Jump to content

Featured Replies

Pozdrav svima , uglavnom ja planiram ici do Pekinga ( za pocetak ) pa potom i malo dalje pocetkom sledece godine , pa mozda ako se sve pokopi krajem ove godine .U pekingu se necu dugo zadrzavati , ali svakako da mi je to prva destinacija . Sto se tice cene karata ono sto sam ja pronasao jeste , cena avionske karte u oba pravca sa sve taksama nesto malo manje od 510 eura , na to racunajte , 3, 10 ili 20 evra vize u zavisnosti koliko vam je hitno ( cena je skuplja za brzu izradu vize ) i naravno cena za smestaj koja varira i te kako od mesta do mesta , ima dosta hostela jeftinih i treba malo procunjati jer mozete ustedeti koji evro . Ja sam se potrudio da se raspitam do najsitnijih detalja sto se tice polaska iz Beograda i putovanja do tamo , ali ono sto mene interesuje i sto neko moze pomoci jeste koliko se sme robe u povratku nositi ( kg ) i dal su kontrole rigorozne , svakako mislim kad zavrsim sve sto imam poslovno , malo procunjati na neka mesta gde se mogu kupiti jeftinije stvari i malo obradovati kako sebe tako i bliznje moje , ono sto sam ja cuo ali to vec nije proverena ingoramacije jeste da se moze vratiti 5 kg prtljaga koji nosis uz sebe i 25 kg prtljaga koje spada u prtljag koji ide gde i svi ostali prtljazi . Ako neko zna dal je to istina ili ne nek napise bice od koristi i meni i svim posetiocima , pored toga ako se i kupuje primer 20 majica pozeljno je skinuti etiketu radi kontrole jer u tom slucaju ti carinici ne mogu nista . Toliko o onome sto ja znam , inace forum je super i jako koristan . Veliki pozdrav za sve.

Tomislav .

Asterix,

najblizi aerodrom je sigurno Nigbo od vechih, najeftiniji nacin da dodjem tamo je definitivno aeroflot do Shangaja, red velicina 500 i neki euro.

Odatle imash vishe opcija kako doci do ovog mesta. Verovatno najlaksa je da Metrom odesh to zeleznichke stanice u Shangaju, glavne u patongu ako se dobro secham, tu vech mozesh kupiti kartu do Lishua.

Nivo karte koji je pristojan je soft seating, ne verujem da chesh moci da kupish hard sleap

http://www.cnvol.com/  Ovde imas vishe informacija

Mislim da bi karta trebala da ti bude izmedju 20 i 30 dolara u jednom pravcu.

Uvek imash i opciju autobusa, sa tim shto mislim da bi morao da uradish 2 autobuska prevoza Hagzhou pa odatle dalje do tvoje destinacije. Imaj na umu da u Kini svaki vechi grad ima desetine autobuskih stanica, cesto rasporedjenih prema pravcu u kom se ide, ili kompaniji, i da autobusi umeju da staju na hiljadu mesta, pa ne preporuchujem ovaj vid transporta ljudima koji imaju problem da se snadju u novoj sredini.

Kurije Oko

Nisam siguran da ti je kina toliko povoljna za shoping i ostale stvari. Koliko mozesh da donesesh zavisi od avio prevoznika koga si izabrao, meni je kina od svih zemalja regiona najskuplja i najvishe para potroshim u njoj

• 1 year later...

Ja zivim i radim u Kini vec neko vrijeme (uskoro krecem na faks, kineski i knjizevnost), ako neko ima nekih pitanja, rado cu pomoci. Lijep Pozdrav!

Ja zivim i radim u Kini vec neko vrijeme (uskoro krecem na faks, kineski i knjizevnost), ako neko ima nekih pitanja, rado cu pomoci. Lijep Pozdrav!

Gde zivis?

Pozdrav iz Nanning-a, Guangxi !  ;)

• 4 weeks later...

Pozdrav,

Devojka i ja planiramo za Kinu u avgustu. Trebace nam mala pomoc oko smestaja i lokalnih puteva i snalazenja. Gde se nalazite kako bi smo se mozda mogli naci tamo?

Kina je duga i shiroka ... gde tacno idete?

Neki gradovi su i po 5.000 km udaljeni jedni od drugih  :)

Nasi ljudi su rasuti svuda po malo ... takodje bi vam od velike pomoci bio CS (Couchsurfing).

Ja sam preko tog sajta pronasao neke ljude koji su mi pomogli kad sam prvi put stigao u Kinu.

• 3 months later...

jedno pitanjce:

Jel neko koristio usluge slanja stvari iz Kine za Srbiju.

ne planiram nikakav soping u Kini, mada svi pricaju da ima da se kupi sve i svasta, dosta povoljnije..ako je zaista tako, i naletim na stvari koje mi se dopadaju, kako je najbolje da to posaljem za Bg? ( ne mogu nista da vucem u rancu )  :hihi: Hvala  :mah:

jedno pitanjce:

Jel neko koristio usluge slanja stvari iz Kine za Srbiju.

Nisam licno koristio, ali znam da su neki ljudi slali pakete za Srbiju i da je veoma jeftino!

Odnesi kutiju sa stvarima u bilo koji CHINA POST (uvek je zelena zgrada, logo sa zutim slovima), tamo ce odmah da ti izmere tezinu paketa i reci ce ti kolko para.

Paketi obicno putuju oko mesec dana ... nekad duze, retko krace!  :)  :)

E sad me zbunjuješ, prvi put čujem da je veoma jeftino? Na onoj grupi je neko napisao iznos za par stotina grama i nije mi se činilo kao uopšte jeftino...

Šta je to jeftino, kaži cifru i težinu konkretno, i mene interesuje?

• 2 years later...

Ako ne računamo Hong Kong u Kinu, mi smo obišli Šangaj, Peking i Sian za nekih 15ak dana. Putovali vozom između gradova. Ukoliko misliš da ti je to previše, onda oduzeti Sian. 

Da li neko zna  kako iz Jilina ili Changchuna do Vladivostoka najjeftinije ?

Jel moze neki valjani sajt za kineske zeleznice naravno na engleskom ?

Hvala unapred

Neki info oko povezanosti sa Lasom, mogucnoscu puta tamo...neki papiri - st aje potrebno, gde se odseda najpovoljnije ????? Hvala unapred

• 4 weeks later...
On ‎8‎/‎18‎/‎2016 at 1:43 PM, awinaken said:

Ako ne računamo Hong Kong u Kinu, mi smo obišli Šangaj, Peking i Sian za nekih 15ak dana. Putovali vozom između gradova. Ukoliko misliš da ti je to previše, onda oduzeti Sian. 

zdravo! Malo sam nategnuta za odmorom, tj decko ima maksimum dve nedelje, a htela bih kad vec idem da vidim i Hong Kong, pored ovoga. Koliko je to realno, ne bih da bude samo protrcavanje. Da li moze sve da se uklopi, ili je bolje nesto izbaciti. Sta vi kazete? Hvala.

• 1 month later...

Za nightwatcher-a i ostale:

Super sto ima nasih tamo...ajde ako moze mala pomoc : 

put j u planu za naredno leto....sa sibirom i mongolijom te kinom oko 2 meseca.

Skinuto mnogo toga i nzv pripremljeno ali uvk fali jos nsto i uvek je dobrodosao savet ljudi sa terena/

Prvo bih te pitala o realnosti putanje koju smo smislili :

Peking - nanning - kunming- chngdu- xining - lhasa- xining - peking - jilin ,harbin i okolina

Koliko ranije mogu da se vozne karte rese online

da li to funkcionise bez problema

dobijamo li netom potvrdu karata ili kako to uopste funkcionise

jos neki prdlog za gradove sel ai sl, na ovoj ruti ????

Hvala unapred 

On 10/8/2009 at 11:18 PM, skyspoter said:

zdravo andrej,

Putovala sam poslovno. Radim kao Product Manager for China u UK. Uglavnom idem avionom do Pekinga ili Shanghaja. Retko do Hong Kong-. Zelja mi je da idem vozom od Moskve do Pekinga.

Kina je velika zemlja i svaki put kada odem naucim nesto novo - nova predstava u Hangzhou, novi hotel u Suzhou, novi restoran u Shanghaju.

Zamisli Kinu kao Evropu i recimo da je Francuska - Shandong oblast Kine, Austrija - Shanxi a Svajcarska Yunan. Svi pricaju sa nekim svojim dijalektima ( ponekad se ne razumeju izmedju sebe) imaju svoje obicaje, hranu, nacin odevanja a svi su deo Kine.

Pogledaj Kina, provincija Shandog putopis objavljen  4 sep 2008 na ovom sajtu. Mislim da je na straici 3.

Super sto ima nasih tamo...ajde ako moze mala pomoc : 

put j u planu za naredno leto....sa sibirom i mongolijom te kinom - oko 2 meseca.

Skinuto mnogo toga i nzv pripremljeno ali uvk fali jos nesto i uvek je dobrodosao savet ljudi sa terena/

Prvo bih te pitala o realnosti putanje koju smo smislili :

Peking - nanning - kunming- chngdu- xining - lhasa- xining - peking - jilin ,harbin i okolina

Koliko ranije mogu da se vozne karte rese online

da li to funkcionise bez problema

dobijamo li netom potvrdu karata ili kako to uopste funkcionise

jos neki prdlog za gradove sel ai sl, na ovoj ruti ????

Hvala unapred 

On 10/8/2009 at 11:18 PM, skyspoter said:

jedno pitanjce: ima li smisla posle pekinga, nanninga, kunminga, chengdua, xianga, lhase, ne vracati se opet u pravcu pekinga , nego otisi skroz severozapadno na Hulunbuir, Manzhouli, preci na zabaykalsk i odatle se vratiti iz Rusij, kako vec .????/

Izgleda da j vozom dobro povezano, mada ne znam nista vis eod toga....predeli i ljudi deluju predivno, mada to izgleda kao teska zabit, sto i jeste carolija......

d ali je neko koristio tu rutu ???

• 5 months later...

Cao,

Da li mozda znas kako je sa vizama -ja zivim u US, i putujem da sviram koncerte (imacu radnu vizu za taj period), onda idem na Tajland i htela bih da se vratim u Kinu da posetim prijateljicu u Chengdu. Putujem sa srpskim pasosem i znam da nam ne treba vise turisticka viza...

Sta ima da se vidi u Chengdu? i Shanhai? 

hvala!!!
M

• 3 months later...

Поздрав народе. Имам пар питања у вези Кине.. 

Супруга и ја требамо ускоро отићи тамо са клинцем који има две године. Требамо да радимо као учитељи енглеског. У вези посла итд. знамо доста тога, али занима нас у вези малог, каква је ту процедура? Да ли би он био у неком кинеском вртићу, тј. са локалном децом или у неком интернационалном? Агенција преко које требамо да идемо нам није дала баш конкретне податке у вези тога и то нас доста брине.. 

Занима нас и здравствена заштита. Да ли ми требамо да је уплаћујемо месечно или то треба да уплаћује послодавац? Колико то кошта уопште? 

Брине нас да ли ће наш син бити болешљив тамо, а искрено се надамо да неће. Али, био је болешљив и овде, у Београду, па зашто не би и тамо.. па се онда питамо колике су могућности узимања евентуалних боловања и уопште изостајања са посла због тога? 

Верујте, коме год кажемо да идемо са малим дететом он нас гледа као да смо пали са Марса. Неко каже да смо храбри, неко да смо луди, али углавном нас гледају људи избезумљено.. 

Ја сам лично много забринут у вези њега али надам се најбољем. Видећемо..

• 1 month later...

Pozdrav svima. Uskoro treba da krenem do Kine (Pekinga tačnije), pa me zanima, za dobijanje vize, treba li da prilžim nekakvu potvrdu da posjedujem određenu količinu novca za put?

Inače, iz BiH sam, pa nama trebaju vize.

Hvala unaprijed,

Ukoliko mislis na turisticku vizu, potreban je izvod iz banke o stanju na racunu. To je trebalo dostaviti kada su nama bile potrebne vize. 

Kada ste vi išli? Koliko je potrebno za ostanak od 2 nedelje?
Ja sam se čuo sa troje ljudi koji su išli prošle i ove godine, nije im trebalo...

Još jedno pitanje.

Moramli u onom formularu pisati kada i kog datuma šta želim posjetiti?

Mi smo isli u aprilu prosle godine kada su nam jos uvijek bile potrebne vize. Mislim da je u onim zvanicnim instrukcijama sta je sve potrebno bilo navedeno da je potrebno stanje na izvodu. Na kraju krajeva, taj jedan papir nista ne kosta da dobijes od svoje banke, 5 minuta posla, jedino ukoliko je problem sto nemas sredstva na racunu. :smile: Ne znam koliko je potrebno jer su nam to bili glavni racuni na kojima ima novca, pa nismo obracali paznju. 

Sa sajta http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/qz/:

L Viza

Dokumenta koja pokazuju plan putovanja.

1. Rezervacija hotela ili pozivno pismo koje je izdala relevantna jedinica ili osoba u Kini.

Pozivno pismo porebno je da sadrži:

(1) Podatke podnosioca zahteva (puno ime, pol, datum rođenja itd.)

(2) Podatke o planiranoj poseti (svrha posete, datume dolaska i odlaska, mesto ili mesta koja će se posetiti, vrsta odnosa između podnosioca zahteva i službe koja poziva ili osobe, način finansiranja troškova).

(3) Podatke o službi koja poziva ili osobi (ime, kontakt telefon, adresa, zvanični pečat službe, potpis pravnog zastupnika ili potpis osobe koja poziva).

2. Potvrda o profesionalnom statusu.

3. Potvrda o finansiranju troškova.

4. Putno osiguranje ili kopija kartice putnog osiguranja.

5. Ukoliko Vas poziva prijatelj koji je strani državljanin, a ima boravak u Kini onda je potrebna i kopija njegovog pasoša i vežeće boravišne dozvole. Ukoliko Vas poziva prijatelj koji je državljanin NR Kine onda je potrebna i kopija obe stranice njegove kineske lične karte ili važećeg pasoša.

---

Poseban podsetnik:

(3) Potvrda o profesionalnom statusu odnosi se na status zaposlenosti,  status nezaposlenosti, studijski status, penzionerski status.

(4) Potvrda o finansiranju troškova odnosi se na izvod stanja sa bankovnog računa. Ukoliko se osoba upućuje na službeni put u tom slučaju dostaviti potvrdu o finanisranju troškova od poslodavca. Ukoliko pozivalac snosi troškove boravka u Kini i to je navedeno u pozivnom pismu, u tom slučaju nije neophodna potvrda o finansiranju troškova.

Sto se drugog pitanja tice, da treba. Evo obrasca: http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/bgxz/P020130823799596284679.pdf

Edited by awinaken