Jump to content

Featured Replies

Sad procitaj i pogledom trazim ranac po sobi.Jbg ne mogu veceras.Radim sutra,ali otici cu nekad.Ma sta nekad- sto pre.

Sjajno

• 2 weeks later...

ja sam iz Karajukića Bunara čitam komentare ali jedno da znate Pešter je jedna i nemožete je dočarati ako njom niste hodali

dođi te na Pešter da osetite svežini i lepotu prave prirode :mah:

• 3 weeks later...

jeste hladna nasa pester ali ta zima krije ljepotu koja se nemoze opisati ma gde da smo opet bi se vratili u nase rodno mesto jer pesterski vasari ipak postoje i svi se vracamo na ljeto da dozivimo nesto nezaboravno ja sam fizicki daleko al moja dusa je ostala na pester======= :banana:

• 1 month later...

Pester je lijep i najcistiji kraj u Evropi.

Bio sam na Pesteru i u Karajukica Bunarima. Predivan dozivljaj. Tamo izgleda kao da je vreme stalo i u pravu je da, kao sto neko rece, da se lepota Pestera ne moze docarati pricom, moze se shvatiti samo ako se poseti. Ja sam proputavao mnogo i u inostranstvu, ali takvog mira i tisine koja nekako "para usi" nigde nema. Savreseno za opustanje, velika je steta sto se vise ne koristi za turizam, ali u neku ruku mozda je tako i bolje, jer na taj nacin Pesterska lepota i sarm ostaju netaknuti.

• 3 weeks later...

pozdrav za sve Budjevce,najlepse mesto na Pesteri

• 2 weeks later...

Ko je Vesna Jankovic ?

Otkud ona toliko zna o mom prelijepom kraju ?

[email protected]

• 1 month later...

Pester je najljepsi dio svijeta i nikada nebih otisao iz njega... ::arabia:

• 4 weeks later...

LIJEPE SLIKE IMALI JOS :kamp: :kamp: clap.gif' alt=':clap:'>

PESTER JE JEDNO OD NAJLEPSIH MIJESTA NA SVIJETU :kamp:

• 2 weeks later...

Pozdrav i sellam za sve Buđevce !

Ja sam po prezimenu takođe Buđevac i moji preci su iz Buđeva.

Prema nekim šturim informacijama, potičemo iz Crnče-predgrađa Višegrada, odakle su semoji preci uselili u Buđevo.

Iz Buđeva su opet otišli dalje i držali su hanove i to pored manastira Mileševa kod Prijepolja i na Kašanu, mjestu između Prijepolja i Sjenice.

Molim sve Buđevce i ljude koji poznaju istoriju ovog kraja , da mi daju ev. nove informacije u vezi ovih mojih podataka.Naime, želio bih da otkrijem svoje korijene, što je moguće detaljnije.

Živi bili, i svako dobro !

• 4 months later...

ljepota ko voli prirodu i tišinu

široka prostranstva

dobar narod gostoprimljiv

dobra zdrava hrana

za ovog prijatelja sto se zove haris

i kaze da su njegovi iz budzeva odnosno porijeklom iz crnce

interesantno je da koliko ja znam u budzevu nema ni jednog muslimana da zivi ili da je zivjeo

ali nemora znaciti

imam prijatelja koji je iz crnce a sam sam rodzen selo pored budzeva tutinje

po srijedi mora da je haris napravijo neku gresku ali nemora znacit sve je moguce

pa ako je hare zainteresovan da popricamo nek se javi na facebooku meni

hasret kurtanovic

je moje ime

veliki pozdrav svim budjevcima predrag i nenad radetic

• 4 weeks later...

Vrlo zanimljiv putopis Zorana Šaponjića! Nekako mi se učinio i kao dobronamjeran tekst koji treba ljudima u Srbiji da poruči, a posebno mladim ljudima, kako je ta visoravan "pitomija" nego što su im to dosada pričali. Još zanimljiviji, i čini mi se dobronamjerniji, je komentar Vesne Janković, koji kao da poručuje: ti ljudi imaju našu koštanu srž i našu gostoprimljivost, uz to bili su privrženi kralju, ili možda, vidite pešterci kako mi znamo biti fini ako ste nam privrženi. Međutim, oboje pravite jednu kardinalnu grešku. Zorane i Vesna, zamislite da se sretnete sa nekim svojim rođakom i da vam on kaže da vi potičete od njega. Normalno, zapitali biste se za njegovo zdravlje jer vi nemožete poticat od njega već svi zajedno od nekog trećeg.

Sad bih vam mogao satim kucati historiju Raške onako kako je percipiraju intelektualci iz tih krajeva a ne čobani. Ali, ovo nije trenutak za to, već bi i ja da nešto poručim omladini u Srbiji: Mnogima od vas pra djedovi ili pra pra djedovi su porijeklom iz ovih krajeva. Nisu odavde otjerani već im je agrarna reforma u novonastaloj Srbiji omogućila naseljavanje kuća i imanja koja su ranije pripadala muslimanima. Sa sobom su odnijeli i krv i koštanu srž starih Raščana, Hercegovaca, Bošnjaka, Crnogoraca pa i Arnauta. A svi ovi nabrojani su miks sa skoro jednakim procentom ilira, slavena, Obra, Kelta itd. koji je jako davno nastao. Ne potičete vi od nas, niti mi od vas, već svi zajedno imamo puno zajedničkih predaka, i što je najvažnije, mi danas nismo odgovorni za njihove eventualne greške. Zato Bujrum na Pešter!!!

Veliki pozdrav svim ljudima sa Peštera kao i autoru ovog divnog putopisa!

Ovaj putopis me je naveo da sledeće leto prođem preko Peštera na putu ka Crnoj Gori: od Ivanjice ka Tutinu, a potom dalje ka Beranama.

Može li mi neko reći kakav je put, da li je asfalt ili makadam  i da se može proći putničkim autom?

put je veoma los tako da ti nebi preporucio ako imas dobro auto da ides dalje od ugla.

Najlepse mesto u Srbiji. Prava vazdusna banjna. Lek za dusu i bolesne. Steta sto nasa zemlja to ne ume da iskoristi. Steta za put koji je katastrofalan i koji se vodi po knjigama da je jos 198 i neke asvaltiran a on je katastrofalan. Ne zna se sta je lepse,da li prolece,leto,jesen ili zima. >Svako godisnje doba je lepo na svoj nacin i neodoljivo. Jeste da sam pre par dana bio par sati zavejan u snegu na

• 6 months later...

moj otac je iz Budjeva, a ja sam vec nekoliko puta bio tamo, na zidinama kuce u kojoj mi je otac rodjen. Svaki put kad odem ispuni me neko cudno osecanje, tesko je objasniti kakvo. U svakom slucaju to je jedan predivan kraj koji je necijom politikom i nebrigom opusteo. Pozdrav za sve Budjevce i sve one koje se tako osecaju ili su samo ljubitelji prirode i dobrih ljudi i pozivam vas da obidjete Budjevo kad god mozete. Nedavno je ( 2009. godine) u selu napravljena i crkva pa eto jos jednog razloga da svratite.

puno pozdrava i selama svima ja sam iz luxemburga ali sam iz crne gore

i htio bi vam reci da sam prije 14 godina isao u ugao i da vam mogu reci da sam prosao pola svjeta da ljepse nisam video nego pesteri i volio bi da mogu jos jedanput dodem

izvinjavam se ali vam mogu reci da bi ,gospoda vlada,da pomoze tom narodu

jer to su predivni krajevi i taj narod je gosto priman i tako komunikativan

da sada vam zelim sve najlepse

puno selama za porodicu hukic jer sam prije 14 godina put me naneo da sam morao prespavat

i da su me primili ti ljudi kao da sam im familija ali nisam jer ja sam iz bijelo polje cg

i puno pozdrava za ovog koji je ovaj tekst napisao

• 2 months later...

Putopisac ovih redova ima smisla za pisanje, a čini mi se da ovo nebi mogao razumjeti i napisati da nije porijeklom iz tih krajeva. Čovjek je pogodio u "sridu", svaka čast. Živjeti na Pešteri je vrlo teško, ono što je dar Božji je čist zrak, vode, jednom riječju netaknuta priroda.