Jump to content

Featured Replies

Posted

Primetih da nema konkretne teme o Sarajevu. Bar do sad.

Pisite o vasim utiscima, mogucnostima smestaja (prmetila sam da im je CS pomalo slab) i mogucnostima prevoza do tamo i nazad (od NS ili BG).

:)

Što se tiče prevoza, imaš direktan noćni bus iz NS za Sarajevo. Autobus je pristojnog kvaliteta, ali ponekad je vozač sam, pa na svakoj stanici ostavlja otvorena vrata dok ubacuje putnički prtljag u bus. S obzirom da bus ide kroz planine, zimi to deluje kao neka vrsta mučenja političkih zatvorenika: vruće-ledeno-vruće-ledeno...

Za razliku od većine ljudi koje znam, meni u Sarajevu nikad nije bilo posebno prijatno i ne smatram ga za lep grad (išao sam tamo više puta poslom). Kontrast između stambenih zgrada na kojima se i danas vide mnogobrojna oštećenja od šrapnela i modernih šljaštećih staklenih poslovnih zdanja ostavlja neki gorak ukus u ustima. Čuvena Baščaršija vrvi od turista i izgleda kao loša kopija sličnih četvrti u Turskoj ili Siriji. Svi se guraju da jedu burek "kod Želje" u lokalu u koji izvorne Sarajlije valjda više i ne zalaze.

Pretpostavljam da bi mi se utisak popravio ako bih jednom otišao "za svoju dušu" i našao nekog interesantnog domaćina preko CS-a. :)

Pre 2 godine u novembru sam išao na sarajevski jazz festival, svake godine imaju odličan program, pa ako te zanima isti pogledaj ima li nešto zanimljivo ove godine. Putovao sam autobusom i potpuno se slažem sa utiskom panonskog o mučenju političkih zatvorenika, mada je meni svaka vožnja autobusom preko 2 sata mučenje, osim ako nisu u pitanju turski autobusi  :P

• Author

da li se secate koja je bila cena busa?

i sta obici po sarajevu? a pritom pojesti dobar burek sto dalje od "Želje" i turisticke vreve.

• 2 weeks later...

Da... i ja sam se pre neku noc, vracajuci se iz Sarajeva,  pitao kako to da na forumu nema nista napisano o stopu iz ovog grada? Ostao sam bez kinte i u 6 uvece sam skapirao da cu ici stopom, ali na sajtu ne pronadjoh nista o tome... :(

Jel isao neko, gde se najbolje hvata stop?

Evo ovde imas:

http://hitchwiki.org/en/Sarajevo

Sarajevo je super grad.

Sto se hrane tice cevape sam jeo kod Zelje, svi kazu da tamo Sarajlije ne jedu i bla, bla, bla... ali koga briga kad su cevapi odlicni a koga god pitam gde to Sarajlije jedu, ne zna. Tako da sa Zeljom necete pogresiti. (cevapi i nisu bas jeftini)

Burek sam jeo u burekdzinici Bosna, najbolji burek koji sam jeo u zivotu. (ni burek nije preterano jeftin)

Grad i nema bas neke bog zna kakve znamenitosti, osium standardnih stvari koje pisu u svakom turistickom prospektu zeleo sam  da nadjem cuvenu ulicu Fuada Midzica (danas Asima Ferhatovica Hasea) odakle su clanovi Zabranjenog Pusenja, nazalost nisam je pronasao , pa ni devojke kojima mirise koza sa druge strane iste, ali ima dana. :) Umesto toga sam ceo dan setao po gradu u potrazi za istom i mogu reci da grad stvarno ima dusu.

Takodje setajuci po gradu videcete gomilu po zlu poznatih mesta za koje ste culi putem TV dnevnika devedesetih godina.

Hvala gosn.shofershajbna!

A u Sarajevu ne bih propustio ni poslasticarnicu Egipat, sa najlepsim tufahijama i tulumbama ;)

Hmm... I naravno, Badem butik... sa najlepsim rahatlukom  :D

Preporuke za najbolje i najjeftinije cevape je cevabdzinica Zmaj, odmah kod zeljeznocke stanice..barem meni.A u Sarajevu se nema nesto spektakularno vidjeti, ljeti je posebno smor osim za vrijeme Sarajevo Film Festivala ( a i to je vise kao elitni dogadjaj)...i izdvajam nosansku kafu, fildzani i taj fazon, trazite zavucene , male  i prljave ascinice, samo 50 centi

Eh, to je ipak samo 5 cevapa. Desetka je minimum 6 KM, bar je toliko bila poslednji put kod Zelje. A Mrkva se jos letos izbezobrazio pa je porcija bila 7 KM.

Koliko su cevapi u toj cevabdzinici?

Meni je jedan Sarajlija preporucio cevabdzinicu Galatasaraj, ali ispade skuplja nego kod Zelje pa sam otisao tamo.

Nisi nista propustio, u Galatasaraju sam jela cevape pre deset dana, nisu bili nista posebno, lepinja suva, a cena 7 KM. A otisli smo po preporuci lokalca.

Meni su ćevapi kod Želje bili odlični. Vodili su nas lokalci, ne znam odakle vam ideja da tamo ne idu lokalci. Jeste da je u samom centru Baščaršije, ali ja nemam problem s tim dok god su ćevapi dobri.

• 2 weeks later...

"Železnice Srbije" od novog reda vožnje, koji stupa na snagu 13. decembra 2009. godine, uvode novu komercijalnu ponudu – "Doboj SPECIJAL" i "Sarajevo SPECIJAL" u saobraćaju sa Železnicama Republike Srpske i Železnicama Ferderacije Bosne I Hercegovine.

Uspostavljanjem redovne železničke linije Beograd- Sarajevo-Beograd, biće uvedena i komercijalna ponuda SPECIJAL za putovanja do Doboja i Sarajeva. Po ovoj ponudi, koja će biti konkurentna cenama u drumskom saobraćaju, vozna karta do Doboja u jednom pravcu koštaće 11,30 evra, dok će za povratno putovanje trebati 21 evro. Po ponudi "Sarajevo SPECIJAL", cena karte u jednom pravcu iznosiće 16,80 evra, odnosno 31 evro za povratnu kartu.

Dogovorom srpskih i bosansko-hercegovačkih železnica posle dužeg vremena, od 13. decembra, ponovo će biti uspostavljena redovna železnička linija između Beograda i Sarajeva. Voz će, po redu vožnje, saobraćati svakodnevno iz Beograda u 8. 15 sati i u povratku iz Sarajeva u 11.35 sati, tokom cele godine.

Voz će, po redu vožnje, saobraćati svakodnevno iz Beograda u 8. 15 sati i u povratku iz Sarajeva u 11.35 sati, tokom cele godine.

Nije mi jasno zasto su stavili polaske u ovo doba. Umesto da putujem nocu k'o covek, sad stizem uvece i krecem ujutru te moram da spavam 2 dodatne noci u gradu. Ako se spava u hostelu to je ujedno i poprilican trosak...

• 1 year later...

Može li neko da mi preporuči smeštaj u Sarajevu? Koliko vidim, preovlađuje privatni smeštaj, a hosteli se kleveću i olajavaju - valjda se tako razume načelo slobodnog tržišta na Balkanu.

Slobodno tržište je svagdje loše pa tako i ovdje na balkanu samo što se to ovdje više vidi!

Mi smo bili u sarajevu oko božića kada smo se cijenkali na licu mjesta i našli  rupu od privatnog smještaja ali smo bili zadovoljnji jer smo asketi i treba nam samo tuš+krevet. Za 3 noći cijena je bila 30 maraka za nas 2, ali bili su prazni u to vrijeme i bilo im je bitno da napune sobe. Također, mi smo bili rekli da smo spremni otići dalje jer više para nemamo i tu se desila ljubav  :LOLLL:

A dobili smo i kafu gratis što nas je svakako iznenadilo.  :mah:

Definitivno najbolji, najčistiji i najcentralniji smeštaj u Sarajevu

Pansion Sebilj

http://pansionsebilj.ba/eng/aboutus.html

15eur je nocenje, nalazi se u centru Baš Čaršije, na 50m od Sebilja!

Bio sam pre par meseci, preporučujem!

Slobodno pozovi telefonom i rezerviši na reč:  kad stižeš, koliko dana i to.

ja samo da dodam,kao rodjena Hercegovka :) da kada trazite burek to znaci burek sa mesom,za ostale se koristi-pita sa sirom,krompirom... Setih se jer mi je jedna drugarica rekla da kada je bila u Sarajevu nije jela burek,jer nisu imali burek sa sirom  :)  imam osecaj da su sarajlije umrle od smeha jer nisu culi za-burek sa sirom  lol::    ...Toliko od mene,o Sarjevu vmalo znam,al za Mostar sam strucnjak,mada je jedno ono sto je ostalo od njega posle rata :(

imam osecaj da su sarajlije umrle od smeha jer nisu culi za-burek sa sirom     

Haha, a kako su se tek smejali kada sam ja pitao da li imaju burek sa jabukama ...  :maddd: ...

Nego, jel trazio neko pizza burek u Sarajevu, kako li su tek onda reagovali.