Jump to content

Featured Replies

clap

sta drugo reci

:)

Nemam reci!

Odlican putopis, bravo.  clap

eh, drugar, hvala ti na ovome !

flowers::

Predivno... odlično dočarana atmosfera, pisano sa puno razumevanja za život tamošnjih ljudi...  clap

Dođe mi da sad sednem u auto i zapalim tamo...

• 2 months later...

Ovo je jedan od najboljih i najvaznijih putopisa koje sam ikada procitala. Svaki covek koji srpskim jezikom govori treba da ga procita.

Ovo je Srbija, za kakvu mali broj ljudi uopste zna i u samoj Srbiji. Osim kad javljaju u teskim zimama da je na Pesterskoj visoravni, u Karajukica bunarima - opet, zabelezena najniza temperatura u ovom veku. Kao i uvek.

Pesterska visoravan - prirodni fenomen. 50 km kvadratnih neobjasnjive ravnice izmedju planinskih vrhova.

Kazu da podseca na delove Hercegovine oko Trebinja.

Stocari, vredni domacini, deca, starci, pusta sela.

Srbi i Muslimani koji znaju srpsko poreklo; i znaju poimence koja su dva brata otisla, jedan u islam, drugi ostao pravoslavac. Znaju tacno srpsko pleme u Crnoj Gori iz kojeg su dosli.

Gostoprimstvo kao deo krvi, sastavni deo kostane srzi. Covek koji se slucajno sretne, istog trenutka postaje gost, postaje svetinja u kuci pred kojeg se iznosi odmah sve najbolje sto domacin ima.

Mesto gde je Kralj Aleksandar I Karadjordjevic imao kuma, Muslimana, koji mu je za svadbu doterao u Beograd 12 ovnova, a on ga zauzvrat darivao pistoljem.

Mesto gde je nedavno, 2007.g., sin kneza Pavla, Aleksandar Karadjordjevic, i sam u 80-im godinama zivota, bio takodje kod svog kuma od starine; dosao je iz Pariza, gde zivi, doneo mu na poklon rucni sat. Docekan kao Bog.

... I to sve u ovakvim uslovima, i na ovakvom mestu.

ima da se vidi jos puno toga dodite

• 3 weeks later...

clap.gif' alt=':clap:'>

svaka cast.....lijepo mjesto..poznajem jednoga dobrog covjeka iz karajukica bunara,nazalost smo jako daleko pa sam izgubila kontakt,ako procita tko da ga zna molim nek mi javi...eh,gorco...

ime mu je bajro..selam

• 4 weeks later...

Prosto me je sramota koliko malo znam,a jos vise koliko malo putovah po sopstvenoj zemlji

Sjajno

• 3 weeks later...

Ja sam iy tih krajeva odselio pre vise godina....i mogu ti reci da si pogodio skroz... samo bas odnosi izmedju muslimana i Srba na Pesteru i nisu bas tako sjajni....Ima taj kraj potencijala mnogo, ali se ne ulaze...steta :zvizhd:

• 2 months later...

Muž i ja imamo troje dece (12,11 i 5)i uživamo u obilascima Srbije. Ovog leta ćemo ići na planinu Zlatar. Ima svašta da se vidi- Kamena gora, planina Jabuka,vodopad Sopotnica, Zavičajni muzej prijepolje, Muzej V.Divca, Priboj-muzej i banja, Manastir Uvac i Manastir Mileševa, Planinarenje po Zlataru, Kanjon Uvca sa posmatranjem i hranjenjenm beloglavog supa, 80km planinarskih staza Zlatara, a potom i sama Sjenica i ako može kolima bismo otišli do Pešterske visoravni. Ovaj putopis o Pešteru je svakako predivan, a ja svakom preporučujem, pre obilaska ostatka sveta (osim Srbije), da upozna svoju zemlju i da vidi kakve lepote postoje u našoj zemlji. Krenite od svoje okoline i širite krug znanja o Srbiji- neverovatna je, pririodna, neiskvarena, čista i bogata.

Boze, kakve lepote.. A opet, kakve li tuge.. :(

Predivno si opisao sve shto si tamo video i doziveo. Prosto ti zavidim na puteshestviju. Bolji putopis skorije nisam chitala. Iskreno, zatechena sam onim shto sam prochitala i videla na fotografijama ovde, iako sam gledala vishe emisija snimljenih na tu temu. Treba neshto uchiniti po pitanju razvitka tog kraja. Pre svega mislim, privrednog i turistichkog. A pri tom, neuprljati tu divnu chistinu i te pozhrtvovane ljude. Skidam kapu svakome od njih, jer treba tamo (pre)ziveti.Volela bih da odem tamo. Zaista bih volela.

Josh jednom, ogromna pohvala za odlichno napisan putopis.. klanj::

• 4 weeks later...
klanj:: klanj:: klanj::;)

Ramazan Serif Mubarek Olsun

Svim Muslimanima Pesteri I Da Ga U Zdravlju i veselju Provedu klanj:: klanj:: klanj:: klanj:: klanj:: klanj:: :) :)

• 3 weeks later...

mnogo bi bilo bolje kad bi pešterci sami o sebi pisali, iako pisac je pokušavao da bude shvatljiv, što ne znaći da je promašio,ali nije se dovoljno upoznao sa krajem da bi o njemu pisao.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

svaka cast to moj rodni kraj.

Ja sam iz Sjenice,a otac mi je iz Buđeva, vi ste opisali ovo vaše putešestvije u originalu ,i samo za one neupućene da kažem:

Oni koji bi želeli da vide Tibet,a nemaju sredstava za to neka dođu na pešter nema velike razlike.

• 2 months later...

Lep opis ali previse kratak da bi se opisala ta lepota. Otac mi je rodjen u Budjevu i tamo sam provela najlepse godine detinjstva a sad nemam kod koga i kad da odem. Treba videti te prizore i slatko se naslusati najlepseg zvuka tisine i gledati zvezde leti..

Imam jos mnogo toga napisati ali reci nisu isto sto i sam prizor. Najdraze od svega mi je sto su bebe pocele da se radjaju i sto ce Budjevo nastaviti da zivi..

Pozdrav svima.

• 4 weeks later...

jako dobar tekst ali bih zamolio citaoce da se ne opterecuju sa postankom muslimana jednostavno neka ih akceptiraju muslimanima jer ako bi na tu temu onda moguce da su sve nacije ili religije jednostavno izmisljene?

• 2 weeks later...

Pozdrav svim Budjevcima.Otac mi je iz Budjeva,a ja sam rodjen u Kraljevu ali poreklo se ne brise.Takodje sve Budjevce pozdravlja i moj otac RADAN SAVIC.

• 3 weeks later...

PRELIJEPO POSECUJEM TAJ KRAJ :kamp:

• 2 weeks later...

zivim u Svedckoj vec 30 g rodom sam ispd kozare .pester me puno privlaci imam namjeru da ga uskoro posjetim.

Moji roditelji su iz tih krajeva, tako da sam bas uzivao dok sa ovo citao.Svaka cast!

• 2 weeks later...

::arabia:obisla sam zemajsku kuglu a 3 godine sam zivela na pester.Nemoze se opisati pester to se treba dozivet.nezna se dalije bolje ljeto ili zima..sandzacka ili pesterska.Malo je napisati 4 toma o pesteri od allahovih ljepota obicaja ljutskih sudbina...U zadnje vrijeme sve ti se cesce vracam moj Sandzaku...Pesteri.Svi smo jednom dusom disali 1983............I LOVU