Jump to content

Featured Replies

Posted

NAPOMENA! Ovo je pitanje za sledecu godinu, fazon prva ili druga nedelja jula na primer.

Pozdrav, zovem se Milan imam 22 godine, iz Beograda sam. Imam jako veliku zelju da odem na Bora Bora ostrvo na tihom okeanu, ali se plasim, nemam iskustva sa putovanujima i tako dalje. Postoji turisticka agencija za individualno letovanje ali nije mi to to, bez veze je ici sam, a bilo ko koga poznajem se samo nasmeje Bora Bora na nedelju dana nista ispod pet ili sest hiljada evra. Ako ima neko zainteresovan nek napise pa cemo se upoznati i dogovoriti, nije bitno da li je musko ili zensko.

Edited by milan_2002

• milan_2002 changed the title to Okeanija (Bora Bora)

Kao neko ko je bio, cisto da ti kazem da je to vrlo skupa rabota :). Racunaj samo avio karta iz Los Andjelesa te kosta oko 1000$ do Papeete, i secam se da sam ja platio Papeete - Bora Bora oko 600$ avio kartu. Plus karta do Los Andjelesa i Americka viza koju moras da imas. Iskreno ne znam koliki ti je budzet za putovanje, ali do Bora Bora jeftino stici neces, ne zelim da te obeshrabrujem ali da znas.. Ali da je prelepo, prelepo je!

• Author
10 hours ago, praguc said:

Kao neko ko je bio, cisto da ti kazem da je to vrlo skupa rabota :). Racunaj samo avio karta iz Los Andjelesa te kosta oko 1000$ do Papeete, i secam se da sam ja platio Papeete - Bora Bora oko 600$ avio kartu. Plus karta do Los Andjelesa i Americka viza koju moras da imas. Iskreno ne znam koliki ti je budzet za putovanje, ali do Bora Bora jeftino stici neces, ne zelim da te obeshrabrujem ali da znas.. Ali da je prelepo, prelepo je!

Hvala na savetima, mislio sam da idem preko https://travelboutique.rs/destinacije/bora-bora-tahiti-i-los-andeles/ posto nemam iskustva, nikad nisam isao avionom. Mozda ako nekog nadjem da ima iskustva pa da idem sa njim/njom ili sa vise njih, ali cisto sumnjam. Za te pare viletina sa bazenom i mozda 2 3 nedelje na Maldivima.

12 hours ago, milan_2002 said:

Hvala na savetima, mislio sam da idem preko https://travelboutique.rs/destinacije/bora-bora-tahiti-i-los-andeles/ posto nemam iskustva, nikad nisam isao avionom. Mozda ako nekog nadjem da ima iskustva pa da idem sa njim/njom ili sa vise njih, ali cisto sumnjam. Za te pare viletina sa bazenom i mozda 2 3 nedelje na Maldivima.

Milane, rado bi isao ponovo u Polineziju, ali sledece godine nema sanse...

Ali evo, mogu ti dati nekoliko saveta, boravio sam tamo 2 meseca, jeste da sam radio na brodu, ali sam imao jako puno slobodnog vremena, jer je moj posao bio takav da radim samo kad brod plovi, a da sam slobodan dokle god smo u luci, tako da sam bas dobro obisao sva ostrva i atole gde smo pristajali ( i nocili)..

Bora bora jeste jedno od lepsih ostrva, ali je najizvikanije, i ima jos prelepih mesta..Murea koja se nalazi na pola sata trajektom od glavnog grada Papeete-a je vrlo slicna Bora Bori, konfiguracija terena je identicna, a mnogo je lakse i jeftinije doci do njega...Meni su se najvise svideli ostrvo Huahine, koje je najzelenije, i najprirodnije, i jedno je od retkih oko koga postoji atol do kaga je moguce doci cak i peske, ili skuterom, jer je za jednom mestu povezano sa kopnom preko spruda...i drugo mesto je atol Fakarava, koji je bukvalno raj....

Inace, atoli su parcad zemlje prstenastog oblika, koji su sa spoljne strane okruzeni okenaom, a u sredini se nalazi uglavnom ili ostrvo, tj. uglavnom ugaseni vulkan koji strci iznad mora, ili je samo more, zato sto se krater tog ugasenog vulkana nalazi u dubinama ispod mora....Ali to more i te plaze na unutrasnjem prstenu atola je u stvari ta prelepa priroda koju mi gledamo po slikama....Uglavnom, oko svakog ostrva postoji atol, a veci atoli , kao sto su Rangiroa, Fakarava i jos nekoliko, i nemaju ostrvo u sredini, kao sto sam vec objasnio, vec je samo more unutra...Rangiroa npr. je obima i 50km i vise, medjutim, uglavnom ne moze kolima ili motorom da se napravi pun krug, jer je uglavnom na dva mesta, nekad jednom, taj krug zemlje presecen, i postoji uski moreuz koji je veza izmedju spoljasnjeg okeana, i unutrasnjeg mora u prstenu.....Ti moreuzi nisu vise od 200-300m sirine, tu je voda brza, i tu sve ribe ulaze unutra i izlaze napolje u okean, tako da su fascinantna za ronjenje, ako odes, nemoj to propustiti, pa koliko god da kosta ( a ne kosta nista specijalno vise nego zaroni na drugim destinacijama po svetu)...Inace, kao sto si vec shvatio, atoli su ona prava lepota sa slika, ali do njih treba doci..obicno treba camcem oko 10-15 min. da se stigne sa ostrva do atola, i to se papreno naplacuje, kad sam ja bio 2015-2016 su naplacivali min. 70 evra, sad je verovatno duplo heheh...Na vecini ostrva ima i lepih plaza na samim ostrvima, i na Bora Bori ( npr. cuvena plaza Matira), i na Murei ima prelepih plaza na samom ostrvu, ali atoli su ipak ono pravo...Zato i potenciram Huahine, koje nema neke plaze na samom ostrvu, ali je zato atol na jednom mestu povezan sa kopnom...Fakarava i Rangiroa  su cisti atoli, tako da oni nemaju planinu ( vulkan) u sredini, i ceo unutrasnji prsten su plaze neverovatne lepote, sa smaragdno zelenim morem i brdom riba, i malih ajkula koje plivaju sa tobom..Inace, vecina ostrva ima taj ugaseni vulkan u sredini, i prelepu prirodu , zelenilo, na padinama...Huahine npr. nema vulkan u sredini, vec je u sredini  ostrva more, tipa kao jezero, jer je krater vulkana nekako potonuo ispod nivoa mora...

Posle tog svog iskustva, cesto sam gledao kako sam da stignem tamo, i povremeno se pojavljuju neke dobre promocije, pogotovu iz LA, ali i iz Sidneja, gde sam vidjao karte do Papeetea i za 500 evra povratna, ali naravno, treba doci i do LA i do Sidneja heheh...Znaci avio karte treba da se prate, imas tih par sajtova koje svakodnevno izbacuju low fare-a, pa to treba stalno pratiti i kad se pojavi dobra cena, uloviti....sto se samog kretanja po ostrvima tice, moze da se iznajmi skuter, ne cimaju ni za dozvolu, ili auto naravno, a imaju i bajseve za iznajmljivanje...Od glavnog ostrva ( Tahiti) gde se nalazi glavni grad Papeete, moze na vecinui drugih ostrva i velikih atola da se dodje i trajektom, samo nekad je put malo duzi, do 2 dana...uglavnom se stize za 4-5 sati, do pola dana...Ne znam tacno cene za trajekte, ali mozes naci sigurno na netu, i dosta su frekventni...Takodje, ima jos jedna interesantna opcija- brod Pol Gogen, koji se cele godine vrti po Polineziji i obilazi sva ostrva i atole, pa eto i na njemu se moze bukirati 7-10 dana krstarenja, i obici tako maltene sve...jedino sto onda ne bi bio stacioniran ni na jednom ostrvu, vec bi spavao na brodu...Tada kad sam ja bio, cene krstarenja i nisu bile toliko strasne, par hiljada eura, verovatno je sad malo skuplje, ali eto, mozda i to trebas pogledati...

Inace, u tom kraju, ako vec odes, ja bih preporucio jos i Tongu, fascinantnu zemlju , na kraju sveta, i Nuku Hiva ( Markiska ostrva)...nadam se da sam malo pomogao, ako ikako mozes, idi, neces se pokajati, to iskustvo i zadovoljstvo koje se  tamo oseti vrednije je od kuce sa bazenom :)

Edited by bam-bam

Imali smo epizodu podkasta o toj temi, pa baci uho, možda uloviš nešto korisno:

https://www.klubputnika.org/zbirka/putoskop/4339-bantustan-polinezija

U petoj epizodi podkasta Bantustan naša gošća je Ana Bakran, koja je autostopom stigla od Zagreba do Bora Bore, a trenutno se nalazi na ostrvu Nuku Hiva. Razgovaramo o tome kako ustopirati brodove, jahte, trajekte i druga plovila, i kako izgleda život na malom ostrvu usred Tihog okeana.

• 4 weeks later...