Jump to content

Featured Replies

Posted

da li je neko putovao u rumuniju kolima? kakva su iskustva??? pozdrav!

da li je neko putovao u rumuniju kolima? kakva su iskustva??? pozdrav!

Evo mojih relacija kolima po Rumuniji:

Novi Sad - Bukurest - Brasov - Novi Sad (Koriscen prelaz na Dunavu kod Kladova): prvih par kilometara kad predjes u RUmuniju je horor film ali ubrzo dolazi dobar put. Generalno svi magistrali putevi su im obnovljeni i u dobrom su stanju.

Novi Sad - Temisvar - Novi Sad (Koriscen prelaz Srpska Crnja - Jibolija) generalno sem puteva pri ulasku u Temisvar svugde je dobar put, bolji nego kod nas.

U principu ako se drzis magistralnih puteva nema brige ali ako skrenes sa njih mozes svasta da ocekujes.

Sto se tice kola mi smo isli sa relativno dobrim kolima Peugeot 307 i Peugeot 406 i ostavljali kola gde smo stigli i niko nije ni zagrebao, generalno u Rumuniji se voze bolja kola nego kod nas.

Ogranicenja brzine su 50km/h u naseljenim mestim i svi ih postuju a vidjao sam i policiju, ogranicenje na magistralnom putu je 90km/h i niko ko ima jaca kola ga nepostuje sto znaci da slabo ima policije na magistralnim putevima i ja ih stvarno nisam vidjao.

Nadam se da sam ti bar malo pomogao.

Kakvu rurtu planiras?

(Sad tek vidim da je ovo tema o vizama, mogao bi slobodno moderator da premesti temu u odeljak kolima po Rumuniji ili napravi istu)

Potvrđujem Slobin komentar, putevi su odlični, vozi se normalno, nema neke razlike u odnosu na nas.

Sve gore napisano stoji. Ima delova koji i nemaju najsjajniju podlogu, neravnine i rupe, ali sam to vidjao samo u planinskom delu, a s obzirom na velicinu putne mreze, to je valjda i normalno za ovaj deo evrope. Autoput se ne placa, samo vinjeta na ulazu u zemlju.

Vozni park je zaista bolji nego kod nas.

Putevi se u Rumuniji grade punim tempom,voze se 10 puta bolji auti nego kod nas,standard je bolji,radnje su im extra opremljene,ima robe iz celog sveta,sto kod nas jos nismo ni videli,a i cene su povoljnije.To je jos neistrazena destinacija,mada vidim da Hrvati dosta putuju tamo i svi su odusevljeni jer je jeftino a kvalitet veliki!Za 2,3 godine ce im biti putna mreza ista kao u Nemackoj,ma koliko se mi cudili!!tamo EU sve finansira i nadgleda,tako da nema lopova kao kod nas,pa evo ovaj koridor 10 ce da grade 100 godina!

Putevi se u Rumuniji grade punim tempom,voze se 10 puta bolji auti nego kod nas,standard je bolji,radnje su im extra opremljene,ima robe iz celog sveta,sto kod nas jos nismo ni videli,a i cene su povoljnije.To je jos neistrazena destinacija,mada vidim da Hrvati dosta putuju tamo i svi su odusevljeni jer je jeftino a kvalitet veliki!Za 2,3 godine ce im biti putna mreza ista kao u Nemackoj,ma koliko se mi cudili!!tamo EU sve finansira i nadgleda,tako da nema lopova kao kod nas,pa evo ovaj koridor 10 ce da grade 100 godina!

Ja se bas ne bih slozio sa ovom konstatacijom. S obzirom da imam sad vec pozamasno iskustvo iz Rumunije i dosta poznanika sa kojima sa pricao a takodje silazio sam i sa magistralnih puteva i ono sta sam video ne odgovara gore navedenom prethodnom postu.

Rumunija je zemlja koja je imala ocajnu infrastrukturu, drug Causesku je najzasluzniji za to, tako da sad moraju da grade osnovnu infrastrukturu i kao jedna od najnerazvijenijih zemalja EU dobijaju dosta pomoci ali to nije ni blizu dovoljno sta njima sve fali. A to sto su imali od stare infrastrukture je u toliko losem stanju da bukvalno moraj da ukone stari put i ponovo postvaljaju osnov za puteve, to je skuplje nego da grade novi posto moraju stari da skidaju, vecinu starih mostica ruse i grade ponovo. Jedino sto je valjalo od stare infrastrukture je ono sto su napravili jos Austro-ugari i nemci.

Sto se tice robe ja nisam bas nesto odusevljen izborom, mozda je to moje subjektivno misljenje ali nije mnogo bolje nego kod nas u Srbij. A sto se tice hrane Srbija je tu nezameljiva bar za mene (cak i svi ovi rumuni koje znam vuku neke stvari iz Srbije svaki put kad dodju), to sto oni imaju vise uvoznih proizvoda im ne donosi mnogo dobrog, bolje da se potrude da imaju vise svojih kvalitetnih proizvoda. Sto se tice cena ja nisam osetio nikakvu razliku sem naprimer u robi koja se kod nas uvozi iz EU pa kod nas ima carine a kod njih ne pa je tu neka razlika od 10-15%.

A sto se tice lopova i korupcije to je kod njih veci problem nego kod nas, verujte mi, od sitnih lopova pa do onih najkrupnijih. U Bukurestu u koja god kola od drugara da sam seo svi odma iznutra zakljucavaju kola, ja se cudim zasto pa ih pitam a on kaze da kad stane na crveno svetlo ili je velika guzva pa je zaglavljen u koloni lopovi samo dolete otvore gepek ili zadnja vrata i opeljese te za sekund, strasno, meni nikada nije ni palo na pamet da tako nesto moze da se desi. Imaju jednog lika koji je sa nekom muckom sa njihovim ministarstvom odbrane i zemljom od siromasnog cuvara ovaca postao jedan od najbogatijih rumuna, prolazimo pored njegove vile u Bukurestu kad ono privatno obezbedjenje sa automatskim puskama (ej alo Evropska Unija a nije ni vojska ni policija nego privatno obezbedjenje sa automatskim puskama, to kod nas ni Arkan nije radio). Njima je EU vec u par navrata suspendovala neku pomoc bas zbog korupcije.

I nemoj te porediti Bukurest sa nekim nasim provincijskim gradicem nego sa Beogradom pa ce te videti da nije tamo bolje nego u BG (moje subjektivno misljenje) ali je meni bilo interesantno i treba otici u Bukurest, ja sam se osecao kao u Srbiji. Sela su im (sem u slucaju ako austrougari i nemci nisu pravili ta sela) katastrofa, oni do pre par godina nisu imali ulicno osvetljenje a o torotoarima da nepricam. Sad mozete videti u svakom selu da je renovirana skola i ambolanta negde i policijska stanica i opstina ali to nije dovoljno. Svako vojvodjansko selo je sto se tice infrastrukture mnogo bolje od vecine rumunskih. Ali mora se zapaziti da rade na razvoju infrastrukture.

Sto se tice kola, oni u globalo voze bolja ali ako cemo da poredimo krseve oni voze mnogo gore krseve nego sto se voze po nasim drumovima. Kad vidim onu staru daciju (a sela su im prepuna tih starih dacija i starih traktora i cega vec) ma ja odma pomislim da su yugo i stojdza lepotani, za te stare dacije stojadin mu dodje kao porshe  ;D ali u Rumunije je uradjena denacionalizacija i mnogima je vracena zemlja i naravno sta ce neko ko nikada nije imao nista nego da proda zemlju i uzme velike pare i da ih potrosi na ono na sta je zeljan i tu se kupuju Porche Kyen, BMW X5, LAND ROVER i slicni dzipovi od 50.000EUR pa navise ali to je mali procenat ljudi.

Generalno meni se cini da ti mozda Rumunija pruza vece sanse jer su u EU jer se mnogo investira u nju ali nisam siguran da je kvalitet zivota bolji nego kod nas.

@babareebu nemoj da se ljutis ali mislim da nije uredu da se smo pljuje po nama a drugi velicaju iako nisu ni blizu toliko dobri kao sto se misli. Ja sam takodje ogorcen na mnoge stvari u Srbiji i mnoge stvari ovde kod nas moraju biti bolje. Mnogo stvari kod nas mora da se promeni. I meni se dize kosa na glavi kad vidim da ne mogu za 10 godina da zavrse 100km autoputa kroz ravnicu, kad ne mogu za 10 godina da sagrade nijedan most u Brogradu, niti obilaznicu da zavrse, pa to je bruka i sramota.

(za moderatora: ja sam se bas raspisao a ne znam dali je ovo pravo mesto za ovakva spisanija)

Ja se ne bih bas slozio .

Infrastruktura u Rumuniji je ocajna sto se tice puteva, auto-puta skoro da nema, rupa milion. Sto se pruga tice tu stoje mnogo bolje od nas , vozovi su koliko-toliko brzi , uvek stizu na vreme. Cela zemlja je pokrivena prugama.

Sto se tice robe u Rumuniji, pre nego sto sam otisao tamo svi su mi govorili da je od kad je Rumunija usla u EU hrana neverovatno poskupela i da Rumuni dolaze u Srbiju u kupovinu (oni koji zive blizu granice). Ako stvarno to rade, onda ti ljudi bas i nisu normalni. U Rumuniji je u sustini jeftinije nego u Srbiji. Ne bih da ulazim u detalje, ali kad sam ja bio tamo jeftiniji je bio hleb nego u Srbiji , kao i mleko , meso i PIVO. Kupovao sam neko Burger pivo koje je sto u glavu za bilo koji nase za 25 dinara limenku u super marketu. Ovo je jedno od najjeftinijih , ako ne i najjeftinije , ali je opet bolje od vecine nasih piva. Najpopularnije rumunsko pivo je Ursus inace, kosta 45 dinara limenka dok kod nas limenke kostaju 55-65. Rumuni koji dolaze da kupuju u Srbiju uglavnom dolaze po cigare, koje jesu jeftinije ovde nego tamo, ili idu na pancevacki buvljak.

Sto se tice sela u potpunosti se slazem, ne lice ni na sta. Mislim da je to karakteristika cele istocne Evrope i posledica sistema koji je nastojao da sve ljude odvuce u grad. Kod nas sistem nije bio tako strog, pa su nam i sela bolja.

To da li je bolja neka  matora dacija ili jugo ili stojadin, je glupo i porediti, krntija ko krntija...

Jos jedna velika i mnogo bitna razlika koju sam primetio izmedju Srbije i Rumunije je da tamo sve fabrike (skoro sve) pored kojih sam prosao dime i rade, dok kod nas brat bratu dima iz fabrickih dimnjaka nema nigde, sve je zakljucano i propalo.

Ja takodje mislim da Rumuni zive losije nego mi, ali ako mi i oni nastavimo ovim tempom, uskoro ce ziveti mnogo bolje. Pa nekada su rumunski fakultetski profesori dolazili da nadnice po vojvodjanskim selima blizu granice, da bi danas nasi ljudi isli da rade u Rumuniju.

Izvinjavam se za skretanje sa teme.

:LOLLL: :LOLLL: :LOLLL:

Ja zivim u Rumuniji,to je jedna od najlosijih zemalja Evrope,sto se tice infrastrukture... Kao prvo,stoji da je to jedna Evropska i uredjena zemlja,da se zakoni postuju,da je svaki gradjanin beli medved,i da se policija obraca sa "dobar dan gospodine,izvinite na smetnji",ali ispod toga,to je jedan duboko korumpirani sistem,po kome moze jos jedino Bugarska da se meri. Navescu primer.

Moj prijatelj zivi u delu grada koji se u zadnjih 10 godina izgradio velikom brzinom. Kako je naselje brzo raslo,putna mreza nije stigla tako brzo da se razvija. Okolne ulice su asfaltirane,dobijali su uverenja da ce i njihova,medjutim,kada su otisli u opstinu da se zale,pokazali su im plan da je ulica asfaltirana pre 3 godine!!!

Toliko o tome. I samo jos nesto,meni je u rumuniji 50 kilometara,sat vremena voznje,pogotovu dok se ne napusti banat,i deo rumunije uz granicu sa Dunavom,jer su tu putevi,blago receno katastrofalni... Sada,da li se zivi bolje... Tesko je reci. Ko je imao,sada ima jos vise,ko nije imao,sada ima jos manje. Ali reci cu vam jednu stvar koju vi niste uspeli da zapazite. U Beogradu,manje vise,ali u ostatku Srbije,se vozi ili jugo,ili BMW,Mercedes,nema sredine. U Rumuniji,su 80 odsto automobila, Golfovi,Pasati,Megani,sto znaci da polako ali sigurno srednja klasa preuzima primat. Ja ne kazem,ima jako puno zrtava tranzicije,po mom misljenju,najvise zahvaljujuci rasprostranjenoj korupciji,ali prosecan Rumun ide u Grcku opusteno na more,u Austriju na skijanje,kupi televizor,kompjuter,frizider,poneko sa jacom platom,a ima takvih,uzme stan na kredit. Sve u svemu,i nije im tako lose. Po meni,za neke stvari je bolja Srbija,za neke Rumunija. To sto pricas za Bekalija,i nije bas potpuno tacno,ali ajde,nije da je lik potpuno normalan. I reci cu vam samo jos jednu stvar. Temisvarski region ( Judetul Timis) je bio poznat po tome sto je to jedina regija u Evropi,a jedna od retkih u svetu,koja je imala realnu stopu nezaposlenosti od 0.1 odsto. Verujte mi,do pre krize,ja sam radnike trazio po 3 meseca,i to mi se javi 1 covek od 40 godina.... To je dovelo do toga da moj prijatelj ima gradjevinsku firmu sa 1000 ljudi koji dolaze da rade iz Srbije... A sta smo mi za njih bili,vi ne mozete da zamislite. Ne zelim da vredjam Rumune,nego samo mi je krivo sto je moja zemlja dozivela da je jedna Rumunija,presisa...

Temisvarski region ( Judetul Timis) je bio poznat po tome sto je to jedina regija u Evropi,a jedna od retkih u svetu,koja je imala realnu stopu nezaposlenosti od 0.1 odsto. Verujte mi,do pre krize,ja sam radnike trazio po 3 meseca,i to mi se javi 1 covek od 40 godina.... To je dovelo do toga da moj prijatelj ima gradjevinsku firmu sa 1000 ljudi koji dolaze da rade iz Srbije... A sta smo mi za njih bili,vi ne mozete da zamislite. Ne zelim da vredjam Rumune,nego samo mi je krivo sto je moja zemlja dozivela da je jedna Rumunija,presisa...

Juce sam slucajno naleteo na podatak da rumunski gradic Semiklus (Sannikolau Mare), blizu granice sa Srbijom, za potrebe jednog fudbalskog treceligasa izdvaja 250.000 evra godisnje! Sam grad ima 14.000 stanovnika i ima 10 hotela i 10 restorana koji redovno rade! Nezaposlenost skoro i da ne postoji!

Tako je...  Idem tamo cesto poslom. Ja mislim da taj gradic ima 5 velikih novih fabrika,sve  ( Green Field) ... A Temisvar ima 100 hotela,i gradi se jos bar 50...

• 7 months later...

Isao sam kolima do Bukuresta i nazad od 6-9 maja. Peugeot 206.

Put uz Djerdap i Dunav je blago receno katastrofa. Otpale su ratkapne sa tockova,a bile su vezane. Pri povratku je pocelo da vibrira kvacilo i moralo je biti komplet zamenjeno.

Bitno je odmah kupiti vinjetu na granici ili na nekoj benzinskoj pumpi. Kazna je 120 eur.

Savet: ici autoputem do Zajecara i onda uci u Bugarsku pa tek onda u Rumuniju kod Vidina.

Onda ici na Krajovu pa na Pitesti a tek onda ka Bukurestu. Put je duzi 10 km,ali daleko bolji.

Inace rekao bih da su Rumuni daleko kulturniji. Nema sumanutog preticanja i sviranja.

Svako saceka da ga propustis a onda se zahvali tako sto upali sva 4 migavca.

Sto se tice standarda, pri povratku u Srbiju imao sam utisak da ulazim u Svajcarsku :)

• 1 year later...

Put do Temisvara nije uopste los. Za tri evra dobijes sedam dana voznje svim putevima, a probaj da vozis po nasim vulkanima za te pare. Mozes voziti sa zelenim kartonom, ne treba ti medjunarodna.

Detaljnije o putu na http://worm99.mojblog.rs/ ili

Je l' si ti siguran da pričaš o Rumuniji?  :P

Transilvanija možda, ali Bukurešt i jugoistok, užas! Standard nikako nije veći, što će ti reći i lokalni ljudi koje sam upoznao i ostao sa njima u kontaktu. Rumunija, posle Bugarske ima najveću stopu korupcije i kriminaliteta u EU, a verujem da smo tu negde i mi. Sitne pljačke su svakodnevne i normalne. Svi ti putevi i železnica koji se rade su samo dobra šminka, kojom EU doteruje Rumuniju i skriva nedostatke kojih je puno. Kao što su većina zemalja rekle, Bugarska i Rumunija su najveće greške EU, jer su primljene isključivo iz političkih razloga, a da se čekalo na ekonomsku situaciju i iskorenjivanje kriminala, ušli bi oni daleko iza nas, a pogotovo Hrvatske koja je 3 svetlosne godine ispred njih, a još ih smaraju za ulaz.

Nego da se vratimo na turizam što je i tema, Transilvanija da, ostalo ne!

Da, ja sam bio u Transilvaniji i odusevio se Rumunijom. Kasnije citam da je to jedna sasvim druga Rumunija od ostatka, pogotovo od juznog dela. To je bitna informacija. U Transilvaniji su ljudi zaista uljudni i civilizovani. Verujem da to ima veze sa tim sto je taj deo svojevremeno pripadao austro-ugarskoj i sto tamo zivi oko 1.5 milion Mađara.

A što se tiče vožnje, svaki put je drugačije. Nekad ti se čini da su svi kulturni i fini, a jednom prilikom sam u Temisvaru u jednom danu nekoliko puta izbegao udes jer su ludaci ulazili u makaze, obilazili me divlje i bez signalizacije na semaforu, itd itd.

Etikete?

I  Temisvar je bio u Austrougarskoj. I u Rumunskom Banatu zive i Madari, i Srbi, i drugi, pored Rumuna.

Pa jel sam ja nešto rekao suprotno tome? Temisvar sam spomenuo samo u kontekstu voznje. A sto se tice etiketa, cinjenice su cinjenice. Bar mi koji putujemo dobro primecujemo razlike u mentalitetu. A osim toga, ja sam 20 godina ziveo i na drugom mestu od ovoga u kom sada zivim, i od prvog dana razlika je bila uocljiva. A ako govorimo o nacionalnosti, nju spominjem iskljucivo u kontekstu kulturnog nasledja.

Za prvi maj sam bio u Rumuniji kolima. Napravili smo krug, usli kod Vrsca pa preko Temisvara kroz Transilvaniju do Brasova pa preko Karpata do Bukuresta, ka Pitestiju, Krajovi i kod Kladova usli u Srbiju.

Put je zaista bio odlican gotovo celom duzinom. Negde posle Temisvara je bilo mozda 30ak km nekog losijeg asfalta. Kroz celu Transilvaniju je nov put, od Brasova preko Karpata takodje odlican. Kad se spusti u niziju ka Bukurestu je put sa 2 trake u oba smera. Ka Pitestiju je auto-put nekih 100 i nesto km. Tek posle Krajove ka Turnu Severinu ima nekih kracih losijih deonica (ali ni izbliza lose poput npr Indjija - NS ili Zr - Kikinda). Ali zatim put sa nase strane Djerdapske klisure - horor! U pocetku je bio ok i ja pomislio sta ljudi pricaju, put je sasvim dobar, ali zatim od jednog dela pocinje - odroni, sljunak i kamencuge ogromne na sred puta, rupe u asfaltu koje su tolike da ih je tesko i zaobici.

Veoma je vazno da se postuju ogranicenja brzine jer policijskih patrola ima mnogo! Mnogo vise nego kod nas! Mi smo za ova 4 dana videli bar 15! Ali Rumunski vozaci su vrlo dosledno kolegijalni i uvek ablenduju :)

Vinjetu smo kupili odmah na granici, 3 evra za 7 dana kao sto je vec i napisano.

Svi putevi prolaze kroz gradove i naselja i nema obilaznica. Zbog toga i zbog ogranicenja se vozi sporije. Transilvanija je prometna, a put iako nov, je ipak samo sa po jednom trakom, tako da smo na par mesta uletali u zastoje, sto zbog nekih radova, sto zbog guzve na ulazu u neke gradove.

Takodje, na svim uzbrdicama se dosledno pojavljuju dve trake. Tako da put preko Karpata uopste nije naporan.

Po svim gradovima koje smo prosli kao i na putevima, je odlicna signalizacija i prateci putokaze i znakove sasvim lepo se moze snaci i bez navigacije.

Benzin je otprilike kostao kao i kod nas.

Ni na kakav kriminal nismo naisli. Iznenadili su me gradovi po Transilvaniji - Brasov, Sibiu izgledaju odlicno, sa novim hotelima, industrijskim zonama, trznim centrima, sredjeni, zivahni, vidi se bas da su u zamahu razvoja, mislim da su npr Nis i Kg smesni ako poredimo. Bukurest izgleda kao pravi velegrad sa sirokim bulevarima i monumentalnim zgradama. Takodje, kako ga ljudi opisuju kao ruzan grad, meni se naprotiv ucinio vrlo zanimljiv, zao mi je sto nismo i tamo prenocili i malo vise videli. Bg deluje provincijalno u odnosu na Bukurest.

Jug vec izgleda jadnije. Krajova zaista deluje siromasnije. A sela kroz koja smo prosli pre i posle Krajove pogotovo. Transilvanijska sela deluju zivopisno, ali se vidi npr da je asfaltirana samo glavna ulica i 5 metara asfalta u svakoj sporednoj, a dalje zemljani put.

Vojvodjanska sela npr, su pojam urbanosti za rumunska koja sam video :) 

Mozemo da se zanosimo da smo i dalje prividno bolji od Rumunije ili Bugarske, ali u Rumuniji na svakom koraku moze da se vidi zamah - gradi se, renovira, ljudi cirkulisu, kamioni pice, ocigledno je da se nesto desava, da privreda radi i da celo drustvo napreduje. Imali su nesrecu da su bili 50 godina utamniceni, a sada samo guraju napred. Kod nas sve stoji, nista novo se ne dogadja, patetika i bezvoljnost, a promene se desavaju brzinom puza...

Ali zatim put sa nase strane Djerdapske klisure - horor! U pocetku je bio ok i ja pomislio sta ljudi pricaju, put je sasvim dobar, ali zatim od jednog dela pocinje - odroni, sljunak i kamencuge ogromne na sred puta, rupe u asfaltu koje su tolike da ih je tesko i zaobici.

Рупе у асфалту су ту зато што су их намерно направили, како би закрпили пут :) Није ти било сумњиво што су правилног четвртастог облика? ;)

Stvarno!? Nisam znao da se to tako radi  :potty:

Tad nisu bile te cetvrtaste predodredjene za krpljenje asfalta, ili mozda i jesu na nekim deonicama, ne secam se, ali ne mislim na te.  nono  Dobro se secam jedne u tunelu, pune vode, veoma okrugle i ispostavilo se i veoma duboke, tako da cak ni Yeti-ju nije bilo svejedno, a ni uspavanim saputnicima u autu.

Pozdrav svima,

idem u sredu, rano ujutru, kolima iz BGD za bukurest, pa ako je neko raspolozen da podelimo gorivo i vreme, neka se javi !

poz ivan

• 3 weeks later...

Ја идем са 2 другара ако Бог да почетком септембра, Београд- Констанца. Нисам никад до сад био.  Жеља ми је да видим ту многонародну Констанцу, градове успут, али и да пробамо да ухватимо неки бродић до Украјине или слично. Пут до Констанце из главног нашег града је око 850 км, а ваздушном линијом има око 530. Наравно, јефтиније је да свако да по 50 јура за чорбу него да дамо по 400 за авион. Но, оно што ме мучи јесте- да ли је септембар право време за тако нешто. Да, као биће још увек колико-толико топло, Црно Море је ту, сезона више-мае у току,итд. Да ли ми саветујете нешто посебно да видим? Колико сам успео да видим из вашег претходног писанија- Румунија је сва некако као Србија, ''само на други фазон''.