Jump to content

Featured Replies

Posted

Ljudovi!!!

Da li je neko, od vas, bio u skorije vreme na Mljetu? Kao i svakog avgusta, ja tradicionalno (porodicno), odlazim u Dalmaciju. I, svaki put posle dva dana kupanja i suncanja, mene zasvrbe tabani. Svake godine sam sebi napravim plan i obidjem po 2-3 interesantna mesta. Ove godine to bi trebalo da budu: Kornati, Bacinska jezera, kanjon Cetine kod Omisa i Mljet. Iskreno se nadam da cu sve postici. Za sve navedene destinacije, sem Mljeta, nasao sam sasvim dovoljno informacija, saveta ljudi koji su tamo vec bili... Dakle, svaki savet oko ovog ostrva bi mi dobro dosao.

Unapred hvala - Vladimir!!!

• 2 weeks later...

hej,

evo ja sam ti iz tih krajeva, bio par puta, pa ti mogu dati par kratkih savjeta:

nacionalni park je najbolje obici bicilkom koji se tamo mogu unajmiti.

dobro je doci autom jer je javni prijevoz ocajan i dosta nepouzdan, imao

sam svakakvih iskustava,

na drugom kraju otoka, suprotno od nacionalnog parkaje super plaza, Saplunara,

pjescana i nema guzve,

u mjestu Kozarica mozes jesti domace specjalitetre ispod peke, jarice, hobotnice i slicno,

ima dobar kamp u selu Ropa i u Babinom polju

pored Babinog polja je i odisejeva spilja, obavezno pogledati

ima jos dosta toga ali ne znam sto te tocno zanima...

dobro je doci autom jer je javni prijevoz ocajan i dosta nepouzdan

Zato je autostop po ostrvima dosta zgodan : samo treba prvi da izađe? sa trajekta  :wink:. Trajekte ima? recimo iz Trstenika na Pelje?cu.

I dobro gledaj kud ide? po?to ću te kad se vrati? detaljno ispitati  smartass.

• Author

Zdravo, bok, ciao!!!

Ej, bas sam se obradovao kada sam video da je topic ponovo zaziveo. Hvala na odgovoru. Takodje, hvala i mimi, za navedeni sajt. Kazes da si iz tih krajeva. Odlicno. A, odakle tacno, ako nije tajna? Ja sam u medjuvremenu dosao do jos nekih interesantnih detalja, vezano za Mljet excursion. Vidim da je, za jednodnevni izlet, najpovoljnija kombinacija ako se ide trajektom iz Trstenika, na Peljescu, pa do Polace. Ali, problem mi je da se dokopam Trstenika, rano ujutro. Ustvari, ne bi mi bio problem kada bih se odlucio da idem kolima. Iz Brista, gde cu biti stacioniran, do Ploca mi treba desetak minuta. Odatle ide trajekt do Trpnja, pa po dolasku nekih dvadesetak minuta do Trstenika. E, tu nastaje mali problem. Trebao bih ceo dan da ostavim automobil parkiran u Trsteniku, a to mi se ne mili. Jer, dok platim trajekt Ploce-Trpanj-Ploce, pa onda i Trstenik-Mljet-Trstenik (i za auto i za mene), doci ce me sam izlet kao Sv. Petra kajgana. Inace, ja nisam od onih sto tripuju da ce se nesto sigurno dogoditi, ako se u tim krajevima pojavis sa srpskim tablicama. Vec nekoliko godina vozim dalmatinskim drumovima bez problema (osim ako se izuzme dubrovacka regija, sto mu dodje i kao neki "folklor"), ali da ga ostavim parkiranog, sa sve BG tablicama u nepoznatom mestu, na nepoznatom javnom parkingu... Mislim da i sam izlet, koliko god bio atraktivan, ne vredi toliko potrosenih nerava :((( Znaci, dragi "systembolaget-u", ako zivis u nekoj relativnoj blizini, a mogao bi da mi negde "maskiras" automobil na jedan dan, bio bih ti veoma zahvalan:)))

A, sad nesto konkretnije. Kazes da se na samom Mljetu mogu unajmiti bicikli. Gde tacno i po kojoj ceni? Posto ovaj trajekt dolazi u Polace, a to mesto pripada Nacionalnom Parku, to znaci da odmah placam ulaznicu za sam NP, zar ne? A, da li u toku dana mogu izaci iz NP-a i ponovo se vratiti, sa jednom istom kartom? Spomenuo si i dobar kamp u selu Ropa i u Babinom polju. Da li mozda znas da li je moguce nociti samo jednu noc i koliko kosta to zadovoljstvo?

Da, zanima me mnogo toga. To znaci da, ako ti bilo sta padne na pamet, a mislis da bi moglo biti interesantno za putnike namernike, a vezano za samo ostrvo (otok), ti se slobodno raspisi i daj nam travel tips-e. Mi cemo ti pomoci ako nameravas da dolazis u nase krajeve. Dobrodosao u Klub Putnika Srbije. Pozdrav - Vladimir!!! ? ?

• Author

Hvala i tebi, Jovanovicu. Pri slanju svog posta, video sam da je neko (tj. ti) u medjuvremenu "uleteo", sa svojim postom. Ali, posto sam se ja raspisao u mom, nisam hteo da ga brisem. Dakle, dosli smo do istog zakljucka da je iz Trstenika najbolje doci do Mljeta. Po tvom postu naslucujem da si, kanda, vec bio tamo. Ili to za lokalni autostop znas iz prica? Ako si bio, pa onda tebe da hvatam za "gusu" i dodatne informacije. Mada, koliko se secam, u onom putopisu po Dalmaciji nisi spominjao odlazak na Mljet.

Ok, profesore, kao sto rekoste, dobro cu gledati kuda idem, pa detaljno "odgovaram" po povratku!!!   

Hej ! Čini mi se da ovi http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1208 ne pominju Trstenik ! Da se nije ne?to promenilo u rasporedu linija ? Pročačkaj malo po sajtu, ja sam pro?le godine stekao utisak da su oni jedini prevoznik u Dalmaciji !

Po tvom postu naslucujem da si, kanda, vec bio tamo.

Ne, na samom Mljetu nisam bio, ali planiram, zato i ka?em da ću te presli?ati  :-D. A autostop nema razloga da bude različit na Mljetu i Pelje?cu/Braču  :wink:.

Nego, ako ide? autom, mo?da ti je zgodno da ponese? i svoj bicikl, a to onda mo?da otvori nove mogućnosti. Ja sam rentiranje bajka na Tari plaćao celih 100 dind?i na sat, tako da me ne bi začudilo da te tamo bikerenteri po?teno oderu.

zaista, puno pitanja :)))

na zalost ne mogu ti zamaskirati auto jer sad zivim u zagrebu, pa nisam tako blizu. Ulaznicu

u NP nisam platio jer sam dosao brodom iz dubrovnika, pa preko babinog polja do polace i pomene

stopom i busom. Ne znam kako je kad dodjes direktno u Polacu, mozda se i mora platiti.

Siguran sam da ti ulaznica vrijedi cijeli dan neovisno koliko puta ulazis ili izlazis. Ako vec kupis ulaznicu,

iskoristi je za besplatnu voznju brodom na otok na velikom jezeru!

Jadrolinija nije jedina, ima jos manjih kompanija koje voze, i mislim da je ova opcija preko trstenika jedna

od tih. Ovaj site od jadrolinije ti je vrlo pouzdan i oni se zaista drze tog voznog reda.

Bicikle mozes iznajmiti u nacionalnom parku, ima vise iznajmljivaca, ja sam prije 2 godine platio, cini mi se,

oko 10 eura po danu, ali sam se malo cjenkao. To je bilo kod nekog lika sto iznajmljuje bicikle pored velikog jezera.

U svim kampovima mozes ostati i jednu noc, cijenu sam zaboravio

ali mislim da je u ropi bilo oko 5 eura po noci, kad se sve uzme u obzir(sator,nocenje, takse..). babino polje je nesto skuplje. Cijene svake godine rastu pa me ne cudi ako je ove godine skuplje. A ti kampovi ti nisu neka visoka kategorija, ali meni su bili sasvim OK.

Nista mi vise ne pada na pamet, ako se sta sjetim napisat cu.  Inace, mislim da ti je ruta genijalan, Kornati, Cetina, Mljet...

• 1 month later...

Alo, GlobeTrekkeru, ?ta bi sa tim Mljetom ?  Bod?a i ja već o?trimo palčeve i proučavamo vremenske prognoze, a ti ni?ta ne pi?e?.

Ima li sme?taja u Polačama (tipujemo uglavnom na tvrd privatni sme?taj, jer sezona prolazi) ? Kolko mo?e nacionalni park da se obiđe pe?aka ? Je l se plaća ? Kako ?ljakaju trajekti ? Etc.

Uostalom, kako si se bre proveo, čoveče ?

• 2 weeks later...
  • Author

Evo, evo, tek sam jutros raspakovao stvari i dosao do interneta. Ha, ovo leto (tj. septembar) sam, na zalost, preskocio Mljet. Bio mi je "must see" (sto se dalo i zakljuciti iz posta), ali ga nisam posetio iz prakticnih razloga. Ceo boravak u Dalmaciji sam proveo sa sestogodisnjim sinom. A, kako u septembru (sto verovatno i sami znate) sve vrste transporta gube na intenzitetu, fizicki nisam mogao (citaj - nedostatak bebi sitera ili siterke) da ostavim klinca samog duze od jednog dana. Dakle, pravio sam samo dnevne izlete, i to: Makarska, Bol na Bracu, Split i Trogir, Bacinska jezera. Ako vam odatle treba neka informacija - tu sam. Takodje, nisam isao direktno iz Beograda, vec sam ka moru i sa istoga, isao iz Sarajeva. Usput sam posetio Mostar i Blagaj (ka moru), a Pocitelj i manastir Zitomislic u povratku. Posto su mi rodjaci vozili klinca kolima u oba pravca, bacio sam se na uzitak auto stopa. Iznenadio sam se kako je sasvim solidno funkcionisao. Takodje, ko nije posecivao pomenuta mesta - nema razloga da ceka. Toliko od mene, za sada!   

• 1 month later...

Evo, mi se pre neki dan vratili iz Dalmacije. Okačio sam slikovnicu na http://www.jovanovic.fotopic.net/c1118662.html. NP Mljet je sjajan, ali su nas odrali najstra?nije. Sme?taj je duplo skuplji nego pro?log proleća ?irom Dalmacije. Plaćali smo 100 kuna (13-14?) / čovek noć u Babinim Kućama na Velikom Jezeru. A obi?li smo i Goveđare i Pomenu tra?eći sme?taj. Posle 2 dana smo zbrisali na Pelje?ac da bi u Stonu platili isto toliko. Četvrtog dana smo definitivno zbrisali nazad (a i neka ki?a se spremala).

Autostop je odličan i na Mljetu i na početku Pelje?ca, ali smo na kopnu očajno pro?li.

Rentiranje bajkova i čamaca u nacionalnom parku (na prelazu iz Velikog u Malo Jezero) ko?ta 20 kn/h (ima neki kajak jednosed i za 15, valjda), karta za trajekt Sobra-Prapratno je 23 kune (znači, izgleda da je i to poskupelo!), a Dubrovnik-Sobra čini mi se 32 kune.