Jump to content

Featured Replies

Posted

Zelim da posetim Britaniju kao turist na 2-3 nedelje u decembru pa me interesuje da li je uopste vredno truditi se oko toga buduci da sam cuo da je veoma tesko dobiti turisticku vizu.

Moja trenutna situacija je sledeca:

- Nisam registrovan kao zaposleno lice, ali radim kao privatnik (na crno) vec tri meseca

- Nisam student, tako da sam u neku ruku nezaposleno lice

- Ustedjevinu imam za prethodna dva meseca

- U posetu idem drugu koji studira tamo. Mogu dobiti pozivno pismo od njega preko fakulteta

- Novac da pokrijem troskove imam

- Moja istorija putovanja sastoji se iz djackih ekskurzija (Francuska, Italija)

Pa sam mislio da se registrujem kao privatnik i da evidentiram jedan mesec rada (novembar) pa da uz pomoc toga posle trazim vizu na pocetku decembra.

Da li je uopste vredno truda? Da li bi garantno pismo bliznjeg vredelo? Kako bih mogao napisat propratno pismo?

I ja mislim da nije toliko tesko dobiti vizu, mada ti po svemu opisanom spadas u kategorije koje oni najmanje vole. Nemas gotovo nikakve veze i obaveze ovde, tako da ti je u teoriji vrlo lako da ostanes u UK. Ali svakako vredi pokusati.

• Author

Hvala na odgovorima! (: Ja se nisam detaljno raspitao jos uvek. Par ljudi iz Britanije su mi rekli da ako si nezaposlen a nisi student nemas sanse da dobijes vizu! Koliko su se potrudili da me nateraju da odustanem da se prijavim za vizu to je neverovatno.

Meni pare nisu problem. Meni je prosek za prethodna tri meseca 1200 EUR. Tako da sama cena prijavljivanja mi nije nikakav problem. Jedino eto to sto se moze desiti da me odbiju pa to da mi bude problem kada ubuduce zelim ici u UK. (ali meni to nije bitno sada)

No, ja imam plavi pasos. Da li mogu sa njim ici u Veliku Britaniju u ovo vreme? Da li bi bio problem?

• 3 weeks later...
  • Author

Aha, aha. Pretpostavljam da moram se vratiti pre kraja godine s ovim pasosem?

Jos nesto, kod pozivnog pisma.. posto ova moja drugarica iz UK i ne zna kako treba da napise, interesuje me bukvalno od cega treba da se sastoji? Kopija pasosa i vize - da - ali jos nesto pored toga? Neki verbalni deo nesto ili ne?

Hvala puno (:

Jos nesto, kod pozivnog pisma.. posto ova moja drugarica iz UK i ne zna kako treba da napise, interesuje me bukvalno od cega treba da se sastoji? Kopija pasosa i vize - da - ali jos nesto pored toga? Neki verbalni deo nesto ili ne?

Hvala puno (:

U svetlu cinjenice da ce ponovo produziti vazenje plavih pasosa, verovatno ne moras; ali sta god bilo, u UK nemas pasosku kontrolu na izlasku iz zemlje, tako da zapravo mozes bez problema da izadjes sa kojim god pasosem...

Hvala puno (:

Pošalji mi mejl na PM, pa ću ti poslati kako je izgledalo pozivno pismo koje su meni poslali kumovi.

Moje pozivno pismo glasilo je ovako:

To British Embassy in Belgrade:

I, XXX (passport number XXX, wish to invite my friend XXX (address: XXX; date of birth: XXX; passport number: XXX, valid from XXX) to visit me in my home (address: XXX) in the UK from XXX.

Sincerely,

XXX

Umesto ikseva bili su podaci, kao i potpis osobe koja me pozvala.

Inače, trebalo im je osam dana da mi izdaju vizu...