Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovo me neodoljivo podseća na životni optimizam koji zrači iz Vonegatovih dela ;D Naprosto briljantno, moram da nabavim knjigu što pre :spot:

Oaze su ležale kao čiode zabodene u žuto platno peska. Mali, smeđi šatori, mleko i meso od kamila, beduini, buljuci golišave dece i vizija beskonačnosti koja počinje na pragu šatora...

Autor: Zuko Džumhur (1958)

Pročitajte ceo tekst

Sjajno clap.gif' alt=':clap:'>

Od Zuke Džumhura i Mome Kapora sam čitala "Zelenu Čoju Montenegra" i znam da me je knjiga impresionirala, pa bi ova bila logičan nastavak :)

Hvala na prosvetljenju! Bio sam ubeđen da su "Pisma iz Azije" jedino što je Zuko pretočio u knjigu, ne znam zbog kog vraga nisam tražio dalje. Pravo u biblioteku po još čarolije!

Za mene je Džumhur bio pravo otkriće... Kada sam, posle čitanja putopisa gomile naših putopisaca, naišao na njegove tekstove, vratila mi se vera u ovaj žanr :)

• 3 weeks later...
klanj::
klanj::
  • 2 weeks later...

totalno odmor za oči :kamp::yok:clap.gif' alt=':clap:'>

• 2 weeks later...
:pivoooo:clap.gif' alt=':clap:'> superrrrr . samo jos dda ima prepricanih pricaa
  • 7 months later...

ja ove price nista nisam skontale bas su beze i dosadne....

• 3 weeks later...

Ovako slozene teci prave red u ljudskoj dusi !!!!

Ovako slozene reci prave red u ljudskoj dusi !!!!

Ovo je iz one njegove knjige "Nekrolog jednoj carsiji" ili kako vec? Ja sam trazio tu knjigu, ali bez uspeha... hocete li onda sve da objavite ili kako?

Ovo je iz one njegove knjige "Nekrolog jednoj carsiji" ili kako vec?

Da da, sve piše: https://www.klubputnika.org/vremeplov/69-nekrolog

Inače, ni ja nisam uspeo da pronađem knjigu. Ovo sam prekucao iz "Srpske književnosti u 100 knjiga", ima jedna koja se zove "Putopisi". Nekih 99,9% putopisa je sasvim jezivo dosadno, onako da zaspiš već posle prve rečenice. Tu su i dva Džumhurova, i oba su fenomenalna. Zapravo su oni jedino što valja u toj knjizi.

Ako vam nešto znači, ima je u gradskoj biblioteci u BG-u. Uzimao sam je par puta.

• 4 months later...

" Čovjek nigdje tako intenzivno ne misli na neodjevenu ženu kao u pustinji... Oaza u pustinjama obraduje čovjeka kao tačka poslije dugačke i nerazumljive rečenice nekog gnjavatora...Ima zemalja u koje ne treba ići sa koferima. Ima krajeva svijeta u koje treba otputovati sa džakom i sa bisagama. jedno iskustvo više jedna predrasuda manje..." Ovo su samo " male zelene strofe" -putopisca, karikaturiste, žurnaliste, koji uspijeva u isto vrijeme da nas nasmije i natjera da razmišljamo o životu i službi čovjeka na ovom svijetu.

• 4 months later...

a Ko Zna Sta Znaci Nekrolog??? :)

Čitulja ili članak napisan povodom nečije smrti sa kraćim biografskim podacima.  ;)