Jump to content

Featured Replies

uh, oh, uh, kraj me potpuno dotukao :/

Sjajno, sad verovatno znam sve što ima da se zna o Bolonji :) Ako nastaviš ovako da sladiš, možda jedared i odem da detaljnije pogledam taj truli Zapad clap.gif' alt=':clap:'>

ja sam odavno rekla da je jedan od mojih osnovnih razloga za putovanja - sladoled... aahhh... a u italiji sam jela sladoled pre 19 godina, i jos uvek osecam taj ukus na kvrzicama, tja :))

osim toga, prica sa ikonom je genijalna, a takvu biblioteku mogu samo da sanjam za sada :) lepo ste se vi snasli tamo, uzivajte :)

Skoro sam je posetila...mogu samo da kazem da je Bologna totalno `druga` Italija ;)u pozitivnom smislu,naravno clap.gif' alt=':clap:'>

Super je putopis dobio sam želju da je vidim iako sam pre više od 20 godina bio tamo. Slike su divne i nastavite tako!!!

Divan putopis...a, tek klopa :)

Лепо clap.gif' alt=':clap:'>

Odlicno! :)

Taman onoliko detalja koliko treba coveku da se jako zainteresuje, a da ipak procita ovo u jednom dahu... klanj::

Pravi ljudi na pravom mestu, nema sta... takav grad i zasluzuje da se o njemu pise nadugacko, nasiroko - i zanimljivo! :)

Odlican uvod, jedva cekam sledece price... :)

Goga i Neša, naši neumorni putnici, kuda god da krenu uspevaju da nam prenesu lepote, a posebnno duh sredine u kojoj se nalaze i snalaze. Želimo im još puno putovanja, e da bi nam budili želje da i mi prodjemo Evropom, možda je zavolimo. A i ona nas. Bravo Gorana, bravo Nenede. Volimo vas

Bravo,bravissimo!Posebno mi se dopala pričica o svodovima i lukovima Bolonje clap.gif' alt=':clap:'>Želim vam još puno,puno divnih putovanja i predivnih putopisa :green:

pre tačno godinu dana,bila sam u italiji i stigosmo do bolonje i . . . zaobišli :102: navodno,nije bilo u ponudi..aha..a profesorka noe gucci čizmice pre exqrzije.. :zvizhd: savet,idite sa mamom i tatom :mah:

Ciao bolognesi! Vedo che state molto bene. Non ho letto ancora niente, ho visto solo le foto e mi piacciono da morire!

Nenade, ovo ti je da malo vezbas italijanski, a poznajuci tebe ne sumnjam uopste da ti ide odlicno. Idem sad da citam i uzivam!

Pozdravi Gogu!

Mirjana

Eccomi di nuovo! Procitala sam tekst o Bologni i fascinirana sam! Cula sam o BO sve u superlativu, ali toliko nisam ni slutila. Nenade, nabavi mi receptic za onu divnu torta di riso...mhh, a o BO Univerzitetu i biblioteci cu te jos nesto zamoliti.

Sjajno, samo tako nastavi!

• 2 weeks later...

Upoznala sam nekog ko mi je za kratko vreme postao neizmerno zanimljiv,a zivi u Bolonji!Zato sam pozelalla da bar ovako (nadam se za sada) :-[ upoznam taj grad!Fascinirana sam i sada mi je jasno da taj grad svoje dobre vibracije prenosi i na ljude koji u njemu zive!Divan putopis,prelepe fotografije!Ako ikada krenem tamo seticu se Vas i popiti jedan kapuco u Vase ime na Piazza Maggiore! :dance:

E, bas lep clanak. clap.gif' alt=':clap:'>

• 7 months later...

članak sam pročitala,odličan je!U septembru putujem u Bolonju tako da će mi koristiti,javljam se kad se vratim!

• 8 months later...

Da nisam pročitao ovaj putopis, ne bih imao pojma u kakav sam grad došao :) Interesuje me samo jedno - da li je pisac ovog putopisa živeo tamo? Kul mi je pisanje koje pokriva sve što bi neko trebao da zna posle boravka na nekom mestu, počev od istorije, preko nekih arhitektonskih rešenja i stilova, do hrane, običaja, legendi... Pretpostavljam da je pisac studirao neku istoriju umetnosti, i sl. ili prosto ima talenat da u moru informacija pronađe ono pravo :)

Na Lazarevom CS profilu sam pročitao da se na njegovim putovanjima fokusirao više na ljude, što sam i ja počeo da radim, jer mi se čini da svako mesto koje posetim, više manje liči na već viđeno, ali da razliku čine ljudi. Ovi koje viđam po Bolonji - iskreno mi smetaju... Ne bih umeo baš najbolje da objasnim zašto je to tako i zato ću se zadržati samo na tome.

Inače, sinoć je bilo baš živo u samom centru, na nekom trgu su se oformile grupice ljudi s gitarama, pesmom i tako to...

Jutros sam uporedo čitao ovaj blog i Wikipediju, i primetio sam nešto što se na ovom drugom razlikuje - ne pominju se Keltska plemena kao osnivači grada, već Etrurci, pa Gali, pa Rimljani, itd. Ovo pišem čisto pisanja radi :)

I još bih dodao na ovo "učena, crvena i debela" još i grad tornjeva, kako Vikipedija kaže, te u skladu s tim evo i jedne interesantne slike kako je Bolonja nekada izgledala

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Bologna_Middleage.jpg

E da, Italija postoji :)

• 2 weeks later...

Hvala na pohvalama :)

Elem,jeste,živeo sam u Bolonji prošle godine, a ove godine sam u Francuskoj, u Strazburu i mogu reći da mi Italijani i Italija baš nedostaju... Nisam istoričar umetnosti, samo programer i radoznali putnik :) Kad smo došli u Bolonju, imao sam slično mišljenje, nekako su me svi nervirali, počev od užasne administracije do prebučnih ljudi. Ali prvi utisak vara, Italijani su se pokazali kao sjajni, a njihova zemlja kao jedna od najinteresantnijih na svetu, definitivno! Ne znam koliko ćeš se zadržati tamo, ali ne odustaj od fokusiranja na ljude(možeš zanemariti klošare iz centra grada :)), samo napred, Italijani žude da komuniciraju, jedino što moraš da znaš italijanski :) E da, nisu Kelti osnovali Bolonju, ona je samo dobila ime po keltskom plemenu Boii, koji su se vrzmali po tim prostorima. Uzdravlje!