Jump to content

Featured Replies

Ja sam iz BiH i ljudi sa kojima sam se čuo su rekli da im to nije trebalo.

Kod nas na sajtu ni ne stoji šta sve treba. Samo rezervacija leta i hotela/hostela u mom slučaju...pa onda kosa crta ili ako me neko poziva šta sve treba...

edit:

L viza

Dokumenti koji pokazuju plan letenja, uključujući rezervaciju avionske karte (povratnu) i dokaz o rezervaciji hotela itd. ili pozivno pismo za turiste izdano od mjerodavne jedinice ili pojedinca u Kini. Pozivno pismo treba sadržavati:

(1) Podatke o podnositelju zahtjeva (uključujući ime i prezime, spol, datum rođenja, itd.);

(2) Podatke o planiranoj posjeti (uključujući datum dolaska i odlaska, mjesto/a koje namjeravate posjetiti, smještaj, itd.);

(3) Podatke o pozivatelju (uklj. naziv organizacije ili ime osobe, telefonski broj, adresa, službeni pečat organizacije, potpis zakonskog zastupnika ili pojedinca).

to je sve što se tiče L vize...

Edited by Martin95

• 2 months later...

Pozdrav svima, idućeg mjeseca idem za Kinu, pa mi treba savjet vas koji ste tamo već bili. Naime, bavim se youtube-om, a znam da je tamo zabranjeno to, kao i ostale društvene mreže, pa sam htio da vas pitam koji VPN za laptop, a koji za telefon da skinem?

Hvala unaprijed!

13 hours ago, Martin95 said:

Pozdrav svima, idućeg mjeseca idem za Kinu, pa mi treba savjet vas koji ste tamo već bili. Naime, bavim se youtube-om, a znam da je tamo zabranjeno to, kao i ostale društvene mreže, pa sam htio da vas pitam koji VPN za laptop, a koji za telefon da skinem?

Hvala unaprijed!

ExpressVPN

ineteresuje mene kako da se pronadje solidan posao u nekoj drzavi koja nije u usljivoj evropi i sa kojom se moze pristojno zivjeti sa sss

Nikako.

Osim ako neces da radis na crno - prostitucijom i slicnim zanimanjima.

• 4 months later...

Obaveštenje za one koji planiraju kopnenim putem u Kinu.

Potrebno je malo (negde i mnogo) ubeđivanja oko toga da li nam kineska viza, prilikom kupovine autobuskih karata iz Rusije za Kinu. Problem nastaje zbog toga što ove granice ne mogu da se pređu pešaka. Pretpostavljam da smo mi probili led, ali opet, moj je savet da ne planirate tesne konekcije.

U Zabajkalsku su odbijali da mi prodaju kartu, uz obrazloženje da su pravila takva i da ne smeju da mi prodaju kartu bez vize. Pošto sam se bunio, zaglavio sam na ispitivanju u policiji od oko 3 sata, u Mandžouli sam stigao sa 7 sati zajkašnjenja i naravno, zakasnio na voz za dalje. Kartu su mi prodali tek nakon što im je naredio policajac u uniformi, rekavši da je proverio i da nam za Kinu stvarno ne treba viza. Ali, čak ni uz pomoć policajca nije išlo lagano, ubeđivao se on sa njima, čak je zvao načelnika autobuske stanice u Zabajkalsku kako bi ovaj dao dozvolu šalteru da mi proda kartu. Pri samom ulasku u Kinu nikakvih problema.

Drugar mi reče da u Pogranjičnom nisu hteli da mu prodaju kartu za Suifenhe čak ni uz naredbu policajca, nego da ovaj odvezo do granice i ugurao u neki autobus.

Nakon toga sam dva puta prelazio iz Kraskina u Hunčun, čudili su se malo, ali sam tamo karte oba puta kupio lagano. Autostop je skoro nemoguć, jer automobila nema.

Imam informaciju da lagano ide između mesta Heihe i Blagovešćensk, na Amuru, gde leti idu brodići, a zimi autobusi preko zaleđene reke.

• 4 weeks later...

Pozdrav!

Imam dva pitanja za forumaše :smile:

Prvo je, da li pasoška kontrola pravi problem, ako se uzme karta u jednom pravcu, a idem sa x2 vizom (do 6 mjeseci).

Drugo je, pokazuju li se ikakve pare na ulasku u zemlju? Carinicima i tako to, kao što u Evropi moraš pokazati da imaš kod sebe...

Hvala!

Pozdrav!

Povratna avio karta nije uslov za ulazak u Kinu tako da nema problema kod check in-a.

Iako imaju pravo da te pitaju za razlog putovanja, planiranu dužinu boravka kao i za pare, u praksi se ovo veoma retko dešava. Uglavnom te za pare niko ne pita, samo ti lupe pečat i ideš dalje. Malo strožije provere su kod državljana nekih siromašnijih afričkih zemalja. Jedino si u obavezi ukoliko imaš kod sebe iznos veći od 5000$ prijaviti na granici.  

A, šta mislite da rezervišem kartu za povratak, kada bi istekla viza? Samo da pitam, ako budu slučajno pitali?

To ne bi trebalo da predstavlja problem pošto ne gledaju na ulasku u zemlju tvoju avio kartu već dužinu trajanja vize. Dani tvog boravka u Kini se broje od prvog punog dana nakon tvog ulaska u Kinu. 

Čak i kad bi ti postavili ovo pitanje datuma povratka kod check in-a, možeš reći da ćeš nastaviti putovanje u neku drugu državu pre isteka vize te kasnije ponovo aplicirati za novu vizu te se vratiti nazad. Lično sam više puta imao povratnu kartu sa datumom povratka koji prelazi dozvoljene dane boravka i još nisam imao problema u Aziji, pošto sam nastavio putovanje u nekoj drugoj državi ili specijalnoj administrativnoj regiji (HKG ili Makao)  te se posle vratio. S obzirom da povratna karta nije obavezna za Kinu, računaj da neće biti problema. 

Hvala ti puno. Ja se već zabrinuo. Imam letove u jednom smjeru, direktne za manje od 300eura, a ekipa sa wechat-a kaže da mogu imati probleme, ali da se rijetko dešava.

Mislim, ja idem tamo sa studentskom, pa će mi agencija uraditi još pola godine, naravno, idem da radim kao english teacher.

Znači, da ne brinem hehe. Ja se zaista zabrinuo, jer mi je budžet ograničen, morao bih se odreći nečeg da uzmem povratnu koja bogami nije nimalo jeftina...

Hvala :smile:

• 1 month later...

Pozdrav! Zivim u Kanadi i trnutno jurim posao predavaca Engleskog u Kini. Interesuje me cisto da se povezem sa onima koji tamo zive, tek toliko da imam neke kontakte. Koliko vidim ta prica za nastavnika Engleskog je vec solidno uhodana, organizovan je smjestaj i sve drugo, pa zato opet kazem cisto radi druzenja, javite se. Ne znam jos ni gdje cu se zateci, javicu vam :wink: Vozdra,

Vedri

• 1 month later...
  • 1 year later...

E kakva je trenutno situacija u Kini sa ovim virusom? Vidim sad se vise digla frka sa Iranom i Italijom, nego sto se pise o Kini (makar to nasi mediji koje ja pratim tako pisu). Treba da putujem u Juznu Koreju, Japan, Singapur kroz mesec dana pa sam malo zabrinut da li cu uspeti sve da organizujem zbog tih karantina i svega ostalog :)

3 hours ago, nikod23 said:

E kakva je trenutno situacija u Kini sa ovim virusom? Vidim sad se vise digla frka sa Iranom i Italijom, nego sto se pise o Kini (makar to nasi mediji koje ja pratim tako pisu). Treba da putujem u Juznu Koreju, Japan, Singapur kroz mesec dana pa sam malo zabrinut da li cu uspeti sve da organizujem zbog tih karantina i svega ostalog :)

Zaobidji Kinu ako zelis da izbegnes karantine, ako ides iz Kine za Hong Kong ili Makao ceka te karantin od 14 dana. U suprotnom nemas brige.

Zaobilazim i Kinu i Makao i HK. Cak sam gledao i trenutna obavestanja po aerodromima (u Japanu, Koreji, Singapuru). I meni se cini da se situacija stisava polako. Nego me cisto zanima kakva je situacija trenutno ako neko moze da proceni ko je tamo. Da li se ocekuje da se sve stabilizuje kroz mesec dana ili mozda bude jos gora situacija? Trenutno nasi mediji skoro nista ne pisu oko situacije po Aziji. Al, zato stanje je izgleda dosta gore u Iranu i Italiji konkretno. 

40 minutes ago, nikod23 said:

Zaobilazim i Kinu i Makao i HK. Cak sam gledao i trenutna obavestanja po aerodromima (u Japanu, Koreji, Singapuru). I meni se cini da se situacija stisava polako. Nego me cisto zanima kakva je situacija trenutno ako neko moze da proceni ko je tamo. Da li se ocekuje da se sve stabilizuje kroz mesec dana ili mozda bude jos gora situacija? Trenutno nasi mediji skoro nista ne pisu oko situacije po Aziji. Al, zato stanje je izgleda dosta gore u Iranu i Italiji konkretno. 

NIje nista gore od sezonske gripe, u Kini generalno desetine hiljada umre od gripe godisnje ali se to nigde ne vodi kao da su preminuli od gripa vec od srcanog udara i bla bla. Zato su im i cifre male. 

7 hours ago, nikod23 said:

Zaobilazim i Kinu i Makao i HK. Cak sam gledao i trenutna obavestanja po aerodromima (u Japanu, Koreji, Singapuru). I meni se cini da se situacija stisava polako. Nego me cisto zanima kakva je situacija trenutno ako neko moze da proceni ko je tamo. Da li se ocekuje da se sve stabilizuje kroz mesec dana ili mozda bude jos gora situacija? Trenutno nasi mediji skoro nista ne pisu oko situacije po Aziji. Al, zato stanje je izgleda dosta gore u Iranu i Italiji konkretno

Na ovom linku imaš vesti o Korona virusu u Singapuru:

https://www.straitstimes.com/coronavirus

Dok ovo pišem 90 slučajeva u Singapuru otkriveno, 50 izlečeno do sad. 

Imaš i iz singapurskog regiona. 

Što se same situacije tiče u Singapuru na žitoj smo uzbuni što znači da većina ljudi radi od kuće, otkazuju se javna okipljanja i dešavanja, ali vrtići i škole i dalje normalno rade npr., sve ostalo normalno funkcioniše.

Ja sam u ponedeljak doletela iz Srbije za Singapur, stanje je normalno sem za letove iz Kine. S obzirom na dešavanja u Italiji možda nešto i promene. Verovatno zavisi od razvoja situacije.

On 2/25/2020 at 12:28 AM, nikod23 said:

Nego me cisto zanima kakva je situacija trenutno ako neko moze da proceni ko je tamo. Da li se ocekuje da se sve stabilizuje kroz mesec dana ili mozda bude jos gora situacija? 

Dosta ljudi se vratilo na posao, barem ovde u Šangaju, i na prvi pogled sve deluje normalno, osim što većina ljudi i dalje nosi maske. Škole su počele sa nastavom, ali samo onlajn, a i mnoge firme dopustile su zaposlenima da rade od kuće. Sve je dosta dobro organizovano, u svakom kvartu postoji kancelarija (nešto kao mesna zajednica) u kojoj se registruješ za maske (trenutno pet po domaćinstvu, jednom nedeljno), na ulasku u tržne centre mere temperaturu. Stručnjaci sve više naginju prognozi da će ovo postati još jedan redovan oblik sezonske gripe, odnosno da neće uspeti da istrebe virus.

Što se tiče prognoze za narednih mesec dana, mislim da to trenutno niko ne zna. Trenutno deluje kao da se situacija stabilizuje i život vraća u normalu, ali ne znam koliko to ima veze sa napretkom u borbi protiv epidemije, a koliko sa tim što su i vlada i privatne kompanije shvatile da će propasti ako ljudi ne rade, i da je ekonomski kolaps verovatno opasniji od epidemije.

• 3 years later...

Evo najnovijih informacija o tome kako kopnenim putem iz Kazahstana u Kinu

Iz Almatija je najpre potrebno otići do grada Zharkent. Do tamo se može autobusom (2500 KZT) ili deljenim taksijem (cene variraju, uglavnom oko 5000 KZT). U samom Zharkentu postoji drvena crkva nalik onoj u Karakolu, kao i intesantna džamija koja više liči na neku dalekoistočnu građevinu. U Zharkentu je moguće prenoćiti za 3000 KZT u deljenoj sobi. Granicu je jedino moguće preći danju (noću se zatvara) preko Nur Zholy, autobusom koji polazi sa autobuske stanice u Zharkentu, košta 4500 KZT. Više nije moguće maršutkom između dva punkta kao nekad, jer je i sam granični prelaz premešten 5 km južnije. Na mestu starog graničnog prelaza Horgos sad se nalazi ogromna visa-free šoping zona. Sam prelazak ide jako sporo, računajte najmanje par sati. Autobus vas ostavi kod kineskog punkta, a dalje morate sami. Taksi od graničnog prelaza do centra kineskog Horgosa košta oko 20 RMB, što nije puno kad se podeli. Naoružajte se strpljenjem. Pasoš mi je bio pogledan bezbroj puta. Takođe sam morao da  dobrovoljno uradim besplatni PCR test na samoj granici. ? To da je dobrovoljno vam kažu tek nakon što ga uradite, i dobijete papir na kome vam se zahvaljuju na saradnji.

U kineskom Horgosu je najjeftinije noćenje 100 RMB, i to uz cenkanje, u hotelu tik do međugradske autobuske stanice. Sve jeftinije opcije su samo za Kineze, jer ti hoteli/hosteli ne primaju strance.

Nazad u Kazahstan se mora preko međunarodne autobuske stanice Horgos. To nije ona gorepomenuta. Karta košta 70 RMB, i autobus vas vozi do Zharkenta.

• 7 months later...

Pozdrav svima, da li je neko bio skoro turisticki u Kini? Kakva im je bezbjednosno-zdravstvena situacija? Iz nekog razloga avionske karte iz eu su ultra jeftine u martu-aprilu pa se razmisljam otici. Svaki info i savjet bi dobro dosao :D

Naravno, kupio sam kartu iz Frankfurta u Peking sa jednim presjedanjem od 3h kraj marta tj 25 Mart, i povratnu onda iz Sangaja 8. Aprila takodje sa presjedanjem. Izaslo je ukupno 606e preko AirChina. Koliko mogu da primjetim karte za Kinu iz Njemacke tj. Frankfurta pa cak i Pariza se krecu u nekom rasponu od 550 do 660e u periodu izmedju marta i aprila. Sad ne znam koliko su bile u proslom periodu, nisam pratio ali buduci da su u tom periodu letovi unutar Eu zbog praznika skupi, cini mi se kao veoma dobra ponuda. 

moji ortaci su uzeli BG-Minhen-Sangaj (LH i AirChina) sad za CNY, 650e povratna... jedina zajebancija je sto su uzeli preko mytrip, pa nisu vezane karte (moraju da cekiraju prtljag ponovo u Minhenu)