Jump to content

Featured Replies

Slaba sansa za "poslovno" vise.

Jedino gde moze da se provuce je Ukrajina i Mongolija pod uslovom da se poseduje stari SRJ pasos.

Za novi srpski pasos za to je namenjena posebna nalepnica koja izgleda da jos nije napravljena.

Izgleda da i nece jer se to "poslovno" najvise odnosilo na Rusiju i prestalo je da vazi 10. septembra.

Informacije nisu najtacnije, probajte sa pecatom "poslovno" da udjete u Severnu Koreju ::crazy:

Za Jermeniju definitivno ne funkcionise. Ja sam prosle godine dobio klauzulu u MUP-u, a na ulasku u Jermeniju su mi se nasmejali i uputili na salter da zamenim pare i platim $50 za vizu...

za mongoliju postoji, nevezano za pasose..

juce sam zvao da se raspitam, i zena koja radi u toj sobi, u ljermontovoj, mi je izdiktirala sta treba da sadrzi pismo firme( nista posebno, bitno je da firma postoji i da je upisana u registar, i uopste nije pominjala neku razliku crvenih i plavih pasosa...

Ne znam kako bi tretirali nase "poslovno", ali mi je koleginica sa fakulteta, Kineskinja pricala da njen otac koji je biznismen ima posebnu vizu za Severnu Koreju u koju ulaze i sa tom vizom moze da ide gde god hoce.

Kolosuse, oni u MUP-u verovatno nisu imali pojma šta ti daju. Pitam se odakle im uopšte ideja da može za Jermeniju. Po milioniti put, klauzula "poslovno za" važi za Ukrajinu, Rusiju, Mongoliju i Kinu. Trebalo bi da važi i za stare i za nove pasoše, bez razlike.

Lazare samo da se naglasi. "Poslovno" za Rusiju ne vazi od 10. septembra. Po sporazumu to je prestalo 90 dana od dana stupanja na snagu bezviznog rezima.

Izgleda da sada za "poslovno" nije dovoljno samo ono pismo firme vec traze i dokaz o zaposlenju u doticnoj firmi.

Za Severnu Koreju to "poslovno" je vazilo ranih osamdesetih mahom za one koji su se bavili "posebnom trgovinom" odnosno prodajom naoruzanja.

U Severnoj Koreji ima dosta kineskih ulaganja pa ljudi povezani sa njima mogu da se setkaju.

Znam sad i ja to. Medjutim, prosle godine sam trazio tu klauzulu za Jermeniju. Posto lik na pasoskom odeljenju nije imao pojma da li vazi ili ne, zvao je centralu (Beograd), sledeceg dana mi je rekao da klauzula vazi za Jermeniju i redovno mi je otkucao u pasos. Na ulazu u Jermeniju se ispostavilo da je ta klauzula samo jedna bespotrebno protracena stranica u pasosu.

• 2 years later...

Treba da putujem u Rusiju na dva meseca u septembru  :dance:

Viza mi se, naravno, nikako ne vadi, a kako ne bih morala da izlazim iz zemlje posle mesec dana i onda ponovo ulazim, bilo bi dobro da ova klauzula još uvek može da prođe za Rusiju.

Da li je neko pokušavao da je dobije skoro, pa poginuo ili se proslavio?

Hvala  flowers::

По међудржавном споразуму између Србије и Русије без визе се може боравити 30 дана у оквиру 60. За све преко тога је потребно прибавити визу у редовној процедури.

Клаузула пословно више не важи и никога у Русији она неће занимати, а ако би је и добила, бацила би паре за противзаконито и мртво слово на папиру.

Ne znam koliko ti znači ova informacija pošto koliko shvatam u kazahstan ćeš ići samo da bi izašla iz Rusije, ali u svakom slučaju ne škodi da znaš da u Kazahstanu možeš da ostaneš 5 dana, a da ne prijavljuješ svoj boravak tamo.

• 1 year later...

Ne znam koliko ti znači ova informacija pošto koliko shvatam u kazahstan ćeš ići samo da bi izašla iz Rusije, ali u svakom slučaju ne škodi da znaš da u Kazahstanu možeš da ostaneš 5 dana, a da ne prijavljuješ svoj boravak tamo.

Ja sam dva puta ulazila u Kazahstan i ostala prvi put nedelju dana, drugi put mesec i nijednom se nisam prijavljivala, leta 2012.

• 3 weeks later...

poslovno u kinu se dobija najvise za mesec dana, sve isto.

I svaki put kad ulazis u Kinu sa tom nalepnicom je frka, zadnji put su napisali u KINU na nalepnici i prijatelja ne bi pustili da nisam imao pun pasos tih glupih nalepnica (ja imao regularnu), pa su ga na kraju pustili.

A sta treba da stoji umesto "u KINU"? Ja kad sam to vadio za Rusiju nije bilo u formi nalepnice nego samo otkucano na masini, i isto je pisalo "u RUSIJU". S tim da je vazilo mnogo duze od mesec dana.

• 4 weeks later...

@stevan - ja sam 2005 uzela 'poslovno u' Kinu. Iako je tad to bilo kao normalno, drzali su me na pasoskoj dobrih 45 minuta i prevrtali pasos i tu vizu dok me nisu pustili u zemlju. Srecom pa se nasao jos jedan nas covek sa istom vizom tako da nisam bila jedina. Takodje, sa ovom vizom moze da se ostane 30 dana najduze , a onda mora da se izadje i ponovo udje. Meni to nit su rekli nasi, nit ovi Kinezi na granici tako da sam preterala i morala da platim kaznu.

Ne znam kakvo je stanje sad al eto cisto da napisem moje iskustvo.