Jump to content

Featured Replies

Posted

Cao totalno sam nov u svemu ovome ali mi se jako svidja zamisao ovog sajta..od nedavno sam upoznao neke nove likove u mom zivotu koji su u putovanju vec niz godina i prosto sam se odusevio kako to rade itd. Da ne duzim pricu...praniram na bum da idem sa jos troje ljudi dole za crnu goru iz bgd-a autostopom, sa satorima i svom kamperskom opremom. Da li je neko imao slicno iskustvo i ima li neki savet kako to uraditi. Mi smo mislili da krenemo u utorak ili sredu i nedelju dana da budemo na putu . Plan je da se podelimo u dve grupe dvoje po dvoje pa ko dalje stigne i da se cekamo negde. Mislim da je iluzorno govoriti da cemo za jedan dan stici dole, ali mislim da je za 2 dana izvodljivo. Pitanje je samo gde bi pravili pauzu u medjuputu, da to otprilike bude negde na pola puta gde bismo prespavali i nastavili dalje put.

elem interesuje me takodje da li je neko kampovao na moru? a da nije platio za satorsko mesto..??

unapred zahvalan i jos jednom pohvale za sajt

nikola

Ja upravo krećem za Herceg Novi? :blob: , ali ne stopom no vlastitimi kolima. Međutim, tor?a i ostala oprema je unutra? zvizhd ?elim ti puno sreće u auto stop? :spot: putovanju, po?to idem kolima uvek i stajem takvim likovima, tako da ako te sretnem časti?  :pivoooo:... Zavr?io sam  :potty::comp: i mogu da krenem! Pozdrav!

Dvoje nas smo pre nekih nedelju dana stopirali BG-Prijepolje. Krenuli smo iz BG oko 7 ujutru, a u Prijepolje stigli oko 3.30 popodne.... ne vidim zašto ne bi stigao istog dana do CG. Samo ti treba malo sreće :)

Ako nisi ranije stopirao, imaj na umu da 90% uspeha zavisi od izbora mesta za čekanje... srećno!  smartass

• Author

Baksuz hvala na podrsci :) Mada ja tek u utorak planiram da palim. Nije da nisam stopirao nikad mada nikad se nisam upustao u ovoliko stopiranje :) ali se ni ne plasim :) Pre 3-4 godine sam celo letovanje u grckoj stopirao sa devojkom i mogu vam reci da smo bili bas uspesni...prelazili smo dnevno u proseku oko 300km i sve je bilo dobro.

Kakva je vasa procena mesta gde treba poceti stopiranje na ibarskoj? Ima onaj nadvoznjak kod dacija salona na ibarskoj jel tu ok mesto? Koliko se secam tu ima neko prosirenje kad se ukljucujes na ibarsku?

Pisali smo nesto o tome u temi 'autostoperski vodic kroz srbiju' u podforumu 'o ovom sajtu'. Mislim da ce ti moje iskustvo koristiti, evo ti c/p:

Iz Beograda ka Cacku i dalje:

Najbolje je sesti na 56 koji ide sa Zelenjaka do Petlovog brda/Vidikovca, kako se vec zove taj deo, stanica posle OMV pumpe (druge OMV pumpe, ne one na Padini! :) ). Tu krenite da stopirate (cesto necete biti jedini), ali ako naidje bus sa oznakom 531/2/3 uskacite i sa njim idete sledece dve stanice tacno do kruznjaka (na ovoj drugoj stanici bus nikad ne staje sem ako ne kazete vozacu, tu niko ne silazi sem stopera, a za sve ove godine tu nisam sreo nijednog stopera iako je strateski najbolje mesto, valjda niko ne zna kako da dodje dotle :) ), pa onda kupite sa jedne strane vozila koja izlaze iz bg-a obilaznicom (kamioni/sleperi), kao i ove koji izlaze Ibarskom.

Ne prihvatajte kratke voznje, sem ukoliko nije do Lipovackih suma, tamo takodje nije problem stopirati za dalje. Prihvatajte prevoz do Lazarevca/Celija i Preljine (tu se odvaja put za Cacak, pravo je ka Kraljevu). Iz mog visegodisnjeg stoperskog iskustva na toj relaciji sledi da treba izbegavati Ljig i Gornji Milanovac, u oba smera :)

Ukoliko ste izasli u Preljini, i idete dalje od Cacka, prihvatite prevoz do Cacka samo ako taj ulazi u Cacak posle Konjevica, od Leonardo pumpe nadalje (pitajte, jebiga, bolje to nego da se zaglavite :) ). I obavezno izadjite kod pumpe Leonardo ako planirate da stopirate za dalje (samo idite iza semafora), od 5 mesta za stop na obilaznici oko Cacka, to je ubedljivo najbolje, iako je prvo. I ne prihvatajte voznju ako je blize od Pozege (nekih 40km). Ako idete dalje od Pozege, a taj ko vas je pokupio ide tu, imate dve solucije, jedna je da izadjete kad on skrene za Pozegu, mada nije bas zgodno, a druga je da odete sa njim do Pozege, a onda pesaka do Ariljske rampe (~1.5km, i da ne bude zabune, nema tu nikakve rampe, tako se zove petlja). Odatle bi trebalo da je lako do Uzica i dalje :) Iz Uzica ka Zlatiboru svi stopiraju kod nekog podvoznjaka, valjda znaju sta rade :)

Ako stopirate iz Uzica ka Bg-u, ima dobro mesto 300m pre tog podvoznjaka, kod Pozege se stopira na Ariljskoj rampi, ako vam stane neko ko ide do Lucana, slobodno idite i izadjite posle tunela, tu obicno staje svako iz Lucana, samo se pomolite da ne ide u Cacak :) (kracu voznju ne prihvatajte, ne isplati se), jer svi skrecu na pocetku obilaznice, a to je uzasno mesto za stop na kom niko nece da vam stane, pa ne znam sta se vise isplati, stopirati dva sata ili prepesaciti nekih 5km do Leonardo pumpe :) Naravno, moze i da vam se posreci, ali u principu nece :) Docepajte se Preljine kako znate i umete :)

Ako vam stane neko ko ide za Gornji Milanovac, ne idite, vec izadjite u Preljini. Jeste Gornji Milanovac 20km napred, i jeste da ima ok mesto za stop... ali toplo preporucujem izlazak u Preljini i hvatanje prevoza direktno za Bg (~150km).

Kakva je vasa procena mesta gde treba poceti stopiranje na ibarskoj? Ima onaj nadvoznjak kod dacija salona na ibarskoj jel tu ok mesto? Koliko se secam tu ima neko prosirenje kad se ukljucujes na ibarsku?

moze i ovako, mozda je i lakse: hvatas 511 kod zeleznicke stanice, on ide do sremcice. izadjes na poslednjoj stanici, par minuta nastavis pravo i izbijas na ibarsku u lipovici, kod jugopetrol pumpe i one kucice u kojoj chuchi milicija (kod odvajanja za barajevo), tu je totalno dobro mesto za start :) eto, pa puno srece i zabavnih anegdota zelim, podeli s nama kad se vratis  :spot:

ovo o izlascima na ibarsku i druge puteve bismo mogli da doradimo u stoperskom vodicu malo, jer iz raznih delova grada moze da se stigne na razlicita mesta itd...

• Author

Jao jao ljudi pa vi me sve vise i vise iznenadjete! :) Hvala vam svima! Ova varijanta sa 511 do sremcice mi se bas svidja i tacno znam mesto gde tu moze da se stopira a ti to sto kazes za kucicu u kojoj cuci milicija znaci da vozaci tuda idu sporije i da postoji sansa da nam neko stane. Evo vecetas i sutra traju konache pripreme za put, i ostali  detalji koje razradjujemo, tacnije posto ce biti 2 para uvek postoji varijanta da neko ima vise srece pa da vidimo gde bi se npr cekali :) u svakom slucaju imate od mene potpun izvestaj kad se sve ovo zavrsi i utiske i slike itd :)

cucemo se

elem interesuje me takodje da li je neko kampovao na moru? a da nije platio za satorsko mesto..??

Uf. Bili smo jedared (97e čini mi se) u ?bunju na brdu između Petrovca i Buljarica. I preko dana smo dr?ali stvari spakovane da ih neko ne mazne, a pred zalazak smo rasklapali ?ator. I to je funkcionisalo bez problema tih nekoliko dana, samo je malko neudobno. A ni lampe nismo imali.

A kampovali smo 00e na ?anjicu, posle par dana do?la neka inspekcija, pa je drugar iz Herceg Novog morao da pote?e neku vezu.

izbijas na ibarsku u lipovici, kod jugopetrol pumpe i one kucice u kojoj chuchi milicija (kod odvajanja za barajevo), tu je totalno dobro mesto za start :)

Jao, Rayuela, tebe čovek kad čita, odma bi stao na stop za Novi Zeland  :-D. Ajde da celu priču o autostopu podelimo u 2 kategorije : autostop za devojčice i autostop za dečake  :bang:.  I me?oviti parovi su naravno negde između.

e, samo da napomenem da je mnogo dobra fora, ne znam koliko vas to radi, da bezobrazno stojite na pumpi i startujete ljude na parkingu ili koji toce gorivo sa pitanjem: " Da li idete do...?" Nekako se manje plase, a neko vas poveze za cas. Samo na prozor kola jedno kuc-kuc i prevoz je resen.  Prosto im ne ostavite izbora! Isto vazi i za naplatne rampe na autostradama.

da bezobrazno stojite na pumpi i startujete ljude na parkingu ili koji toce gorivo sa pitanjem: " Da li idete do...?"

Ja to nikad u ?ivotu nisam radio i ne pada mi na pamet. Takvi likovi mi liče na one ?to ti se na ulici unose u facu da ti uvale flajer ili prodaju ovo ili ono. A ne volim ni da me poveze neko ko nije raspolo?en da pokupi stopera. Tu se onda topi veliki deo poente i autostop ostaje samo sredstvo za stizanje negde.

Isto vazi i za naplatne rampe na autostradama

Na naplatnoj rampi (onoj ?imanovačkoj) obično sedim na kraju onog betonskog bloka i ignori?em vozača dok poku?ava da pokupi karticu i dok se nakanjuje da krene (a to ume da potraje). Onda ga startujem kad već pokrene auto, tako da mo?e da se zaustavi iza betonskog bloka malo de?nje i da ne zadr?ava saobraćaj dok pregovaramo/rasprema kr? sa sedi?ta da mi napravi lufta.

Jao, Rayuela, tebe čovek kad čita, odma bi stao na stop za Novi Zeland  :-D.

i ja bih  :-D

Ajde da celu priču o autostopu podelimo u 2 kategorije : autostop za devojčice i autostop za dečake  :bang:.  I me?oviti parovi su naravno negde između.

ajde da otvorimo poseban deo foruma koji ce se baviti samo stopom? trikovi, devojcice, decaci, dobra mesta, iskustva, panduri, kako od A do B itd. e, da, offtopic, juce sam nasla onu kamiondzijsku traku na ulici kraj parkiranog kamiona :)

Ja sam uz Jovanovica :)

Samo sam par puta primenio taj metod, ali to je bilo u krajnjoj nuzdi, nisam imao mnogo izbora. Pruzim prst, pa ako hoce da stane - hoce, da ga cimam necu...

Odgovori rayuela u medjuvremenu, pa da se nadovezem na njen post, mislim da nema potrebe za otvaranjem posebnog podforuma, ali mozda ne bi bilo lose da otvorimo jedan topic gde ce svako izneti svoja iskustva i savete, pa da napravimo neki sticky ili tako nesto?

Btw, tu traku su mi nudili (i davali) puno puta, ali nikad nisam voleo da stopiram na taj fazon :)

Samo sam par puta primenio taj metod, ali to je bilo u krajnjoj nuzdi, nisam imao mnogo izbora. Pruzim prst, pa ako hoce da stane - hoce, da ga cimam necu...

Slažem se... i ja kuckam na staklo samo onda kada postane već sasvim izvesno da neću preživeti celu noć smrzavanja na auto-putu po kiši i ledenom vetru, a niko neće da stane. Kad brod tone, pacovi kreću da grizu sve oko sebe :)

Inače, i meni se čini da je malo nefer stavljati ljude u neugodnu poziciju, neprijatno im da odbiju, a ne žele da te povezu, i na kraju u kolima bude nekakva zategnuta atmosfera. Dobro, stigneš kuda si namerio, al na kraju krajeva uvek stigneš, i ovako i onako.

Imam i ja kamiondžijsku traku (odavno) al nisam je nikada koristio. Radi i bez toga  :spot:

Pre par godina dok sam josh bila mlada  :-D imala sam jako loodu cimerku koja me je jedno jutro probudila u 5 ujtru kad je doshla sa posla i rekla mi da spakujem peshkir, kupaci i par stvarcica koje mi trebaju pride... bila sam gotova za 15 minuta i u sledecem trenutku bile smo na stopu za Bg. U Dobrim vodama blizu Ulcinja smo bile oko ponoci s tim da smo 3-4 puta stajale u nekim gradovima obicno da popijemo pice sa ljudima koji su nas vozili.

Gde god da krenesh, sticices kao sto Lazar kaze... ali kad? na to pitanje nema odgovora!

Cini mi se da se ovaj nash KPS pretvorio u autostoperski klub.  :-D

• 2 weeks later...

hehehe...sto ste vi neki fini:)...zasto je lose lepo i pristojno pitati nekoga na pumpi da te poveze do prve naplatne rampe ili nekog drugog mesta pogodnog za dalje napredovanje ka cilju?...cemu gubiti pola sata (koje si vec izgubio jureci torbicu i pasos po autostradama :bang:) zbog par desetina kilometara?....i baj d vej...neki ljudi su zahvaljujuci tome promenili misljenje o stajanju stoperima :ang222:

hvala, ana..bas mi bese neprijatno, a mrzelo me da se objasnjavam sada...  :bang:

ko ce nam se to obogatiti za jos jedno stop iskustvo uskoro?

ja pomislih ti vec otisla........i pozelela ti dobar put i sretan povratak,,,,,,  :LOLLL:

Obo?avam da prikoljem one koje me povezu  :ang: