Jump to content

Featured Replies

meni te podloge sto vidjam po prodavnicama za 400-500 dinara koje vi toliko hvalite deluju sumnjivo. Kako moze ta tanka pena da utice na udobnost? A i kao izolator mi ne uliva poverenje. Cuo sam za one super podloge od 50 evra sto se naduvaju jednim dahom. Sve je to fino ali 50 evra...

• 2 weeks later...
meni te podloge sto vidjam po prodavnicama za 400-500 dinara koje vi toliko hvalite deluju sumnjivo. Kako moze ta tanka pena da utice na udobnost? A i kao izolator mi ne uliva poverenje. Cuo sam za one super podloge od 50 evra sto se naduvaju jednim dahom. Sve je to fino ali 50 evra...

Veruj mi, te tanke podloge su odlične. Koristio sam ih na svakakvim terenima, i nisam nikad poželeo ništa bolje :) Utiče na udobnost u tom pogledu što te oštro kamenje ne bode baš jako, ali te i dalje bode. Ali ni ne krećeš na putovanje sa vrećom i podlogom sa očekivanjem da ćeš spavati kao u svom krevetu :)

Suština je u termoizolaciji, tj sprečavanju da tvoja telesna toplota ode u 'ladan beton, zemlju, kamen, travu itd ispod tebe, a te jeftine podloge sasvim lepo odrade taj pos'o, jer nije toliko bitna debljina, koliko vrsta materijala. Zamisli da se ceo umotaš u penasti materijal debljine 1 cm. Šta misliš, da li bi se ubrzo potpuno skuvao kao u kazanu? Dakle, efikasno je, tvoja toplota ostaje sa tobom :)

Drugo, treba imati u vidu da je podloga potrošni materijal, a lako se može desiti i da je zagubiš usput, pa je bolje da je nisi previše platio. Ja sam dosad jednu izgubio, a druga je potpuno izgrebana od kojekakvog trnja, granja, pitaj boga čega.

Veruj mi, te tanke podloge su odlične. Koristio sam ih na svakakvim terenima, i nisam nikad poželeo ništa bolje :) Utiče na udobnost u tom pogledu što te oštro kamenje ne bode baš jako, ali te i dalje bode. Ali ni ne krećeš na putovanje sa vrećom i podlogom sa očekivanjem da ćeš spavati kao u svom krevetu :)

Suština je u termoizolaciji, tj sprečavanju da tvoja telesna toplota ode u 'ladan beton, zemlju, kamen, travu itd ispod tebe, a te jeftine podloge sasvim lepo odrade taj pos'o, jer nije toliko bitna debljina, koliko vrsta materijala. Zamisli da se ceo umotaš u penasti materijal debljine 1 cm. Šta misliš, da li bi se ubrzo potpuno skuvao kao u kazanu? Dakle, efikasno je, tvoja toplota ostaje sa tobom :)

hmmm.. znaci ima smisla. :D Hvala na pojasnjenju.

Drugo, treba imati u vidu da je podloga potrošni materijal, a lako se može desiti i da je zagubiš usput, pa je bolje da je nisi previše platio. Ja sam dosad jednu izgubio, a druga je potpuno izgrebana od kojekakvog trnja, granja, pitaj boga čega.

• 3 months later...

Da li je neko imao iskustvo sa podlogama\dusecima koji se sami naduvavaju? Da li znate kako se krecu cene?

:pivoooo:

Подлоге које се надувавају... ево искуства мог дебелог пријатеља који није Спавач.

Дакле, око 30 еур кошта, ширине је око 40цм... пише да може и испод нуле да врши пос'о. Међутим, ја сам носио најобичнију подлогу као што је сви имају, а мој Дб ту на надувавање. Проблем беше на Жељину, када је шатор био мало низбрдо. Тада сам ја спавао супер, а он је целу ноћ клизао и није могао да заспи. Како заспи, тако склизне доле. ;D

Можда неко други има друга искуства, ово је било на нагибу. ;D

• 1 year later...

Mozda vam smesno deluje, ali ja sam u novosadskom uradi sam nasao neke podloge za laminatne podove, debljine oko 1-1,5 cm. cena neka bagatela, oko 50 dindzi duzni metar,sirine 1,3 metra. veoma je ugodna na tvrdoj podlozi, a i dobar je termo izolator, i sto je vazno, ne pusta vlagu.

Mozda vam smesno deluje, ali ja sam u novosadskom uradi sam nasao neke podloge za laminatne podove, debljine oko 1-1,5 cm. cena neka bagatela, oko 50 dindzi duzni metar,sirine 1,3 metra. veoma je ugodna na tvrdoj podlozi, a i dobar je termo izolator, i sto je vazno, ne pusta vlagu.

uuu đole to je mnogo dobra stvar! Je l ima toga još tamo? Kad si to kupio?

nista od gore pomenutog.sece se iz velike rolne, na zeljenu duzinu, onako sivkasto crne boje je, veoma lagano i savitljivo. Raspitajte se u bolje snabdevenim prodavnicama laminata i gradj. materijala. U merkur-u nisam video slicnu, a kome je "uradi sam" dostupan, tamo moze naci.

Kupio sam zimus, slucajno video i odmah se resio.

• 2 weeks later...

Pre svega mera R-value oznacava kolika je termoizolaciona vrednost podloge za spavanje. Sto veci R-value to bolje izolacija od zemlje. Ako zelite da kampujete van letnjeg perioda bilo gde ili ako kampujete na planinama u letnjim mesecima morate pored dobre vrece za spavanje da imate i sto bolju podlogu jer iako mozda imate vrece deklarisanu za 0 stepeni ima da se opasno smrznete na plus 10 ako imate neko smece od podloge. Dakle R-value najmanje 2.2 i vise za bilo kakvo trosezonsko kampovanje.

Generalno pravilo-samonaduvajuce podloge su mnogo komfornije nego obicne penaste, jer su debljine od 2,5 cm pa navise. Ako spavate na boku morate imati samonaduvavajucu podlogu ili necete sklopiti oka. Oni koji zele da ustede na tezini mogu da kupe 2/3 podlogu koja pokriva torzo dok ispod nogu nabacite recimo prazan ranac ili visak garderobe.

Therm-a-rest je lider podloga, preporucujem toplo Prolite 3 (2,5cm debljina,  460 grama, R-2.2.), za najkomfornije spavanje Trail Pro (5 cm debljine, 910 grama, R-4.8 ili ko moze da izdrzi penastu obicnu podlogu Z-lite (2 cm, 410 grama, R-2.2). Thermarest podoge prilicno kostaju cca oko 60-70 eura ali to je kupovina za zivot (dozivotna garancija). Inace samonaduvavajuce ostavite jedno 10-15 minuta da se same naduvaju i malo ih jos doduvate preko ventila sa jedno 4-5 blowova i to je to, spremni ste za udobno vecer. Podloge iz Ideje i raznoraznih radnji ostavljam sadomazohistima, vikend ratnicima i onima koji kampuju jednom u 10 godina. Pozdrav.

http://cascadedesigns.com/en/therm-a-rest/mattresses/fast-and-light/category

• 2 weeks later...

Nosio sam prošle godine po Baltiku (doduše, bilo je leto, sa oko 18ºC bilo vani) Ferrinov dušek na naduvavanje.

Prednosti su odlična toplotna izolacija i komfor, a mane njegova širina (voleo bih da je više od 70 cm), naduvavanje (mada, ispraksa se čovek, pa očas naduva svih 6 odvojenih komora) i površina materijala koja nije glatka-glatka, ali je dovoljno glatka da vreća hoće da klizi blago po njoj, pa ako je još neka kosina, eto vam borbe sa gravitacijom :)

Kupljeno u Gori.

http://www.ferrino.it/en/homepage/products/ACCESSORIES/matresses_131/ULTRA_LIGHT_WEIGHT_1221

Može li mi neko reći gde je u skorije vreme video neku podlogu, treba mi za yogu.

Tražio sam u Kiki, Veru, Idei...nigde nisam našao.

• 2 months later...

kupih u uradi sam centru nekakvu crno-sivu izolacionu podlogu debljine 1cm.Kolika je minimalna debljina podloge za leto jesen period?

kupih u uradi sam centru nekakvu crno-sivu izolacionu podlogu debljine 1cm.Kolika je minimalna debljina podloge za leto jesen period?

Stavi je na pod, lezi. Ukoliko ti nije mnogo neudobno onda je dobra.

• 2 weeks later...

u novo otvorenoj radnji u NS-u na novom naselju samonaduvavajuce podloge 1400 i 1800 dindzosa.Ime prodavnice JYM... tako nekako

• 2 months later...

u jysku ima bas finih za oko 1000 dinara. ima i skuplje ali mislim da nije neka razlika u debljini da se vise placa

• 2 weeks later...
  • 1 year later...

Ja sam letos uzeo u intersportu za oko 700 din super je ne treba mi nikakva bolja mada su imale i neke dosta skuplje al i ova resava posao

• 4 years later...
On 1/2/2017 at 9:16 PM, dds said:

Malo kasnim sa postingom, ali predjosmo u NG, a ubrzo ce toplo vreme :biggrin:   

Ovako just - my 5 cents :

Ja se upecah pa po savetu sa bloga svetske putnice Snezane Radojicic kupih podmetac Mamut za velike pare, pa prve noci kad sam ga testirao u sobi, morao sam ga 3x da naduvavam, jer ocito sto valja za mrsavu Snezanu, nije i za Likotu od 120 kg :smile:

Haha, hvala na pominjanju. :-)

Ali, na svakoj podlozi (ozbiljnije marke) piše do koliko kg je predviđena. Uz to, ja sam tu Mamutovu imala na samom početku, a onda sam se i ja razočarala i pisala sam o tome.

Elem, objavila sam i Priručnik za kampovanje i Vodič za putovanja biciklom, ali skraćene verzije nalaze se ovde pa misim da mogu dosta da pomognu nekome ko se tek sprema na prvo putovanje biciklom. 

Vodič za putovanja biciklom

Srećno! 

4 hours ago, Snezana011 said:

Haha, hvala na pominjanju. :-)

Ali, na svakoj podlozi (ozbiljnije marke) piše do koliko kg je predviđena. Uz to, ja sam tu Mamutovu imala na samom početku, a onda sam se i ja razočarala i pisala sam o tome.

Stvarno? Nisam to video, istina periodicno citam tvoje tekstove :biggrin:  Ali mislim da je Mamut podloga bila negde za vise od 100 kg. U cemu je bio problem? Sad shvatam zasto mi covek koji je kupio na ebay nije dao review od deala, sigurno se razocarao i on, mada sam napisao kao upozrenje da je najverovatnije uzrok izduvavanja podloge moja preterana tezina. ;-) Srecno :biggrin:

Edited by Duya
sredjen citat

16 hours ago, dds said:

Stvarno? Nisam to video, istina periodicno citam tvoje tekstove :biggrin:  Ali mislim da je Mamut podloga bila negde za vise od 100 kg. U cemu je bio problem? Sad shvatam zasto mi covek koji je kupio na ebay nije dao review od deala, sigurno se razocarao i on, mada sam napisao kao upozrenje da je najverovatnije uzrok izduvavanja podloge moja preterana tezina. ;-) Srecno :biggrin:

Meni je prestala da radi posle 3 nedelje, imala je preko 30 minijaturnih rupa, kao da je materijal bio truo. A napominjem da smo na istom mestu spavaili moj tadašnji saputnik i ja, on na Term_a-Rest a ja na Mamut. I njemu ništa, a ja kao da sam na kaktusima spavala :-)

Onda pošaljem nazad u Srbiju i distributer mi zameni za drugu, istovetnu. Kad, na njoj posle par nedelja prestane da radi ona pumpa, tu počne da pušta vazduh. 

Opet mi zamene i pošalju upola jeftiniju Trango World, koaj takođe počne da zeza na ventulu posle mesec dana. 

I tako...

Nedavno sam se razočarala i u Term-a-Rest Neo Air, jako skupu podlogu sa doživotnom garancijom. Popucale ćelije same od sebe i napravio se kao ogroman balon. Ali pošto ima doživotnu garanciju, poslali su mi novu. Svejedno, nisma zadovoljna. Sad imam japansku Mont Bell, dosta skupu takođe (taj brend je kao japanski The North Face), ali i tešku i kabastu, jednu od onih koje imaju vazdušne ćelije unutra i čak i ako se probuši, možeš da spavaš na njoj prilično komforno. Dosta je široka, 6o cm, dok su sve ove fensi oko 50 cm, što sam otkrila da mi ne odgovara. I tvrda je, što takođe više volim nego kad su balonaste. 

I uvek koristim jednu penastu kao pod-podlogu, imam Terma-Rest Ridge, koja ima veliku R-value (termoizolaciju), a uvek ostaje kao podloga i ako ova vazdušna prestane da radi. 

Sve u svemu, nakon svih ovih godina spavanja na podlogama, mislim da nema pravila i da brend ne znači nužno i kvalitet u pojedinačnom slučaju, te da, ako nađeš podlogu koja ti odgovara, čuvaj je, mazi i pazi i nikome je ne pozajmljuj :-)

Ja sam nedavno kupio podlosku marke Doite, model CrosTec TPU. Ako nekoga put nanese u Cile, Doite je odlicna domaca marka, a cena podloske je oko 40 evra :smile: Tezina je 820gr, debljina 3cm, zasad se pokazala kao dobra. Za slucaj da se probusi, uz nju se dobija parce materijala i lepak za zakrpu :smile: Evo kako izgleda:

http://articulo.mercadolibre.com.ar/MLA-615516481-colchoneta-autoinflable-crostec-doitecampingtrekking-_JM

Ja sam happy sa ovom Inteks, kupio sam siru bio u Walmartu u USA, spavao na njoj u dzipu po parkinzima, odmoristima u USA  mesec dana, nemam zamerke, kostala 7 dolara. Da, vecinom je pravilo sto skuplje to bolje ali ima izuzetaka :-) Jednostavno kad si tezak, ajd dobro sad imam manje od 100 kg, :biggrin:  treba ti nesto oko 10 visoko cm da prilegnes :-)

Evo link za ovu, kupio sam samo uzi model  kod coveka na kupujemprodajem.com oko 1700 dinara je u BG

https://www.walmart.com/ip/Intex-Twin-Classic-Downy-Airbed-Mattress/20449351

14 hours ago, Snezana011 said:

Meni je prestala da radi posle 3 nedelje, imala je preko 30 minijaturnih rupa, kao da je materijal bio truo. A napominjem da smo na istom mestu spavaili moj tadašnji saputnik i ja, on na Term_a-Rest a ja na Mamut. I njemu ništa, a ja kao da sam na kaktusima spavala :-)

Onda pošaljem nazad u Srbiju i distributer mi zameni za drugu, istovetnu. Kad, na njoj posle par nedelja prestane da radi ona pumpa, tu počne da pušta vazduh. 

Opet mi zamene i pošalju upola jeftiniju Trango World, koaj takođe počne da zeza na ventulu posle mesec dana. 

I tako...

Nedavno sam se razočarala i u Term-a-Rest Neo Air, jako skupu podlogu sa doživotnom garancijom. Popucale ćelije same od sebe i napravio se kao ogroman balon. Ali pošto ima doživotnu garanciju, poslali su mi novu. Svejedno, nisma zadovoljna. Sad imam japansku Mont Bell, dosta skupu takođe (taj brend je kao japanski The North Face), ali i tešku i kabastu, jednu od onih koje imaju vazdušne ćelije unutra i čak i ako se probuši, možeš da spavaš na njoj prilično komforno. Dosta je široka, 6o cm, dok su sve ove fensi oko 50 cm, što sam otkrila da mi ne odgovara. I tvrda je, što takođe više volim nego kad su balonaste. 

I uvek koristim jednu penastu kao pod-podlogu, imam Terma-Rest Ridge, koja ima veliku R-value (termoizolaciju), a uvek ostaje kao podloga i ako ova vazdušna prestane da radi. 

Sve u svemu, nakon svih ovih godina spavanja na podlogama, mislim da nema pravila i da brend ne znači nužno i kvalitet u pojedinačnom slučaju, te da, ako nađeš podlogu koja ti odgovara, čuvaj je, mazi i pazi i nikome je ne pozajmljuj :-)

Mislim da bi tebi odgovarala ova USA army model koju i ja imam:

Neunistiva, samo ne treba je naduvavati plucima, nego nekom pumpom, jer je impregnirana nekom gadnom hemijom, moja je iz 1985 :smile:

14 hours ago, Snezana011 said:

Edited by dds