Jump to content

Featured Replies

Posted

Neko je pomenuo da burek zaslužuje posebnu temu. Dakle, evo je :)

U Novom Sadu najradije jedem burek kod Đorđevića, u Dunavskoj ulici. To je jedna stara kuća, u čijem je prizemlju burekdžijska radnja, a na spratu živi porodica Đorđević. Rade još od pre Drugog svetskog rata. Otvaraju negde oko šest ujutru, a zatvaraju oko 11 pre podne, i nema više. Na radnji nema nikakvih oznaka, nikakva tabla, samo drveni kapci preko vrata i prozora. Jedini problem je što ne volim rano da ustajem, pa mi je teško da ih uhvatim kad rade...

Eto, pa sad vi izvol'te sa vašim preporukama za dobar burek, po mogućstvu uz opis kako ga pronaći  :eat:

Edit: Đorđević promenio radno vreme, sada rade od 7 do 12h. Osim toga, stavili su dva okrugla natpisa "burek", pa deluje malo otmenije :) Kada je radnja zatvorena, ne vidi se nijedan natpis, ko ne zna šta je tamo, nema šanse da pogodi.

Samo da se nadovezem na Lazarevu hvalu, Djordjevici prave i najbolji burek sa visnjama, kada je visnjama vreme, naravno.

U Novom Sadu kod Djordjevica. Ima jos jedna dobra burekdzinica preko puta SUP-a (Kraljevine),  jako zanimljivo ali vlasnik se takodje preziva Djordjevic, sada otvaraju i novo/ staru burekdzinicu preko puta Socijalnog.

Svi pricaju kako je medju najboljim burecima u Novom Sadu, burek u pekari "kod Makedonca" na Detelinari, taj nazalost nisam probao. Takodje dobar burek sam jeo, ali jako davno u burekdzinici na pocetku ulice Mise Dimitrijevica sa leve strane na Grbavici.

Ako ste u Petrovaradinu, i mrzi vas da prelazite most, najbolji burek je u pekari "Nikolovski".

U Beogradu sam jeo odlican burek (i poprilicno jeftin) u  nekoj pekari na Slaviji :Tripkovic, Trifunovic... tako nekako. Inace u toj pekari koliko sam primetio je guzva tokom celog radnog vremena tako da verovatno dosta ljudi zna za to mesto.

U Beogradu sam jeo odlican burek (i poprilicno jeftin) u  nekoj pekari na Slaviji :Tripkovic, Trifunovic... tako nekako. Inace u toj pekari koliko sam primetio je guzva tokom celog radnog vremena tako da verovatno dosta ljudi zna za to mesto.

Pekara se zove Trpkovic i po meni je najbolja u gradu. A sto se bureka tice, probao sam raznoraznih, ali kad ga nas Siptar u Mokrinu ispece u 3 ujutro, pa nema boljeg :)

U Sremskoj Mitrovici kod stanice (preko puta autobuske) najjači na svetu! Ne znam kako se zove pekara ali prepoznaćete je sigurno po starom posteru ciganskih fudbalera....  A kad ja kao veliki grobar volem taj burek onda znači da stvarno valja!

Pekara se zove Trpkovic i po meni je najbolja u gradu. A sto se bureka tice, probao sam raznoraznih, ali kad ga nas Siptar u Mokrinu ispece u 3 ujutro, pa nema boljeg :)

Da, Trpković. Takođe moja omiljena pekara, mada nije baš jeftina. Pored te na Slaviji, imaju i pekaru u Dimitrija Tucovića i kod Dušanovačke pijace. Mada misterija je to što ove pekare ne rade nedeljom !?  :?

BG:

Trpković nam je izgleda svima favorit :-) Jako dobar, tamo čak i burek sa šunkom i kačkavaljem može da se jede.

Na još par mesta je odličan, Petrović u Bežanijskoj u Zemunu, kod Makedonca u Dalmatinskoj, u pekari kojoj ne znam ime u Dušanovoj između Skadarlije i Francuske, nekad je bio dobar kod Anđelka u Balkanskoj, ali nisam davno bio tamo.

Kaže mi drugar da je skoro otvoren burek ispod sača na Trgu Nikole Pašića. Ovih dana idem u izvidnicu, pa javljam.

Evo i malog teksta o bureku, Trpković i Petrović hejtuju nove 'ledene' pekare :-)

http://www.youth.rs/zabavnik-/tajna-je-u-pravom-a-ne-ledenom-testu-2.html

Kad se spustite Skadarlijom skroz do kraja izbijete na ulicu Cara Dusana i tu skrenete levo i otprilike na 15-tak koraka je pekara "kod Dede" onako mala i neuredna ni ne mozesh da je primetis ako ne zagledas... i oni zatvaraju oko 11... jednom prilikom smo tamo jeli u 5 ujtru tzv pitice sa sirom koje su bile apsolutno fenomenalne pa smo morali posle toga da kupimo i vruca leba i ... bilo nas je 10-tak i sta god je ko kupio svi su se vratili po jos... a te pitice sa sirom su kostale 20 dinara i od dve takve smo bili srecni ceo dan... Kifle su bile 5 dinara i znam da je neko prokomentarisao da nikad u zivotu nije jeo bolje kifle.

;D

Na tu pekaru sam mislio, stvarno je fantastična, samo deda ponekad zna da bude mnogo naporan đavo ga odneo :-)

A najbolje kifle ikad su ipak kod Čarlija ;-)

Kod Đorđevića ume da bude baš zamašćen burek, Nikolovski mi se više sviđa. Inače sam ja mislio da je Đorđević u Dunavskoj vlasnik i te burekdžirnice kod Socijalnog.

Dobar burek sam jeo u pekari "Žeki" kod Futoške pijace. Oni imaju baš povelik lanac pekara, ali im je najsvežije testo kod Futoške i u Spens-u, na izlazu prema kampusu. Inače im je svo testo vrlo čudno, dugo sveže, meko i nekako marsovsko. Plašim se da razmišljam do tajnom sastojku, ali preporučujem.

Ima još jedno fino mesto za burek, a to je na Ribljoj pijaci. Pekara se zove "Aka" a burek može da se dobije samo za poneti. Nemojte slučajno da pogrešite pa odete u neku drugu pekaru-burekdžirnicu na Ribljoj jer su tamo bureci bezveze, meso neidentifikovanog porekla, testo matoro, sir kiseo i brašnav...

Već sam pomenuo u drugoj temi subotičku "Lipu". U ulici u kojoj je mađarski konzulat, na 200m od ulaza u korzo nalazi se "Lipa". Atmosfera je potpuno treš, neugledna, ali imaju jedno 15 vrsta bureka i svi su odlični, za mene još uvek nenadmašeni. Noževima koje vam daju možete slobodno da se gađate i udarate, nema bojazni da se posečete :hihi:  Veliki je promet pa stalno ima svežeg bureka.

U Beogradu je bio neki "Sarajevski burek", kod Ateljea 212. Taj je bio dobar, bar koliko se sećam. Kod Trpkovića je večito gužva pa retko idem tamo, ali se slažem da su odlični...

Jednu stvar moramo da definišemo. Da li je burek samo onaj koji je sa mesom, ili je burek i sa sirom, krompirom, višnjama i u svim ostalim kombinacijama ?

Da li je burek i ono što se umotava zmijasto?

Dakle, šta tačno je burek?

:mrgreen:

Jednu stvar moramo da definišemo. Da li je burek samo onaj koji je sa mesom, ili je burek i sa sirom, krompirom, višnjama i u svim ostalim kombinacijama ?

Da li je burek i ono što se umotava zmijasto?

Dakle, šta tačno je burek?

:mrgreen:

"Ono što se umotava zmijasto" nikako se ne može nazvati burekom. To je u Nišu poznato kao pitica. Originalni burek je sa sirom i mesom, mada i mi ovde imamo varijante sa raznovrsnim punjenjem i zovemo ih takođe burekom. Burek se uvek prodaje na deo kruga (četvrtina, osmina) a nikako na grame :) 

Evo malo istorije vezano za burek:

Istorija bureka

Ime:

Börek verovatno potiče iz turske kuhinje. Börek je turska reč za ovo slojevito jelo od testa, ali takođe i za ostala jela od testa. Samo u turskom jeziku reč burek ima tako široko značenje. U svim ostalim jezicima u kojima je pozajmljena, reč se odnosi samo na neke vrste peciva.

Ime može dolaziti od turske reči bur (savijati), slično kao i u srpskom, gde reči savijača (od savijati) i gibanica (po jednoj teoriji nastalo od gibati, iako drugi smatraju da je koren reč iz egipatskog arapskog ’giban’, što znači sir) takođe opisuju određeno slojevito jelo od testa, ili možda od persijske reči būrek. Burek (turski börek albanski byrek, grčki μπουρέκι ili μπουρεκάκι, hebrejski בורקס) je predjelo ili slatka pita ili pecivo koje se može pronaći u mnogim zemljama koje su nekad bile u sastavu Otomanskog carstva. Pravi se od lisnatog testa ili kiselog testa, i uglavnom se puni sa sirom (najčešće feta), mlevenim mesom ili povrćem (najčešće spanać).

Borek (Turska)

U Turskoj su böreği ("vodeni burek") je više testastog tipa, obično sa feta sirom. Kürt böreği ("kurdski burek") je burek bez punjenja, a često se jede sa posutim šećerom u prahu na vrhu.

Burek (bivša Jugoslavija)

U bivšoj Jugoslaviji reč burek nije nigde korišćena kao hiperonim (kao na primer pita, kolač), kao u turskom jeziku. Burek ima dve realizacije: jednu u Srbiji, a drugu u Bosni i Hercegovini (od strane sva tri naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata). Oba jela se takođe prave i u Hrvatskoj i Sloveniji, gde su ih uveli uglavnom albanski i bosanski pekari počevši od 1960ih.

Burek je u redovnoj ponudi svih pekara i obično se jede kao "brza hrana". Pošto je burek teška i masna hrana, često se konzumira sa jogurtom. Osim u pekarama, burek se prodaju u specijalizovanim prodavnicama zvanim buregdžinice (na srpskohrvatskom) ili burekdžilnicama (na makedonskom) koje prodaju isključivo burek (ili pite) i jogurt. Ove buregdžinice su zapravo samo vrsta pekara koje su postojale pre početka 18. veka. One su vrlo česte u Bosni i Hercegovini i poprilično česte u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. U Beogradu nije bilo buregdžinica do početka 1990-tih pošto je burek od početka prodavan u svakoj pekari u širem smislu.

Srpski (okrugli) burek

U Srbiji se reč burek odnosi na specijalno jelo od testa. Kore se prave od testa i bacaju se kroz vazduh, da bi se razvukle. Tradicionalne ispune su prženo mleveno meso ili sir. Prazan burek se takođe tradicionalno pravi. Dodatne varijante uključuju nadev od jabuka, višanja, pečurki i moderne varijante pica bureka.

Recept za moderni okrugli burek je razvijen u Nišu, gde ga je 1498. predstavio čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istambula.

Srpski burek je postao popularan u Hrvatskoj i Sloveniji u drugoj polovini 20. veka. Prvi burek u Zagrebu su napravili poznati albanski pekari pored glavne želeničke stanice (Kolodvora) nakon Drugog svetskog rata. I ovde je ovo jelo poznato prosto kao burek.

Svake godine se u Nišu održava takmičenje bureka (Buregdžijada). 2005. je napravljen burek od 100 kg, sa prečnikom od 2 m i smatra se najvećim burekom ikada napravljenim.

Bosanski (umotani) burek

U Bosni i Hercegovini reč burek se odnosi samo na drugu vrstu jela od testa i samo kada je napunjeno mesom. Tanke kore se napune i zatim se umotaju. Isto jelo sa sirom se naziva sirnica, jelo sa spanaćem i sirom je zeljanica, jelo sa krompirom je krompiruša, a sve one se nazivaju pite. Ova vrsta jela je vrlo popularna u Hrvatskoj, gde su je uveli Bosanski Hrvati. U srpske gradove bosansko jelo je uvedeno preko izbeglica iz građanskog rata tokom 1990ih i ono se često naziva sarajevska pita ili bosanska pita. Neka slična jela, iako su donekle šira i sa tanjim korama se nazivaju savijače ili prosto pita u Srbiji. Međutim, ova jela se uglavnom prave u domaćinstvima i tradicionalno se ne nude u pekarama.

U Bosni je burek jelo punjeno samo sa mesom. Postoji jezička težnja u Hrvatskoj da se koristi reč burek samo za jelo sa sirom. U Srbiji, uvek se mora reći burek + nadev (sa mesom, na primer).

Birek (Albanija)

U Albaniji, ovo jelo se naziva "byrek Shqiptar me perime" (albanska pita sa povrćem), ali se takođe često izgovara kao burek, posebno među Albancima u Sjedinjenim Državama, iseljenicima sa Kosova i Metohije. Oblik burek je pozajmljenica iz srpskog jezika koju su posuduli Albanci sa Kosmeta.

Većina od pita koje naprave albanski kuvari nisu slatke; u stvari, nadevi pita su skoro uvek slani. Zato parče takve pite može dobro da posluži kao glavno jelo u obroku.

Izvor: wikipedia

• Author

Drugim rečima, ono "zmijasto-umotano" je bosanski burek? Ovde u NS ga nazivaju i "sarajevski burek", za razliku od onog okruglog koji se seče na trouglove, i koji se naziva jednostavno "burek".

Pravi burek je sa sirom i mesom, ono sa višnjama, jabukama itd mi je više kao neka pita, a ono što ima najveći potencijal da ispadne jako loše je pizza burek :)

Dobar burek sam jeo u pekari "Žeki" kod Futoške pijace. Oni imaju baš povelik lanac pekara, ali im je najsvežije testo kod Futoške i u Spens-u, na izlazu prema kampusu. Inače im je svo testo vrlo čudno, dugo sveže, meko i nekako marsovsko. Plašim se da razmišljam do tajnom sastojku, ali preporučujem.

Jednom prilikom kad sam bio u NSu i krenuo po dorucak u pekaru "Zeki", pitao sam drugara sta da uzmem od peciva. Odgovorio mi je da je svejedno sta uzmem, sve je isto ;D Ja se nasao u cudu, kako isto buhtla (ili bufla po novosadski ;D) i puzic ili pasteta? Ali, stvarno! Koje god pecivo da uzmes, sve je od tog istog, "marsovskog" testa, sve je nekako istog ukusa :)

@Vlada,

Bravo za teoriju o bureku clap

@Vlada,

Bravo za teoriju o bureku clap

Hvala, ali ja sam samo pronašao tekst i prekopirao ga tako da smem da preuzmem samo deo zasluga   ;)

Mada mislim da je ovaj istorijat i podela prilično tačna...

U Nišu (iz ugla ljudi koji se dosele u Niš  ;D) - barem meni je najbolji u MBN-u.

Kod Mićka je isuviše masan za moj ukus. Kao da pijem ulje i jedem kore.

Ukusi... no rasprava!  ;D

barem meni je najbolji u MBN-u.

Šta je to MBN?

Lanac pekara u Nišu...

Neko je pomenuo da burek zaslužuje posebnu temu. Dakle, evo je :)

U Novom Sadu najradije jedem burek kod Đorđevića, u Dunavskoj ulici. To je jedna stara kuća, u čijem je prizemlju burekdžijska radnja, a na spratu živi porodica Đorđević. Rade još od pre Drugog svetskog rata. Otvaraju negde oko šest ujutru, a zatvaraju oko 11 pre podne, i nema više. Na radnji nema nikakvih oznaka, nikakva tabla, samo drveni kapci preko vrata i prozora. Jedini problem je što ne volim rano da ustajem, pa mi je teško da ih uhvatim kad rade...

Eto, pa sad vi izvol'te sa vašim preporukama za dobar burek, po mogućstvu uz opis kako ga pronaći  :eat:

Edit: Đorđević promenio radno vreme, sada rade od 7 do 12h. Osim toga, stavili su dva okrugla natpisa "burek", pa deluje malo otmenije :) Kada je radnja zatvorena, ne vidi se nijedan natpis, ko ne zna šta je tamo, nema šanse da pogodi.

Cuo sam razne price za tu pekaru i nikad ne uspem da je nadjem. Moze li malo detaljniji opis?

Odete u Bosnu u pekaru :,,Dajte mi jedan burek sa sirom.". Pekar zacudjeno :,, Gde ces to mesati?! A ti si iz Srbije...''  ;D

Kako se u Sarajevu kaze... sve su pite pitice samo je burek pitac  :hihi:

pekara Aka se nalazi i blizu fakulteta u Novom Sadu u Strazilovskoj ulici i imaju odlicne pitice sa sirom

:eat:

• Author

Cuo sam razne price za tu pekaru i nikad ne uspem da je nadjem. Moze li malo detaljniji opis?

Pre svega, bitno je da dođeš pre 12h, inače nećeš videti ništa.

Kreneš od početka Dunavske, dakle od Zmajevog spomenika, i buregdžinica je negde oko polovine ulice, sa leve strane (tj. oko polovine onog dela ulice između Zmaja i Dunavskog parka, jer sama ulica ide dalje, sve do keja). Jedan prozor, jedna vrata, ne mož' promašiti. Odnedavno čak i piše "burek" :)

Ako gladnog putnika put vodi u prepodnevnim časovima kroz Topolu, onda je pekara porodice Duljaj pravo mesto za svratiti. Pekara se zove "Partizan" (a kako drugačije kad je drži porodica Duljaj) i na istom je mestu i samo malo sređenija nego kada je otvorena

'50-ih. Energent su obavezno drva i ne zna se šta im je bolje: burek, hleb, pogače ili superukusne pogačice sa čvarcima! Surogate sa lisnatim testom umesto normalnog testa ne drže, a cene su više nego korektne. Enterijer su ranije činili posteri Partizana, a sada posteri, slike i sličice Igora Duljaja. 

Ako gladnog putnika put vodi u prepodnevnim časovima kroz Topolu, onda je pekara porodice Duljaj pravo mesto za svratiti. Pekara se zove "Partizan" (a kako drugačije kad je drži porodica Duljaj) i na istom je mestu i samo malo sređenija nego kada je otvorena

'50-ih. Energent su obavezno drva i ne zna se šta im je bolje: burek, hleb, pogače ili superukusne pogačice sa čvarcima! Surogate sa lisnatim testom umesto normalnog testa ne drže, a cene su više nego korektne. Enterijer su ranije činili posteri Partizana, a sada posteri, slike i sličice Igora Duljaja. 

Jel može druže malo da objasniš preciznije gde se nalazi ta pekara "Duljaj" za mene koga put često vodi ponedeljkom sabajla kroz Topolu i koji je još češće gladan  :eat:  !          Ali pazi....ja od topole znam prilaz iz pravca Rudnika i dalje preko one grozne raskrsnice put prema Beogradu. Bilo bi super da je to negde usput ta pekara pošto e glad otprilike uvek hvata negde kod Topole  ;D !

Jeste ti usput, prolazis pored nje :) Ako dolazis iz pravca Rudnika, pekara je pre grozne raskrsnice, cim prodjes jedini semafor u toj ulici, sa desne strane, a prekoputa poste. Za one koji dolaze iz pravca BGa, kad se prodje ta grozna raskrsnica i benzinska pumpa sa leve strane, idete pravo do semafora, pa neposredno pre njega, sa leve strane. Inace, u njoj rade svi iz familije, nisu se uobrazili, svi i dalje mese, peku i prodaju... Onda kad lepo kupis burek, krenes uzbrdo pa pravo do Oplenca, malo trosenja kalorija i uzivancije u prirodi nije na odmet ;) Da neko ne bi omanuo, pekara ne radi nedeljom.