Jump to content

Featured Replies

U vezi semafora najzesca zemlja je za mene Belorusija. Tamo niko ne prelazi na crveno vec svi cekaju. Na mnogim semaforima postoji dugme za aktivaciju i svi obicno cekaju da se skupi veca grupa ljudi pa da pritisnu dugme za prelazak.

Ako neko pritisne dugme samo za sebe odmah ga kritikuju.

A sto se tice Nemacke stvar je prosta. Mnogi ljudi (ne samo nasi) kada odu u neku drugu zemlju imaju ocekivanja da je slicno kao kod kuce. Vecinom to nije tacno. Konkretno za Nemacku kome ne leze stvari tamo neka ide u istocni deo Nemacke, bivsi DDR. Ja kad god sam isao u Nemacku isao sam tamo (cak i dok je postojao DDR). Na "zapadu" nikada nisam bio. Istocni Nemci imaju drugaciji karakter i meni se svidja tamo.

Koliko čujem od raznih naših ljudi koji su se odselili na Zapad, ni tamo nije baš kao u rajskom vrtu. Postoje i neljubazni šalterski službenici, i nemogući birokratski zahtevi, i kriminal, i nasilje, i đubre na ulicama. Naravno, trava je uvek zelenija u dvorištu zapadnog komšije ;)

Мудро збориш ефенди Лазаре. ;D

Фора је што имам више пријатеља напољу, стицајем околности, него овде. Неки су се снашли, неки нису ваљано, али најчудније ми је било када је ортак, иначе "чист" Швајцарац рекао: "Па шта ти је, овде се ни један посао не завршава без неке коверте или бар флаше вискија".

Тада ми је био бедак, јер само смо боље брендирали нашу ракију, вредела би као виски па би ми исти онда рекао: "Па шта ти је, овде се ни један посао не завршава без неке коверте или бар флаше ракије".

;D

Mislim da mnogi odlaze na tzv. "Zapad" sa prevelikim očekivanjima u smislu savršene uređenosti svega. Kada se susretnu sa realnošću da sve baš i nije savršeno, postaju previše kritični i odjednom im ništa ne valja. Kada sam prvi put otišao u Nemačku na godinu dana, očekivao sam nerealnu zemlju. Doduše, studirao sam germanistiku, pa nije ni čudo što je Nemačka za mene bila oličenje kulture. Međutim, šokirao sam se već nakon kratkog vremena. Sećam se situacije da je na orguljaškom koncertu u Leipzigu, gradu u kojem je Bach proveo najveći deo života, jedan čovek ispred mene glasno hrkao. A ja sam pre toga verovao da su tamo svi ludi za Bachom itd...E, onda sam počeo da najstrašnije pljujem po Nemačkoj i Nemcima iz raznoraznih razloga, pa sam nakon toga došao na par dana kući, pa sam onda to isto činio, ali je bilo usmereno na Srbiju. I nije mi ništa valjalo ni tamo, ni ovde. Na kraju sam prihvatio da sve ima svoje prednosti i mane i kao što su ovde mnogi rekli, svaki sistem je proistekao iz okolnosti u konkretnoj zemlji, pa su ga Nemci prilagodili sebi, mi takođe sebi.

Ako pričamo o slobodi, iskreno mislim da je sloboda pitanje ličnog izbora, a taj lični izbor je daleko lakši u zemlji kao što je Nemačka. Ako neko u Nemačkoj izabere određeni životni stil, a ako boravite tamo malo duže, vidite da ih ima raznih i ljudi idu do ekstrema, to je mnogo lakše realizovati u Nemačkoj nego ovde. Probaj ovde da daš otkaz, kako bi promenio posao jer ti je dosadan, pa bi da probaš nešto drugo...Da li je lakše realizovati tu vrstu slobode ovde ili u Nemačkoj? Probaj da odeš na studije, npr. godinu dana u zemlju X, samo zato što želiš da je upoznaš i stekneš novo iskustvo. Koliko ćeš se pomučiti da to realizuješ ovde, a koliko u Nemačkoj?

Slobodom ne smatram divljanje u sred noći, kioske sa brzom hranom koji rade od 00-24 (koliko je slobodan onaj koji radi na takvom mestu?) itd. "Noćnog života" nema kao kod nas iz prostog razloga što ljudi rade i potreban im je odmor, za razliku od Srbije, gde nekima novac pada sa neba, pa eto, moraju da popune svoje beskrajno vreme, jer ne moraju da spavaju noću, kad već mogu do 1-2 popodne...

Koliko čujem od raznih naših ljudi koji su se odselili na Zapad, ni tamo nije baš kao u rajskom vrtu. Postoje i neljubazni šalterski službenici, i nemogući birokratski zahtevi, i kriminal, i nasilje, i đubre na ulicama. Naravno, trava je uvek zelenija u dvorištu zapadnog komšije ;)

Naravno. Taj "evropski ideal", kome se ovde tezi, ne postoji u Evropi, sa izuzetkom Skandinavije i nekih delova Nemacke.

Европа није држава, већ међународна организација са покушајем да постане парадржавна организација. Оно што карактерише Европу као организацију је: заједничко тржиште, компатибилни правни и економски системи, заједничка безбедност и поштовање људских права у ширем смислу, слободан проток људи и капитала итд.

Дакле, самим тим  што је скуп 27 држава, Европа је различита с краја на крај и то и јесте чар. Чудно је поређење, али личи на бившу Југославију, где је било више република, касниеј са већом слободом економског деловања, али са компатибилним системима (што се задржало до данас).

• Author

Dobro, mozda sam malo dao vise akcenta provodu (ne bukvalno duboko nocnom klabingu, vec bilo kakvom proovodjenju vremena napolju posle smrkavanja), ali nije samo do toga.

@Lazar

hmm, pa slazem se, svugde postoji neki sistem i nismo naviknuti, eto ja sam izneo opservaciju da mi je ovaj njihov dosadno-neslobodan :) Ej, a za voz bi se rado menjao s njima - ICE przi 250 na sat, a udobniji je od aviona :)

@Behemot

Ej, da znas da je moguce da je od Sunca. Kad sam sleteo u Osijek i kad me docekalo Sunce i 30 stepeni posle kise i hladnoce, odmah mi je laknulo :)

@mileagainst

U Svajcarskoj i Holandiji ljudi prelaze na crveno jer su opusteniji, nisu ustogljeni kao u Nemackoj.

Takodje i kafici i klubovi, svakog dana mozes naci nesto, pogotovo u Minhenu ili drugim vecim gradovima, ali naravno ne u pesackoj/glavnoj/fensi ulici, vec malo izvan centra.

Da, jer u pesackoj glavnoj ulici mozes naci samo robne kuce i trzne centre (i to ogromne, kad udjes unutra, veliki su skoro kao d.city ili usce iako od spolja ne izgledaju tako)

Nasao sam ja i kafice i klubove koji su mi odgovarali na kraju i naravno da u Minhenu ima sta da se radi, nisam se ja smarao ni u jednom trenutku, ali to je sad druga tema - zabava

ali definitivno je bolji od ovog naseg
... za sistem

Ma naravno, ne volim ja ni ovo nase bezvlasce i bahatost, ali ne znam, te neke sitnice tamo su me nervirale.

ali sto se tice ID kad se kupuje alkohol, to redovno rade i u UK, UVEK kada kupujes! Situacija: Nas dvojica konja od 26, 2 devojke slicnih godina, SVI smo morali da pokazemo id, ocigledno je da smo dovoljno odrasli, ali to je pravilo, mora se, trajalo je nekih 5-10 min (jer smo se usput zezali sa prodavacicom), iza nas redcina, niko rec nije rekao! Prihvati to ili nazad u svoju mocvaru (engleska verzija za ovakve situacije).

Eto i tebi je sad to ok, samo zato sto je to pravilo postavilo napredno britansko drustvo, a tamo gde toga nema je mocvara? Necu da mislim da moram da nosim ID sa sobom ako silazim do prodavnice po pice! Pravilo, je pa se mora..., ne volim da radim ono sto neko drugi smatra da se mora bez logicnog objasnjenja zasto. To je po meni suvisno i ne vidim razloge za takva pravila. Eto, razuveri me zasto je npr. to pravilo dobro i civilizovano (kao suprotno od mocvare) jer izgleda meni nesto tu promice?

@bjuti

Mnogo koji termin nije bas striktan, ali se zna sta se u Srbiji podrazumeva pod zapadnjacki, tako da necemo cepidlaciti :)

A sloboda postoji, jos kako, i najlakse se to oseti upravo kada se ta sloboda izgubi. Sto MajaNS kaze, o minimalnoj slobodi mnogi jos mogu samo da sanjaju.

A kad ti dosadi centar, javi se da izadjemo u Zemunu ili negde po savskom keju. Leti imas i Adu ;)

Zaista je tako - ako potraznje ima, bice i ponude, tj radice i kafici i klubovi. Ali negde se i potraznja silom ugusi zakonima koji neke stvari onemogucavaju. Onda se godinama ljudi na to naviknu i zaborave na slobodu koju su imali. U Kikindi npr je pre nekoliko godina dosla jedna stranka na vlast i odlucila - svi lokali se zatvaraju u ponoc, petkom i subotom u 2, osim jednog kluba koji moze da radi celu noc. Takodje nije vise dozvoljeno da 24 h rade ni pekare, sendvicare ili marketi pa je jedino mesto gde se posle ponoci moze nesto kupiti benzinska stanica. Time su ubili i ono malo zivosti koje je bilo u gradu, u medjuvremenu ljudi se navikli, vlast se promenila ali taj pravilnik nije.

Pre neku godinu bila vest kako se u Sloveniji organizovao referendum gde su gradjani odlucivali da li prodavnice da rade nedeljom! Kod nas se sprdali, jer kao cuj dokle su oni stigli kad zbog toga organizuju referendum.

Pa zasto uopste ogranicavati bilo koga da radi nedeljom, nocu ili praznicima???? E o tome ja pricam, tamo je to sve zakonom odredjeno, a ne zato sto nema ponude ili potraznje. Kod druga gde sam bio u Minhenu uvece u blizini nema nicega sem stambenih zgrada! Nema trafike, nema apoteke, nema marketa, nicega! Mozes da crknes ako ti nesto zatreba a nemas auto!

Ne rade ni svi od 7-3 ili 9-5, pogotovo u milionskom gradu, tako da je na vidim uopste zasto nocni klubovi ne bi radili i radnim danom? Pustis lepo nek radi ko kad hoce i koliko hoce pa ce tad potraznja i ponuda regulisati sve to lepo.

Oktoberfest se ne zatvara u pola 11 i subotom zato sto nema posetilaca vec zato sto je to pravilo, u pola 11 uvece razlaz!

To sto ne rade kafici i prodavnice nije rezultat ponude i potraznje vec njihovog nagona da sve ogranicavaju! Kroz istoriju, gilde i razna udruzenja ogranicavali su raznim pravilima sve i svasta pa sve do moderne EU koja ogranicava oblike krastavaca i duzine riba koje mogu da se nadju u prodaji.

Ja sam i za kulturu i cistocu i red, ali mislim da ipak treba da se zna gde obitavaju ljudi a gde masine i roboti.

• Author

@Sloba

Jesi li tamo vise puta pozeleo nas haos nego sto si ovde pozeleo njihov red?

Nisam tamo bio dovoljno dugo da bih teoretski mogao vise da pozelim haos. Izmedju reda i haosa, ja sam za red, ali moze red da bude i u slobodnom drustvu, sto bi red automatski implicirao neslobodu?

• Author

ovde diskutujemo o jedinoj stvari o kojoj treba diskutovati-o ukusima :) i normalno je da se encemo svi sloziti...

Ima jedna izreka koja kaze: "O ukusima NE vredi raspravljati"  ;D

Ja ne zelim da diskutujemo o ukusima. Nije ovde pitanje da li je nekome lepse da ima otvorenu prodavnicu posle devet u komsiluku ili da sve svoje namirnice kupi subotom u hipermarketu. Vec je pitanje slobode izbora i (ne)ogranicavanja i glupih pravila. Nije pitanje da li neko voli da ceka na semaforu ili ne ili voli da postuje zakon ili ne, vec da li je moguce da pored postovanja zakona ljudi ipak koriste i zdrav razum ponekad. Izgleda mnogima prija da se prepuste da im drugi odrede kako ce ziveti i sta se sme a sta ne sme.

Ne, niko neće poginuti ako na pustom sokaku pređe ulicu na crveno ako evidentno u vidokrugu nema nikakvog vozila i ne, ne mora grad da bude mrtvački da bi ljudi u njemu imali miran san. Komentar sa čvarcima i da ne pominjem.

... tako nekako :)

Mozda sam i ja negde malo karikirao, to sam i rekao, ali ko me zna, zna da ne preterujem i ne preuvelicavam niti umanjujem stvari kad pricam, vec sam uglavnom realan. Ne volim ni ja da generalizujem, i znam da utisci uvek mogu i da zavaraju. Ali zato, evo razuverite me. Za sada niko u sustini nije porekao ono sto sam ja rekao, samo su neki rekli da se njima to svidja ili da im ne smeta, sto izgleda ipak znaci da se nisam prevario u utisku o tih nekoliko nemackih gradova koje sam posetio i ostalih mesta po centralnoj Evropi i Americi (da ne kazim zapadnjackim - preciznost na delu za bjutija ;D)

@elefteros & bjuti - najbolje je sto vecina tih sto kaze "ovoga nema na zapadu" (u losem ili dobrom smislu) nikada nije ni bila nigde!

• Author

Oooo to je tako tacno! Ono sto sam npr. video u Frankfurtu, dva minuta hoda od glavne zel. stanice, a 10 min hoda od samog centra i velikog znaka za Euro Evropske centralne banke, nisam video nigde do sada - pijanice, narkomani, skitnice i razni sumnjivci u kombinaciji sa "amenities" red lajt distrikta... vrlo creepy.

Фора је што имам више пријатеља напољу, стицајем околности, него овде. Неки су се снашли, неки нису ваљано, али најчудније ми је било када је ортак, иначе "чист" Швајцарац рекао: "Па шта ти је, овде се ни један посао не завршава без неке коверте или бар флаше вискија".

A i ovo je tacno. Radim za stranu firmu i takodje imam puno prijatelja i poznanika u centralnim i zapadnim delovima EU i Amerike (opet preciznost za bjutija ;D) tako da mi je jasno da koverata, nepotizma i takvih stvari ima svugde.

• Author

Ako pričamo o slobodi, iskreno mislim da je sloboda pitanje ličnog izbora, a taj lični izbor je daleko lakši u zemlji kao što je Nemačka. Ako neko u Nemačkoj izabere određeni životni stil, a ako boravite tamo malo duže, vidite da ih ima raznih i ljudi idu do ekstrema, to je mnogo lakše realizovati u Nemačkoj nego ovde. Probaj ovde da daš otkaz, kako bi promenio posao jer ti je dosadan, pa bi da probaš nešto drugo...Da li je lakše realizovati tu vrstu slobode ovde ili u Nemačkoj? Probaj da odeš na studije, npr. godinu dana u zemlju X, samo zato što želiš da je upoznaš i stekneš novo iskustvo. Koliko ćeš se pomučiti da to realizuješ ovde, a koliko u Nemačkoj?

Slobodom ne smatram divljanje u sred noći, kioske sa brzom hranom koji rade od 00-24 (koliko je slobodan onaj koji radi na takvom mestu?) itd. "Noćnog života" nema kao kod nas iz prostog razloga što ljudi rade i potreban im je odmor, za razliku od Srbije, gde nekima novac pada sa neba, pa eto, moraju da popune svoje beskrajno vreme, jer ne moraju da spavaju noću, kad već mogu do 1-2 popodne...

Pametna opservacija. Ja sam u Nemackoj bio 7 dana sad i moje impresije o slobodi tamo su mogle dostici uglavnom elementarni nivo ishrane i zabave uz utiske koje sam cuo i video kod drugih ljudi koji su tamo mnogo duze.

U smislu zivotnog stila i prilika za poslom, studiranjem i tim stvarima, tu se svakako slazem da je tzv. Zapad slobodniji! U Americi sam za nekoliko meseci olako menjao poslove dajuci otkaz cim bih se smorio iz nekog razloga, dok u Srbiji to ne bi islo bas tako. Ti aspekti "zapadnjacke" slobode su svakako najpohvalniji.

Van teme možda, ali ne mogu da ne kažem..

Европа није држава, већ међународна организација ...

Evropa nije ni država, ni međunarodna organizacija. Evropa je kontinent, koji osim zajedničke površine ima i zajedničke kulturne korene (Grčka, Rim) i (u velikoj meri) zajedničku istoriju. Ovo o čemu ti pričaš je EU, a između te dve stvari niko ne bi trebalo da stavlja znak jednakosti, a pogotovo mi koji živimo u Evropi, ali ne i u EU. :)

Када се каже Европа у Србији, мисли се на ЕУ пре свега. :) Слажем се да је Европа континент, тако су ме учили у квази-школама. ;D

Ma nije Evropa ni kontinent.

Evropa je kontinent samo zato što lepi i čisti, civilizovani i ispeglani Evropljani nisu hteli da se mešaju sa tamo nekim Azijatima (navodno nismo isti kontinent zbog tamo nekih kulturnih razlika... ah, oh, uh).

Meni je jedna pametna Nemica rekla u jednom hostelu da Srbija nije u Evropi. Ha!

Sve u svemu, nije to što Sloba piše priča u ukusima, to je priča o jednoj fino osmišljenoj mašineriji koja ljude drži u polubeslovesnom stanju da bi ih kontrolisala.

Pogledajte BBC i CNN vesti... da nisam video vesti u vreme Slobe, ne bih znao šta je ispiranje mozga... pa radno vreme od 9 do 5, kao civilizovano... radno vreme koje uzme ceo dan tako da ništa više ne možete da radite.

Pa svi oni divni krediti, zaduživanje i kupovanje, i onda ne može čovek ni da hoće da prestane da radi, jer ne želi da se preseli u kartonsku kutiju.

Na kraju, vrhunsko licemerje svim mogućim pogledima, propagiranje slobode, a sa strane porobljavanje u ime iste.

Na žalost, ja ni ovde ne vidim  neku slobodu. Prvo zbog šengenskog zida, ali onda i zbog naše birokratije i administracije, zbog milion papira za bilo šta što treba uraditi, zbog činjenice da neko može da kupi jezero ili deo nacionalnog parka pa ne može da se sedne na obalu, zbog toga što postoje kojekakve budale zbog kojih se treba kloniti delova grada, nekih okupljanja... zbog vojske, policije, zbog toga što se insistira na formi, forme radi... kod nas susprezanje slobode samo nema nikakav konkretan smisao za pojedinca. Kod njih (zapadnjaka) je to lepo izdizajnirana i relativno korisna stvar. Kod nas je fantastično opskurno.

Eto, raduj se imenjače što imaš to ime jer bar ti (a i ja) možeš da kažeš da si nekad bio slobodan (ili uvek  ;D )

Eto, raduj se imenjače što imaš to ime jer bar ti (a i ja) možeš da kažeš da si nekad bio slobodan (ili uvek  ;D )

ili "elefteros"  :)

Acketa, ja ne vidim da, po tom tvom sistemu, iko može da se nazove slobodnim :) A lepo kaže i Veliki Inkvizitor u "Braći Karamazovima" - Čovek, kada ostane slobodan, nema veće brige nego da što pre nađe nekoga kome će se pokoriti ;)

Jest, ne može... apsolutna sloboda ne postoji. Zato je i lepo naslućivati je ponekad, u nekim trenucima, na nekim mestima, sa nekim ljudima ili sam.

A relativna sloboda... ima je svuda. Nekome je to činjenica da može da putuje negde 2 nedelje posle 10 meseci dirinčenja, nekome je sloboda mogućnost da se nakupuje svega i svačega, da ima svoju kuću/stan u kome niko ne može da mu diriguje, u koji može da se zatvori i ne vidi nikakve druge ljude. Nekome je sloboda da se jednom nedeljno napije... nekome je sloboda da ništa u životu ne radi, nekome da nema nikoga ko od njega zavisi, nekome da ni od koga ne zavisi, nekome da neko drugi sve za njega uradi...

Mislim da je Sloba u stvari hteo da kaže da tamo negde na zapadu nema ništa što mu pomaže da se ikako oseti slobodnim, kad se uzmu u obzir oni spoljni faktori, društvo, gradovi, atmosfera negde van kuće... a možda i grešim.

• Author

Eto, 4 Slobodana se skupila bas na ovoj temi :)

Jest, ne može... apsolutna sloboda ne postoji. Zato je i lepo naslućivati je ponekad, u nekim trenucima, na nekim mestima, sa nekim ljudima ili sam.

Mislim da je Sloba u stvari hteo da kaže da tamo negde na zapadu nema ništa što mu pomaže da se ikako oseti slobodnim, kad se uzmu u obzir oni spoljni faktori, društvo, gradovi, atmosfera negde van kuće... a možda i grešim.

Tako nekako otprilike...

Као што не постоји апсолутна слобода, не постоји ни апсолутна срећа, туга итд... Вишак слободе води у анархију.

Додуше, ВЦ шоља зе по мени симбол слободе. Ту настају највеће идеје човечанства, ту се одгањује стрес. Све остало је прецењено. :D

Додуше, ВЦ шоља зе по мени симбол слободе. Ту настају највеће идеје човечанства, ту се одгањује стрес.

Занимљиво...временом сам стекао увид да боравак на ВЦ шољи пружа велике медитативне потенцијале.

Једно од мојих омиљених места за апстрактно размишљање. Неколика сам увида у решење проблема, од математичких, преко информатичких...до чисто религиозно-филозофских спознаја о смислу свог постојања, стекао управо се препуштајући и опуштајући...у горе поменутом амбијенту.  :potty:

Медитација...Јога ? Питам се која би Асана била у питању.

lol::

• 5 months later...

Video bi sta je "sloboda" da si recimo kao zena navratio do Irana, Pakistana i slicnih zemalja, pa ne smes bez muskog rodjaka, makar i sestogodisnjeg sama na ulicu, o oblacenju i ponasanju u javnosti da i ne pricam.

Pa nije tacno da ne smeju same napolju bez pratnje muskog rodjaka, to nije praksa cak ni u jednoj vehabijskoj Saudijskoj Arabiji, no ok, to nije tema mada ima veze sa slobodama.

A sto se tice same teme, mislim da nije stvar u slobodi (koja je i tako relativna sto je vec konstatovano) vec u nacinu zivota. Meni te 'hladne' zapadne zemlje odgovaraju zbog liberalizma, uredjenosti koja olaksava svakodnevni zivot, sistema obrazovanja, s druge strane, ubijaju me u pojam sumorni i dosadni gradovi. Ipak, drugacije dozivljavamo neku zemlju kao turisti, posetiuoci, u prolazu, to isto treba imati u vidu.

Btw, svidja mi se ovo sto je napisao/la beauty. ;D

Додуше, ВЦ шоља зе по мени симбол слободе. Ту настају највеће идеје човечанства, ту се одгањује стрес. Све остало је прецењено. :D

Zato je Betoven napravio rupu na svojoj klavirskoj stolici i ispod nje držao nokšir!  ;D

A slobodan je onaj koji se slobodnim oseća, bio on u Srbiji, Nemačkoj, Iranu, Kubi, SAD ili bilo gde...

Nitko nije slobodan dok svi nisu slobodni!

Države su ionako tamnice svih naroda, tako da zna se na koga treba gađati!  ;D