Jump to content

Featured Replies

Fantastično, mnogo mi se sviđa priča :green:

Tako lepa zemlja a tako nesrecna... i lepa prica!

clap.gif' alt=':clap:'>

Olja draga, odlicno napisano!

ocekujem nastavak ;)

clap.gif' alt=':clap:'>

odusevljena sam... samo nastavi tako

za mene je Afrika fenomenalna iz bilo kog ugla

:green:

Konačno da dobijemo i malo Afrike :) Priča možda nije baš vesela, al je veoma zanimljiva... super je saznati nešto iz prve ruke, od nekoga ko je sada tamo. Svaka čast clap.gif' alt=':clap:'>

svaka cast vrlo lepa reportaza u slici i reci sve pohvale,

:green:Ciao drugari!!Od srca hvala na svim komentarima!!!

Posto se jos uvek nalazim u ovoj cudnovatoj zemlji,vase pohvale su mi dale stimulans da pisem jos o svemu onome sto sam naucila o ovoj zemlji u poslednjih godinu dana.

Veliki zagrljaj svim dobronamernim putnicima! :mah:

Prica je veoma zanimljiva, samo mi je jedna stvar zasmetala... O toj Africi se uvek pise iz diskursa neke opste bede i camotinje, a na tolikom kontinentu, mora da ima i neceg drugacijeg.

Sigurna sam da se o Srbiji moze pisati u jednom veoma tuznom tonu, ali mislim da to nije jedino sto postoji ovde... Nema razloga da je drugacije i u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu :) Eto, samo sugestija za tvoje buduce tekstove koje cu vrlo rado procitati :) Prosto bih volela da mi neko odande predstavi i neki zivot koji se tamo odvija a da nije neki teski crnjak (sigurna sam da ga ima).

Osim toga, prica je super, a posebno fotke, bilo bi super da stavis i vise fotki u galeriju :)

Slažem se sa Ivom... sigurno postoji i vedrija strana Južne Afrike, reci nam nešto i o njoj :mah:

Pokusala sam u jednoj veoma kratkoj prici da priblizim realnost ovog grada.Nije mi bila namera da to izgleda samo tuzno jer ova zemlja(odnosim se na Juzno Africku Republiku)je pre svega predivna.

Medjutim realnost je da je ovo zemlja i Nelson Mandele i jedne velike slobode na kojoj se jos uvek radi.

U svakom slucaju potrudit cu se da napisem nesto..a ima toga..o onoj lepsoj strani. :comp:

• 2 weeks later...

Cape town?!.Pa to je jedan od najlepsih gradova(svetskih),tako se prica.Da je lep i to veoma,uverila sam se i licno pre godinu dana,kad sam u Kejpu boravila mesec dana od Decembra do Januara,u vreme kad je u JA leto sa divnim vremenom(temperatura vazduha 25-30 stepeni ,veoma retko bude toplije,mozda u Februaru)>Da ,klima je veoma prijatna,vazduh precist,a tome pomaze kejptaunski doktor "Gospodin vetar " koji duva stalno i donosi svezinu sa Atlantskog oceana koji je uvek hladan.Grad ima oko 3 miliona stanovnika i pravi je mozaik raznih rasa,boja i vera.Prepoznatljiv je po Table mountain(planina ,sto), Lion head i Sighn hill u cijem se podnozju nalazi staro jezgro grada,Grad se prostire izmedju dva okeana, Atlantskog-hladnog i indijskog -toplijeg.Ta dva lepotana se nezvanicno susrecu kod Rta Dobre nadekoji je i najjuznija tacka na Juznoj hemisferi,a naseljena.Mnogi brodovi su tu zavrsili svoja putovanja a neki su imali srecu ,pa su se tu i iskrcali poput Vaska De Game 1496,a 10 godina pre njega se iskrcao portugalac,Bartolomeo Dias,a njihovi spomenici se nalaze bas na ovom Rtu.Grad je veoma cist i prepun lepog cveca, svi su ljudi nasmejani i ljubazni.sam kejp ima Univerzitet koji je star 152god sa koga izlaze super studenti,medju kojima i nasi ljudi i koji su priznati svuda u svetu.Ima divne plaze,ogromnu botanicku bastu koja se prostire na desetina hektara.Naravno tu su i farme vina,tako srdjene da covek ne veruje da je u Africi,a vina jedna od najboljih u svetu.Na plazi Bulders su mali pingvini,koje svi cuvaju i ne uznemiravaju narocito kad je vreme polaganja jaja,a na isti nacin cuvaju i nojeve.Blizu je i ostrvo foka,a fokice mogu da se vide i na nekim plazama i naravno u okeanu.Divno je videti i kitove koji se pojavljuju vise u nekim mesecima, a tu su i delfini.Gde god krenete prate vas upozorenja i to vrlo korisna za sve i svasta.A gradski saobracaj??!.Pa to je divota!.Saobracajna kultura na svakom koraku,bez nervoze i trubljenja i "upadanja".Veliki broj prelepih trznih centara:Canal volk,koji ima cak i kanalice sa gondolama.Cene?.Za nas sasvim ok.Proizvode sve od hrane,malo uvoze od toga jer nema razloga .Voda za pice je izvrsna ,cesmovaca,pa ne menjaju bojlere i masine godinama jer nema "kamenca".Puno ,puno toga lepog i videti i cuti.Puno toga i za pricu.Kao i svuda ima i manje lepih prica,kao na pr:ne moze se bas svuda ici u svako doba dana i potreban je oprez u velikim kolicinama.I jos ovo ,veoma postuju kucni red.Moji utisci su veoma lepi jer sam puno toga videla i sve je bilo kao bajka.Pozdrav.

• 1 year later...

Zanimljiva prica. Iskreno, malo si me zaplasila, posto planiram da idem u Kejp u novembru da ucim engleski jezik. Ne, Engleska, Malta, nego bas JAR. Ta zemlja je oduvek bila tako misteriozna i nedodirljiva za mene, mozda zato i sto je tako daleko od nas... :mrgreen:

• 9 months later...
  • 4 months later...

Bravo Oli!!!

bas me je dirnuo i skroz si lepo ispricala pricu.

samo nastavi :*