Jump to content

Featured Replies

Posted

Citajuci vas sajt i reportazu u proslom broju Magazina uzasno sam se zainteresovala za ovakav vid putovanja. Drugarica i ja smo odlucile da za zimski raspust odemo do Budimpeste i Praga. Jedini problem je sto smo obe maloloetne. Ona ima 17 a ja 16 godina i najveci problem su nam vize(koje ne znamo da li ce postojati) i prelazak granice,tj.saglasnost. Ako neko ima neki savet u vezi sa tim,molim vas nek iskucka barem nesto svaka informacija je dobrodosla. Takodje, ukoliko neko ima savete za jeftine vozove/smestaj/hranu itd. bilo bi lepo da napise.

=]

Moj ti je savet da roditelje ne držiš po strani, jer time počinje gubitak kontrole, što ti se kasnije može obiti o glavu. Ako ih upoznaš sa svojim namerama, i oni ti kažu - može, onda ćozdra! Nemoj samo ono, neće me razumeti i tako to... Ako im sve lepo saopštiš, objasniš kako to funkcioniše itd itd... Ako ne prođe odma', uz neku tužnu facu ima da prođe kroz koji dan ;-).

Vas dve ne mozete da putujete same (pa ni vizu da dobijete, ukoliko bude potrebna). Potrebna je saglasnost roditelja/staratelja da vas pustaju da putujete sa nekom punoletnom osobom. Zbog toga vam treba najmanje jos jedna osoba, drug ili drugarica, sa 18 godina ili vise, koja bi preuzela odgovornost za vas na tom putu.

Vas dve ne mozete da putujete same (pa ni vizu da dobijete, ukoliko bude potrebna). Potrebna je saglasnost roditelja/staratelja da vas pustaju da putujete sa nekom punoletnom osobom. Zbog toga vam treba najmanje jos jedna osoba, drug ili drugarica, sa 18 godina ili vise, koja bi preuzela odgovornost za vas na tom putu.

hm....moj drug je isao u USA sa 16 sam ali kod ujaka.....komsinica sa 14 u italiju kod rodjaka.....e sad da li su oni mogli zato sto su isli kod nekoga ne znam tj mozda je dovoljna garancija nekoga iz drzave u koju idete uz  saglasnost roditelja naravno

Jedini problem je sto smo obe maloloetne. Ona ima 17 a ja 16 godina

Stariji maloletnik je lice koje je navršilo 16, a nije navršilo 18 godina života  :banana:

Mlađi maloletnik je lice koje je navršilo 14, a nije navršilo 16 godina života, a mlađa maloletna lica u inostranstvo putuju sa pratiocem koji ima ovlašćenje i saglasnost roditelja, ako roditelji ne putuju sa njima...

Da li je tvoje pitanje kako da falsifikujes saglasnost? Taj dokument valja overiti u opštini, a to nijedna od vas dve neće moći sama da obavi. Ako su vam roditelji za, ne vidim zašto bi to bio problem, to može da se završi za pola sata, otkucas "Ja, taj i taj, saglasan/a sam sa putovanjem svoje maloletne ćerke u inostranstvo", potpis, pečat i - voila.

Ako, pak, planirate gerila akciju (koju, za razliku od Marklara, umem da podrzim :), jer neće svi roditelji da odustanu od svog kvazi-autoriteta posle nekoliko dana kučećih pogleda), promislite to dobro. Recite roditeljima da je to planirana/školska aktivnost za koju vam treba saglasnost (jer ćete svakako od njih uzeti novac i biti odsutne nedelju dana), jer roditelji neće, i ponavljam, neće razumeti HC/CS i slicne varijacije, morate im izneti detaljan plan koji nema rupa (dakle, imamo hostel, imamo prevoz, imamo skakavce za samoodbranu itd). Kažem, lakše će to progutati ako svalite odgovornost na fiktivnu odraslu osobu, ali svakako vam savetujem da budete pažljive, koliko god vam se činilo da je sve pod kontrolom, ima razloga zašto se više brine za 16-ogodišnjake no 25-ogodišnjake, iskustvo u procenjivanju ljudi i situacija je dragoceno. Znam da je sve ovo malo off-topic, ali bitno je da zamaskirate svoj entuzijazam određenom dozom cinizma, za sopstveno dobro.

(dežurni paranoik)

Za pocetak ja bi preporucila rezervaciju hostela kojih u Peshti i Pragu ima u ogromnim kolicinama i moze da se nadje po povoljnim cenama. Cisto da vidite tu stranu putovanja. Rezervacija hostela se vrsi preko interneta a vas dve verovatno nemate karticu za placanje preko neta ali i to se resava lako... uvek ce se naci neko ovde na forumu ko ce vam pomoci oko toga. Preporucujem hostele kao neku vrstu sigurnosti za roditelje posto recenica kao sto je "spavacemo tamo kod nekog lika kojeg smo nasli na netu" ne uliva mnogo poverenja, drugim recima izaziva paniku.  :hihi:

Za novu godinu je veliki CS Winter camp u Budimpesti pa ce gomila ljudi iz celog sveta biti tamo na svim tim desavanjima pa mozda to nije los start za pridruzivanje CS-u.  ;D

Saveta za jeftin smestaj, hranu, prevoz imas gomilu na ovom forumu narocito za te dve destinacije samo je potrebno da pretrazis forum pomocu opcije search. Ukoliko ne nadjes sve sto ti je potrebno slobodno pitaj.

Samo kreni... sve ostalo ce ici lako...

Dobrodosla  :mah:

Da li ste negde putovale pre na ovaj ili slican nacin? Da li imate iskustva u samostalnom putovanju po Srbiji?

Ja bi savetovao da krente od Srbije pa polako, malde ste pred vama tek predstoje putovanja i avanture.

A ako bas hocete napolje sto ne bi prvo nasle neku drugaricu/drugara koji ide na neku slicnu destinaciju pa zajedno sa njima, malo da vidite kako to sve funkiconise.

Potpuno ste u pravu, pa i moja sestra je putovala sa 15 godina u USA sama... Izvinjavam se na dezinformaciji :/

Potpuno ste u pravu, pa i moja sestra je putovala sa 15 godina u USA sama... Izvinjavam se na dezinformaciji :/

Da li je putovala i po USA sama ili je mozda samo provela sama vreme u avionu a tamo ju je neko cekao? Velika je razlika putovati od destinacije A do destinacije B sam ili provesti nekoliko dana na nekom mestu sam.

Ljudi, imamo dva pitanja - da li je takvo putovanje formalno-pravno moguce, i da li je prakticno preporucljivo i izvodljivo?

Uz pisanu saglasnost svakako jeste moguce da dve maloletne osobe napuste zemlju, ako nista, ono sa opravdanjem da ih neko ceka na destinaciji. Cak i mala deca putuju bez pratioca (UI), dakle svakako je moguce preci granicu bez nekoga ko ima 18+.

Da li je preporucljivo? Sigurno da sedamnaestogodisnjakinje treba da budu na oprezu, kako u Srbiji, tako i preko granice. Cak bih se usudio da kazem da je ovde postalo opasnije setati se gradom uvece, jer sam nebrojeno puta prisustvovao scenama gde ocigledno maloletne devojcice (dakle, ne 17, nego 14-15) idu ulicom, a pored njih staje neki besni A8/Q7 sa obrijanim bilmezima bez vrata i nudi im "prevoz". Sto se takvih stvari tice, pamet u glavu, kako kod kuce, tako i na putu.

Prakticno, ne vidim neki strasan problem. Njihovi vrsnjaci iz Evrope malo malo pa sednu u voz i odu u susednu zemlju. Tamo nema granica pa ovo prvo pitanje uopste ne postoji, ali prakticno oni jesu u inostranstvu i nista im ne fali. Isto tako puno nas ima iskustva sa putovanjima i pre nego sto smo napunili 18, bitno je znati jezik (makar engleski prilicno dobro) i uz malo zdrave pameti ne vidim problem. Ja sam sa 14 tumarao po ceo dan po Helsinkiju i bilo mi je super. Sam sam istrazivao, citao, isao u restorane, na pijacu... Uvece bih se vratio u hotel gde je bila grupa sa kojom sam isao, tako da jesam imao pratioca, ali u sustini nismo se ni vidjali. Sigurno bih preporucio hostel, a ne CS za prvi put; ako nista, uvek bude neka guzvica i druzenje, upoznaju se novi ljudi, i to na neutralnom terenu.

Ipak, nista bez roditeljske saglasnosti :) Mozda je ona sada formalno neophodna, a za godinu dana nece biti, ali ukoliko se roditelji makar ne slazu sa putovanjem, isti problem ce nastati sa 17 i 18, a ipak su to ljudi sa kojima neko zivi - jos neko vreme. Budite pametne :)

Da li ste negde putovale pre na ovaj ili slican nacin? Da li imate iskustva u samostalnom putovanju po Srbiji?

Ja bi savetovao da krente od Srbije pa polako, malde ste pred vama tek predstoje putovanja i avanture.

slazem se.....prvo upoznati srbiju pa onda dalje :) znam mnogo ljudi koji su obisli bar pola evrope a nisu nikad bili recimo u resavskoj pecini.....na djerdapu.......fruskoj gori.......znaci ima puno mesta po srbiji od kojih definitivno treba krenuti.

Auuu da vas cuje moja mama!  nono

Salim se. Mislim da tako nesto treba prijaviti roditeljima, nije istina da nijedan roditelj nece podrzati CS i stopiranje. Moji su potpuno opusteni kad stpiram i kada sam primio Slovence za vreme exita. Mada treba nafilovati pricu, to valjda vec znaju kako se radi.  :ang:

Verovatno je dobro prvo probati manje relacije od 100-200 kilometara stopiranja u zemlji i probati snaci se.

Nisu hteli da me puste na trijumfalnu kapiju zato sto sam bio maloletan i nisam imao pratnju! :bang: (kasnije sam dosao sa punoletnim drugom i nije bilo problema)

• Author

Roditelji ce naravno znati jer nam treba njihova saglasnost a i ne bismo isle bez njihove dozvole i blagoslova(nemojte ozbiljno da shvatate naslov teme..=D)

Trebalo bi da mozemo da izdjemo iz zemlje kao stariji maloletnici uz saglasnost roditelja ali nisam sigurna da li se saglasnost pise samo za jednu zemlju ili mozemo da setamo?

Imamo iskustva,msm barem ja imam. Isla sam sa planinarima,sa drugaricom na rafting,putovale smo po Srbiji vec nekoliko puta i roditelji su me do sada u svemu podrzavali ali ovo je ipak inostranstvo i nepoznata zemlja. Nas dve cemo napraviti kompletan plan pre nego sto ima izlozimo nasu ideju.

Da li neko zna koliko para nam okvirno treba za sedmodnevno putovanje(nismo izbirljive)?=]

Bilo bi dobro da im i predstavite neke od putopisa sa ovog foruma,cisto da vide da to nije nista strasno  :) Kada udjete u Madjarsku,dalje mozete gde hocete,mada,ja sam isao kao klinac,secam se,i pustali su me bez problema,ali ne znam kako je sada...

Ako ste bas "zapucale" i ako imate odobrenje roditelja, onda idite u Budimpestu, malo cete imati problema sa komuniciranjem, ali resava se to lako ;)

posto niste stekle uslove za CS, a i bolje je pre tog iskustva boraviti u hostelu, onda boravite u istom.  Pogledajte sajt hostelworld.com, i videcete da imate i hostele za 5 eura u Budimpesti po nocenju, znaci ukupno 35 eura za to + 25 eura povratna karta za voz ako ste iz BG-a, u Budimpesti se moze prilicno jeftino hraniti kupovinom po supermarketima.

To ti je otprilike "budget" verzija putovanja u Pestu, mada moze mnogo jeftinije :D.

p.s. Ako ne posedujete karticu za buking, a cvrste ste odluke napravili sa preciznim datuma oko putovanja, javite se na forumu ovde, mogu vam pomoci oko bukiranja svojom karticom :)

Roditelji ce naravno znati jer nam treba njihova saglasnost a i ne bismo isle bez njihove dozvole i blagoslova(nemojte ozbiljno da shvatate naslov teme..=D)

Trebalo bi da mozemo da izdjemo iz zemlje kao stariji maloletnici uz saglasnost roditelja ali nisam sigurna da li se saglasnost pise samo za jednu zemlju ili mozemo da setamo?

Imamo iskustva,msm barem ja imam. Isla sam sa planinarima,sa drugaricom na rafting,putovale smo po Srbiji vec nekoliko puta i roditelji su me do sada u svemu podrzavali ali ovo je ipak inostranstvo i nepoznata zemlja. Nas dve cemo napraviti kompletan plan pre nego sto ima izlozimo nasu ideju.

Da li neko zna koliko para nam okvirno treba za sedmodnevno putovanje(nismo izbirljive)?=]

naslov sam ja bar shvatio kao zelju da putujete bez roditelja :)

aj da pretpostavim da ste iz bga :)

26eu beograd - budimpesta voz povratna karta

32eu budimpesta - prag bus povratna karta

e sad hostel po osobi po nocenju je od 5eu do 20eu zavisi kako gde sta kada :) (ne preporucujem bas ove od 5eu :P )

za klopu, ulaznice, prevoz po gradu da se ne stekate bas pa recimo 20ak dnevno u proseku.....

naravno putujte nocu tako stedite i vreme i novac :)

Ma nema sanse da dobiju vizu jer i Madjarska i Ceska su u SENGEN sistemu,saglasnost roditelja,potvrda o novcu,bank kartice,potvrde od skole ili fakulteta!!Plus neko punoletan da putuje sa vama,pa oni ce odmah misliti da idete da ostanete ili da cete biti zrtve trgovine ljudima,to je sve providno 100%!!

Zimski raspust pocinje 25. decembar tako da ako putujuo od 1. januara nece im trebati viza, samo pasos.

Jedna stvar, saglasnost roditelja ne treba da bude overena nigde za madjarsku ambasadu. Tako je barem bilo kad sam ja isao. Mozda je drugacije ako si maloletan. U svakom slucaju, ne podrzavam ideju bega od roditelja. Recite im lepo gde, sta, kako, dobicete sigurno i neki dzeparac :)

U svakom slucaju, ne podrzavam ideju bega od roditelja. Recite im lepo gde, sta, kako, dobicete sigurno i neki dzeparac :)

offtopic:

Pazi, sa 15 sam do ponoći morala da budem kući, a na pomen Szigeta moji su se samo slatko nasmejali. Da sam slagala da idem na kampovanje u okolini Valjeva sa ekološkim društvom, uspela bih da vidim tada omiljeni Bad Religion. A nisam, i nisam, i sad me boli zvezdica za Bad Religion. Nervira me kad neko ko nikakvih problema sa roditeljima nije imao (tu ne imenujem nikoga odavde, samo kazem) počne da priča kako je sve to tako lako i krasno. Nije. A ne znam nikoga ko se više trudio od mene da se za te arbitrarno nazvane slobode izbori. Do punoletstva mi to nista mnogo vise od nervnih slomova nije donelo. Iako odavno nemaju nikakvu jurisdikciju nada mnom, mojima ja ni danas ne kažem ako nekuda krenem, ne daj Bogo, stopom. Zasto bih ih uznemiravala bez razloga? Znam da se brinem o sebi i to je dovoljno, ne moraju oni valjda sve da znaju. Ako nema drugog načina - zataskaj istinu. Neces valjda odustati od planova jer se tvoji roditelji s njima ne slazu. Meni blagoslov ne treba.

Да ли сте одгледале филм "Taken"? Ако имате такве родитеље,путујте опуштно, али ако нису те нарави.. ја бих ипак сачекао још 2-3 године са самосталним путовањима.

Филм је иначе сјајан, можете га скинути преко торента.