Jump to content

Featured Replies

Posted

Namera mi je da pozovem mamu i tatu svog jako dragog druga u goste. Biće kod mene na selu nekoliko nedelja.

On je sa braćom uspeo pre 8+ godina da se prebaci u Beč i nije ih video uživo od tad. Stvarno želim da im omogućim prostor da se vide i izgrle, budu na okupu. On ne može da ide tamo jer bi mu vojska pravila problem, a njima je jako komplikovano da uđu u Šengen. 

U početku sam pisala i sirijskoj ambasadi u BGDu i srpskoj u Siriji, jer nisam znala bolje. Kontam da ja sama treba da sastavim pozivno pismo i da ne postoji nikakva zvanična forma koju sam pokušala da pronađem onlajn ili dobijem od ambasada. Koliko sam razumela, ja sastavim pismo, pošaljem njegovim roditeljima, i oni sa tim pismom idu u ambasadu Srbije gde ga predaju zajedno sa ostalom dokumentacijom za vizu.

Da li je neko od Vas ikada pozvao nekoga iz ratom-napaćenih zemalja u goste, i kako je to pismo izgledalo, šta otprilike mora da sadrži, i kako je taj proces izgledao generalno?

Svaki savet i informacija su dobrodošli!

Imas pozivno pismo formular u opštinama, na šalteru. Tamo se i overava, i onda to pismo treba da se pošalje original gostu koji de poziva, i onda on to nosi u nasu ambasadu u svojoj zemlji, zajedno sa ostalom papirologijom..Potrebno je da obavezno upises da ces snositi sve troskove boravka gostiju u Srbiji, i nepredvidjenih. Zato se overava. Takodje, ocekuj da te pozove policija da proveri

Ovo što je bam-bam napisao. Postoji zvanični formular za pozivno pismo. Kada budeš kupovala, pitaj gde se overava, možda sad može i kod notara. Onda će te u nekom trenutku zvati u policiju na razgovor, i tamo će te pitati koliko dobro poznaješ te ljude, u kakvim ste odnosima, da li ste se ikad uživo sreli, gde i kada, koliko ste vremena proveli zajedno itd. Na osnovu toga će odlučiti hoće li im dati vizu ili ne. S obzirom na opisane okolnosti, mislim da šansa nije velika. Kada sam ja svojevremeno tako pozvao Sirijca koji je bio kod nas u putničkoj kući u Istanbulu, odbili su ga. 

• 2 weeks later...
  • Author

Hvala vam obojici. Tek sam se sad vratila u Srbiju i mogu da proverim šta treba uraditi.

Iskreno, kolike god da su šanse, pokušaću. Osim novca i živaca, nemam šta da izgubim :v Mogu samo da me nateraju da ih oteram u tri lepe, ili da me iznenade ljubaznošću. Radujem se drugom scenariju! 

@Lazar -e, spomenuo si da se pozivno pismo kupuje, a i @bam-bam je spomenuo da se preuzima "u opštinama." Interesuje me da li treba da uzmem i platim u opštini u koju želim da ih pozovem, tipa u mom gradu, ili je bolje ići i raspitati se po Beogradu i tu uzeti formular a overiti u mom gradu?

Pritom postoji ovaj članak na sajtu i tu se može preuzeti formular tako da sam sad zbunjena da li uopšte da se cimam sa opštinarima, već samo sa notarom....

https://www.klubputnika.org/servis/vize/srbija/3557-pozivno-pismo-za-srbiju

Moj grad je nekada bio kulturno mesto, a vremenom je postao selo od 10 000 ljudi i ne verujem da su se često u opštini susretali sa ovom situacijom pa razmišljam da papire preuzmem negde gde to neće izazvati zbunjenost kod osoblja gde se vreme izgubi na njihovu zbunjenost i nesposobnost da ikako pomognu.

Edited by Aki

ja bih ipak uzeo formular u opstini, jer pitanje je da li je ovaj sto je okacen na sajtu mozda vec "bajat"...Kod nas stalno nesto menjaju i zezaju..a da li da odes u svoju opstinu ili Beograd, ne znam sta da ti kazem...svakako je svejedno gde ga overavas, po meni bolje u opstini gde i zivis, jer ih tu zoves u goste, a ne u Beograd...Formulare moraju da imaju svi, nebitno gde se opstina nalazi...imaju sve u kompu i odstampaju...

• 4 months later...

Pozdrav svima,

Posto imam slican slucaj, zanima me da li je iko uspeo da mu odobre pozivnicu?