Jump to content

Featured Replies

Posted

Eh, pade mi nesto upravo na pamet a nikako nisam siguran da li je ideja mnogo genijalna ili mnogo glupa. Elem, napravio bih sebi neku vrstu novinarske legitimacije sa sve mojim imenom, slikom, occupation (npr. fotograf)... Tu naravno dolazi i logo firme itd. a na kraju sve to lepo plastificiram i okacim oko vrata.

S' obzirom da se od fotoaparata necu odvajati, mislite li da cu sa tim PRESS PASSom moci da upadam u muzeje i galerije po Italiji, Francuskoj, Holandiji ili mozda niko nije TOLIKO NAIVAN?

Ako je nekom vec proslo nesto slicno - speak out loud!

heheheheh, divno.

Ja podrzavam sve prevare i kriminal ovog tipa  clap.gif' alt=':clap:'>

Pretpostavljam da zavisi koliko dobro si to napravio, ali reci cu ti da smo mi ulazili u muzeje po Evropi sa popustom na studentske kartice , koje su u stvari bile  pokazne GSP-a  :-D MIslim da ces bar negde uspeti da prodjes...

Inace, upoznao sam jednog Finca pre par dana koji bez problema falsifikuje Interrail karte i putuje po Evropi (ovo mu je vec osma). 

:mrgreen:

imash moju bezrezervnu i apsolutnu podrshku :)

mozda se i ja nakanim nesto slicno da odradim eto lepe zanimacije za vrele letnje dane

heh, pre dve i kusur godine, nabavimo ja i jos par drugara press propusnice lokalne televizije Art (iz Nisha, ne iz BGd), a to je dno dna od televizije, ne umem da opishem, ima mozda jedna josh gora i to je to.

i dobijemo ekskluzivno pravo u Bugarskoj da na koncertu Sodoma snimamo 30 minuta intervju sa clanovima benda, sto je jos jedino dobila Bugarska nacionalna televizija :)

mislili su da smo ko zna koja televizija, kao mnogo mocna i tako to :) a i propusnice su bile stvarno super =]

pa eto, samo napred!

aj da se jos malo hvalim, sa nevazecom press propusnicom jednog poznatog Srbijanskog dnevnog lista, nabavljenom ne pitajte kako (malo prepravki ovamo onamo itd itd) upao sam kao fotograf na polufinalu kupa SCG, izmedju Crvene Zvezde i Radnichkog :) ako nekog zanimaju fotke, nek mi javi, dodushe slikao sam iskljucivo kop s Meraklijama :)

zivele lazne propusnice

• 3 months later...

Mom drugu i drugarici su u Grckoj odlicno posluzile press legitimacije izmisljenog casopisa za umetnost.

Negde su uspeli i dzabe s njima da udju i tako ne plate ulaznicu od 5-6 evra, a negde su dobili popust  :angel:

Ne secam se gde smo tacno bili, i koji je muzej bio. Secam se da je ulaznica bila oko 12 evra. Jedan moj prijatelj imao je Press karticu, jedva je na njoj bilo vidljivo da ista pise, uzasno je izgledala, ali je imala pecat. Ulazio je za dz.

Naravno, on jeste bio vlasnik te kartice, ali nekada davno. Ostala mu je. Kao suvenir. :)

• 8 months later...

hehe

Znaci proculo se..

Ovako, evo par informacija iz prve ruke sto se tice press kartica.

Kao prvo, sama press-ica ne treba da izgleda nesto pretjerano profi, jer press kartice nekih domacih casopisa koje sam gledao izledale su poprilicno fush..

Najbitnije je da napises velikim slovima PRESS, ime i sliku.

Mi nismo imali pecat,pa smo na ivicu slike lijepili hologram sa markice za prevoz...kao neko vani zna sta znaci ИТС  :LOLLL:

Sto se samih popusta tice idemo redom:

Grcka, Atina-> imas upad za "dz" svuda. Akrpolj i svi muzeji. Samo dodjes na ulaz, pokazes karticu i ljubazna teta na ulazu ti ostampa ulaznicu za novinare, na kojoj fino pise CHARGE FREE. Samo mi je u jednom muzeju uzela karticu, kao ona da provjeri da li to sve u redu.. I naravno pustila me, jer je sve bilo u redu  ;)

Turska, Istanbul-> kao i kod grka, upad za "dz" svuda. Jedino mjesto gdje sam dobio popust sa 5 na 2 eur bila je kao neki anticki vodovod (water suply). Ali on i nije nesto posebno zanimljiv.

Sve ostalo: Aja Sofija, Sultanove palate(Topkapi i Dolmabahce), muzeji...sve za "dz".

U ovim palatama, ima kao osnovna ulaznica, a onda ako hoces da vidis harem, ili neke druge prostorije moras da doplatis. Novinari ne trebaju, naravno.

Austrija, Bec-> Za onih par muzeja ne znam. Znam da se u palatu Belvedere moze uci za "dz" dok smo mi imali iskustva samo sa Senbrunom. U sam Senbrun sa presskom mozes uci samo ako se najavis par dana mailom, sto smo saznali tek na licu mjesta. Al ajde, da ne cigancimo platili smo ovaj put.

E sad, zanimljivost. Oko Senbruna postoji citav kompleks i masu nekih zajebancija, tipa zoo vrt, neki lavirinti... Za svaku od tih zanimljivosti se placa ulaz posebno. Upali smo u zoo vrt(12eur) i obisli lavirint, naravno bez placanja.

Spanija, Barselona-> E Spanci su nam vec napravili problem. Naime, koliko sam shvatio kada su mi objasnjavali, u Barseloni postoji neka fora da odes sa svojom PRESS karticom u njihovu turisticku organizaciju, valjda, gdje bi ovi tamo trebali da ti lupe neki pecat, kao akreditacija. Sa tom potvrdom mozes obilaziti sva za "dz".

Mi nismo imali vremena da to odradimo, tako da ne mogu da potvrdim. Ali ako se ide na duze, zasto ne probati.

U Dalijev muze u Figuerasu smo usli bez problema.

Inace, nema razloga da se cimate. Najgore sto moze da vam se desi je  nono 

Vi im kazete  :mah:

Nas je bilo 5 iz istog magazina, i ulazili smo jedan za drugim, bez blama.

Eto, nadam se da ce ova moja iskustva nekome pomoci.

Pozdrav...

ovo zvuci savrseno :)

a kako sam ove godine ponovo student a ne zaposleni, sto bi znacilo kratka s keshom, hm hm... :)

Nas je troje tako otislo 8 dana na Sziget  :hihi:

s tim sto smo prethodno poslali email kao redakcija (vec) nepostojeceg radija iz Ist.Srbije,  jeje  :party:

al cujem da su od prosle godine poostrili znacajno..valjda se odjednom gomila novinara iz "Istocne" Evrope zainteresovala za Sziget,haha..

Jel neko ima iskustva sa Press karticama u Rusiji, tacnije u St. Petersburgu?

Posto nameravam i poslovnu vizu da dobijem kao "novinar" da li sa press karticom mogu da ulazim u muzeje, npr u Ermitaz?

pozdravljam ideju i sam sam razmisljao o tome dok u Makedoniji nisam upoznao sjajnog umetnika koji to radi vec 30 godima!!!!

Covek je napravio izlozbu stvari koje je ucinio sa laznom pres karticom nekog na primer Frankfutzeitung-a

Hvala na odgovoru!

Pa student vise nisam jerbo sam diplomirao pa sam sad kao neki dipl. ing. Ali bicu uskoro ponovo student u Minhenu, ako me prime naravno.

• 1 year later...

Ako sam dovoljno pazljivo iscitala postove na ovom forumu, a mislim da jesam, izgleda da je odredjena vrsta kartica nepravedno zanemarena a moze biti i te kako korisna na putovanjima, posebno ako ste pasionirani posetilac muzeja, galerija, lokaliteta.

Radi se naime o press karticama sa kojima mozete potpuno besplatno uci u skoro sve muzeje, galerije (osim ako su u privatnom vlasnistvu), arheoloske lokalitete i ne samo to.

Ja sam recimo sa press karticom Radia 021 (ne radim tamo, jednostavno sam otisla kod glavne i odgovorne i rekla da idem u Hag na North sea jazz festival i da bi mi mnogo znacilo kada bih mogla da apliciram za akreditaciju ispred njihove radio stanice) tri dana i noci sa sve covekom mi, za koga smo odradili isto, odgledala na 17 stejdzeva (2004. godine) skoro dve stotine izvodjaca, potpuno dzabe, umesto da se olaksam za 300 eura. Takodje smo u svim muzejima, lokalitetima galerijama imali takodje slobodan ulaz, predstavljajuci se kao novinati koji pisu nekakvu reportazu, putopis, crtice sa putovanja...

Dakle, odete do najblize medijske kuce (Tv, radio, novine...) pokusate iskreno i fino,a  ako ne pali nadjete drugara koji je dobar u radu na racunaru koji vam tu istu karticu odradi da bude lepsa od prave. Treba vam za to naravno i jedna fotka kao za pasos i malo plastificiranja i to je to.

Nadam se da ce nekome ova informacija biti od koristi. U stvari mnogima.

Hmm, cini mi se da smo ih vec pominjali ovde negde. U svakom slucaju, ja sam pre sam sebi pravio karticu (a i jos neki odavde), i ustedele su nam ihahaj para. Ne znam bas koliko bi ostale medijske kuce nekome izasle u susret, ali potpuno je jednostavno uz malo truda napraviti press karticu. Fotku sam stampao, nisam lepio.

Za osobe kojima nije "frka" da falsifikuju, ovo je najbolja varijanta za ulaznice u inostranstvu. Ja sam i u bioskop ulazio za dz. ;D

p. s. sad imam pravu karticu ;D

Izvinjavam se ako je o ovome vec bilo reci, ali mogla bih se zakleti da nije, buduci da sam bas pomno, tragajuci za nekim informacijama iscitavala sve postove na forumu, u svakom slucaju nije na odmet da se obznani jos jednom...

• 7 months later...

Cuo sam price za press kartice. Ako mi neko moze reci kako bi ona trebala da izgleda? Mozda da okaci neku sliku. Jako mi je bitno i hitno. Putujem za france u utorak!!!

Molim vas sto pre odgovor!!!

Ako si u Novom sadu ja ti mogu pokazati svoju, koja je by the way original,a  izgleda kao najordinarniji laznjak :D, no nije na odmet videti da bi znao kako da je odradis. Ako si u NS-u javi se da ti je dam.

Eto, mogu ti ja dati moju da pogledaš, ako hoćeš... Nije prava, al' je bombonica :) Napraviš je za 15 minuta u Photoshopu, odštampaš u boji, plastificiraš, i to je sve. Ono što je esencijalno jeste da imaš nekakav serijski broj, recimo 46549001 :)

Najbolje ukucaj u google images "press id", "press pass" ili "press card", pa nađi nešto po svom ukusu. Kao što vidiš, sve su različite, tako da izgled nije bitan, samo treba da deluje uverljivo.

Plastificiranje ima u nekim fotokopirnicama i papirnicama po NS-u. 

Takođe nemoj zaboraviti da napišeš i ono da je umnožavanje zabranjeno i da se svaka zloupotreba kažnjava :)

Ja cu upravo da pokusam da u par lokalnih medija zatrazim akreditaciju, cak cu se ponuditi da im na leto napisem neki kraci putopis za par brojeva novina, a oni meni zauzvrat da daju akreditaciju. Ako ne prodje to, onda cu morati da se posvetim nekim mracnijim metodama :)

jel bi mogao neko da skenira svoj "press " pa da okaci da vidimo na sta to lici..naravno nekom moze i da korisit  smartass:

Sad sam primetio da imamo dve teme o press karticama, pa sam ih spojio u jednu, da ne pisemo dvaput isto.

Na ovo:

jel bi mogao neko da skenira svoj "press " pa da okaci da vidimo na sta to lici..

Vec ima odgovor ovde:

Najbolje ukucaj u google images "press id", "press pass" ili "press card", pa nađi nešto po svom ukusu.