Jump to content

Featured Replies

Posted

sudeci po nasem searchu pojas Gaze se ne pominje na forumu :o

da li ste prolazili ovuda, kojim prevoznim sredstvom, sami ili sa nekim, zadrzavali se ili ne, da li je bezbedno (u mom udzbeniku iz bezbednosti pise da je to najnebezbednije mesto na planeti...), da li je uopste tu otvorena granica sa egiptom, itd itd.

mnogo nam to skracuje put za egipat , pa da vidim kakva su iskustva?

Iskreno, ne bih preporucila tu varijantu. Ne znam nikoga ko je isao tuda, i ljudi uglavnom izbegavaju taj deo. Mozda je moguce proci svakako uz silne vojne  kontrole, ali sta coveka sve moze snaci usput, ko zna. Bolje zaobilazno, ali sigurno.

Granica je jos uvek zatvorena, i bice najmanje jos godinu dana, UN su skoro citavu blokadu proglasili "nehumanom", pa to mozda urodi nekom vanrednom sednicom u medjunarodnom kriminalnom sudu, ali ne ocekuj nista u naredne dve godine (moja skromna procena).

Kako ti je, dodjavola, to palo na pamet :D ? Jedan moj poznanik je pre koju godinu zasao da li u Zapadnu obalu ili tako sto, i ono sto mi je prepricao deluje interesantno, u avanturistickom smislu, ali daaaaaleko od bezbednog. Zalutali metak ne pita za nacionalnost, heh.

• Author

Granica je jos uvek zatvorena, i bice najmanje jos godinu dana, UN su skoro citavu blokadu proglasili "nehumanom", pa to mozda urodi nekom vanrednom sednicom u medjunarodnom kriminalnom sudu, ali ne ocekuj nista u naredne dve godine (moja skromna procena).

Kako ti je, dodjavola, to palo na pamet :D ? Jedan moj poznanik je pre koju godinu zasao da li u Zapadnu obalu ili tako sto, i ono sto mi je prepricao deluje interesantno, u avanturistickom smislu, ali daaaaaleko od bezbednog. Zalutali metak ne pita za nacionalnost, heh.

malo sam vise cackala i nasla da granica jeste zatvorena...

a to je palo na pamet mom saputniku zavisnom od adrenalina. nije da ja nisam avanturistickog duha, medjutim ovo nije bas nesto sto bih sa zadovoljstvom radila. pre bih ga radila strahujuci ceo put.. ali to je adrenalin.

zbunilo me je sto u lp pise da postoji direkt bus iz tel aviva (mislim) za kairo koji prolazi tuda. a onda ispada da ni ne moze da se prodje... takodje u lp pise da je zapadna obala fenomenalna... ali mislim da je necemo ipak ovaj put videti.

• Author

Razmišljate kako biste izbegli trajekt Akaba-Nuweiba?

nas okvirni i podlozan promenama trenutni plan je da kad sletimo u sarm el seik odmah idemo na taj trajekt, muvamo se malo po jordanu i izraelu i onda se vratimo u egipat i ostanemo tamo desetak dana. problem je sto naravno ne bismo da se vracamo istim putem, pa sad trazimo drugu rutu iz izraela do egipta.

zbunilo me je sto u lp pise da postoji direkt bus iz tel aviva (mislim) za kairo koji prolazi tuda.

Upoznao sam par ljudi koji su prošli tuda, tim busom... Ali to je bilo pre 4-5 godina. Možda je granica bila otvorena, pa se zatvorila... U tom delu sveta stvari se često menjaju.

Granica je zatvorena od 2007 :D. A nisam sigurna koje palestinsko mesto je taj moj poznanik posetio, mislim da je bilo negde u Zapadnoj obali, ali ko ce ga znati.

Po meni taj trajek, ili bilo koji vodeni put, treba izbeci ako nista drugo onda zbog cene. Ako imate multi vizu za Izrael, a dok vi krenete na put vise nece biti ni potrebna, lepo kopnom iz Egipta u Izrael, pa dalje u Jordan.

Svi pisu da je taj trajekt "nocna mora". Meni je bila dovoljna informacija o ceni pa da odustanem od puta.

• 3 weeks later...

(u mom udzbeniku iz bezbednosti pise da je to najnebezbednije mesto na planeti...),

Pa, ne verujem da je bas najnebezbednije na planeti, ipak Izrael to manje vise dobro kontrolise. Opasnije je tamo gde nema kontrole, vec se veliki broj manjih grupa bori za prevlast - Somalija i Kongo.

• Author

granica je otvorena, tako mi kazu iz agencije koja nudi prevoz busom tuda - iz jerusalima do kaira. oko 150 USD je karta u jednom pravcu....

eto, svakog dana neka druga informacija. ::crazy:

• 4 years later...

Pozdrav svim putnicima...trebaju mi informacije kako ovih dana stići do gaze...vidim da je post star pa reko da vidim može li mi ko pomoći...

• 1 year later...

Ne može se ući u Gazu. Moj ti je savjet da niti ne pokušavaš. Izraelski carinici i organi reda su vrlo zafrkani. Ako posumnjaju da si neki humantirac ili novinar ili nešto slično, ne samo da nećeš ući nego će te i uhapsiti. A kod njih nema milosti. Stave te na detektor laži, dok sve ispitaju i izvide - ode ti avion. A nije da pokrivaju troškove kupnje nove karte. 

3 hours ago, mariana said:

Ne može se ući u Gazu. Moj ti je savjet da niti ne pokušavaš. Izraelski carinici i organi reda su vrlo zafrkani. Ako posumnjaju da si neki humantirac ili novinar ili nešto slično, ne samo da nećeš ući nego će te i uhapsiti. A kod njih nema milosti. Stave te na detektor laži, dok sve ispitaju i izvide - ode ti avion. A nije da pokrivaju troškove kupnje nove karte. 

kako mislis, ne moze se uci?...i ako cimaju i ispituju, nema veze, ako moze da se udje...

ili bas niko ne moze

Neće te pustiti. Moraš imati posebnu dozvolu. Nisam pokušavala, već sam imala namjeru. U West Banku me jako puno ljudi savjetovalo da to ne radim, kako Palestinaca tako i NGO-ova.

Maločas sam gledala zadnji film od Hany Abu Assada i neki intervju s njime. I on baš komentira kako nije mogao dobiti casting za glumce, a za snimanje je diobio samo 3 dana i jedva izvukao glumce za Toronto Film Festival. To su rijetki slučajevi koji izlaze vani. 

Molim te, ako pokušaš, kad pokušaš, javi mi kako je to izgledalo (iako i dalje mislim kako ti je taj pokušaj opasan). Ako se želiš uvjeriti kako ljudi u Palestini žive, West Bank je sasvim dovoljan da ne dođeš sebi poslije toga.