Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko imao iskustva sa ovim aparatom (ili nekim iz te olympusove serije) ?

Nameravam da ga kupim pa.......

od DSLR: Canon mi ne odgovara, Nikon jos nisam imala prilike da pogledam i da vidim da li mi odgovara po drzanju u ruci i opcijama, a Olympus mi se cini jako kvalitetnim (takodje znam da mu je i cena malo  :shockkk: ) a i imala sam prilike da ga koristim, mada jako kratko... no, videla sam kod drugih kakve fotke pravi, ali me interesuju i druga misljenja vezana za njega...  :)

Da li je neko imao iskustva sa ovim aparatom (ili nekim iz te olympusove serije) ?

Nameravam da ga kupim pa.......

od DSLR: Canon mi ne odgovara, Nikon jos nisam imala prilike da pogledam i da vidim da li mi odgovara po drzanju u ruci i opcijama, a Olympus mi se cini jako kvalitetnim (takodje znam da mu je i cena malo  :shockkk: ) a i imala sam prilike da ga koristim, mada jako kratko... no, videla sam kod drugih kakve fotke pravi, ali me interesuju i druga misljenja vezana za njega...  :)

Zasto ti Canon ne odgovara? Kvaliteta fotografije zavisi ponajvise od objektiva, pa onda od senzora...... a ako konkretno poredimo 420 sa Canon parnjacima sigurno je senzor inferiorniji.

Ako ces da koristis samo jedan objektiv, recimo kit koji ide uz aparat, Canon 18-55 IS je prilicno dobar  za ulozen novac i u kombinaciji sa 450D telom mozes napraviti fotografije zavidnog kvaliteta.

Ako kupujes DSLR budi spremna da ulazes jos puno u objektive, jer sto vise ucis o fotografiji to ce ti zahtevi biti veci...

Neznam koja je cena po koju si nasla E-420 ali mislim da ne bi trebala da bude puno manja od Canon/Nikon.

A Canon/Nikon su vrv DSLR aparate. Mozda Canon 1000D izgleda jeftino ali je superiorniji od E-420 u svaki drugi pogled. Nikon D60 ili D3000 izgledaju puno bolje (po istu cenu kao Canon) posto ti je izgled vrlo vazan, skoro da su isti po svih mogucnosti sa Canon i naravno daleko bolji od Olympusa.

Prva i osnovna stvar kod E-420 je to sto nema stabilizacija slike. Ne pricam vise nista.

Kakve veze ima stabilizacija slike? To zavisi od objektiva...

Kakve veze ima stabilizacija slike? To zavisi od objektiva...

Stabilizacija slike????  Pa ko sad kupuje nesto bez da pise IS ili VR na njega?

Ogromna je razlika. Pre svega kada bi usao u neki zatvoreni prostor ili kada sunce vec zadze ili je na zalasku. Tu bez stabilizacija nemas kvalitet slike (citaj mutne slike, osim ako ne zelis da se zezas sa stalaka, ali za travel niko ne bi to zeleo).

I dejvojka sigurno nece dati 500-1000 eur za neki objektiv, tako da ne vaze price o objektiva ovde.

Procenite prvo situaciju pa posle pricajte da neko treba neznam kakav objektiv.

Znam ja sta je stabilizacija i IS ili VR... Ali mi pojasni to da se stabilizacija nalazi na telu a ne u objektivu...

P. S. Imam 450d i imam stabilizaciju u objektivu a ne u telu...

Znam ja sta je stabilizacija i IS ili VR... Ali mi pojasni to da se stabilizacija nalazi na telu a ne u objektivu...

P. S. Imam 450d i imam stabilizaciju u objektivu a ne u telu...

Neznam ja odakle si ti skontao da je stabilizator na telu.

Pricam za stabilizaciju vezanu za Canone i Nikone jer dolazi sa kit objektiva (ko bi uzeo te aparate bez kit objektiv?), znaci kad bi uzeo neko od 1000D ili D60/D3000 dobijas i stabilizator.

Milena, mozes malo potraziti i po netu za ove modele, neke reviewa i slike, pa da vidis kako koji se ponasa. Probaj dpreview.com, dcresource.com, cameralabs.com.

Na dcviews.com imas linkove do skoro svih reviewa za skoro svaki model aparata.

Na kraju, vec si sigurno skontala, ja ne bi ti preporucio E-420, jer za skoro istu cenu mozes dobiti puno bolji aparat.

A ako bas nesto zelis da bude Olympus, potrazi bar E-520 (i taj je losiji od Canon/Nikon i po vecoj ceni od njih).

Npr. iz tvog predhodnog odgovora meni... Nego sad se razumemo...ok... :pivoooo:

Изгледа да нисам једини Кенонџија овде.  ;D

Узми Кенон, мож' и Никон у истом су рангу. Олимпус узми, али сву даљу кукњаву пренеси на неки други форум. :)

Вид ово: http://www.dpreview.com/reviews/olympuse420/page20.asp

А напослетку и ово: http://www.dpreview.com/reviews/olympuse420/page30.asp

Postoji stabilizacija i u telu aparta, ima ih Olympus(ali ne 420, imaju ga 520/620 modeli) i Pentax kojeg bi slatko preporucio, to sam zaboravio da napomenem. Koristio sam Pentax K100D i K10D , ovaj potonji je strasno dobar aparat , nije vise u proizvodnji ali bi mogao za sitne novce da se nadje polovan. U klasi mu se ne pita ni jedan C/N.

Odlicna kombinacija sa jednim all-around objektivom bi bila Pentax K10D i DA 17-70

• Author

hvala vam ljudi na raznim objasnjenjima...

moja prva greska je bila sto sam u naslovu i htela da napisem e-520, ali eto... dobro, to sad nije bitno...

sto se Canona tice, razne sam imala prilike da "koristim" i ne svidjaju mi se funkcije aparata... hocu reci, raspored tih funkcija... druga stvar kod Canona je sto mi je kuciste previse glomazno, i ne lezi mi u ruci kako treba... 40D sam drzala i bez objektiva, i kuciste mu je tesko za moju jadnu krhku rucicu  ;Dteg

Nikon... nesto mi ne stvara fotke kako bih zelela... ne znam... citav zivot koristim nikon digitalce, pa mozda mi se i zato ta marka smucila (trenutno imam nikon coolpix S1, i nije nizasta cim sunce pocne da zalazi, a po mraku je tek samo za da se zavrljaci u zid  :roll: )

tako da sam se nekako, jos davno, bila opredelila za Olympus, nekako mi najvise "lezi" kako treba, ali me je interesovalo i sta drugi misle o tom aparatu...

u svakom slucaju, hvala svima... ne verujem da cu biti ne zadovoljna, ali otom-potom, cekajte prvo da ga kupim  :D

Кад купујеш апарат гледај у објектив а не у кућиште и сви проблеми да "не фотка по мраку" итд.. ће отићи к'о руком однешени. ;D

Najbitno je sto tebi najvise lezi u ruci. Ako je to Olympus, ondak je to za tebe.

Druga stvar je da u nikom slucaju ne mozes da sporedzujes male digitalce sa SLR digitalce. Tacno da Nikon ima medzu najlosiji compaktni digitalci, ali zato u SLR je najbolji.

Treca stvar je da Canon 40D je najmanje duplo tezi od Olympus E-520, puno veci i druga klasa, tako da takva usporedba uopste nije na mestu. A to da ti ne lezi raspored funkcija... sve je stvar navike. Ti si ga uzela jedanput u ruke i normalno da nisi navikla.

U svaki slucaj, razlika u kvalitetu slike izmedzu kompakta i bilo koji SLR je ogromna, tako da ako ga ne sporedzujes sa drugih SLR-a, bices prezadovoljna.

SLR aparati sa osnovnim kit objektivom ne moraju uvek da imaju bolju fotografiju od kompakta.

Tek sa dodatnim objektivima daju svoj maximum.

Treba uzeti u obzir i izdržljivost prilikom korišćenja. Moj nikon je padao najmanje 5 puta sa par metara visine i nikad mu se ništa nije desilo osim par ogrebotina.

Najbolji test (od silnih)  (nažalost sad nemam adresu ali lako je pronaći) sam našao na jednom hrvatskom sajtu. Testirali su nikon P90, Canon sx10is, Sony ? i Olimpus ?

Slikali su u isto vreme ujutru, noću, zalazak... sa istim podešavanjima... i iste objekte i objavili slike odmah jednu do druge tako da se lepo vidi razlika. Nikon i Canon dele prvo mesto. Olimpus četvrti.

Nikon bolji za detalje pod zumom a Canonova slika ipak na kraju kompletnija i nekako "življa" Canon Sx10is je konačna njihova preporuka za naprednije amatere koji ne žele da vuku torbe sa objektivima a žele nešto približno SLR aparatu. Cena 360€