Jump to content

Featured Replies

Posted

Svi pricaju kako su jeli strava jela po belom svetu. Hajde napisite recepte za ta strava jela (ako ih znate) pa da ih mogu jesti i oni koji nisu mnogo spartali.

Moze te ovde ostavljati i razne situacije vezane za hranu, trebalo bi da bude zanimljivo.

• Author

Ja cu prvi jednu anegdotu:

Dok sam pricao sa Hanom (svedjanka) o hrani pitao sam je za neki njihov autenticni recept. Pocela je da mi objasnjava kako jedu neku zivu ribu. ,,You take small fish, this size...'' i rasi ruke pola metra. Poceo sam da se smejem kao lud i objasnio da to nisu male ribe  ;D

Jevrejska čorba od sira

3 supene kašike putera - 1 glavica crnog luka - 1 koren celera - 2 zelene babure - so - biber - aleva paprika - 3 šolje vode - šolja kisele pavlake - šolja svežeg kravljeg sira - mleka - vode

Propržite na puteru sitno seckan luk, takođe iseckajte celer i babure pa zajedno pržite oko 15 minuta. Posolite pobiberite i dodajte alevu papriku. Uspijte vode i mleka, poklopite i iz tiha kuvajte 1 sat.

Neposredno pred služenje umešajte kiselu pavlaku i izgnječeni kravlji sir i stavite na vatru samo toliko da se čorba dobro zagreje, ali nikako da provri

Gaspačo čorba

2 supene kašike ulja - 2 kašike brašna - 4 kašike paradajz pirea - 6 dcl jogurta - 2 glavice crnog luka - 3 jajeta - 3 veća paradajza - 3 babure - 150 g praške šunke - 1 svež krastavac - 2 ljute papričice - 2 kriške hleba - 1 l vode

Od ulja i brašna upržite blagu zapršku. Ohladite je. Dodajte hladnu vodu,lagano mutite i ostavite da provri.Dodajte paradajz pire, posolite po ukusu.Dodajte jogurt i čorbu dobro ohladite u fižideru.

Zatim u posebne činijice sitno seckano pripremite: crni luk, tvrdo kuvana jaja,paradajz (bez sredine),babure, prašku šunku, krastavce, ljute paprike, i pržen hleb.

Čorbu služiti hladnu a svaki gost po ukusu i nahođenju po čorbi posipa šta želi.

• 4 weeks later...

evo nekoliko osvezavajucih sokova prvi put sam ih probao u iIdiji i sad neprodje dan da nesmutim bar jedan od njih

prvi sok: 4-5 sargarepa, 1-2 jabuke, strugani djumbir (oko 1.5 do 2 cm istrugati), sve ovo lepo staviti u sokovnik smuckati i popiti

drugi sok: dva do tri struka lista celera, 4 do pet reznja ananasa, oprati i smuckati u sokovnik

treci sok: ocistiti dinju oprati i smuckati u sokovnik

cetvrti sok: cetiri reznja ananasa nekoliko jadgoda ne vise od 6 i jabuka zajedno sa korom smuckati u sokovnik i piti

• 5 months later...

RIBARSKI KROMPIR

Sastojci: 1/2 kg krompira, 1 gl. belog luka, prezle, persun, 1 kasika paradajz pirea, so, biber, ulje.

Ocistiti krompir i iseci ga na tanje kolutove. Slagati ga u redove i svaki posipati solju, prezlama, persunom i seckanim belim lukom. Preliti ga paradajz pireom razmucenim sa vodom ili sokom od paradajza, uljem, biberom i solju i peci oko 40 minuta na umerenoj temperaturi.

U RSA, na primer, ovaj krompir kombinuju i sa plavom ili belom ribom i sve lici na musaku, samo od ribe.

U Egiptu, u malom mestu Dahab na jugu Sinajskog poluostrva jela sam najludje palacinke ikada.

Palacinke se naprave kao i obicno, samo malo deblje, da izdrze "teret" nadeva. Sino se icece jabuka bez ljuske, banana i narandza, sve se pomesa, stavi na sredinu palacinke i prelije mesavinom jogurta i meda. Sve nam je dostupno tamko da mozete probati, pogotovo oni koji bi palacinke jeli i za dorucak i za rucak i za veceru  :D

• 3 months later...

Losos ( A što da ne i šaran) u oklopu Norveška

Losos od oko 2 kg se očisti iznutra, ne skida mu se krljušt i posoli iznutra i ubaci malo luka, šargarepe i paprike. Pomesa se 2kg soli sa 2 do 3 belanceta, pola od toga se stavi u tepsiju, pa riba koja mora biti skroz opkoljena tom smesom. Peče se oko sat i kad se izvadi iz rerne so je stvrduta da se mora nožem udariti da bi oklop pukao. Zajedno sa oklopom se skida i kožica ribe (zato se i ne skida krljušt), a riba je pečena u sopstvenom soku i neverovatno ukusna. :eat:

Nalazila sam se na africkom kontinentu, u jednom selu, gde su pripadnici Zulu plemena izvodili ratnicke igre. Pored silnog mesista, variva, voca i sokova, koje su spremili nama u cast, mene je "kupio" vrlo iznenadjujuci nacin pripreme banane na vatri.

Prvi put sam tada videla da banane mogu i da se kuvaju i koriste kao prilog/varivo i da se peku, a neretko i da ih koriste kao dodatak hlebu. Za ovaj recept sam se odlucila, jer je vrlo originalan, i za mene, tada, jos nije bio vidjen. Ukoliko volite da pripremate rostilj, ovo je prava stvar za vas i vrlo lako se prilagodi nasim uslovima. Nije skupo, a ne zahteva ni neko preveliko umece. Kada skinete i poslednji komad mesa sa zice,  iznenadite sebe i drage vam goste, nesvakidasnjim desertom od pecenih banana.

Naime, banane (neoljustene) se "bace" na vatru (u ovom slucaju- rostilj) i peku se nepunih pola sata na umerenoj vatri, dok vi sa drustvom uzivate u prici, klopi i ponekoj casici. Kora neka slobodno pocrni, nece im biti nista. Banane su pecene kada omeksaju i postanu, onako, gnjecave. Kad pojedete glavnu klopu, vreme je za desert, zar ne? :)

Banane, onda, skinete sa vatre, stavite ih na tanjir sa vrhovima na gore. Potom ih zasecete po sredini i tada lice na male camce. Tu sipate secer (braon, beli, neki drugi, a moze i med), dodate rum, konjak, liker, ili, neki drugi alkohol i- flambirate (zapalite).  Verujem da cete i najvecem protivniku deserta i slatkisa otvoriti apetit!

P.S. Veca je atrakcija ako se flambiranje radi uvece i pred svima, samo pazite da ne zapalite nekom gostu obrve ili brkove! :)

@nepoznata

jesi "flambirala"? Mislim, jel komplikovano ili je bas sve tako prosto kao sto si napisala?

Koliko sam razumela, banana unutra je u pire stanju?

Banane, onda, skinete sa vatre, stavite ih na tanjir sa vrhovima na gore. Potom ih zasecete po sredini i tada lice na male camce. Tu sipate secer (braon, beli, neki drugi, a moze i med), dodate rum, konjak, liker, ili, neki drugi alkohol i- flambirate (zapalite).  Verujem da cete i najvecem protivniku deserta i slatkisa otvoriti apetit!

Uhm, ovo je zimus napravio jedan gost na CS sastanku kod nas... grešno je koliko je ukusno!  :eat:

ne znam....cudna mi kombinacija ugnjeckana banana plus alkohol plus paljevina. Ali, vec sam MM rekla da kupi kilo banana tako da ce vec veceras da probamo. Spremila sam rum, votku i liker od grejpa...ako se ne samozapalimo..pisacemo kako je bilo.  clap.gif' alt=':clap:'> :clap: clap.gif' alt=':clap:'>  :eat: :eat: :eat:

@nepoznata

jesi "flambirala"? Mislim, jel komplikovano ili je bas sve tako prosto kao sto si napisala?

Koliko sam razumela, banana unutra je u pire stanju?

3X Da :)

@wolfbgd

Btw, ako pravite u kuci, mozete i na drugi nacin. Na puteru da proprzite oljustene i uzduzno isecene banane (ja probala i sa ananasom), dodas malo secera, onda iscedis malo sok nekog agruma (limeta, limun, pomorandza), i neki od gore navedenih alkohola. U ovom slucaju je bitno, alkohol tek zagrejati i paziti da ne "izvetri". :) Sve to prebacis na tanjir, i tek na stolu "zapalis". To stalno potenciram, jer je efekat, onako, bas, bas... :)

Srecno sa pripremom i javi kako je ispalo! :)

sve odradjeno po receptu. Izostao bas-bas efekat. Izgleda mi je ili pogresno pice(liker) ili je minut na tiganju bio dovoljan da isti izvetri. Kad sam prinela upaljac ....nista  :bang: :bang: :bang:

ali, opet....bilo je  :eat: :eat:  :hihi: :hihi: :hihi:

Imam 18kg kuvara iz celog sveta za sad...

Tezinu znam posto mi teta na terminau isistirala da mi izvaze carry on..  ;D ....

E sad kome volja mogu mu prebaciti iste na neko vreme....

printam fotke i odrzavam sistem za prodaju istih...

hrana mi je glavna opsesija...pogotovo kad se dokopam kuce i kuhinje... ;)

sve odradjeno po receptu. Izostao bas-bas efekat. Izgleda mi je ili pogresno pice(liker) ili je minut na tiganju bio dovoljan da isti izvetri. Kad sam prinela upaljac ....nista  :bang: :bang: :bang:

ali, opet....bilo je  :eat: :eat:  :hihi: :hihi: :hihi:

Pa, dabome. Alkohol treba TEK da se zagreje, ne i da izvetri :) Pokusaj ponovo, nema sanse da ne uspes! :)

• 2 weeks later...

E, ja pio, ali nije da mi se bas svidja. Ima bas jak ukus! Ali, zanimljiv mi je sam nacin pripreme, pije se iz neke posebne drvene posudice, nekom metalnom slamcicom, koja je u isto vreme i filter, pa mi sve to sve deluje kao mali ritual.

E, ja pio, ali nije da mi se bas svidja. Ima bas jak ukus! Ali, zanimljiv mi je sam nacin pripreme, pije se iz neke posebne drvene posudice, nekom metalnom slamcicom, koja je u isto vreme i filter, pa mi sve to sve deluje kao mali ritual.

Posebna drvena posudica je zapravo tikvica. :)

• 3 months later...

najjace palacinke na svetu- crepes, sa cape-coda, USA, al ne one debele, americke...

-1/2 stick of butter ( 1stick= 4 oz= 113g), znaci 56 g hehhe

- 6 eggs

- 3 cups of water

- 1 cup of dry milk

- 1 tea spoon of salt

- 6 table spoon sugar ( 1/3 cup full top)

- 2 cups of flower

- 2 caps of almond flavor

1 cup= oko 230 ml

sve se izmesa u blenderu, i ispeku se kao nase palacinke....testo mora da bude maalo deblje, jer je penastije i gusce, 6 jaja eej :)

ali fantazija...