Jump to content

Featured Replies

Posted

Interesuje me da li se tesko dobija viza za Cesku... Kakva su vasa iskustva?

Strashno mi se ide u Prag, a moze i neko drustvo odavde da mi se pridruzi... Stavise, bilo bi pozeljno  grin

Pomagajte drugovi.. hocu da... ma ne to... nego da putujem ;)

Nije tesko....

vec smo pricali o ovoj temi u delu o vizama.....

viza se dobija na osnovu rezervacije odnosno uplate hostela i besplatna je. samo taj citav proces traje oko tri nedelje....

taman toliko mi treba da dobijem posao... nadam se :)

svakako ce ti trebati potvrda o stalnom radnom odnosu. Mislim da se ona ne moze izdati ukoliko radis manje od tri ili sest meseci....raspitaj se....u svakom slucaju i kada se zaposlis imas probni period....

• 1 month later...

E, drugarica i ja nameracile u Prag ali tek negde posle januarskog roka... Zanima me da li je izvodljivo dobiti vizu ako bukiramo neki hostel preko neta, oni nam poshalju papire i mi se posle lepo ne pojavimo u tom hostelu vec pronadjemo smeshtaj kod clanova HC-a ili CS-a. Znam ako bukiramo hotel preko neke agencije da ce oni traziti da platimo full iznos za hotel pre nego sto krenemo...  :psuje:

Sta se deshava sa onom tranzitnom Slovackom vizom. Jel to besplatno ili je neko pustio buvu?  :?

Ako je neko raspolozen da krene sa nama... go ahead!  :-D

Ako bookirate hostel preko neta, platicete samo oko 10% online karticom. Ali postoji caka koja je ispisana malim, malecnim slovima u dnu : ako se ne pojavite na dan kada ste rezervisali, a ne otkazete rezervaciju najkasnije 48 sati ranije, kartica ce biti zaduzena za cenu jos jedne ili dve noci, zavisi od hostela. Znaci najbolja varijanta je , kada se dobije viza, da se nazove hostel i da se otkaze. Taj telefonski poziv nece kostati vise od 2-3 eur.

PS-uvek citajte sta je napisano malim slovima na dnu stranice  :wink:

u junu je slovacka viza bila 44 e (cini mi se)....imam nekih prospekata i sl o pragu...pa nemoj da odes a da ne odemo na neku kafu pre toga...? ?:blob:

Zanima me da li je izvodljivo dobiti vizu ako bukiramo neki hostel preko neta, oni nam poshalju papire i mi se posle lepo ne pojavimo u tom hostelu vec pronadjemo smeshtaj kod clanova HC-a ili CS-a.

Nemoj rezervisati u hostelu vec u hotelu sa 4 ili 5 * jer su tamo rezervacije besplatne, bar je moje iskustvo takvo, i kada dobijes vizu, samo javis hotelu da nisi u mogucnosti da dodjes i oni ukinu rezervaciju.

Nemoj rezervisati u hostelu vec u hotelu sa 4 ili 5 * jer su tamo rezervacije besplatne, bar je moje iskustvo takvo, i kada dobijes vizu, samo javis hotelu da nisi u mogucnosti da dodjes i oni ukinu rezervaciju.

koliko se secam, jesu besplatne rezervacije za hotele i to tako funkcionise. mnogo agencija u nas koje obezbedjuju vize za 2000e jadnicima koji bi da rade na crno ide bas na tu foru. jedino sto neke ambasade traze izvod sa racuna u banci.

• 4 years later...

Ajde da stavim pitanje ovde ;)

Kupih elektronsku kartu preko sajta ceske zeleznice od Praga za Dojcland i izadje mi crvenim slovima ovo:

It is necessary for the passenger to have the eTiket inspected and stamped by Czech Railways train personnel. If the passenger fails to do so, the ticket is invalid. If needed, it may be necessary to actively search for Czech Railways train personnel and have your eTiket document stamped.

Pre nego sto krenem jelte, da aktivno jurim konduktere po zeleznickoj stanici, htedoh da vidim da li je neko imao iskustva sa ovim glupostima. Taj eTiket ima bar kôd na sebi kao i moje podatke. Ne vidim razlog zbog cega mora da se dodatno proverava i pecatira...

Pretpostavljam da moram na neki salter za rezervacije ili slicno.

Ajde da stavim pitanje ovde ;)

Kupih elektronsku kartu preko sajta ceske zeleznice od Praga za Dojcland i izadje mi crvenim slovima ovo:

It is necessary for the passenger to have the eTiket inspected and stamped by Czech Railways train personnel. If the passenger fails to do so, the ticket is invalid. If needed, it may be necessary to actively search for Czech Railways train personnel and have your eTiket document stamped.

Pre nego sto krenem jelte, da aktivno jurim konduktere po zeleznickoj stanici, htedoh da vidim da li je neko imao iskustva sa ovim glupostima. Taj eTiket ima bar kôd na sebi kao i moje podatke. Ne vidim razlog zbog cega mora da se dodatno proverava i pecatira...

Pretpostavljam da moram na neki salter za rezervacije ili slicno.

Train personnel bi valjda trebalo da znači osoblje voza, dakle - kondukteri. Sad, da li je to tako stvarno, nemam pojma, nemoj uzimati zdravo za gotovo. Da sam na tvom mestu, svratio bi do međunarodne blagajne u Pragu po dolasku u Prag i pitao šta treba da radim.

Verovatno treba da dobiješ pečat an papir pre nego što uđeš u voz. U Pragu nađeš blagajne i tamo tražiš da ti overe eTiket.

Ne verujem da to treba kondukter da uradi, mada je moguće da se varam. Kondukteri inače proveravaju karte kod novih putnika posle svake stanice, tako da, ako te nađu bez validne karte, verovatno će ti je poništiti. Tako da nemoj ti čekati na njih, već overi pre nego što kreneš.

Hvala na odgovorima. Ici cu na internacionalni salter.

Ne znam cemu to bespotrebno cimanje. U tom slucaju sam mogao kartu i tamo da kupim a ne online...

• 6 months later...
  • 6 years later...

Ovi sabani iz gradskih vlasti u Pragu nisu normalni...ako hocete da zderete alkohol na ulici,i ako vas uhvate da to radite,cekaju vas solidne kazne...do 400 evra:death:

Vise njih je prenelo tu vest,evo jednog primerka:

PAMET U GLAVU Ako vas u ovom evropskom gradu uhvate sa alkoholom, teško vama!

Odbornici praške opštine Prag jedan, u kojoj je glavno turističko jezgro i srce češke prestonice, uveli su prohibiciju, odnosno zabranu konzumiranja alkoholnih pića na celoj teritoriji opštine, a ne samo na određenim trgovima i ulicama kao do sada, i odredili kazne od čak 400 evra na licu mesta za čašu s pićem ili otvorenu flašu u rukama (:bang:).

- Turisti u Prag, odnosno u Prag jedan, sve češće dolaze da se zabavljaju ne u lokalima nego prednost daju ulicama, trgovima i parkovima da se vesele uz piće. A to sve na uštrb građana Praga jedan - objasnio je za "Mladu frontu Dnes" novu uredbu odbornik opštine Ivan Solil.

Nova uredba uperena je pre svega protiv turista, jer se pokazalo da najmanji problem predstavljaju pripiti beskućnici protiv kojih je svojevremeno uvedena, a donela je bitnu novinu. Do sada je policija morala da uhvati prestupnika na delu, da zaista pije ili da za to nađe svedoke, dok je po novoj uredbi dovoljno da patrola uhvati turistu ili Čeha s plastičnom čašom sa pićem ili otvorenom flašom alkoholnog pića u rukama.

Dok je stara uredba poimence navodila u kojima ulicama i parkovima vlada prohibicija, nova obuhvata celo turističko srce Praga, a kazne na licu mesta za taj prekršaj su udvostručene sa 200 na 400 evra.

Takođe, u upravnom postupku maksimalna kazna iznosila je 1.200 evra, dok sada, po novoj uredbi koja na snagu stupa od početka naredne godine, nepromišljeno otvorena flaša sa alkoholnim pićem ili plastična čaša piva u rukama može turistu ili Čeha da košta čak 4.000 evra (:psuje:).

Izuzetak iz zabrane su razne društvene i kulturne manifestacije u gradu, tako da prohibicija ne važi za Novu godinu, 31. decembra i 1. januara.

http://www.alo.rs/ako-vas-u-ovom-evropskom-gradu-uhvate-sa-alkoholom-tesko-vama/129874

Koliko god ovo mene lično direktno pogađalo, jer je pivo jeste lepše u parku nego u pabu, moram reći da ih razumem. Ne znam da li generalizovati i okriviti Britance za sve, ali da nije prijatno viđati ih pijane itekako nije. A vole da dođu da se obloču, reče mi jedan njihov da im je jeftinije da dolete do Krakova npr i divljaju tu nego da to rade u Engleskoj. Isto tako verujem da stanovnicima  nije prijatno ni da vide naše ekskurzije, umeju naša deca da liče na gorespomenute Britance.

Edited by Kokosanceros

6 hours ago, Kokosanceros said:

Koliko god ovo mene lično direktno pogađalo, jer je pivo jeste lepše u parku nego u pabu, moram reći da ih razumem.

Ako sam dobro razumeo i dalje ces moci da pijes pivo u parku, ali koji je van centralne gradske zone Praga:smile:

Potpuno razumljivo da ljudi to zabranjuju ako uzmemo u obzir broj turista koji posjećuju Prag. Koliko god to nekome bilo zadovoljstvo, prizor je klošarski i nimalo turistički. Plus većina konzumenata alkohola nije u stanju da se ponaša civilizovano, tako da podržavam odluku. 

3 hours ago, Svjetski putnik said:

Plus većina konzumenata alkohola nije u stanju da se ponaša civilizovano, tako da podržavam odluku. 

Ja bas mislim obrnuto.

Prosetaj se nekad gradom uvece.Prebroj koliko ljudi pije alkoholna pica.Recimo da ih sveukupno par stotina.I od tih par stotina konzumenata alkohola,koliko njih pravi sranja?Tri?Cetiri?Jedan?Nijedan?

Koliko god da ih je,to je svega par procenata ukupnog broja onih koji piju kad izadju u grad.

Tako da - preterujes,i to debelo.