Jump to content

Featured Replies

Posted

ajde sad lepo u marokanski restoran pa probaj pravi kus kus! ili tanzin ili harira supu! Definitivno morash da probash harira supu! mmmmmmmm :D

E ovo vec lici na poznate price iz SAD-a. Pre jedno 5-6 godina moj dobar prijatelj se odselio za Ameriku. Nakon godinu dana provedenih tamo dosao u Srbiju da poseti rodbinu i prijatelje. Imao je 40 kg vise :D

Posle silnih kritika, bacio se na prodavnice zdrave hrane ;) ali pricao mi je iste ove price o hrani.

Pitam se sa koliko ce se novostecenih kg Sloba vratiti... :) Nego, verovatno se i po drugim zemljama jede hrana jednakog kvaliteta, samo sto obicno ne napisu... mogu da mislim cega sve ima u kineskoj hrani, posebno u onom dragom pakovanju na kome smo procitali "food flavor" - hrana sa ukusom HRANE :)

Jedno od obelezja Njujorka su njegovi restorani i vise nego fantasticna gastronomska ponuda. Ovde mozete probati verovatno skoro svaku svetsku kuhinju. Da velike i poznate ni ne spominjem reci cu samo da je meni iza coska etiopijski restoran, a u Bruklinu ima i ujgurski. Vijetnamski, korejski, malezijski, brazilski...ma sta god vam tog dana padne na pamet. Moj licni favorit za sada je tai :) Pored klasicnih restorana ima i puno mesta sa brzom hranom poput ovde vrlo poznatog indijca koji je svaki dan sa svojom pokretnom tezgom u Washington Square parku i prodaje vegetarijansku indijsku hranu, ili Mamoun's Falafel, koji je pravi hit za dva dolara i ispred kojeg je uvek red, pa zatim izraelski, marokanski, ekspres kineski, picerije, pekare (gde cete vrlo vrlo retko naci ista slano osim praznog kroasana) i sl. Restoranska kultura je ovde vrlo zastupljena, ljudi veoma cesto jedu po restoranima, neki cak i redovno sva tri obroka dnevno! Ovde se i na dorucak ide u restoran ili kafe, a kafu i caj izgleda niko ne kuva sam kuci jer i to svi kupuju - najcesce u Starbaksu (Starbucks - cuveni lanac kafeterija) kojeg valjda ima u svakoj ulici po jedan... Nasuprot dobrim restoranima, tu je i gomila lanaca tipa McDonald's, Burger King, KFC, Dunkin Donuts, Subway, gde koliko god sam bio gladan i nisam imao nista bolje pri ruci, uglavnom sam zazalio sto sam ista i pojeo :) Mada im je nekad tesko odoleti, pogotovo kad vam se jede slatko :) Samo radi poredjenja, omlet sendvic sa sirom i sunkom u Dankin Dounac kosta 3.5$ a u nekom kafe-restoranu oko 6$, a samo radi poredjenja opet, u Dankinu vam taj sendvic naprave tako sto iz hladnjaka izvade valjak zute boje, otfikare jedan kolut i uz kolut sira i sunke ubace u zemicku ili kroasan i sve zajedno u mikrotalasnu, dok u kafeu pred vama ispece omlet. Inace, to mi je bila jedna od zanimljivijih stvari ovde - omlet sendvic, kod nas to nisam cuo da iko praktikuje. U stvari ovde bukvalno sve guraju u sendvic, tako da se nisam mnogo ni iznenadio. Definitivno sam pokupio hiljadu ideja za sendvice :)

pa290016.jpg

Ko zeli da preskoci restorane, a jede dobro, na izboru su mu "gourmet food stores" tj prodavnice koje prodaju organsku i kvalitetniju hranu u odnosu na onu koju mozete kupiti u regularnim supermarketima ili malim bakalnicama (koje ovde zovu "deli" - valjda skraceno od delicatessen store). Tako npr. kada udjem u "Wholefoods" meni se cula vida, mirisa i ukusa raspamete od raznovrsnosti i primamljivosti svega sto se nalazi tamo. Skoro uvek u ovakvim prodavnicama fine hrane mozete kupiti i kuvanu i spremljenu hranu, tipa pola kile za 8$ pa natovarite svega i svacega koliko mislite da pojedete. Ovakve prodavnice su naravno znacajno skuplje, verovatno delom i sto su na Menhetnu, ali i zato jer je hrana koja se tamo prodaje stvarno bolja.

Jedno od boljih mesta za kupovinu fine hrane je "Zabar's" na Upper West Side koji postoji jos od 20ih ili 30ih godina proslog veka i zaista je cuven u Njujorku. Nikada do sada nisam video veci izbor sireva nego tamo, a tu je naravno i sve ostalo, stosta i sami prave, pred kraj radnog vremena peciva i sendvici su na popustu, unutra je uvek puno kupaca i zaista ima svega.

U obicnim supermarketima, koji su takodje super snabdeveni, prodaje se vise "hrana za siroke mase" koja se stancuje na veliko, poluvestacka je i ima najneverovatnije dodatke, sve ne bi li se ucinila sto jeftinijom, sto vodi ka tome da je nezdravija. Naravno ima svugde izuzetaka, ne zelim da zvucim previse ostro, ali stvarno tako deluje. U Americi je primetno da su siromasnije savezne drzave ujedno i one s najvise gojaznih, sto se da primetiti i po samom Njujorku kada se zadje u siromasnije cetvrti. O tome sta sve stavljaju u hranu mogu samo da pomislim kada na nekim proizvodima isticu kako su "bez antibiotika", ili mislite sir kad ono pogledate malo bolje pa vidite sitnije ispisano "cheese like product", tj. "proizvod koji lici na sir" i odmah vam bude jasno da zato taj kosta 1.5$ a onaj drugi, pravi sir 4$. Da ne spominjem da je nesto sto se zove "corn syrup" (sirup od kukuruza) prisutno gotovo u svakoj preradjenoj namirnici, ili da na nekim konzervama pasulja pise "vegetarian" pa onda opet pomislite a sta li ima u onim na kojima ne pise da su vegetarijanske... ili su mozda oni toliko neobavesteni da ne znaju da je pasulj sam po sebi biljnog porekla i da se ne muze od zivotinja... mada sam ovde cuo i bisere da ima nekih koji nisu znali da se sir pravi od mleka i valjda ziveli tako pola zivota ne pitajuci se od cega je ono sto jedu!? Onda dalje stigoh u svojim razmisljanjima i do hleba. E to je tek posebna prica. Ako hocete, hleb mozete kupiti i u pekarama, ali one nisu uvek blizu, a ako vam preostane supermarket ili bakalnica (deli) e onda vas uglavnom ceka tost hleb koji ima jedno 20 redova sastojaka i gde kod drugog reda prestaju reci brasno i zrnevlje. Da se strese covek, ali opet ne moze se uvek izbeci ni takav hleb, jer to je ono cega ima svugde i u svako doba, a za malo bolje mora se potruditi i naci na vreme i na odredjenom mestu. I tako dakle kupite tost hleb od 7, 9, 12 ili cak 15 zitarica, a oni svi gotovo istog ukusa, naravno dobrotvorni efekti tih 15 zitarica verovatno ubijeni od silne hemije. Jogurt kakav mi znamo i volimo u nas, ovde zaboravite. Najblize nasem jogurtu ovde se zove kefir i nije istog ukusa kao kefir kod nas, vec vise lici na jogurt, ali je slabo rasprostranjen po prodavnicama. Ono sto imaju su vocni jogurti, sto vrsta. Koliko je ovde stosta zdravo ili ne zapitao sam se i kad sam video rokove trajanja... kupite breskve i posle dve nedelje one iste kao kad ste ih kupili, a svi znamo koliko kratko breskve mogu da stoje... hmmm. Sokovi - i tu imaju dva ekstrema. Ono sto je jeftino ima 5-10-15% soka ili je samo obojena vitaminizirana voda ili navodno energetsko pice opet u svim duginim bojama i ukusima. Ako hocete pravi sok, ima onih od 100% voca, pa jos sa spirulinom i mlevenom psenicnom travom ili tako nekom novotarijom. Naravno fenomenalni su ali je i cena fenomenalna. Flasica 100% soka od nara od o.2 l otprilike je 4-5$.

Jos jedna uvrnuta stvar kad sam vec poceo s hranom i prodavnicama su apoteke. Ovde u apoteci mozete da kupite gotovo sve. Apoteke rade 24 casa, prodaju slatkise, grickalice, sokove, hleb, kucnu hemiju... Ako ih cak nazovem i drogerijama zbog sireg asortimana opet ga preterase :) Vrlo su rasireni "vitamin shop-ovi" gde se mogu kupiti svi moguci proizvodi koji ce vam nadomestiti nedostatak ovog ili onog minerala, vitamina ili masne kiseline. Proteini, kapsule, energija, antidepresivi, cela farmaceutska industrija na izvol'te. Kupite, trosite, jer je bitno da dnevno unesete i antioksidante i minerale i aminokiseline i vitamine i enzime. Znaci, kupujete losu jeftinu hranu pa onda idete u vitamin shop da kupite jos dodatnih suplemenata i na kraju ispadne (ako hocete da budete zdravi) da ko ne plati na mostu, plati na cupriji. Tako da je najbolje da odmah ustedite vreme i kupite nesto sto valja, makar i za malo vise para (opet ako hocete da budete zdravi), mada je situacija ponekad takva da cete se ipak povesti za nizom cenom, a potruditi se da ne razmisljate mnogo o tome sto cete pojesti.

Sudeci po guzvi u onim dobrim prodavnicama, reklo bi se da su Njujorcani ipak svesni sta unose u sebe, ali opet ni ove druge ne bi postojale na svakom cosku da nema onih koji kupuju tamo...Pročitajte ceo tekst

he he, Sloba je stesao kilograme ovde, zvuci neverovatno posle ove price, ali kaish ne laze :)

znaci harira! ;)

• 1 year later...

:mah:sta reci?Više gledaj,manje jedi,mnogo radi...

• 1 month later...

Molim sve koji znaju za srpski restoran kod Laze koji je radio 91-ih godina na Menhetnu da mi pošalje e-mail na [email protected] neku informaciju da li još uvek radi i ako je neko tamo bio da li poznaje Endzi koja je poreklom iz bivše SFRJ.Ona je odlazila u taj restoran ali već 10 godina nemamo informaciju o njoj.Veliki pozdrav svima koji ovo budu pročitali i ako mogu da nam pomognu da je pronadjemo.Ovu poruku šalje Vesna iz Novog Sada koja je njena prijateljica iz detinjstva.

• 5 months later...

haha emir kosuta is barselona to ce biti u buducnosti 100%

klanj:::mrgreen: :mrgreen:

hja

• 2 months later...

super

• 1 year later...
  • 1 year later...