malo pretovarih bez preke potrebe.

Kao što je česta pojava u istočnoj Srbiji (a i šire), kvalitet puta naravno nije po standardima EU, ali daleko od toga da će nekome otpasti točak ili presesti put. Moguće da ja koji biram prvu moguću priliku da skrenem svojim tenkićem s asfalta u bespuće baš i nisam idealan sagovornik na ovu temu :D, ali hajde da probam da analiziram trasu i da vas upozorim na moguća neprijatna iznenađenja...

Magistrala do Požarevca je, naravno u besprekornom stanju, što važi i za južnu obilaznicu prema Salakovcu. Putari su me prijatno iznenadili time što su na prilazima Salakovcu prilično pedantno pokrpili rupe, a isto važi i za trasu puta kroz sela posle Salakovca ka Kučevu. Dakle, ovaj deo je trenutno sasvim solidan za srpske pojmove, jedino što je malo truckav pošto su većinom rađene "flekice" umesto potpuno novog asfalta (mada ima i kraćih delova novog asfalta, ne znam šta im bi). Put je u skroz solidnom stanju i oko Kučeva i par desetina kilometara nakon Kučeva tokom prolaženja kroz Homoljsku kotlinu, sve do ulaska u guste šume u dolini Peka nadomak Debelog Luga. Tu treba voziti nešto sporije i opreznije, jer se zadesi poneka neprijatna udarna rupa (mada se dešava i da ih zakrpe), a u kišna vremena odroni nisu nikakvo iznenađenje.

Nastavak puta od Debelog Luga ka Leskovu je praznik za vozače navikle na EUropske puteve, jer ima nekoliko kilometara potpuno novog asfalta, do početka uspona ka prevoju pre Leskova. Na spustu do Leskova, a možda i koji kilometar iza njega, put je prilično u kraterima, tako da treba voziti vrlo konzervativno (sem ako ga nisu sredili otkako sam poslednji put tuda prolazio, što bi moglo da se desi, s obzirom da je ono parče novog puta od Debelog Luga rađeno skoro). U nastavku, kroz Vlaole i preko prevoja Vrata, pored Gornjana sve do prevoja Cepe, put je u solidnom do vrlo dobrom stanju, uz poneko moguće ulegnuće u asfaltu, ali ništa za uzrujavanje. Jedini koji imaju razloga na ovom delu da se uzrujavaju jesu vozači povisokih autobusa, jer je par nadvožnjaka pre Vlaola taman toliko nisko da im uredno "amputira" krov (ovo je prilično bitan faktor kad rešimo da ovuda transportujemo planinare).

Kada stignete do prevoja Cepe, obratite pažnju da ne promašite odvajanje puta za Bučje - nekadašnji asfalt, zbog neodržavanja se tim imenom više ne može zvati. Neće vam izazvati ozbiljnu frustraciju, jer njime treba preći još samo nekoliko stotina metara do odvajanja makadama za planinarski dom. Tu na travici pored puta ima dovoljno mesta da se improvizuje parking za solidan broj automobila, sem u slučajevima kad neka grupa dođe autobusom pa dotični zauzme celokupan raspoloživi prostor.

Bezbednost... Nisam sklon paranoja tripovima po pitanju obezbeđivanja automobila, pa možda nisam idealan sagovornik ni na tu temu, ali dugogodišnje iskustvo mi govori da je automobil parkiran bilo gde u vuko**bini bar 10x bezbedniji od onog parkiranog u centru bilo kog grada (onaj koji se zavuče u neko žbunje van puteva je 100% bezbedan, ne mora čak ni da se zaključava). U principu svi gosti koji na Stol dolaze kolima ista ostavljaju tu (sem već pominjanih manijaka koji kola isteruju do doma, što je svake godine sve teže jer se put ne popravlja), preko noći, na dan, dva ili više, i još nisam čuo da je bilo slučajeva obijanja ili krađa. Pretpostavljam da ćete mirnije da spavate ako ništa skupo ne ostavite u kolima. Od te tačke do doma rastojanje je 2 km uz 200 m uspona, odnosno pola sata lagane šetnje.

Bluealek hvala na informacijama, jos samo da te pitam gde da se obrati paznja na drumske pirate?

Pirati? Hm... Ne sećam se da sam ih sretao. Ali pošto prolazite kroz vlaške krajeve, obratite pažnju na drekavce, vlve, rusalke koje u transu igraju po putu, vampire (naročito ako vas usput uhvati noć), patuljke koji iznenadno iskaču iz šupljih debala, vile i vilenjake, ispirače zlata na Peku i njegovim pritokama i nipošto se ne zaustavljajte ako vam na put stane Muma Padura  ;D

Pirati = saobracajna policija

Ima li interesantnih mesta gde kampuju i otimaju pare od naroda?

maja moze li bezec za mesto bar jedno u kolima.

Naravno da moze Jovane :D pod uslovom da se nista ne iskomplikuje i da mozemo da podjemo gde smo naumili. Verovatno ce Vojino mesto do poslednjeg momenta ostati pod znakom pitanja, ali zato tvoje  :D

Pirati = saobracajna policija

Ima li interesantnih mesta gde kampuju i otimaju pare od naroda?

Ah to  :D

Desi se da ponekad stoje na potezu od autoputa do Požarevca (na mestima gde je ograničenje 60, jer je veći deo tog puta sa ograničenjem 100, s obzirom da je put rezervisan za motorni saobraćaj), kao i oko petlje gde se severna obilaznica oko Požarevca odvaja od južne. Ume da ih bude i na ulazu u Salakovac, a nisu nepoznata pojava ni u nekim od sela na putu do Kučeva, pre svega na onim bliže Kučevu; recimo, pravac na koji se izbija nakon prelaska pruge u Mišljenovcu im je jedan od omiljenih punktova. Nakon što se prođe Kučevo, mogu da se zadese i na pravcu u Voluji, nakon odvajanja puta za Duboku, posle toga je uglavnom bezbedno sve do cilja. Nakon što kod Debelog Luga skrenete desno na put koji vodi do konačnog odredišta (put 104/104a), nema teorije da ih više bude. Kod te raskrsnice kod Debelog Luga umeju da stoje, ali uglavnom par stotina metara iznad nje, snimajući one koji se spuštaju od Majdanpeka.

Generalno, u istočnoj Srbiji ih nema često, situacija je prilično relaksiranija u odnosu na ostale delove Srbije, naročito Vojvodinu. Tako da je vožnja prilično opuštena i liberalna. Ali bez obzira na to, uvek treba zadržati neku trezvenu dozu opreza  :D

Imam i ja kola i voljna sam da vozim cirka 5 ljudi iz Beograda ali uz ogranicenje prtljaga od 10 kg po coveku sto znaci da Miroslav tzv dembeli NE ide samnom!  :hihi:

i isla bi u subotu ranom zorom... ne mogu da vozim posle posla.

Ko bi sa mnom da ide krece u petak pre podne, do podne najkasnije, cisto da imate u planu...

Sto se prtljaga tice, dogovoricemo se vec nekako  :maddd:

ja se izvinjavam sto nisam pratio temu, pa ako moze neko u jednom postu samo da mi da link na post gde pise kad/gde/kako itd. fala vi

Imam i ja kola i voljna sam da vozim cirka 5 ljudi iz Beograda ali uz ogranicenje prtljaga od 10 kg po coveku sto znaci da Miroslav tzv dembeli NE ide samnom!  :hihi:

i isla bi u subotu ranom zorom... ne mogu da vozim posle posla.

Jel daa? :D

neka neka, samo da znash da cu sledeci put kad te vidim kako nocu stopirash po okolini Shapca, samo dodati gas i javiti ciganima iz Draginja da dodju po tebe da te :maddd:

Shalu na stranu, mozda Vam se pridruzim...

...ako se Marina izvini :D

hhehe

cya!

E bem mu... na to sam potpuno zaboravila...  :hihi:

kako god... ogranicenje prtljaga je 10kg po coveku!  :hihi:

Pocecu ko Ryanair, ima i stajanje za WC da naplacujem! :D

Моја Марина може да вози 10кг у гепеку затворених очију. ;D

OK, parafraziracu....jel ide neko iz BGa u subotu ujutru? Posto vidim da imam voz do BG u 10 do 5 ujutru pa bi bio tamo oko pola 7. Ako je verovati nasoj zeleznici ::crazy:

Anyone? Maybe  :stop:

Ne veruj zeleznici, jedino ako tih pola 7 nije 18:30 :D. Voz do Zajecara putuje oko 7 sati, a Bor je mozda 30 km odatle, pa ne vidim kako bi to moglo da bude manje od dva sata voza.. Po BAS-ovom redu voznje, autobusu treba vise od 4 sata, a prvi polazak je u pola 11, a onda od Bora treba stici do Stola i taaaako. Dakle, ne sedaj u taj voz, osim ako ne zelis da izgubis i subotu :). Izgleda da je najnormalnija opcija usunjati se u necija kola. Iako bih ja radije da idem u petak, niko motorizovan se nije javio za petak, tako da, ako Cruela nije popunila sva svoja covek+10 kila mesta, ja da se prijavim. Ako ima vise zainteresovanih za subotu ujutru, a jos neki motorizovani forumas želi da krene u petak, rado se menjam :).

Pratim raspravu od pocetka ali pored toga sam se izgubio. Kad se tacno putuje?

Ja bih najradije iz novog sada dosao do beograda a odatle sa nekim od vas kolima. Mislim da bi tako izaslo jeftinije.

Ustvari meni odgovara bilo koja varijanta, samo da ispadne sto jeftinije, ali naradije ne bih da stopiram celim putem.

Ima li neko predlog?

Goca i ja ćemo najverovatnije planinare koje u subotu vodimo na Vitu Bukvu nakon izleta uredno da spakujemo u autobus i otpremmo za Beograd, a mi ćemo onda da sednemo u naš auto i preko Dubašnice i Crnog Vrha sporednim homoljskim šumskim puteljcima u sitne noćne sate da se dokopamo Stola i zabodemo šator na jezeru. Tako da ćemo se valjda u nedelju ujutro konačno upoznati uživo  :mah:

Naš plan za nedelju je da se spustimo sa Stola do Rgotskog kamena i da malo zavirimo u nadasve interesantnu uzanu klisuru vertikalnih litica usečenu u dotični, kojom protiče Bela reka (i gde postoji barem po jedna prerast i pećina). Ko u tome bude želeo da nam pravi društvo, dobrodošao je.

Sale, i ja i cura bi išli šatorom, ali od petka veče.

Reci mi ima li tamo nekih problema da se šator stavi ispred, ima li neka česma sa vodom i tako to?

Čuo sam još pre više godina da su pravili probleme za šatore... ali to je davno bilo.

Naravno, red bi bio da se upoznamo!  ;D

"Problem" koji mogu da prave za šatore je verovatno taj da, kada nekoga ima gore u domu, i za šatore zabodene unaokolo traže da se nešto plati, čisto da se malo dodatno ogrebu. Meni niko nikad nije tražio da nešto platim, ali stoji i da sam uvek do sada tamo kampovao kad nikog nije bilo u domu.

Česma postoji pred domom, a i u šumarku desno od jezerceta postoji izvor, tako da možeš da biraš što se tekuće (pitke) vode tiče. Sve u svemu, raj na zemlji gde imaš sve što ti treba i prosto te inspiriše da se odatle ne pomeraš  8-).

Inače ne vidim osnov za to naplaćivanje šatora - niti je u pitanju nacionalni park, niti rezervat, niti je planinarsko društvo bilo kakav pravni subjekt koji ima bilo kakve ingerencije van prostora planinarskog doma, niti u postojećim domaćim zakonima ima osnova da to postane. Čist APP sistem.

Bitange u prevodu.

Čuo sam i ja za te priče... ali nešto nisam verovao da takvi ''likovi'' mogu da rade to.

Sada verujem, no, videćemo.

Plašim se da nas kiša i pad temperature ne zeznu. Ne bi to valjalo, od ponedeljka najavljuju neke pljuskove.

Nadam se da će do petka da se vrati u normalu.

:kamp: