Jump to content

Featured Replies

Posted

edit: Tema je razdvojena, tako da je ovo sada nova tema, koja nosi i novi naslov, jer se više ne bavi pitanjem da li smo zamolili goste da odu, nego kakve goste uopšte želimo, kakve domaćine tražimo, itd.

A što se tiče ovog ostajanja u kupatilu, gnjavaže u pola noći... moraš napisati neke uslove kad se dogovaraš sa ljudima, da znaju da ti ustaješ u 6 ujutro i da nema šanse da neko dolazi u stan posle 11, da imaš troje cimera koji rade, i da je kupatilo ujutro svetinja pa da moraju da sačekaju. Ima puno takvih koji se ponašaju kao da su došli u hostel, pa za svaki slučaj treba napisati neka pravila i videćeš, neće ni hteti da dođu takvi...

:mrgreen:

ja ljudi iz requesta u request vidim da gosti uopste ne citaju profile... osim od jacksona, klinca amerikanca i jednog madjarskog para, ne pamtim kad sam dobila barem normalan request, ako ne nadprosecan. 90% ne napisu ni ime. muka mi je da odgovaram takvima. i onda lepo imam jedan mail koji saljem svima njima, gde je objasnjeno kakav request treba da napisu. dobro, vecina su ih svezi clanovi, ali opet, ne znaci da nemaju mozga ako su novi...

Mogu reci da nisam nov na CSu ali sam neiskusan. Do sad sam samo ugostio samo Slovence (momak i devojka i njihov drug) za vreme exita. Trudio sam se da ih lepo ugostim i bas smo se zblizili za tih 4-5 dana. Bili su maksimalno korektni. Izlazili smo zajedno, cascavali jedni druge, cak sam onom slobodnom slovencu nabacio drugaricu flowers:: . Bio je blagi svinjac u stanu koji mi nije preterano smetao ali pri odlasku su sve sredili, oprali sudove, oprali celo kupatilo, stavili su posteljinu  u ves masinu da se pere. Cak su mi i ostavili gomilu nekih njihovih rakija i likera.

Jeste da to nema veze sa losim gostima i ovom temom ali kad sam citao vase ljute komentare morao sam da se pohvalim!  :ang:

ja ljudi iz requesta u request vidim da gosti uopste ne citaju profile...

Da, to je postalo već klasika da dobijam mailove u kojima mi se ne obraćaju imenom ili pogrešnim imenom ili pomešaju lokacije, pa me pitaju za smeštaj u Nišu ili Beogradu, pri čemu sam ja u Novom Sadu...a da ne pričam o idejama poput: "Nas je četvoro, pa ne bismo da se razdvajamo, ne smeta nam gužva...itd". Marinin slučaj je tipičan za one koji dolaze samo negde da prenoće i ne zanima ih ništa više...A kako se ponašate kao gosti, koji imaju jako smorne domaćine sa kojima gotovo nikako ne možete da uspostavite komunikaciju? Meni se to desilo par puta tj. imao sam utisak da moji domaćini nisu baš raspoloženi za druženje...

Zanimljiva tema. Nisam imao nikakva loša iskustva, ali iz godine u godinu dobijam sve više tih bezličnih ili jednorednih zahteva za smeštaj. Ako neko ko napiše takav mejl nema pošteno popunjen profil, odbijam goste bez griže savesti. Često im u odgovoru napišem da bi bilo dobro da ispune profil ili pošalju malo detaljniji zahtev sledeći put.

Inače, palo mi je na pamet (a odnedavno znam da nisam jedini) da negde pri dnu svog profila napišem neku reč na srpskom (npr. "šargarepa") i da tražim da mi je ljudi pošalju umesto pozdrava na početku svog zahteva. I lepo kad vidim da mejl počinje sa "Hello" umesto sa "šargarepa", ne moram dalje ni da čitam.  :P

Ja sam sad u sred svog profila stavila jednu recenicu i trazila da spomenu to kada mi pisu request. Dobila sam vec 3 requesta bez toga.

Mislim da cu koristiti Natasinu metodu... da napisem jedan genericki mail i da saljem ljudima koji nisu procitali profil ili su napisali zahteve kao sto su "znash, treba da prespavam jednu noc pa palim dalje".

ja odavno shaljem taj generichki kao odgovor na bezlichne rikveste

"Dear xxx, although I would like to meet you unfortunately I am unavailable for hosting due to the previous engagements.

Fair winds!"

a ondedavno primenjujem sledecu metodu, kazem da nemam povoljne uslove za hostovanje ali da se mozemo naci na kafi ili pivu. i ako su stvarno procitali profil i zaista smatraju da sam zanimljiva osoba ko sto tvrde, pristace. i tamo na licu mesta mogu da vidim da li su ok i ponudim last minute smeshtaj. pokazalo se kao delotvorno.

Jos uvek nismo imali neke goste od kojih sam zahtevao da napuste kucu , makar koliko ja znam. Bilo je par totalno nezanimljivih likova ali i njih sam izdrzao.

Ja sam sad u sred svog profila stavila jednu recenicu i trazila da spomenu to kada mi pisu request. Dobila sam vec 3 requesta bez toga.

Mislim da cu koristiti Natasinu metodu... da napisem jedan genericki mail i da saljem ljudima koji nisu procitali profil ili su napisali zahteve kao sto su "znash, treba da prespavam jednu noc pa palim dalje".

to mi zvuci poznato  :P

na mom profilu u odeljku za couch, na dnu stoji pitanje koji je vas omiljeni grad i zasto , tako da ko mi odgovori na to ima velike sanse da bude hostovan.

Beograde, Beograde...

U Kragujevcu je milina. Retko ko dolazi, a taj koji dođe sigurno ne dolazi zbog salse i sličnih tvari. Uglavnom dolaze baš onakvi kakve ja biram u mojim putovanjima. Glavne gradove u širokom luku zaobilazim što se tiče CS-a, mnogo je lakše neki hostel i coffe and drink ili tako nešto. Manja mesta, sporiji život, drugačiji ljudi...

Moje lično mišljenje jeste da ćete dragi Beograđani, Novosađani... biti prenatrpani request-ima, naročito kako se broj članova bude povećavao, a vidno se povećava. Neću da pričam šta će biti ako se iole pojavi jedna low cost linija za Beograd  :spot:

Ali mislim da to nije neki veliki problem ako se pažljivo pogleda profil gosta. Isto tako razmena par mailova dosta pomaže.

!

Jedna devojka sa CS-a je dobila sledeći request od jednog Italijana sa jednom slikom i praznim profilom: I wanna surf your couch! I to je to, prosto i jasno :-). I ona jadna se nasekira šta da radi, pa kako da pomogne, pa ovo pa ono... Ja da sam na njenom mestu, lepo bi mu odgovorio 'more marš bre u tri lepe'  :angel:

Kao sto rece moj bata kuvar,nismo imali nekih gostiju koji su zasluzili da budu odstranjeni u momentu :)

Moram priznati da mi se svidja ideja o nekom posebnom pitanju na koje treba da se odgovori i verovatno cu i ja to uvesti. Do sada sam likove koji salju copy paste mail kulirao u vidu,trenutno sam zauzet,ja ili couch,mozemo se sresti na picu ili da prosetamo gradom,pa kao sto vec neko rece ako to bude sve ok,mozda se i predomislim,ali isto tako nisu se bas javljali za taj vid upoznavanja.

A sto se tice Marininih francuza,i mene su kontaktirali ali su na kraju ipak ostali kod nje :).

Inace mi smo se videli u gradu pre nego sto se ova tema i otvorila i bili su skroz ok,cak su i pice platili.Kako smo se vec bili ranije dogovorili bili smo kod mog druga na casu salse u njegovoj skoli i posle toga otisli na salsa party, i kao sto sam rekao sve je bilo super sa njihove strane.

Tako da mozda ta varijanta ako je sve bilo u redu dok smo bili po gradu pa nekom ponuditi couch nekad moze da bude i pogubna  ;)

He, he, pa ti Vasko stvarno nemas neku "losu stranu" licnosti. Evo, prodje dve nedelje od tvog negativnog komentara a onaj Buonaroti se nije oglasio. A i ja sam mislio da ce na neki nacin da pokusa da te ocrni. Izgleda da mu je ipak tada nesto "kvrcnulo" u glavi, pa se sada lagano pokrio ushima. Zaista - koliko ljudi, toliko cudi!!!

• 2 weeks later...

Po mom iskustvu, ljudi koji dolaze na par dana u neki grad, cesto imaju malo vremena I u napred organizovane aktivnosti, tako da me u opste ne pogadja to sto im moj dom sluzi kao “hotel” (vise puta sam  I ja to radio, pogotovu kada se ispostavi da host I nije tako interesantan). Ljudi koriste CS / HC iz razlicitih razloga (neko zbog ustede novca, neko zbog novog iskustva itd) tako da I ne mozemo od svih njih  da ocekujemo da ce se isto ponasati  I ocenjujemo da li je to kulturno ili ne (u smislu  da  li  ce obracati paznju na nas ili  ce se truditi da nam sto manje stajati na putu).  Prijateljstvo koje se desi prilikom ovakvih susreta, uvek je dobro doslo, ali nije I obavezno.

Sto se mene tice, ja ne citam profile u potpunosti. Trazim informacije koje mene zanimaju I koje se ticu moje posete, a bas me briga za filmove, muziku, zivotnu filozofiju  itd…., niti treba da me zanimaju (to je informacija koja cesto nije tacna I moze mnogo da zavara).

Saljem sto veci broj poruka najrazlicitijim ljudima.Tek kada dobijem pozitivan odgovor, krecem da se dublje zagledam u profil, cisto da bih prilikom posete mogao sto bolju komunikaciju da ostvarim.  Meni se, licno, ne svidja ideja stavljanja lozinki u profil, to mi zvuci kao prevara, takve profile obavezno preskocim (ako u opste primetim, u drugom slucaju mi taj neko I ne odgovori – sto onda I nije tolika steta) Ja se  plasim da budem gost kod takvih osoba.

Do sada nisam imao losih iskustava koja su vredna pomena, ali jedna (potencialno bitna) stvar koju niko nije ovde pomenuo, a ne moze se pronaci u profilu jeste higijena potencijalnog domacina. Mislim da higijena domacina moze znacajno da utice na ponasanje gosta. Pocevsi od brige gosta o odrzavanju stana tokom svog boravka do samog odnosa prema domacinu. Poslednjih nekoliko puta sam dolazio u situaciju da izlazim  iz stana sto ranije , I sve svoje potrebe obavljam na drugom mestu. Jednom samo zato sto me je bilo strah da koristim prljavi wc u stanu gde sam boravio, zbog toga, na zalost, nisam ni vidjao svog domacina, koji je inace bio cool, ali je radio kod kuce. Higijenu, iskreno, ne mogu da zamerim domacinu , ipak je to podredjeno licnim standardima.

P.s.  mislim da je Russija puta prljavih stanova – Obratite paznju  :P

Apsolutno se slazem sa gospodinom Nikodijevicem (ali me mrzelo nasiroko da objasnjavam i pisem) u vezi citanja profila i stavljanja sifri tamo negde, ipak je ova ideja za ljude dobre volje i pozitivnog zivotnog stava, a sto se ostalih tice (a kukolja je sve vise), sve je to zbog sirenja i komercijalizacije, sami su (smo) to trazili...

Ne slažem se :) Recimo, ja nisam u mogućnosti da primim sve koji mi pošalju zahtev, pa moram da uvedem neke kriterijume. Zato sam u svom profilu napisao - "Pročitajte moj profil, pa ako mislite da imamo o čemu da pričamo, ili šta da radimo zajedno - javite mi se."

Kada putujem negde, pažljivo pregledam profile, i uvek se trudim da odaberem nekoga sa sličnim interesovanjima. Recimo, ako ja volim da pričam o knjigama, a moj domaćin o fudbalu, jedan sa drugim ćemo moći da pričamo jedino o tome kakvo je vreme napolju. Ili, ako neko dođe kod mene i traži da mu pokažem noćni život grada, mogu samo da slegnem ramenima. Ili, ja odem kod nekoga, i pitam koja je obližnja planina zgodna za planinarenje, a on u životu nije bio na planini. Ako mi dođe neko sa potpuno različitim smislom za humor (ili lišen istog) verovatno ćemo se smoriti, a ako dođe neko sa sličnim, to već može da se razvije u nešto jako zabavno.

Mislim da CS i HC imaju sasvim dovoljno članova da omogućavaju da svako upozna nekoga sa kim ima neku zajedničku temu, i da ne moramo nužno primati svakoga, posebno ako živimo u gradu u kom ima par stotina članova. Ne verujem da će nesrećnik završiti na ulici ako ga ja odbijem. Profili su i osmišljeni tako da pružaju nešto više od najosnovnijih informacija. Ko voli fudbal, nek ide kod onog ko voli fudbal, ko traži seks, nek ide kod onoga ko takođe traži seks, budisti-vegetarijanci nek idu kod drugih budista-vegetarijanaca, oni što bi da menjaju svet nek idu kod drugih što bi da menjaju svet, i mirna Bačka.

Naravno, onome ko je naviknut na najpovršniji moguć kontakt sa drugim ljudima biće sasvim svejedno koga će upoznati. Svaka čast onome ko posle par stotina ljudi sa CS-a još uvek može da pije pivo sa strancima i priča o tome zašto se Jugoslavija raspala :)

budisti-vegetarijanci nek idu kod drugih budista-vegetarijanaca,

Ha, ha, vrlo rado, ali nas nesto jako malo ima.

Salu na stranu, mislim da CS/HC mogu biti sjajna prilika bas da upoznamo drugacije ljude i time su iskustva vrednija jer prosirujemo svoj pogled na svet. Naravno, meni je vazno od svih da budu pouzdani po pitanju dogovora o boravku i ako idemo negde, ali mi uopste ne smeta razlicitost, cak sta vise.

Jednom sam boravio u stanu tipa koji je toliko opusten po svim pitanjima da ja to nisam mogao da verujem. Primio je nekog drugog lika koga je slucajno upoznao da zivi kod njega u stanu i nista mu nije naplacivao mesecima. Pitam ja njega kako to da je primio ovog drugog? On kaze - pa i onako mi ne treba druga soba u stanu.

Da ne pominjem da ulazna vrata uopste nisu zakljucavali, rekao mi je - ne beri brigu, kljuc ti ne treba (u stanu je sve vreme bio Apple laptop i sve sto oba tipa poseduju posto su expati, on je mislim tamo bio vec godinu-2).

Tip je isto na primer nosio majicu sa vidljivim velikim rupama (naravno u slobodno vreme, ne na posao). To je sve bilo u Koreji, mesec dana nakon sto sam otisao tip se preselio u Kinu da studira MA godinu dana, a vidim u poslednje vreme da zivi u Centralnoj Americi. Neverovatan lik, strahovito mi je drago sto sam ga bio upoznao.

A eto, po tom pitanju opreznosti i otvorenosti pravi je ekstrem, cak i za mene.

U pravu si, moram da se ispravim :) Ne primam samo ljude sa sličnim/istim interesovanjima, nego i sve one koji mi deluju zanimljivo, neobično, prijatno, druželjubivo, kao da od njih mogu nešto da naučim, itd. Samo mi je bitno da eliminišem one sa kojima stvarno nemam apsolutno ništa zajedničko, kao i one koji u moj život neće uneti ništa sem odavno izlizanih priča, praznoglavih naklapanja, glupih pitanja i jako prljavih čarapa :)

Lazare, lepo si ga reko to za ljude s izlizanim pricama itd, apsolutno se slazem.

mada u zadnje neko vreme prestao sam bilo kog da primam il da se nalazim, sada samo idem u goste. preporucujem to svima, malo da iskoristimo ove nove clanove, njima dobro, nama dobro, sta fali

Recimo da sam relativno nov na CSu, ali imao sam gomilu requesta koji su skoro svi bili skroz OK. Ljudi se predstave, kazu ko su, gde idu, neki i zasto su bas moj profil izabrali....

Samo sto ja imam problem - sestru koja je skroz zatvorena za ovakav vid putovanja i druzenja pa mogu da primim nekog u stan samo kad ona nije tu. A ugl je tu. A realno, primio bih i njih 5 da sam sam u stanu.

Sto se mog iskustva sa gostima tice, jedna devojka je bila jako....cudna. Mada, ruku na srce, bila mi je prvi gost  :) Poprilicno cutljiva, sto je za moje prvo iskustvo bas bio bedak i vegetarijanka tako da sam ja jeo obicnu pizu a ona vegetarijansku. Ne znam kakva je bila njoj ali meni je delovala extra siromasna!!! Sve u svemu, imao sam bas vatreno krstenje.

Nisam jos nigde iskoristio CS u inostranstvu, valjda cu kad nam skinu vize.

I ne znam jel tako kod vas slucaj, ali sto se mene tice u mom okruzenju ima jaaako malo ljudi koji su spremni da koriste CS. I garantujem da kad se dog gde cemo da putujemo sl leto moj kompanjoj nece hteti da idemo preko CSa nego da spavamo po hotelima itd. A onda ce da nastanu problemi u komunikaciji :maddd:

I garantujem da kad se dog gde cemo da putujemo sl leto moj kompanjoj nece hteti da idemo preko CSa nego da spavamo po hotelima itd. A onda ce da nastanu problemi u komunikaciji :maddd:

zato ti lepo nadjes saputnika ovde na forumu, jer tu ima cs-ovaca u izobilju  ;D

Sa Miletom i Nikodijevićem se slažem u potpunosti, a Silasboy i ja imamo iste probleme (sestru koja je paranoična po pitanju stranaca + ja imam još problem više, cimerku sa istim problemima)!  ;D Što će reći da mogu samo jula da primam ljude, jer sestra fala Bogu nije tu tada. Doduše, i taj jul iskoristim na dobar način.

Nisam imao nešto mnogo CS iskustava, 10 ljudi sam ugostio, kod 9 sam gostovao, imao sam razna iskustva. Lično, meni ne smeta toliko kada pošalju pogrešne podatke i tako to. Ipak gledam njegov profil, pa ako mi deluje OK, primim čoveka. Mi u Nišu i ne primamo toliko rikvesta za CS, pa nam to toliko i ne smeta (barem većini nas koje znam). Kod vas u NS i BG naročito verujem da je haotično, da ih dnevno primate na desetine, pa vam se smučilo i zahtevate da čitaju profile, da bude sve pod konac. Ne kritikujem vas, razumem vas, ko zna kako bi se ja (mi) ponašao da je Niš toliko popularan za CS-ovce.

Kakve goste želim - pa normalne, sa minimum higijene. Kod takvih bih i voleo da gostujem. Mada, u današnje vreme nešto ne možeš da biraš gde ćeš, pa gde se zalomi. Prošle godine, kada sam hteo da poginem u Turskoj na Erdžijesu, vratim se u Kajzeri, tip 'ladno izbaci na ulicu mene i ortaka, navodno je bio bolestan pa mora u bolnicu, užas. Pa još bezobraznik jedan na kraju piše mail u kome se ''nada kako ću napisati sve lepo u referenci''!  :shockkk:

Stra'ota! Sada ovaj Kajl kod koga sam bio u Amanu (Jordan), čovek Amer, živi tamo već godinama pa mu dosadno, pa prima SVE bukvalno, ali eto, sa mnom nije našao da progovori ni ljudsku reč, bukvalno kao opel-hostel-for free prima ljude. No ok, ni to mi previše nije smetalo, kada vidim da je čovek čudan (da ne kažem kreten), samo se distanciram, prespavam i lepo odem. U Sofiji prošle godine jedna Kalina očekivala da joj ja i drug donesemo nešto, pa još i tražila mailom. Doneli smo joj neke suvenire, ali pošto nije bilo toliko vredno i nismo ispunili očekivanja, uveče se ponašala onako kretenski, pa još kada je došao red na kupanje, prvo je išao džukac od 2 metra, pa onda mi!

No, bilo je i finih iskustava, moj prvi gost, Amer Džo, kao i druga gošća, Fani, Kanađanka, zlatni ljudi, interesantni, ma milina sa njima i da živiš godinama. U NS sam upoznao Milju letos na Maratonu, ugostila nas da je bolje htela ne bi mogla, mi se revanširali letos, eto jednog divnog prijateljstva...

Dakle - ima svega i svačega, pa izvolite!  ;D

• 3 weeks later...

Stra'ota! Sada ovaj Kajl kod koga sam bio u Amanu (Jordan), čovek Amer, živi tamo već godinama pa mu dosadno, pa prima SVE bukvalno, ali eto, sa mnom nije našao da progovori ni ljudsku reč, bukvalno kao opel-hostel-for free prima ljude.

U Sofiji prošle godine jedna Kalina očekivala da joj ja i drug donesemo nešto, pa još i tražila mailom. Doneli smo joj neke suvenire, ali pošto nije bilo toliko vredno i nismo ispunili očekivanja, uveče se ponašala onako kretenski, pa još kada je došao red na kupanje, prvo je išao džukac od 2 metra, pa onda mi!

Meni je to sasvim OK ako domacin nema vremena i samo ti kaze tu je krevet jer ja kad putujem bukvalno samo prespavam. Cak je to sigurna varijanta jer se moze desiti da je domacin nezanimljiv, a opet insistira da te vodi na mesta koja te ne interesuju. Naravno, najbolje je kada je covek super i provedete neko vreme zajedno, ali ni ta druga varijanta mi ne smeta uopste.

Za tu Bugarku stvarno svasta, bas je i poenta CS-a da je na dobrovoljnoj osnovi. Ja ponekad dam pokloncic, ali samo simbolican, nista skupo.

S druge strane, zao mi je sto ne mogu da hostujem, ali zbog finansijske situacije sam izdao sve sobe u kuci ukljucujuci dnevnu, a i zbog cimera ne mogu da dovodim druge da smetaju kad ima 5-6 ljudi ukupno u kuci.