Jump to content

Featured Replies

Posted

Dobar dan svima

Da li neko ima sledeće iskustvo. Živim u EU ali moram da izađem iz Shengena zbog porodičnih razloga baš dok obnavljam tu, špansku ličnu kartu.  Dok teoretski imamo tih 90 dana be vize, nije mi jasno od kada se to broji i bojim se, da u povratku nemam problema na granici.

Ako je neko imao slično iskustvo bio bih zahvalan.

Hvala puno

2 hours ago, iznogud said:

Dobar dan svima

Da li neko ima sledeće iskustvo. Živim u EU ali moram da izađem iz Shengena zbog porodičnih razloga baš dok obnavljam tu, špansku ličnu kartu.  Dok teoretski imamo tih 90 dana be vize, nije mi jasno od kada se to broji i bojim se, da u povratku nemam problema na granici.

Hvala puno

kakvih problema na granici? spanskoj ? zasto bi imali problema kad niste bili tamo? A u Spaniji moze da se boravi 90 dana vezano bez vize...kad se vratite u Spaniju, licna karta ce vam svakako biti gotova pre isteka tih 90 dana...Btw, Spanci znaju da im treba malo duze vremena da obnove boravisnu dozvolu tako da tolerisu ostanak u Spaniji bez ikakvih papira sve dok se ne izda nova boravisna.. verovatno vam je istekla sad, 30 juna, jel tako? U svakom slucaju po povratku u Spaniju ne mozete da imate nikakakvih problema, jer vi ulazite na tih 90 dana turistickog boravka..

16 hours ago, iznogud said:

Dobar dan svima

Hvala puno

U Nemackoj smo imali slicnu situaciju i zapravo, koliko smo se informisali, postojao bi problem u povratku, u smislu da bismo verovatno mogli uci samo kao "turisti", sto bi podrazumevalo niz potencijalnih komplikacija, u smislu dokaza o izlasku, kolicine novca, adrese boravka i slicno. Onda smo u imigracionom objasnili situaciju da planiramo put, dok traje obnova dokumenta, pa su nam rekli da uz neku malu taksu (10-20 evra) dobijamo neko uverenje, koje potvrdjuje da nam je produzenje boravka vec odobreno i da se ocekuje izdavanje samog dokumenta za nekih 30ak dana. Prilikom izlaska iz zemlje, a i povratka smo to i pokazali i uz par reci objasnjenja, nije bilo daljih problema.

Sve u svemu, savet je da pitas u imigracionom u Spaniji da li imaju nesto slicno.

Edited by Dragance

3 hours ago, Dragance said:

U Nemackoj smo imali slicnu situaciju i zapravo, koliko smo se informisali, postojao bi problem u povratku, u smislu da bismo verovatno mogli uci samo kao "turisti", sto bi podrazumevalo niz potencijalnih komplikacija, u smislu dokaza o izlasku, kolicine novca, adrese boravka i slicno. Onda smo u imigracionom objasnili situaciju da planiramo put, dok traje obnova dokumenta, pa su nam rekli da uz neku malu taksu (10-20 evra) dobijamo neko uverenje, koje potvrdjuje da nam je produzenje boravka vec odobreno i da se ocekuje izdavanje samog dokumenta za nekih 30ak dana. Prilikom izlaska iz zemlje, a i povratka smo to i pokazali i uz par reci objasnjenja, nije bilo daljih problema.

Sve u svemu, savet je da pitas u imigracionom u Spaniji da li imaju nesto slicno.

nije mi jasno o cemu se radi? Kakva kolicina novca, adresa boravka i dokaz o izlasku? Pa udjes nazad, u Spaniju, kao turista, u cemu je problem? mozes ostati do tri meseca u komadu, do tad ce ti sigurno stici produzenje lk...niko te nista ne pita...

ja vec nekoliko godina imam spansku boravisnu, uvek udjem kao turista ukoliko je istekla lk, posto stalno putujem gore dole, i niko me nista ne pita..evo sad mi je ponovo istekla, i u narednih mesec dana cu 2 puta uci i izaci iz Spanije ( znaci 4 puta preci granicu) i niko nikad nista..stalno to radim...cak sam otvorio i racune u 2 banke, kao rezident, iako mi je stara licna istekla, i u tom trenutku  cekao sam na novu..samo sam im kao dokaz dostavio papir koji sam prilikom predaje dokumenata za produzenje boravista dobio od policije- potvrda da si predao dokumenta..to je to...i to je slucaj za banku, na granici ne treba nista

Edited by bam-bam

• Author

Tako je, istekla mi je bas pre para dana.

U pravu ste, u teoriji sve bi trebalo da je u redu , ali posto citajuci ovde po forumu, jasno mi je da tumacenje Shengena relativno i jednostavno mi nije jasno od kada se racunaju tih famoznih 90/180 kada se zivi unutar sengena.Ako hocu da udjem sa neke druge zemlje unije, da li je ta zemlja ima u svom sistema da ja obnavljam licnu?

Da, u teoriju trebalo bih da imam dozvolu povratka ali jednostavno je nemoguce da se izvadi i predpostavljam da je namenjena zemljama koje moraju da imaju vizu, a ne nama sto mozemo da putujemo 90 dana bez.

Hvala na odgovoru

Da, tako bi treba da i bude. To se u Spaniji zove permiso de regreso, ali bukvalno im je IT sistem za imigraciju u kolapsu i jednostavno je nemoguce da se izvadi.

To mi je i plan da udjem kao turista, ali brinem se oko neke zabune ulazeci preko Madjarske ( iz Vojvodine sam) , kako ce videti da sam bio unutar EU bar jedno sest meseci para da ne pomisle da sam bio ilegalno...

51 minutes ago, bam-bam said:

nije mi jasno o cemu se radi? Kakva kolicina novca, adresa boravka i dokaz o izlasku? Pa udjes nazad, u Spaniju, kao turista, u cemu je problem?

Aj, razmisli malo, priseti se sta ce granicni policajac da te pita kad budes ulazio u bilo koju zemlju Sengena kao turista, sa srpskim pasosem, pa ce ti biti jasnije.

Covek misli da moze da ima problem jer je prethodno vec bio 6+ meseci u Sengenu, ali kao rezident, zato i pita.

Kad se podnese zahtev i preda dokumentacija za produzenje (privremenog) boravka, to ne znaci nuzno da ce taj boravak automatski biti i produzen.

Ako se vratis u Sengen kao turista i tako budes zaveden u sistemu, pokupis usput novoizradjeni licni dokument i potom ostanes narednih nekoliko meseci u Sengenu, prilikom izlaska mozes imati ozbiljan problem, jer si usao kao turista i boravio 90+dana. U praksi je moguce da se i nista ne desi, da vide da imas boravisnu dozvolu, i rese to, ali je isto tako i moguce da ti naplate kaznu, uvedu zabranu ulaska ili sta vec.

1 hour ago, iznogud said:

Tako je, istekla mi je bas pre para dana.

U pravu ste, u teoriji sve bi trebalo da je u redu , ali posto citajuci ovde po forumu, jasno mi je da tumacenje Shengena relativno i jednostavno mi nije jasno od kada se racunaju tih famoznih 90/180 kada se zivi unutar sengena.Ako hocu da udjem sa neke druge zemlje unije, da li je ta zemlja ima u svom sistema da ja obnavljam licnu?

Da, u teoriju trebalo bih da imam dozvolu povratka ali jednostavno je nemoguce da se izvadi i predpostavljam da je namenjena zemljama koje moraju da imaju vizu, a ne nama sto mozemo da putujemo 90 dana bez.

Hvala na odgovoru

Da, tako bi treba da i bude. To se u Spaniji zove permiso de regreso, ali bukvalno im je IT sistem za imigraciju u kolapsu i jednostavno je nemoguce da se izvadi.

To mi je i plan da udjem kao turista, ali brinem se oko neke zabune ulazeci preko Madjarske ( iz Vojvodine sam) , kako ce videti da sam bio unutar EU bar jedno sest meseci para da ne pomisle da sam bio ilegalno...

pa ponesi staru licnu kartu koja ti je do juce vazila, i ako te iko ista pita na madjarskoj granici, pokazes to i gotovo...ti si pre bio legalno u Spaniji godinu dana, ili koliko god, a sad ulazis ko turista, nebitno dal ti odobre ili ne odobre novu boravisnu, imas pravo kao turista da boravis do 3 meseca...to je za madjarskog policajca dovoljno....Spanski te svakako ne bi nista ni pitao..

Edited by bam-bam

56 minutes ago, Dragance said:

Aj, razmisli malo, priseti se sta ce granicni policajac da te pita kad budes ulazio u bilo koju zemlju Sengena kao turista, sa srpskim pasosem, pa ce ti biti jasnije.

Covek misli da moze da ima problem jer je prethodno vec bio 6+ meseci u Sengenu, ali kao rezident, zato i pita.

Kad se podnese zahtev i preda dokumentacija za produzenje (privremenog) boravka, to ne znaci nuzno da ce taj boravak automatski biti i produzen.

Ako se vratis u Sengen kao turista i tako budes zaveden u sistemu, pokupis usput novoizradjeni licni dokument i potom ostanes narednih nekoliko meseci u Sengenu, prilikom izlaska mozes imati ozbiljan problem, jer si usao kao turista i boravio 90+dana. U praksi je moguce da se i nista ne desi, da vide da imas boravisnu dozvolu, i rese to, ali je isto tako i moguce da ti naplate kaznu, uvedu zabranu ulaska ili sta vec.

Pravo da ti kazem, mene ni jedan shengenski policajac nikad nista nije pitao prilikom ulaska u shengenske zemlje...a bas cesto putujem na relaciji Beg- Spanija, cesto i po 2 puta mesecno..i to ne idem uvek direkt, nekad letim preko Italije, nekad preko Portugala, cak i Francuske....Nikad im i ne pokazujem boravisnu, samo pasos...Spanci me takodje nikad nista nisu pitali, ako idem direkt linijom od Bga do Malage, Barse, Valensije, Madrida ili Palme, nista me ne pitaju, pri tom im ja nekad pokazem boravisnu nekad ne...Cak i kad im pokazem boravisnu cesto je ni ne pogledaju, ostane na onom salteru ispred njih gde je spustim...

E sad ne znam sta to znaci, da me tamo zavedu kao turistu ili kao sta- rezidenta? Ne znam sta oni upisuju tamo, ali svakako da tu boravisnu uglavnom ni ne pogledaju....Par puta sam uradio ovu stvar- prvo sam im dao pasos, oni su ga provukli tamo i krenuli da mi vracaju, a ja u tom trenutku nadjem i njihovu lk u dzepu i to im pokazem....Oba puta je reakcija bila ista, samo su klimnuli glavom i rekli mi u fazonu- ma ok, samo produzi dalje...niko nista nije komentarisao,  u fazonu- pa sto ne pokaza ranije tu lk, da te upisem ko rezidenta ili tako nesto...

Mozda ja gresim ili oni, nemam pojma, ali meni je uvek isto- pokazao im ne pokazao lk, oni me tamo upisu, ne pitaju nista i to je to..

Kapiram, da mi broje pecate i datume, i da me pitaju, da bi pokazao staru lk koja je istekla i tu lako sve moze da se izracuna....A u trenucima kad mi je lk nevazeca, tad svakako imam pravo da udjem ko turista...

Ne znam kako je u Nemackoj, ali u Spaniji je tako, niko te nista ne pita...

Inace, ja sam prvi put dobio spansku lk onda kad je poceo rat u Ukrajini, tj. tad sam se prijavljivao, ali zbog ogromne navale Ukrajinaca i Rusa na ta imigraciona odeljenja u policiji, sve je to bilo zaguseno, i ja sam na svoju lk cekao negde oko 6 meseci, mozda i jace...U policiji su mi rekli da ako me iko ista pita, samo pokazem taj papir - potvrdu, da sam predao za obradu dokumenata ( znaci ne da mi je odobreno boraviste, nego samo da je u proceduri) i da je to dovoljno...Eto, imao sam taj papir sa sobom, ali me i tad niko nista nije pitao, a putovao sam u i iz Spanije svaki mesec tokom tog perioda...Jedino su mi u banci trazili taj papir...

Edited by bam-bam

2 hours ago, bam-bam said:

Pravo da ti kazem, mene ni jedan shengenski policajac nikad nista nije pitao prilikom ulaska u shengenske zemlje...

Ne znam kako je u Nemackoj,

U Nemackoj umeju da pitaju da se pokaze povratna karta, bukiran smestaj (a neke videh i za kintu) - kako sa srpskim pasosem, tako i sa britanskim (BERlinski aerodrom).

18 hours ago, bam-bam said:

Ne znam kako je u Nemackoj, ali u Spaniji je tako, niko te nista ne pita...

U Nemackoj traze i EU licni dokument i pasos, narocito kad izlazim iz zemlje, jer valjda sistem pokaze da sam boravio 90+ dana. Prilikom ulaska takodje, ako slucajno zaboravim, odmah krecu uobicajena pitanja, gde ides, koliko ostajes, je l' imas povratnu kartu, koliko novca nosis sa sobom... Cak prilikom ukrcavanja u Beogradu, na salteru Wizza mi traze EU licni dokument, koji sam prethodno uneo u sistem.

I to je sasvim legitimno da te policajci pitaju prilikom izlaska/ulaska, uvek mogu, ali ne moraju. A sad to sto ti tvrdis da tebe niko nikad nista ne pita, da li samo u Spaniji ili bilo gde, eto, ne znam sta bih rekao, valjda ti pise na celu sve :D

Edited by Dragance

4 hours ago, Dragance said:

U Nemackoj traze i EU licni dokument i pasos, narocito kad izlazim iz zemlje, jer valjda sistem pokaze da sam boravio 90+ dana. Prilikom ulaska takodje, ako slucajno zaboravim, odmah krecu uobicajena pitanja, gde ides, koliko ostajes, je l' imas povratnu kartu, koliko novca nosis sa sobom... Cak prilikom ukrcavanja u Beogradu, na salteru Wizza mi traze EU licni dokument, koji sam prethodno uneo u sistem.

I to je sasvim legitimno da te policajci pitaju prilikom izlaska/ulaska, uvek mogu, ali ne moraju. A sad to sto ti tvrdis da tebe niko nikad nista ne pita, da li samo u Spaniji ili bilo gde, eto, ne znam sta bih rekao, valjda ti pise na celu sve :D

hm, pa ja ne tvrdim, nego je tako...Uostalom, slobodno mogu da se jave i ostali putnici koji idu u ove zemlje pa da vidimo kako oni prolaze..

Posto ne idem uvek direkt letom u Spaniju, nego , kao sto sam napisao, i bas cesto preko Italije ( Rima) ali i Lisabona i Francuske, a par puta i preko Budimpeste, i niko nista ne pita ( ni one putnike u redu na salteru pre mene) onda ipak mislim da je ta Nemacka vise izuzetak nego pravilo..Pored ovih zemalja prosle god. sa putovao i u Cesku, i u Poljsku turisticki, takodje me niko nista nije pitao..

Uostalom , sve je to nebitno, bitno je da ti mozes da udjes turisticki u EU do tri meseca u komadu, pa sta god da te pitaju, i ako kod sebe imas lk koja je istekla u skorije vreme, to je svima jasno o cemu se radi , i nema sanse da te neko cima na granici..Mozda u Nemackoj ?

Edited by bam-bam

• 2 weeks later...
  • Author

Sada da vam javim da je sve u redu proslo. Nikakvih problema nije bilo.

Prvo sam dao pasos, policajka je krenula de gleda pecate i u jednom trenutku, kada sam video da joj nisu jasna ta silna ulazenje -izlazenje,  tek onda sam joj pokazao spansku licnu kartu i cinilo mi se kao da joj je laknulo sto nece imati vise posla. :)

Objasnio sam joj da mi je istekla pre par dana ali da je obnavljam da ta kartica i dalje vazi.

Malo duze trajao ulazak, pokazao sam mu licnu ali samo je pogledao prednju stranu gde ne stoji datum  i pitao za  avionsku kartu. To je to.

Iskreno, mislio sam da imaju malo bolji sistem, gde se vidi neki moj status unutar Sengena.

Pre putovanja sam poslao mail Estonskoj granicnoj policiji, i najbitnija recenica je bila :" The final decision concerning the entry is made by the border guard on spot at the border, and we do not provide guarantees in advance".

Znaci, policajac na granici donosi finalnu odluku. To je to.

Inace, presli smo u Rusiju preko prelaza Narva - Ivagorod i nemojte slucajno da vam padne na pamet da isto to ucinete.  Jedna policajka na hiljadu plus ljudi, onako polako i namerno sadisticki. Sedam sati smo bili na nogama i na suncu. Uzas zivi.

Puno pozdrava

19 hours ago, iznogud said:

Prvo sam dao pasos, policajka je krenula de gleda pecate i u jednom trenutku, kada sam video da joj nisu jasna ta silna ulazenje -izlazenje,  tek onda sam joj pokazao spansku licnu kartu i cinilo mi se kao da joj je laknulo sto nece imati vise posla. :)

Objasnio sam joj da mi je istekla pre par dana ali da je obnavljam da ta kartica i dalje vazi.

Malo duze trajao ulazak, pokazao sam mu licnu ali samo je pogledao prednju stranu gde ne stoji datum  i pitao za  avionsku kartu. To je to.

Iskreno, mislio sam da imaju malo bolji sistem, gde se vidi neki moj status unutar Sengena.

Pre putovanja sam poslao mail Estonskoj granicnoj policiji, i najbitnija recenica je bila :" The final decision concerning the entry is made by the border guard on spot at the border, and we do not provide guarantees in advance".

Znaci, policajac na granici donosi finalnu odluku. To je to.

Inace, presli smo u Rusiju preko prelaza Narva - Ivagorod i nemojte slucajno da vam padne na pamet da isto to ucinete.  Jedna policajka na hiljadu plus ljudi, onako polako i namerno sadisticki. Sedam sati smo bili na nogama i na suncu. Uzas zivi.

Puno pozdrava

a gde si usao u sengen, u estoniji? jer si pominjao nesto madjarsku ranije....a sto se tice izlaska, pretpostavljam da je to bilo u Spaniji...veruj mi, nisi ni morao da joj pokazujes licnu, oni i meni tako uvek naprave neku facu kad vide milion pecata, ali samo listaju dok ne nadju slobodnu stranicu da lupe izlazni pecat...Evo prekjuce kasno uvece sam se vratio iz Spanije u Srbiju, a prethodno sam bio otisao tamo u ponedeljak...Oba puta su mi listali, ja im olaksao- kazem - ultima pagina, sve je puno heheh..i oni se samo nasmeju...i ni jednom im nisam pokazao licnu, koja je istekla kad i tebi...Evo lik mi je prekjuce lupio zadnji pecat u tom pasosu, gotovo nema vise mesta :) 

On 7/19/2024 at 4:24 PM, iznogud said:

@iznogud A kako si dosao do spanske licne karte ako nije tajna? Sta treba da se uradi? :)

@bam-bam Vidim sad gore da je imas i ti. Kako do nje? :D 

1 hour ago, ali98 said:

@iznogud A kako si dosao do spanske licne karte ako nije tajna? Sta treba da se uradi? :)

@bam-bam Vidim sad gore da je imas i ti. Kako do nje? :D 

ja preko Univerziteta...mada mi realno ne treba ni za k....niti mislim tamo da zivim, eto realno je jedino koristim zbog racuna u banci,  a sve svoje obaveze tamo zavrsavam sa pasosem...mozda je ove god. necu ni vaditi, jer racun u banci vec imam dugo hehe tako da mi ni za to vise ne treba...jedino ako iskrsne neki online posao u spanskoj firmi, tu bi mozda mogla da koristi..

• Author

Duga prica ukratko sam je resio preko necega sto se zove "araigo social".

Bio sam tri godine bez papira ali sam dobio ugovor u jednoj firmi pa sam uspeo da ih sredim.

Najbolje je da se ozenis/udas :)

12 hours ago, iznogud said:

Duga prica ukratko sam je resio preko necega sto se zove "araigo social".

Bio sam tri godine bez papira ali sam dobio ugovor u jednoj firmi pa sam uspeo da ih sredim.

Najbolje je da se ozenis/udas :)

@iznogud haha hvala! :) To znaci da hoce da te zaposle i ako si tamo na crno ili kao turista? Nisam to znao. U kojoj struci si to uspeo? :)