Jump to content

Featured Replies

Нису али ја сам ишао на СП у фудбалу па је режим издавања виза био другачији - нпр. визе су тад биле бесплатне за све који долазе на првенство

• 2 years later...

Evo da vaskrsnem još jednu temu iz mrtvih haha  :ang222:
Želim da podijelim svoje iskustvo sa ljetovanja u Južnoj AfriKi, možda nekome bude korisno, a i malo da doprinesem forumu, red je.  :comp:

Elem, dok sam radio u UAEu, u mojoj firmi je bilo jako dosta afrikanaca, a naročito Južnoafrikanaca i dosta sam slušao o JARu i njenoj ljepoti. U jednakim količinama su bile i priče o kriminalu i nesigurnoj svakodnevnici. Pošto mi je i djevojka Južnoafrikanka čuo sam dooooosta priča, koliko dobrih toliko i loših. I tako sam ja jednog dana aplicirao u Abu Dabi ambasadi JARa i otišao na godišnji kod moje drage na drugu stranu Zemljine lopte. Btw, tu ambasadu strogo izbjegavati, ja i moji prijatelji imamo SAMO loša iskustva, niti jednom da sam otišao u SA AD ambasadu a da neko nije totalno pizdio zbog zaposlenih u istoj.

Ja sam proveo par dana u Johanesburgu (totalno neplanirano) tačnije u Reiger parku, jednom od najopasnijih dijelova jednog od najopasnijih gradova na svijetu. Samo o ta dva dana mogu blog napisati haha tako da idemo dalje. :) Busem sam zatim išao do Port Elizabeta, odakle je djevojka, i tu sam proveo nekih 15ak apsolutno predivnih dana. Ostalih 7-8 dana smo otišli na roud trip prelijepim Garden Route-om do Kejptauna i nazad. Na putu smo svraćali u mala mjesta, vinarije, plaže, životinjska utočišta i sl... Uglavnom, P.E. je jedan jako siguran grad, skoro na evropskom nivou, Kejptaun je isto veoma opušten ali noći više dijelova grada postanu opasni, dok se u PEu zna koja mjesta nisu sigurna danju i/ili noću. Inače, ja sam proveo 26 godina u krvavoj Bosni i meni lično nije ništa smetalo (osim Reiger Parka) niti totalno drugačije od recimo Sarajeva, tako da priče ljudi, koji čak žive tu, ne moraju nužno biti tačnije, od priča ljudi sa strane. Nevjerovatno koliko sam puta morao da se uštinem da skontam da sam na drugom dijelu planete, koliko je samo djelovalo poznato, kao neki magloviti deja-vu. Mislim da vi iskusniji svijeCki putnici znate bolje taj osjećaj...
Kampovali smo u magičnom hipi bekpeker mjestu u, Plettenberg Bay-u, koji je inače meka za svjetske surfere. Zatim smo kušali prebogata i raznolika vina u blizini Kejptauna. Naravno, morali smo osvojiti famozni Table Mountin (sam uspon i rutu kojom smo išli, prelagano, penjao sam se po opasnijim brdima po Vojvodini haha) koji je s razlogom svjetsko čudo, nevjerovatna planina okružena ogromnim gradom se jednostavno mora vidjeti svojim očima, nemam tu fotografiju koja to može dočarati, a imam ih gomilu zaista. Isto tako, Kejptaun ljeti (naša zima jel'te) je PREpun turista, čak i previše ih bude. PE ima kilometre prelijepih plaža, i predivno more, iako malo uzburkano zbog stalnih vjetrova sa okeana, ali toplije nego Atlantik ipak. Ljudi su svugdje gdje sam bio zadivljujuće prisni, crnci standardno zaziru od bijelaca, obojeni (melezi) - iako se svi ponašaju kao da su gangsteri, velika većina njih nije nikad ni uzela pištolj u ruke, kamoli ubila nekog, vrlo opušteni ljudi. Bijelci... uh, moram reći da velika većina njih koje sam upoznao veoma puni sebe, baš onako ljigave naravi, nevjerovatno zaista kao da su svi ista familija haha ali naravno, uvijek ima izuzetaka hvala bogu. I da, naravno, jako su lijeni svi južnoafrikanci jednako, možda čak i lijeniji od crnogoraca.  :tongue: Ima tu još "rasnih slojeva" ali ne bih da pomislite da sam rasista ili nešto slično. Definitivno je istina da smo svi mi isti na neki način, i povezani na jednom dubljem nivou i ne može me niko ubijediti da je crnac ovakav i azijat onakav. Svi smo mi ljudi, pobogu.  ;)

Uh, ima još toliko stvari koje bih želio pričati/pisati o svojim nevjerovatnim iskustvima dole, i ruku na srce, ne bi mi bilo tako dobro da nije bilo moje curice dole, koju nisam video mjesecima prije toga, tako da, moje mišljenje nije baš objektivno toliko. Ali zemlja im je toliko bogata apsolutno prelijepom i prebogatom prirodom, i imajući u vidu da je veličine centralne evrope, ima se jaaaaaaako dosta za vidjeti i obići, ja sam samo zagrebao površinu. Turistička destinacija - obavezno! Živjeti i raditi - zavisi. Znam naših ljudi koji su izgradili ogromne kopanije i "mlate" pare neprestano. Ja se nisam uspio organizovati da nađem posao dole, ali pošto draga ne želi ostajati dole svakako, idemo negdje drugdje. Ah ta bavlju.  :wub: 

Mir i ljubav svima.  O0