Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovo mi nikada do sad nije palo na pamet da ortak nije predložio u šali, a meni bljecnula sijalica da možda i mogu da pokušam, iako postoji izvesna doza rizika i anksioznosti.

Jako često putujem, imam naš srpski pasoš i samo 90 dana u Šengenu, kao i svi mi ostali non-EU primerci. Svaki dan mi znači i pošto mi let stiže u 22.20 na aerodrom, a to je ceo izgubljeni dan, pomislila sam da probam da presedim do ponoći u zoni pre pasoške. Možda ima stolica i toaleta, a možda naiđe i kasniji let nakon mog. Možda na kraju i ne bude sve previše sumnjivo carinicima. Možda me ne deportuju nazad kao što moja anksioznost pretpostavlja, nego mi samo udare pečat za dan kada sam ušla, bez obzira što sam čučala sat i po da kupim na vremenu. Pod uslovom da iko radi u minut posle ponoći :') Nikada ovo nisam radila jer od skora često baš letim i ne znam da li se ovo smatra strašnim prekršajem ili sitnom mahinacijom kojoj može da se pregleda kroz prste. 

Imate li iskustva ili stavova, predloga ili saveta?

Hvala unapred!

• Author
1 hour ago, ThirstyTraveler said:

Od trazenog imam stav i prijedlog :)

Stav je da je to suludo a prijedlog da batalis.

Teško prihvatam lakonske odgovore :')

Zašto misliš da je suludo? Zato sam i postavila temu. Šta sve može da okine?

to ti sve zavisi od aerodroma, nemash cega da se plasis pa pokusaj ako ti je to licni trip . 

jedina primedba koju mozesh da dobijsh je da se vuchesh sporo . ako ima negde sedni, a ako te odguraju na pasoshku , nista od toga. 

u svakom slucaju ako usporish , u principu ne krsish nikakava pravila.

vidi ako ima neki  wc pa zabodi.

posle im objasnjavaj otkud ti sada , i sa odakle si se pojavila.

to i zelish zar ne, ..  pravu avanturu priliv adrenalina .. go for it 

• Author

@ThirstyTraveler - slažem se i svesna sam da je suludo, da sam možda prematorila za takvu vrstu igre, kao kad sam sedela na granici između Tajlanda i Kambodže i inatila se, čekala da prihvate ravno novac za vizu koji sam im dala, bez ikakvog dodatnog mita koji mi je tražen. Mogli su ladno da me ne puste da uđem da su hteli, ali u tom trenutku sam mislila da radim pravu stvar. Ovo što nameravam da uradim ne bih mogla da nazovem pravom stvari, ali u neku ruku, ako nasmejem carinika i dobijem svoj dan nazad, jeste neka vrsta male pobede.

@yowan, hvala što si se uključio i podržavaš. Ne mislim da je avantura koliko je činjenica da sam zaista izgubila ceo dan i da ako imam uslove da pokušam da ga dobijem nazad, pokušaću ako u tom trenutku osetim da me ne obuzima prevelika anksioznost.

I jeste neka vrsta prekucavanja sistema i tog immediate gratification poriva, mada mi je taj deo manje bitan.

thx to both of u tho!

Edited by Aki

Ako ti avion po rasporedu slece u 22:20, pa zar stvarno sleti u to vreme? 

Evo ja vec jedno godinu i po putujem maltene 2 puta mesecno ( tamo do EU i nazad u BG, uzas uzas btw, ne pozeleo nikom tako nesto) i ne secam se da mi je avion ikad stigao na vreme...Evo prekjuce sam doputovao iz Madrida, i avion mi je prvi put za sve ovo vreme, kasnio samo 15 min..Inace nikad nije ispod 30 mib, a neki prosek kasnjenja je sat - sat i po vremena kasnjenja..Takodje, od trenutka sletanja , dok ti ne dodjes do aerodromske zgrade, ponovo prodje neko vreme, zavisi od aerodroma..negde je pista daleko, negde ne stane avion na tobogan nego bus, pa dok se svi potrpaju..Tako da tu prodje ponovo izmedju 10-30 min..Kad se sve ovo sabere, u mom slucaju npr. ne bi nikad ni stigao do carine pre 23:30...A uvek mozes i da zastanes u free shop, naravno, zavisi do aerodroma da li prolazite kroz njega ili ne..takodje, nekad imaju i restorani za one gledane od puta, a uglavnom ima bar neka prodavnica...Puno zavisi do aerodroma- ako je carina daleko, free shop itd..onda uvek imas izgovor sto si toliko ostala..ako ima bilo kakva klopa usput, to ti je 100% pokrice..Mada ja licno mislim da panduri na carini i ne gledaju kad je koji avion sleteo ili odakle, svakako nikad ne pogledaju onaj boarding pass...Sledeci put kad budes isla, cekiraj aerodrom, gde ima sta..pa vidi..ako je bas prč od aerodroma, ko npr. ovaj u Kraljevu, onda malo teze, ali u ostalim slucajevima, ako ti je toliko stalo za taj dan, pa uradi tako nista te nece kostati..

Ja bih se pre pouzdao u kasnjenje leta, veca je verovatnoca za uspehlol::

Sta znam, ne vidim neki poseban problem oko toga da pokusas, ali zavisi od okolnosti. Realno je da let moze da kasni, sto je tebi plus. Dalje, zavisi koji je aerodrom u pitanju, koje mu je radno vreme, kakva je infrastruktura i da li je moguce negde fizicki boraviti, pre pasoske kontrole, a pritom proci neopazeno. Toalet je dobra opcija (mozda ne bas i prijatna:potty:), ali na manjim aerodromima imas bukvalno samo hodnik do pasoske, bez da i imas toalet. Ako je veci aerodrom, veca frekvencija letova, bolje za tebe. Mozes lako proveriti satnice dolazaka i videti koji su kasniji letovi i gde mozes da se "infiltriras". Ne verujem da ce na pasoskoj praviti problem oko toga gde si bila 1h, nije to nesto puno vremena. Realno, ako su rigoroznije kontrole ili malo osoblja, vrlo lako moze da se desi i da u redu za pasosku docekas ponoc :)

Ako ti taj jedan dan boravka u Sengenu bas znaci, uz povoljne okolnosti i nije neko cimanje da u svojoj nameri lagano i uspes.

• Author

@bam-bam - "prc od aerodroma" :'D

Moj strah proističe iz činjenice da mi se do sad više puta desilo da je avion pun naših ljudi (što je normalno), a ujedno znači da je i pun non-EU građana koje carinici umeju po dva sata da istresaju iz gaća pitanjima: Zašto si tu i gde odsedaš, pokaži! Jel imaš povratnu? Pokaži! Koliko para nosiš sa sobom? Da vidim...

U Berlinu sam jednom čekala 2 sata da prođem carinu! I pošto su toliko pooštreni na nas non-EU passport holders, onda mi pada na pamet da ću im biti sumnjiva ako posle svih Srba jedina dođem sat vremena kasnije :')  

Mada to ja samo projektujem najvrv jer Srba ima na svakom letu maltene :v Il' Balkanaca sa bejsik neprivilegovanim pasošem. A što je najgore od svega, toliko sam puta prošla taj bečki aerodrom a ne mogu da se setim kako izgleda taj potez od ulaska u zgradu pa do carine! :v

@jms_uk  - Vienna International Airport (i moja poslednja rečenica iznad) :')

@Dragance, i ja se nadam da će kasniti a kasnijeg leta ima, proverila sam, ako je moj u 22.20 sledeći je u 23.40! A drug me uverava da ima gde da se sedne u tom limbu između ulaska u zgradu i pasoške :D

@ThirstyTraveler izlistao je moj mozak već sve najgore moguće ishode :v

Edited by Aki

Evo da se i ja ukljucim, posto poznajem jako dobro becki aerodrom, a u pitanju je Bec. Sve zavisi koji je tip aviona i kompanija tj. da li cete se iskrcati preko avio mosta ili autobusa. Ako se iskrcate preko avio mosta, ne bi bio neki problem da se zadrzis do ponoci, aerodrom je veliki, neces biti jedina, ovih dana je i celu noc bilo puno dolazaka, pogotovo ovih nekoliko zadnjih dana zbog velikih kasnjnja, a nece te verovatno ni pitati odakle si dosla. Ali ako vas budu busom dovezli (mislim da je to verovatniji scenario), onda definitivo ne. U tom slucaju bi vas dovezli direktno do prostorije sa kucicama za pasosku kontrolu u kojoj nema nista drugo i kada se isprazni deluje kao malo veca soba. Srecno!