Jump to content

Featured Replies

Evo sad se vratih iz Sarajeva i da prenesem utiske.

Cevap kod Zelje daleko je precenjen, dakle nista posebno, suva lepinja, cevap nije socan, jednom recju ni blizu Banjaluckog cevapa. Jeo sam na dva mesta tako da nije slucajan uzorak. E da, preporuka za restoran Park Princeva, ne znam kako doci do njega (burazer nas je vozio), ali basta i pogled su fantasticni, ispod vas celo Sarajevo na dlanu.

Svakako otici na kafu ili rucak. Pola Bascarsije je raskopano, poplocavaju je ponovo, tako da i to znate.

E da, preporuka za restoran Park Princeva, ne znam kako doci do njega (burazer nas je vozio), ali basta i pogled su fantasticni, ispod vas celo Sarajevo na dlanu.

Бањалучки ћевап се једва може назвати ћевапом...

До Парка принчева се стигне обилазницом око Сарајева која иде од Враца преко Бистрика за Пале и Романију, ака Пут младих муслимана, па онда скренеш негде горе десно, има путоказ чини ми се :)

• 2 weeks later...

Relja a kako bi ti nazvao banjalucki cevap?

Cuj, tesko se mogu nazvati cevapima? :?

Meni su iskreno travnicki cevapi najbolji u BiH, ko zivi u Bosni zna o cemu pricam... :eat:

U Sarajevu sam najvise volio lagane, romanticne, vecernje setnje pokraj Mijlacke..

Bas kao u pjesmama Jabuke i Plavog orkestra... serenade

Zaljubljenicima u prirodu, toplo preporucujem odlazak na vrelo Bosne...

Nije daleko od grada.. ;)

Evo posto sam zivjela neko vrijeme mogu vam dat par informacija.

Hrana (ćevapi, pizze, pite i sl) nisu isplatni za jesti na Titovoj, Ferhadiji i Baščaršiji, a takodje nije isplatno ni kavu popit na ovoj relaciji. Recimo kava ovdje kosta u prosjeku 3 km.

Sarajevo nema nekih posebnih atrakcija ni meni, al evo ko voli prirodu nije tesko otici do Vrela Bosne na Ilidzi( tramvaj br 3 vozi vas direktno do Ilidze i onda jos malo pjesice). Pionirska dolina je takodjer super.

Od mjesta za izlaske zavisi kakvu muziku volite i sl. Ja sam cest gost Coloseum cluba jer imaju ceste nastupe poznatih imena, a i mali su klupski prostor.

Evo ne pada mi na pamet vise nista ali ako imate pitanja pitajte slobodno. Ako ja nesto ne budem znala sto vas zanima, saznat cemo.

Hrana (ćevapi, pizze, pite i sl) nisu isplatni za jesti na Titovoj, Ferhadiji i Baščaršiji, a takodje nije isplatno ni kavu popit na ovoj relaciji.

Sta i gde preporucujes za cevape i kavu? Sluzio sam JNA '88. u Sarajevu ...  tad su bili najbolji cevapi kod Zelje ... :eat: ... a tek kakva je bila kava sa ratlukom ...  klanj:: ... ovo danas je cista komercijala.

Sto se cevapa i PITE tice, manje vise su isti od Ilidze do Bascarsije samo se razlikuju u ceni. U Zmaju su ljudima sa strane cevapi OK, ali starim sarajlijama NE jer ih u Zmaju premazuju kajmakom. Pored pijaca ima dosta manjih lokala, koji nekada izgledaju bljak, ali su im cevapi OK.

Sta videti... Vrelo Bosne obavezno (preporucujem voznju fijakerom), Bascarsiju (sa posetom nekoj od dzamija), Katedralu, Srpsku pravoslavnu crkvu (jedna od lepsih)...

E sad, Bjelasnica i Igman su lepe za videti, ali tamo su sada (pogotovo na igmanu) sve same rusevine, Jahorina je OK....

Za ljubitelje planinarenja OBAVEZNO Treskavica!

Za one koji bi na Treksavicu evo kako do damo stici:

1 Busom sa Ilidze do Trnova, moze cak sa Ilidze i do Turova ili

2. Busom sa stanice Istocno Sarajevo do Trnova

Preporucujem da u Trnovu kada izadjete kod crkve nastavite pravo i cim prodjete dzamiju nalazi se Policija, slobodno udjite u stanicu policije i raspitajte se ili za Tija Golijanina ili za Dragana CVRCU i ima sda vas vode po Treskavici sa zadovoljstvom i vise dana ako treba.

O Treskavici mozete mnogo toga naci na google naravno...

Ja možda nemam previše iskustva u jedenju ćevapa, jako rijetko ih jedem, ali meni su daleko najbolji u Petici. Ne znam zbog čega je Željo popularan, jela sam tamo samo jednom i više ne bih, ćevapi su im prosječni ili ispodprosječni, ubijeđena sam da u njih stavljaju sodu bikarbonu pa su onako napuhani. Sve u svemu, Petica da, Željo ne. Što se tiče kafe, ne pijem kafu, ali ta stara bosanska kafa s rahatlukom se ne služi više gotovo nigdje, ima je sigurno u Kući sevdaha (jako fino mjesto u blizini ''ćevabdžinske'' ulice), u Morića hanu, u Aeroplanu, u par bašti kod Sebilja, možda na Slatkom ćošetu i ne pada mi na pamet još nešto sad. Cijena kafe na Ferhadiji i Titovoj je  2KM, negdje 2,5, mislim da espresso nigdje nema za 3 KM. Možda u Vatri. Iz Sarajeva preporučujem dnevni izlet na rafting kanjonom Rakitnice, prepredivno, to se lako može dogovoriti s nekim od lokalaca, a do Konjica doći vozom jako jeftino. I da, i ja preporučujem Treskavicu za planinare!

Sto se tice kave super je u Rock clubu. Nalazi se blizu poznatog restorana Tri ribara, dio grada poznatiji kao Čobanija. Na tom pravcu je lijevo Miljacka uz koju vozi tramvaj, a desno trolejbus koji vas vodi u crkvu sv.Ante.

Takodje na Ciglanama ima super kafica, kao sto je Gogo i sl. Svi kafici uz fakultete su duplo povoljniji.

Ja sam pite jela jedino u Forino buregdzinici na Titovoj i tu su kvalitetne, cisto je a ni cijena nije previsoka.

Cevapima nisam neki ljubitelj i ono malo puta sto sam ih jela to je uglavnom u Mrkvi koja jeste skupa,ali tamo se zna cekati na red da se sjedne, i uvijek je svjeze i cisto. Cevapi su takodjer ok i u onoj cevapdzinici izmedju autobuske i zeljeznicke stanice.

Jos jedno mjesto gdje su dobre pite i za odvest nekog je Inat kuca. Moze se naruciti cijela tepsija odmah i sve je u bosanskom stilu ( iz turskog vremena).

Разочарањем? Покушајем? Неспоразумом, типа "шта, ово вам је тај ћевап код Мује"? Чекај, ви се овиме хвалите?

vanita, Forino izbjegavati u širokom luku, radila sam u jednoj firmi jedno vrijeme koja se bavi raznoraznim laboratorijskim ispitivanjima. U Forinu nema šta nisu našli, bakterije iz fekalija na pultevima i sl, ali je i dalje (naravno) otvoren.

Heh tako je sa vecinom objekata brze ishrane u BiH. Nedavno sam bila svjedok da u mom gradu otvaraju pekaru a masine uzas prljave i nikome ne pada na pamet da ih opere. Na zalost sanitarna inspekcija ne radi svoj posao.  :bang:

Ali to je sasvim neka druga tema...ne bih da odemo u off topic.

• 1 month later...

Разочарањем? Покушајем? Неспоразумом, типа "шта, ово вам је тај ћевап код Мује"? Чекај, ви се овиме хвалите?

Tvojim razocarenjem, mozda da!!

Pokusaj, nesporazum, sigurno NE!

I niko se time ne hvali, odgovorio sam ti na tvoju opasku da se tesko mogu nazvati cevapima!

Cevapi u BL imaju svoju draz, tradiciju, ljudi ih hasaju decenijama, kupuju za Rostiljanje i specificni su za ostatak BiH jer drugacije izgledaju i drugacije se pripremaju, ti dodjes ovdje i to popljujes..

Ono sto si ne svidja ili ne razumijes, ne bi trebao pljuvati i omalovazavati...

Pardon na off-u, brisite ako mislite da treba, tema je Sarajevo..

ja prošle godine bio na ćevapima kod Želje i tolko su bili dobri da sam morao ići i na večeru  :eat:. Da ne pričam kakava je bila gužva , ne prođe ni minut a da neko ne uđe u lokal.

ja prošle godine bio na ćevapima kod Želje i tolko su bili dobri da sam morao ići i na večeru  :eat:. Da ne pričam kakava je bila gužva , ne prođe ni minut a da neko ne uđe u lokal.

pozdravljam...dorucak burek ispod saca(zaboravih ime radnje, cu napisem kasnije) rucak i vecera kod Zelje...doduse rucak ponekad i u onom restoranu u TC VF Koreja(mislim da se tako zove) pored Merkatora...fenomenalna klopa a jeftino....

...sto se cistoce tice...ovim sto panice oko toga nikako ne preporucujem da idu u Egipat i slicne zemlje  ;)...nikad nisam cuo da se neko otrovao ili sta vec zato sto je sto u nekoj radnji prljav, pa cak i masina(nije prljava od pesticida vec od materijala koji se koriste za proizvodnju)...ako se nekom to ne svidja nek nadje si drugu radnju... radije cu otici u taj prljav restoran nego da mi neko od osoblja svako 5 minuta okolo spricka kojekakvu hemiju...jos malo u off...neki dan kod nas na poslu u trpezariji osvanu znak: svo voce i povrce pre upotrebe treba da bude oprano sa vodom koja sadrzi 5% bleach-a pa tek onda vodom...razlog prevencija sirenja zaraza :?...od tad preferiram klopanje u nekom restoranu van sto je vise moguce...

drugari, drugari ...

Osnovna razlika u ćevapima je što je sarajevski od telećeg mesa, a Banjalučki ima i svinjsko.

Tako da je sve pitanje ukusa ... oba sam probao, oba su dobra i na svoj način različita.

Željo je OK, a burek ispod sača jedite u ulici Bravadžiluk na Baš čaršiji, mesto se zove ASDž.

Tamo obavezno probati "mješavinu" + kajmak  ;)

• 8 months later...

Razmisljao sam da prvomajski praznik provedem u Sarajevu. Plan mi je da putujem vozom, gde bih jos obisao i Mostar. Na sajtu zeleznica Srbije stoji da je povratna karta Bg-Sarajevo 31 evro. Interesuje me da li se dodatno jos nesto placa ili je to konacna cena? Ovo pitam pre svega zbog cinjenice da kada se putuje sa flexijem zbog nevaznosti istog u Hrvatskoj taj deo kroz Hrvatsku se doplacuje. Dalje, ovo ce mozda zvucati nekima kao besmisleno pitanje ali da li je ok i sigurno koristiti CS u Sarajevu? S obzirom da voz stize u pola 6 popodne u Sarajevo a da iz Sarajeva krece za Bg u 8 ujutru, sta mislite koliko dana da uklopim za Sarajevo i jednodnevnu posetu Mostaru? Koliko mi je novca potrebno za backpack, low budget varijantu? Sarajevo-Mostar sam planirao vozom, videh cenu od 15,90 KM za povratno putovanje. Hvala svima na odgovorima!  :D P.S. Naravno ko je zainteresovan mozemo da se organizujemo pa zajedno da idemo. :)

Na sajtu zeleznica Srbije stoji da je povratna karta Bg-Sarajevo 31 evro. Interesuje me da li se dodatno jos nesto placa ili je to konacna cena? Ovo pitam pre svega zbog cinjenice da kada se putuje sa flexijem zbog nevaznosti istog u Hrvatskoj taj deo kroz Hrvatsku se doplacuje.

Nema doplate, to je konacna cijena.

• 8 months later...

Ako trebate neke informacije za Sarajevo samo pitajte. Cesto sam tamo, a iz BiH sam pa sam dosta upucena. Uzimala sam apartmane do nedavno,  sada idem u hostel "Tito", ulica Marsala Titia, strogi centar, glavna ulica, 10 eura van sezone. Ugodno i povoljno.

http://hostel-tito46.com/

Jazz fest je odlicna  prilika da posjetitie Sarajevo, kako je jedan clan foruma napomenuo. Slazem se i sa drugim ljudima koji nemaju posebno lijepe dozivljaje u Sarajevu. Nocni zivot je iz godine u godinu sve slicniji beogradskim splavovima. Sva manje da kazem neke normalne raje. Na ulicama cesto mozes sresti, u vecernjim satima, pijane dase iz nekog BMW-a ili Mercedesda nekome sve po spiku... pa zaustavis disanje u iscekivanju pistolja. Kriterion super ideja, ali Sarajevo generalno ima problem umjetnog ponasanja kod nazovimo to kul ljudi. U kafanama, ako si zensko bez ustrucavanja se dofura neka bitanga da te kao casti dok mu ti ukrasavas sto, cak ih konobar slobodno dovede za tvoj sto bez pitanja...Nervira ta sloboda sponzorskog tretiranja bez ustrucavanja.

• 1 month later...

Sarajevo je grad za koji je potrebno makar tri dana vremena da se obidje i vidi. Pored onih glavnih atrakcija,kao Stara Pravoslavna Crkva na Bascarsiji,za koju se vjeruje da kad nerotkinje dodju i provuku se ispod sanduceta,bebe ubijene u ckvi,posle zatrudne.Tu je Begova Dzamija,koju treba obavezno posjetiti,kao uostalom cjelu Bascarsiju. Tu je Vjecnica,malo dalje nekih 1,5 km uzvodno (Miljacka) stara "Kozija Cuprija",most preko Miljacke iz vremena Turaka. Uopsteno stari grad,Vratnik,ali treba biti posebno oprezan sa glasnijim govorom,ako je ekavica i pokazivanjem novca.Tu je stara gradska kapija. Ko je volio da cita Andrica tu ce naci mnostvo gradjevina iz njegovih opisa i pisanja. Da nezaboravim i "sedam brace",kuca Despica.

U samom Centru je nekoliko gradjevina,koje bi se trebale obici i vidjeti,kao Stari Zemaljski Muzej,Marijin Dvor,iznad malo je par derviskih tekija,koje su vrjedne za vidjeti.Tu nekih 20. minuta hoda je i staro jevrejsko groblje,jedinstveno u Evropi. Nazad na putu prema Kosevu,stadionu sarajeva je groblje u kojem pociva Gavrilo Princip.

Dalje tu je i izvor rijeke Bosne,pa tu je i aleja,stari fijakeri.

Oko cjelog grada su planine,kao Jahorina,Igman,Trebevic,Bjelasnica,ali to je vec posebna prica.