Followers 0

Biciklom po Evropi, a potom i po svetu

27 posts in this topic

Nisam klasičan putnik, ako klasično podrazumeva korišćenje modernih sredstava transporta, tipa autobusa, voza, aviona... Putujem biciklom, dosad uglavnom po Srbiji i bivšim YU republikama, sa povremenim izletima u susedne nam zemlje poput Bugarske ili Rumunije, ali u budućnosti, nadam se, i po Evropi i svetu. I upravo zbog te 'pripreme' za čas kada će nam ukinuti vize i kada ćemo pohrliti na granične prelaze, oglašavam na Klubu svoj PLAN! :)

A on je: put biciklom oko sveta. Za početak, put po Evropi, jednogodišnji ili malčice duži, da se temeljno upoznaju čari i ćudi Stare dame. A onda -- ako se ispostavi da mašta nije bila veća od mogućnosti i da snovi nisu precenjeni -- da se produži i dalje, po drugim kontinentima, sve do kraja sveta. :)

Poduhvat je ozbiljan, ali ozbiljna sam i ja. Za sada još uvek pravim itinerere, premeravam rute, tumbam redosled destinacija kako bi me na putu uvek pratilo proleće, skupljam potencijalne hostove na CS-u. I  po ciklonautičarskim i ostalim sajtovima na kojima se okupljaju putnici svih vrsta tragam za jednim ili dvama svojih budućih saputnika. Biće teško naći ih. Mnogi bi hteli, ali zapravo ne bi smeli, a mnogi koji bi smeli, tehnički ne bi mogli. Jer treba moći napustiti posao, porodicu, prijatelje, zaustaviti ceo dotadašnji život i krenuti u avanturu koja će trajati godinu ili ko zna koliko.

I nije samo to. Treba biti i fizički i psihički dovoljno jak za pedalanje po petnaestak sati dnevno, i to 365 dana, za kotrljanje desetinama hiljada kilometara po ko zna kakvim sve terenima i u kakvim vremenskim uslovima, sa bisagama teškim 30-ak kilograma, hraneći se po prodavnicama, spavajući pod šatorom, kupajući se usput, u rekama i ostalim vodama ili na česmama. Između gradova i hostova, koji znače jelo kašikom, spavanje na krevetu i kupanje u kupatilu, mogu da prođu dani.

Svakako da razmišljam i o sponzorima. Na osnovu iskustava stranih globtrotera, koje pratim na njihovim blogovima i sajtovima, kao i nekolicine naših ciklonauta koji su na mesec-dva 'skakali' do inostranstva, pravim kalkulaciju troškova. Nisu mali, ali ni veliki; realno je moguće da će nekoliko sponzora moći da ih pokrije.

Ali, otom potom. Za sada se traže saputnici, tragači za čudima sveta, vazda željni buđenja s pogledom na 'atlas opisan nebom'. Pa ako poznajete nekog takvog... :)

Нисам за сапутника, али, ево, чисто да поздравим ентузијазам.

Пуно среће на путу до Пута !

Узгред ... да додам, не знам зашто, једну мисао коју сам прочитао задњих дана,

у некој од књига које се баве духовношћу;

парафразирам: "Када престанеш да путујеш ... Стигао си !"

Можда није згодна мисао за ову тему, али можда и јесте, ко би га знао...

ako su potrebni ljudi za logisticku podrsku, ja se dobrovoljno javljam! :)

Imas punu podrsku od svih nas i mesto za blog na sajtu!

Mi kratkorocni putnici uvek mozemo da svrnemo negde gde si ti pa da ti na par km pravimo drustvo.

clap.gif' alt=':clap:'>

Svaka cast! Ja tek krecem da vozim ture po Srbiji, tek sam pre tri meseca kupio Bianchi i nesto opreme. :)

Nadam se da cete uspeti da nadjete sponzore.

Uuuu... pusti snovi :)

To je to. Nešto što se i hoće i neće.

Ja želim takvo nešto, ali onda krenem da razmišljam o finansijama, o tome kakav bajk u stvari želim, o tome gde bih sve išao i sve se svede samo na maštanje, jer realno, nemam para, a ni herca da kažem moj put će biti sutra. Imam jednog finog Scotta pa bih mogao već sutra da krenem, ali...  :shockkk:  ma svaka ti čast!

Planirao sam da krenem sa izlascima iz Srbije sledeće godine, nešto malo po Mađarskoj, i možda bivšim republikama ali Evropa na godinu dana... to je stvarno poduhvat. Kad krenete, javite, išao bih da vas pratim jedno 500km od Srbije...

A sve me interesuje... i kakav bajk  i kakva oprema i kakvi ljudi... pa obavezno neki blog, možda već i o pripremama.

@Vagabundo: Šta kaže Bianchi za naše puteve, jel' mu nije jako strašno?

:mrgreen:

Moj drug je imao jedan Bianchi sa prednjom suspenzijom pre par godina i bez problema je preživeo njegovu ne baš malu težinu u to vreme tokom višednevne torture po zlatiborskim vrletima  :D

^^

Moja greška, ja Bianchi vezujem za drumaše, pa sam odmah pomislio na drumaša, a sad baš gledam šta nude i vidim neke odlične robusne mašine...

:mrgreen:

Moj Bianchi je star oko 10 godina, ako se ne varam i za sada sam potpuno zadovoljan, mozda zato sto nisam imao priliku da vozim puno dobrih bajkova...  :D

@Acketa

Vozima ja drumaša (Raleigh) koji je malo stariji od mene (aproxx. 20 god). I mogu ti reći da mu naši putevi ne prijaju ni najmanje (a ni mojoj zadnjici, bogami). Letos sam provozao po Vojvodini skoro 700km i na nekim delovima puta uopšte nisam uživao...

@Snežana011

I ja bih vas rado ispratio do nekog dela. Nekih 15 dana bi mi bilo ok (ako nije neki ispitni rok ili nešto slično), pa kad krenete, javite se. :)

On 11/19/2009 at 4:50 PM, Mrgud.VS said:

@Acketa

Vozima ja drumaša (Raleigh) koji je malo stariji od mene (aproxx. 20 god). I mogu ti reći da mu naši putevi ne prijaju ni najmanje (a ni mojoj zadnjici, bogami). Letos sam provozao po Vojvodini skoro 700km i na nekim delovima puta uopšte nisam uživao...

Da kupis sorc sa uloskom i kad vidis rupu da dignes dupe...Tako teras jos 700 km pa vise neces imati probleme... Cudo jedno na sta se sve covek navikne  :mrgreen:

Sorc imam, a sad bas rupu ne mogu svaku da vidim. :)

Hvala na savetu brate, al neke deonice su bas lose i dugacke. Ne možeš voziti sat vremena a da ne spustiš dupe. Al nema veza, prilagodljiv sam ja. I izdržljiv.  teg  ;D

On 10/8/2009 at 10:37 AM, markopolo said:

ako su potrebni ljudi za logisticku podrsku, ja se dobrovoljno javljam! :)

Trebaće, Marko! Hvala i imaću te u vidu.

Inače, nađoh saputnika, drugara s ciklonaut liste, koji ima iskustva na temu traženja sponzora, te je on preuzeo na sebe taj deo priče, dok ja pravim maršrutu. Prema njegovim sugestijama, put smo pomerili za proleće 2011. godine, a kalkulacija je da će nam mesečno trebati između 300 i 500 evra.

On 10/15/2009 at 7:53 AM, Cruela DeVil said:

Imas punu podrsku od svih nas i mesto za blog na sajtu!

Mi kratkorocni putnici uvek mozemo da svrnemo negde gde si ti pa da ti na par km pravimo drustvo.

clap.gif' alt=':clap:'>

Hvala, Cruela! Deo plana je i pravljenje sajta ili makar bloga, jer bez toga ne možemo ni o sponzorima da razmišljamo. A ideja je da, sem priče gde smo bili, ostavljamo i najave kuda ćemo proći narednih dana, te da mogu da nam se pridruže.

On 11/15/2009 at 9:20 AM, Acketa said:

Uuuu... pusti snovi :)

To je to. Nešto što se i hoće i neće.

Ja želim takvo nešto, ali onda krenem da razmišljam o finansijama, o tome kakav bajk u stvari želim, o tome gde bih sve išao i sve se svede samo na maštanje, jer realno, nemam para, a ni herca da kažem moj put će biti sutra. Imam jednog finog Scotta pa bih mogao već sutra da krenem, ali...  :shockkk:  ma svaka ti čast!

Mislim da nema mnogo veze kakav bicikl voziš, gledajući globtrotere na proputovanju kroz Beograd a i prateći njihove sajtove/blogove, shvatiš da oni uglavnom voze krševe od bicikala. Ja ću verovatno ići mojim trekingom marke Trek, a drugar Momir vozi neki maunti, nefirmiran. Bilo bi, naravno, lepo da nađemo neke sponzore koji bi nam obezbedili fine lagane mauntije :)

Planirao sam da krenem sa izlascima iz Srbije sledeće godine, nešto malo po Mađarskoj, i možda bivšim republikama

Samo da zaista padnu vize, svi krećemo sledeće godine na parcijalna putovanja. Ja nešto razmišljam o KArpatima u julu... A to bi bila i fina priprema za ovaj put...

BTW, sutra uveče, u 20 h, u prostorijama P.d. Železničar, Jone pravi projekciju o svom ovogodišnjem putovanju biciklom kroz Mongoliju - "Džingicanje po Mnogoliji".

....ja sam vec odavno prokrstario Srbijom tako da mi se tvoja ideja o Evropi dopada.  Vidim da se ti ozbiljno pripremas za avanturu dok ja sve to jos uvek prevrcem u malom mozgu. Tvoj entuzijazam mi daje nadu da se moze preci sa reci na dela.  

Ja sam 101% ZA....tako da racunaj na vecitog putnika

edit: izbačen nepotreban citat

Тотално сам уз вас ,бициклистичка браћо и сестре...Снежана,обавезно објави овде сајт,блог или шта већ будете правили. Ја сам спреман да вам се прикључим и  да педалам са вама неких месец,два(све зависи од времена...можда и цео пут),а до пролећа 2011 таман има времена да се скупе паре за звер од бајса и додатне опреме...

Plan se u međuvremeno proširio i promenio. Proširenje je da nećemo parcijalne varijante, prvo Evropu pa svet, već odmah - svet (itinerer se još pravi). I krećemo početkom sledeće godine najkasnije.

A promena je što se "stvorio" i jedan kombi-spavaća kola, koji će nas pratiti pošto je vozač voljan, a što je najvažnije - i materijalno sposoban, za avanturu putovanja oko sveta ali ne da pedalira. To znači siguran smeštaj i vožnju bez bisaga!!!

Registrovali smo i sajt, koji je u fazi izrade, i udruženje (ovo potonje zbog potencijalnih sponzora). Prikupljamo kontakte koji bi nas mogli odvesti do sponzora i pokrovitelja, pa ako ima nekog ko može da pripomogne preporukom za neki kontakt, molim da mi se javi na mejl.

Što se tiče dosadašnjih potencijalnih saputnika, ispostavilo se da su nepouzdani, tako da "oglas" za traženje dvoje saputnika koji bi zaista, a ne samo na rečima, pedalirali 2-3 godine traje i dalje.

Toliko za sada  :)

On 1/22/2010 at 10:42 AM, Snezana011 said:

pedalirali 2-3 godine

Preporucujem "raspitivanje" na internacionalnom nivou posto je rec o stvari za koju retko ko da bi bio sposoban i istovremeno voljan da provede 2-3 godine svakodnevno vozeci bicikl.

Ideja je za pohvalu, ja sam se isto počeo spremati za malo manji put od vašega..

planiram krenuti u kolovozu sljedeće godine, a prošao bim sjever afrike i europu..

pa ako nam se dio plana poklapa možemo dio puta skupa proči..

javlajm se da pozdravim ideju, to je i moj san, ono sto me koci je zasad samo financijska situacija, imam bicikl svicarske proizvodnje bas namenjen za duge ture, vec se nekoliko godina bavim pedaliranjem, iza sebe imam dve duze ture i podosta njih kracih, ovo prolece planiram do Albanije i na leto mozda do Krakowa u Poljskoj

putovanja su nesto sto mene ispunjava, pogotovo kad to radim biciklom, karijera, zenidba, penzija nije ono sto mene zanima vec ovakve stvari

volio bih da upoznam ljude koji su zainteresirani za ovakvu turu i popricamo vise, neverujem da bih se mogao pridruzit jer kako rekoh nemam toliko financija da se mogu pokriti toliko dugo vreme al bar mogu s vama odvest deo ture

inace ja sam iz Vukovara

Slavisa