Jump to content

Featured Replies

U Zaječaru ima dosta pekara ali tradicionalno dobar burek pravi porodica Duljaj, sada već treća generacija u mini lancu od pet radnji. Posetioci gitarijade se toga sigurno sećaju jer su oni još pre dvadesetak godina za vreme gitarijade radili non-stop.

A inače Voki Kostić je u jednoj svojoj emisiji o hrani govorio da je burek sa sirom zapravo burek, sve ostalo su pite, gibanice i ... a nastao je u kurdskim nomadskim zajednicama.

Sir koji su oni stavljali medju razvučenim korama su ostaci iz posuda gde se odlagao za duga čuvanja. Dakle, te ostatke sira od raznih životinja su mešali, dodatno usitnjavali i koristili za spravljanje bureka, a čitave filije prodavali. Ko zna, možda je u pravu.

• 1 month later...

Sa prvim delom posta se u potpunosti slazem.A sto se drugog dela tice ne.Ja naime itetako biram gde cu ga kupiti.Moji favoriti su pekare: MBN, Micko, Brankovic a losa iskustva: pekare Gricko, Bata Bane.....

Pa prijatno.

a da se vi malo prebacite u Bosnu sto se najboljeg bureka tice...  ;) ipak burek ispod saca se ne moze porediti sa ovima iz kojekakvih pekara...

"Postoji jedna stvar pred zoru, koja se ne može naći nigde na svetu sem u Beogradu; uzalud je tražiti i po pariskom Klinjankuru, rimskom Trastevereu i po gastronomskom kvartu u Briselu pokraj Gran plasa - to je burek!

Običan burek sa sirom koji se u zoru jede stojeći, iz masne hartije kod privatnih pekara po čuburskim straćarama ili u mračnoj Sarajevskoj ulici - burek s kojim se ulazi u novi dan, vreo i mastan, iz čijih kora u hodu ispadaju grudvice istopljenog sira, pomoću kojih ćemo se uskoro poput Ivice i Marice, vratiti do pekare u koju smo ušli razgrnuvši alkoholne magije.

Trebalo bi jedanput popisati najbolja mesta na kojima se izjutra može jesti burek sa sirom u društvu zajapurenog bunovnog pekara i dama u ružičastim plastičnim bundama boje papagajevog perja i otežalih, bezvoljnih pozornika nogu oteklih u čizmama. No jedno se pouzdano zna: ni najbolja ekipa "Mišlenovog vodiča" ne bi uspela da popiše sve beogradske buregdžinice, jer se one rađaju potpuno neočekivano i nepredvidljivo na najrazličitijim mestima.

Jedno je provereno: onaj ko ne poznaje Beograd ne bi trebalo da kupuje burek jedino na onim mestima koja više liče na butike za testo nego na pekare, tamo gde u izlogu vidi kroasane i francuske bagete, hleb koji liči na kolače i izafektirane kifle, tamo, gde pored bureka, čak ni hartija nije masna, kao što Bog zapoveda.

A hartija je veoma važna. U buregdžinici vam postavljaju uvek čuveno hamletovsko pitanje: "Za ovde ili za poneti?" Ako kažete za ovde, onda jedete burek nožem i viljuškom iz plastičnog tanjira koji pamti i bolje dane, ali kad kažete za poneti, onda uživate u veštini da jedući burek na ulici ne pojedete i masnu hartiju.

Burek sa sirom! Kakav burek sa sirom, pitaće Bosanci, koji su burek nasledili od Turaka, a ovi od Persijanaca. Ono što mi u Beogradu zovemo burek sa sirom, za njih je pita sirnica. Imaju još i pitu zeljanicu, pitu krompirušu, bundevaru i pitu "nako", što znači praznu pitu samo od jufki, iliti kora. A burek je, zna se, burek. Sve su pite pite, a burek je pitac i on je od mesa.

Rafinirani Turci imaju cigar-burek, smotak testa i mesa, ne veći od "havane" i on se ne služi kao glavno jelo, već kao predjelo uz piće. Srbijanci i prečani, opet, neguju gibanicu, koja se nalazi između pite sirnice i neke vrste lazanje.

Ali, burek nije samo jelo; on je više od toga: on je ritual, tip života, nostalgični komad ukusa koji nećete naći nigde sem u svom gradu i koga ni najbolja domaćica neće moći da ispeče, ma koliko bila vešta. Burek je jutarnja poezija; jeli smo ga i kad smo bili najsiromašniji, a da nam se nije ogadio, a jedemo ga i od kad smo se okućili i od kada nam lekari zabranjuju nešto tako masno." - Momo Kapor

• 1 year later...

Najbolji burek koji sam ikad jeo je u pekari "Vojvođanka" u Petra Drapšina u Novom Sadu, i uvek ima vruć jer se razgrabi.

Iz mog visegodisnjeg iskustva sa serbskim burecima:

odrastao sam 100m od Andjelka u Balkanskoj pa ce on biti na prvom mestu.

Petrovic ALI SAMO I STROGO u Bezanijskoj posto ima jos dve pekare u kojima burek nije takav kao sto je u Bezanijskoj.

U Nisu bata Bane iako ovde procitah da se nekome bas i nije svidelo.

U Novom Sadu preko puta pozorista, ko je iz Novog Sada znace o kojoj pekari pricam, ko nije izvinjavam se ali zaista ne mogu da se setim imena.

I na izlazu iz Backe Topole a ka Novom Sadu, nekih 30 metara pre rampe, sa leve strane ima jedna pekara u kojoj sam pojeo burek mozda bolji od svih gorepomenutih.

A za Trpkovic mi nije jasno da ljudi mogu da stoje u redu da bi kupili burek. Meni se nikad nije dojmio.

• 2 weeks later...

Definitivno u Novom Pazaru je najbolji burek,samo nikako ne kupujete pored autobuske stanice (tu samo cevape-jedino oni valjaju tu) a burek inace u bilo kojoj pekari valja,dole imaju i samo burekdzinice :)

Imaju sarajevski i obicni burek,al ubijaju.

Ako je neko u Berlinu, imate buregdzinicu/cevabdzinicu "Stari Most" direktno na Kottbuser Toru (najizvaljeniji bekpekerski kvart u gradu, ali malo ko zna za ovo mesto posto je malo zavuceno u pozadini onog trznog centra na trgu - znaci tacno preko puta cuvenog kluba "Möbel Olfe"). Takodje ima i nekoliko kosovskih pekara po Neuköllnu, na Sonnenallee i Karl-Marx-Strasse..

Ovo je naravno pre svega preporuka za one koji su duze u gradu pa su se zazeleli. Ako ste u Berlinu samo na par dana, ucinite sebi uslugu i probajte sto vise jeftinih specijaliteta sa cele planete..

Sto se tice Novog Sada:

1. Burek Plus, Rumenacka kod sajma

2. Djordjevic, Dunavska

3. -

4. -

5. -

6. -

7. -

8. -

9. -

10. svi ostali

Iako nisam iz Novog Sada, nego iz Beograda, redovno sam klopao burek u Dunavskoj (vidim da i ostali dele isto misljenje).

Najbolje je kada prvo smazem sa mesom, pa sa jabukama :)

Jos sam i lekar, ali neka ide zivot :D

U Čačku, ulica pre pijace, burek sa mesom. Malo je masniji, podseća na Blagoja iz Kumodraške iz starih dana (90te).

Ja živim u Čačku i potpisujem ovo što je elefteros napisao. Odličan burek i još bolji ljudi!

Често идем у Нови Пазар, и на доста места сам пробао бурек. Али бурек са месом у Аиди је нешто најбоље што сам јео, и увек тамо једем. Први пут сам појео две и по тепсије :) То праве горанци, који живе ту.

У Бгду једино да кажем где је добар бурек је онај ћирилични Сарајевски близу 212.

Stvarno ne mogu da verujem da niko nije pomenuo pekaru "Čeda" kod Kalenićeve pijace  :o  Ta pekara se nalazi u Mutapovoj 65, odmah iza pijace a pored sodadžijske radnje :) Postoji negde od 1946-47, sada je njen vlasnik Čedin sin a prave samo burek (sa sirom, prazan, sa mesom, spanaćem i višnjama), hleb i gurabije :eat: Ja doduše uvek uzimam samo sa sirom, al verujem da su i ovi drugi odlični. Atmosfera je uvek komšijska i ima zanimljivih likova sa pijace, a burek vam samo stavi na parče papira i da viljuščicu :hihi:

Takođe, ne bi bilo fer a da ne pomenem i baku koja pravi odlične mekike, takođe na Kalanićevoj pijaci, u zasvođenom prolazu koji izlazi na ulicu Maksima Gorkog. Mislim da su obične 30 din a sa sirom 35 :) Tamo mekike kupujem od najranijeg detinjstva tako da ih svima preporučujum. Treba požuriti, dok i Kalanićevu ne upropaste, tj. pretvore je u pijacu-trg  :bang:

Mislim da si pobrkao sa Micom-perecom, ili kako se već zove ta druga pekara u Mutapovoj, ima reč pereca u sebi :D A ovo je jedna mala, neugledna prčvarnica za lokalnu ekipu i ne sećam se da sam video da ljudi čekaju ispred, ali nije isključeno s obzirom da je unutra ko u d...tu, jedva možeš da se okreneš a i naši ljudi su poznati po tome da vole da čekaju u redovima.

U svakom slučaju, Čedinom bureku se vraćam posle svakog odlaska na put i to je jedna od retkih stvari zbog koje mi nedostaje Beograd :)

U Novom Sadu bih preporucio burek ispod saca u Strazilovskoj ulici, mislim da se lokal "Koliba" zove....  :D

Mislim da si pobrkao sa Micom-perecom, ili kako se već zove ta druga pekara u Mutapovoj, ima reč pereca u sebi :D A ovo je jedna mala, neugledna prčvarnica za lokalnu ekipu i ne sećam se da sam video da ljudi čekaju ispred, ali nije isključeno s obzirom da je unutra ko u d...tu, jedva možeš da se okreneš a i naši ljudi su poznati po tome da vole da čekaju u redovima.

U svakom slučaju, Čedinom bureku se vraćam posle svakog odlaska na put i to je jedna od retkih stvari zbog koje mi nedostaje Beograd :)

Deluje mi da već znam gde ću posle Nove godine :) Nadam se da će raditi 1. ili 2.

• 1 month later...

Jel bi mogao da mi kazes gde se ova pekara tacno nalazi?

Pekara "Čeda" nalazi se u Mutapovoj 65, odmah iza pijace a pored sodadžijske radnje - sve lepo piše u postu iznad ;)

• 2 weeks later...

"Naša pekara" u Kajmakčalanskoj ima dobar burek, debeo je i prodaje se na meru. Ono što bi inače bilo pola parčeta tamo gde se prodaje na četvrtine, ovde ima oko 350 grama, eto toliko ga debelo prave. Al stvarno je dobar.

U Dalmatinskoj ona bran kućica, neko je već pomenuo. Tu sam doživeo da svi koji su čekali, kupovali su burek na tepsiju. Odličan burek, koga ne mrzi da čeka.

Trpković i Ranković na Dušanovcu standardno dobri.

Što se tiče "savijenog", buregdžinica "Sarajevo" kod Ateljea je neprikosnovena. Uvek vruće i fenomenalno ukusno!

A jel vam se desilo da kupite burek koji je toliko loš da je nejestiv?