Jump to content

Featured Replies

Posted

Svaka čast! Veoma dinamično i živopisno, a tu je i smisao za humor, vrhunski začin svakog putopisa :) Stil odaje nekoga ko je u životu napisao gomilu tekstova. Vrlo lepo dočarana Albanija.

albania-thumb.jpgSanjivu i smrznutu usred avgustovske noći, na granici me je probudio urlik grčkog policajca: “No rent a car to Albania! No!”. Onda je počela rasprava, upoređivanje nekih brojeva, provera papira, dolazak mladog policajca koji zna engleski, pa je to sve preraslo u svojevrsno saslušanje...

Autor: Nataša Gološin

Pročitajte ceo tekst

Odličan tekst. Reklo bi se da je Albanija pravi skriveni dragulj nadomak naše ruke (mada ja nisam stekao taj utisak kada sam bio u Draču)... Upao mi je u oči onaj deo o orlovima koji su vas svuda pratili jer sam nedavno razgovarao sa drugarima o tome koliko se industrijski i ekonomski razvijenije evropske zemlje trude da zaštite svoje poslednje primerke različitih vrsta orlova... A u Albaniji su kanda još "svoji na svome". Kad-tad će turisti navaliti i u Albaniju... nadam se da će domaćini, učeći na tuđim greškama, uspeti da pomire očuvanje prirode sa "progresom".

Posebnu vrednost, cini mi se, ima nacin na koji je u nekoliko navrata predstavljen odnos Albanaca prema putniku namerniku "s' ovu stranu" - prosto rusi svaku predrasudu, nedoumicu,..., stagod sputavalo u bilo kom smislu... Uz informacije sa skladno saljivom notom, a u nedostatku licnog iskustva, namece se kao odgovor za svako buduce Albansko pitanje.

Pozdrav

Lepo, Natasa.

Samo, imam utisak da si stala u opisu. To verovatno znaci da bih zeleo jos a i zman da ces opisati i ostatak puta. clap.gif' alt=':clap:'>

super! podsetilo me je na moj boravak i rekla bih da si odlično dočarala Albaniju a ima i nekoliko vrlo zanimljivih informacija.

Čini mi se jedino da se naglo završilo :( svi bismo voleli da je duže trajalo :)

ljudi, hvala vam :) bas mi je drago da vam se dopada putopis. to je segment putovanja srbija-bugarska-grcka-albanija-makedonija, pa je originalni naziv trebao biti balkan safari, ali buduci da je albanija bila najuzbudljiviji deo, samo sam o tome pisala.

drzava je prelepa, ljudi srdacni i iskreni, blizu je jeftino je.. nemojte dugo da cekate, ko moze, neka ide, pa da pise drugi deo putopisa :)

cini mi se da sam vase tekstove citala, uvek ste ma odusevljavali, divno i pitko pisete, gde ste duze vreme, htela bih da vas citam jos! PREDIVNO PISETE, pozdrav

Ove godine planiram da se uputim u Albaniju, Skadar, Tirana i Drač su mi bili u planu, ali mislim da ću posle ovog teksta ubaciti i Sarandu!

'Оћемо други део! :)

Свака част! clap.gif' alt=':clap:'>

Vrlo lep putopis, podsetio me je na moje putovanje od pre 3 godine i probudilo zelju da se vratim na neka mesta. Delimo utiske o ljudima, sto Albaniju i pored uzasnih puteva, gradilista i prasine, cini mestom na kojem se covek oseca vrlo prijatno. I drago mi je da se u medjuvremenu sve vise ljudi zapucuje bas tamo clap.gif' alt=':clap:'>

Prosle godine sam bila nadomak Albanije, a ove godine cu i otici tamo....ova prica me je dodatno privukla, jer inace ne volim mesta koja su Turisticki bum...

hoce li biti nastavka price?!

Odlican tekst! Moja dnevna doza humora je ovim tekstom vec zadovoljena, a i zelja da posetim Albaniju se naprasno izrodila :mrgreen:

Kao i uvek Natasa nepogresivo docarava sve detalje nama nepoznatog sveta... By the way nisam znala da si se udala! Cestitam! clap.gif' alt=':clap:'>

Jedva cekam nastavak

:green:

Uzivala sam clap.gif' alt=':clap:'>

I zeljno cekam drugi dio... Je li tako da ce biti i drugi dio?

Ima nas mnogo zainteresovanih...

Sve odlike odličnog putopisa! Da kad čovek pročita, poželi da krene tamo istog trenutka! Bravo!!!

• 2 weeks later...

Odličan putopis. Meni je jako žao što nisam mogla zbog grčke vize da odem na izlet sa Krfa za Sarandu i Butrint ali bože moj, ima dana.

Sve pohvale.

Ako je proceniti po zivopisu g. Natase, u bliskoj buducnosti Albanija bice atraktivna turisticka destinacija,pa mi preostaje da ove godine dozivim taj "safari"

hehehe eto da li vam je vasil rekao da je ime Berat derived from Beograd, pošto je taj grad se zvao Albanski Beograd (tako se na češkom npr još uvek zove, Albansky Belehrad), al se vremenom ime iskrivilo.... Za vreme cara Dušana je on dobio takvo ime...

A jeste divan je grad... Doduše meni je Đirokastra lepša;=)

I ja sam bio na albanskom safariju 2007. godine i zelim da potvrdim pricu. Napravio sam ogromnu gresku kad nisam poslusao ljude iz Valone da se ne upustam nocu put Saranda. Kao - ima 130 km. Putevi iz vremena Enver hodze iliti kozje staze. Trebalo mi je 6 sati za 130 km, iskrivio sam felne, a pored mora sam obisao i najvise vrhove Albanije...

Albanija je u ekspanziji i verujem da ce Sarand biti centar njihovog turizma. Ne sme se zaobici Butrint, anticki grad/tvrdjava izmedju jezera i mora.

A ako se nekome stvarno ide na safari, preporucujem Gruziju - bilo koji put, osim magistrale turska granica - Tbilisi, koja se dalje racva na dva puta - za Jerevan i Baku. ;)

ali vredelo je, zar ne kolosus :)

Zbilja jeste. Vrlo avangardni provod za smesne pare. Kada bi ljudi znali kako je tamo jeftino letovati, nasi turisti bi se sjatili tamo, uprkos svim predrasudama. Mi smo zapravo bio na Ohridu, gde nam je dosadilo, pa smo produzili. I nismo se pokajali.

Savet: ako se uputite na krajnji jug, obavezno idite putem preko Gjirokastera - osim ako niste PRAVI avanturista i ne vozite staru dobru i nadasve neunistivu Ladu Nivu. ;)

• 4 weeks later...

Fantastičan putopis, očekivao sam još koju sliku nekih plaža, ali i ovo je izvanredno, sa puno stila i detalja. Svaka čast! :)

Puno propagande ovde! Posebno ono Ortodoks-Srbija hahahahaha! Ako postoji neko koga Albanci ne vole, iako su Ortodoksi, to su Grci i Srbi. A onome sto je spomenuo Berat-Berat (turski Belo) je turski naziv za taj grad. Bajke o okupaciji Albanije ostace uvek takve-bajke.

Ja sam se juce vratio iz Albanije! Prosto je neverovatno koliko se ova zemlja brzo menja! Ustvari, to je jedno ogromno gradiliste, na sve strane se radi i gradi...

Krajem juna se ocekuje i pustanje u promet novog auto-puta Prizren-Tirana, put sa cetiri trake, 27 mostova 23 tunela koji skracuju danasnju distancu toliko da od Pz do Tirane putujete za manje od 2 sata.