Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi svi, mnoge sitne male interesantosti mogu biti jako korisne i inovativne za unapredjnje grada, kvaliteta zivota i tako...... To mogu biti originalne ideje vas koje hm mozda se i mogu sprovesti snagom ovog SerbiaTravlers kruga ljudi, a to mogu biti i neke zanimljivosti koje ste negde na putovanjima ili citanjima nabasali.....

Evo ja sam pre neki mesec procitala recimo jednu sjajnu stvar ali ne znam tacno gde, a to je da u Engleskoj negde postoji groblje na kome kada neko umre umesto spomenika zasade drvo i tu nekako naznace ime osobe i tako su dobili jednu ogromnu sumu. Doduse mozda je to suma strave, ali je i ogromna zelena povrsina u vreme globalnog zagrevanja. Nego ne znam gde je to, ako neko zna nesto vise javite????

Zatim u Barseloni su me odusevili plakati koji oko 18h se spuste sa raynih terasa zgrada koje okruzuju male trgove na kojima se mladi skupljaju. Na tim plakatama je beba sa mamom koja pokazuje pssst!, pa baka koja pokazuje psst! - ono kao znaci mi spavamo budite sto tisi!

Jel' cilj posta da napišemo ono što smo videli po svetu, pa bi bilo interesantno videti kod nas ili...? Pitam, zato što sam razmišljao o tome kako bi, npr. grad Beograd mogao da bude lepše i bolje mesto za život ako bi izmestili sve ove sudove i zatvore iz grada, da ne moramo da trpimo svaki dan kada ih sprovode pa blokiraju saobraćaj i idu na živce svima zavijanjem onih sirena... ovo je jedan primer...

Dragi svi, mnoge sitne male interesantosti mogu biti jako korisne i inovativne za unapredjnje grada, kvaliteta zivota i tako...... To mogu biti originalne ideje vas koje hm mozda se i mogu sprovesti snagom ovog SerbiaTravlers kruga ljudi, a to mogu biti i neke zanimljivosti koje ste negde na putovanjima ili citanjima nabasali.....

Evo ja sam pre neki mesec procitala recimo jednu sjajnu stvar ali ne znam tacno gde, a to je da u Engleskoj negde postoji groblje na kome kada neko umre umesto spomenika zasade drvo i tu nekako naznace ime osobe i tako su dobili jednu ogromnu sumu. Doduse mozda je to suma strave, ali je i ogromna zelena povrsina u vreme globalnog zagrevanja. Nego ne znam gde je to, ako neko zna nesto vise javite????

Zatim u Barseloni su me odusevili plakati koji oko 18h se spuste sa raynih terasa zgrada koje okruzuju male trgove na kojima se mladi skupljaju. Na tim plakatama je beba sa mamom koja pokazuje pssst!, pa baka koja pokazuje psst! - ono kao znaci mi spavamo budite sto tisi!

Meni je takodje bilo simpa sto ljudi u secanje na nekog svog preminulog prave klupice (najcesce) i slicne korisne stvari. Naravno, u Engleskoj. Takodje mi se svidela njihova angazovanost u vezi unapredjenja lokalne zajednice, npr. akcija uredjenja lokalnog parka itd.

Po meni bi bilo super kad bi se organizovali ovi ekoloski, volonterski i ostali pokreti u vezi nekih akcija ciscenja toga i toga, sadnje drveca itd. I najvaznije, da se to lepo procuje medju narodom i animiraju potencijalni ucesnici. Recimo, EXIT je imao milion akcija ciscenja raznih gradova po Srbiji, propracene uz neke svirke, ali su o tome obavestavali samo na svom sajtu, a koliko ljudi posecuje njihov sajt osim za vreme festivala? Nedovoljno.

Nisam toliko zagrejan za ocuvanje planete da bi sam nesto organizovao, ali kapiram da bi se u 99% slucajeva odazvao takvim akcijama.

eni je takodje bilo simpa sto ljudi u secanje na nekog svog preminulog prave klupice (najcesce) i slicne korisne stvari. Naravno, u Engleskoj.

U Bugarskoj smo videli da su napravili statuu čoveka koji je uvek sedeo na jednom mestu u gradu. Kad je umro, valjda im je nedostajao... Ima i slika: https://www.klubputnika.org/Putopisi/188-stambol-za-tri-grosa?start=1

U Turskoj mi je bilo interesantno što lobanje, koje označavaju visok napon, imaju velik osmeh (ispod koga piše "olum" - smrt).

U Madridu sam video fantastičnu stvar. U jednoj pešačkoj ulici, rečenice iz Don Kihota utisnute u beton, u vidu metalnih slova. Pročitaš "U jednom mestu u Manči, čijeg imena ne želim da se setim", ideš dalje, pročitaš "živeo je, pre nekog vremena, jedan plemić"... I tako dalje :) Pomislio sam kako bi bilo lepo da tako nešto postoji u Novom Sadu, ali mi onda neko reče "A pomisli samo, kada bi gradske vlasti to radile, koje bi rečenice/stihove odabrali" - pa sam shvatio da je možda ipak bolje bez toga.

Ne znam da li spada u ovu temu,... ali jedna od interesantnijih stvari koje sam video u Siriji je saobracajni znak na kome pise "slow down"...  Ne pise na koliko treba da se uspori.. Nista... Ukoliko te zaustavi milicija jednostavno kazes da si usporio...

U Madridu sam video fantastičnu stvar. U jednoj pešačkoj ulici, rečenice iz Don Kihota utisnute u beton, u vidu metalnih slova. Pročitaš "U jednom mestu u Manči, čijeg imena ne želim da se setim", ideš dalje, pročitaš "živeo je, pre nekog vremena, jedan plemić"... I tako dalje Smiley Pomislio sam kako bi bilo lepo da tako nešto postoji u Novom Sadu, ali mi onda neko reče "A pomisli samo, kada bi gradske vlasti to radile, koje bi rečenice/stihove odabrali" - pa sam shvatio da je možda ipak bolje bez toga.

U novom sadu na keju ima nesto slicno. Na raznim zidovima je iscrtan deo strip, na svakom zidu po jedna slicica. Tako da kada se setas mozes citati strip. Problem je sto ni ja ne znam gde su svi grafiti i preko nekih su nalepljeni predizborni plakati.

• Author

Ima u Monpeljeu u Francuskoj kada dodjete na aerodrom na 100 i nesto jezika napisano welcome pa se osecate welcome stvarno, kao neko misli i na vas.....a jos kada prepoznate svoj jezik, a to je prvi utisak. Prvi utisak su i taxisti koji se ponasaju kao da ste filmska zvezda... A kazu da kada upoznajete nekog prvih 15 sekundi je taj prvi utisak, e tako i ovaj grad ostavlja utisak dobrodoslice....

A da li ste videli na dva mesta u NS znak za Betaniju....kao iz crtanog filma je. Ko bi rekao da je to stvarno znak da se neko nije salio..Kao cetiri bebe nacrtane kao malene uvijene bube, pozaina roza i svetlo plava i tako ne znam skroz je veseo nekako taj znak...

Interesantno je kakvih sve balkona ima sa cvecem.....svuge a narocito ovde gde ljudi nemaju naviku lepote ulice, to je Blakan, mada nije ranije uvek bas tako bilo....